Hektor Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #901 Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Można pić Poszukaj sobie dieta LCHF, Edytowane 26 Stycznia 2015 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-399930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #902 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Dawniej się to nazywało "Dieta Kwaśniewskiego". http://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta_Kwa%C5%9Bniewskiego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-399966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #903 Opublikowano 26 Stycznia 2015 To juz wole pozwolic sobie raz na jakis czas na kanapke ze smalcem ,nie jest to cos co musi byc na codzien bo spowszednieje, i dieta w zadnej postaci do mnie nie przemawia ...procz jednej " mniej zrec" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #904 Opublikowano 26 Stycznia 2015 i dieta w zadnej postaci do mnie nie przemawia ...procz jednej " mniej zrec" Ja stosowałem w swoim życiu dietę cóóód dwa razy, pierwszy i ostatni. Mam to w głębokim poważaniu, jestem duży, zawsze byłem i będę. Po co się katować?! Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #905 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Poszukaj sobie dieta LCHF po naszemu - dieta nieskowęglowodanowa - temat propagowany w Dyskusyjnym Klubie Zdrowia od paru ładnych lat https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/75-dyskusyjny-klub-zdrowia/ Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferdek1312 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #906 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Pytanie pewnie głupie , ale skoro jest taki wątek to je zadam .jeśli w przepisie jest np. 20 g soli i 2 g saletry , a ja nie posiadam saletry to czy 22 g peklosoli jest równoznaczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #907 Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) ...ferdek , w przepisie jest zła proporcja saletry - miesza się ją z solą w proporcji od 4 do 6 procent -czyli w przypadku Twoich 20 gram soli - od 0,8 do 1,2 grama saletry.Niemniej jednak ja sam stosuję proporcję 3 - 3,5 % i jest dobrze.Wyroby można robić bez dodatku azotynów (azotanów) ale będą szare i będą miały inny smak -no i oczywiście są bardziej narażone na atak bakterii.Używając zaś peklosoli , w zasadzie pomija się jak w twoim przykładzie , wagę saletry -różnica zawartości azotynu w stosunku do soli jest rzedu 0,4 - 0,6% wagowo..- jak podałem wyżej A co to jest za wyrób , bo dodatek słonego jest dość duży..? Edytowane 28 Stycznia 2015 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #908 Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) jeśli w przepisie jest np. 20 g soli i 2 g saletry ...to czy 22 g peklosoli jest równoznaczne ?Nie, nie jest.W takim przypadku używamy peklosoli w ilości jak podano w przepisie dla soli, wagę saletry pomijamy. Peklosól jest gotową mieszanką peklującą gdzie soli jest 99,4%+0,6%(max) nitrytu (zastępuje saletrę). Więcej o peklowaniu na stronie głównej. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez frapio Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferdek1312 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #909 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Dzięki bardzo . To był tylko przykład z jakiegoś przepisu.Niektóre , chyba te starsze przepisy zawierają w składzie sól i saletrę , więc stąd moje pytanie ...Czyli będzie dobrze jeśli w takim przepisie zamiast soli dam taką samą ilość peklosoli a saletrę pominę ..? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #910 Opublikowano 28 Stycznia 2015 będzie dobrze jeśli w takim przepisie zamiast soli dam taką samą ilość peklosoli a saletrę pominę ..?Tak. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan_Bahus Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #911 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Witam Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość. Chciałem zbudować wędzarkę w stylu "elektrycznym" ;-) Mam już wycięte blachy i wszystko fajnie pasuje jednak jestem leniwy i chciałbym kontrolować całość automatycznie (cały czas stała temp. w środku) Przeszukałem internet i znalazłem taki moduł ponieważ nie znam się na elektryce. http://allegro.pl/modul-sterowania-temperatury-regulator-termostat-i5021594158.html Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #912 Opublikowano 28 Stycznia 2015 jestem leniwy i Co o tym sądzicie ? Marnie to widzimy Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #913 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Jak kolega chce płacić 140pln za plastikową obudowę to ja nie widzę przeszkód ... działać będzie ... ale stała temp. na takim sterowniku nie będzie Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #914 Opublikowano 28 Stycznia 2015 To może teraz ja zadam pytanie.W jaki sposób zdejmujecie ten białawy naskórek z języków wieprzowych? Sparzacie je wcześniej we wrzątku, czy jakoś inaczej? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #915 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Cytat z jednego z wielu przepisów na głównej: "Ozory gotuje się w temperaturze 90-95 st.C do miękkości (zależnie od wieku 2-4 godz.), po czym z jeszcze ciepłych zdejmuje się naskórek i rozkłada ozory do ostudzenia na 2-3 godziny prasując je aby były możliwie proste." To dotyczy ozorów wołowych, ale tak samo zdejmuje się naskórek z ozorków wieprzowych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #916 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Umiłowani Bracia i Siostry w dymie!Posiadłem dziś : karkówki 2,5kg, 1 kg końcówek z polędwiczek (z "grupszego końca"),2 kg obrzynek z szynek i innych, 1,5 kg mięsa z golonek i ? brak mi koncepcji co z tego wykręcić. Pomożecie dobra radą i wskazówkami. Czekam do rana bo nie chcę scigać się "uciekajacym " mięsem z lodówki Pomożecie mi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #917 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Pomożecie mi? Jak masz problem to wyślij do mnie adres dam Ci na PW A na poważnie to kabanosy, baleron, z polędwiczek możesz zrobić kiełbasę na L,albo Necówkę, Krakowska, Żywiecką Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #918 Opublikowano 28 Stycznia 2015 dzięki Ci Hektor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #919 Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) dzięki Ci Hektor Czyli co, podać Ci adres? Edytowane 29 Stycznia 2015 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #920 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Nie dziękuję.Przyjąłem Twoje sugestie i znałazłem parę przykładów. Poinformuję Cię o "skutkach" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #921 Opublikowano 31 Stycznia 2015 To ja też zadam jedno z głupich pytań .... mam zapeklowane mięso na mielonkę oraz golonkę serce i ozory na salceson, na który peklowanie odbywa się na mokro... i tu chyba nie mam wątpliwości, ale na mielonkę mam zapeklowany boczek,wp I i golonkę na sucho. Trzymam to na balkonie, gdzie temperatura spada w nocy poniżej zera ... a w dzień jest o parę kresek powyżej ... czy takie zmiany temperatury nie wpływają na jakość? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-401213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #922 Opublikowano 9 Lutego 2015 Jeżeli w recepturze na kaszankę jest podane, że dajemy np. 5 kg kaszy, to jest to waga suchej kaszy, czy waga kaszy po gotowaniu? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-403857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #923 Opublikowano 9 Lutego 2015 Suchej Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-403860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #924 Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) czy takie zmiany temperatury nie wpływają na jakość? Peklujemy w lodówce bo tam mamy zawsze temperaturę plusową , w niskich temp. peklowanie "zamiera" Może póżno ale lepiej niż wcale bo teraz temp. szaleją . Edytowane 9 Lutego 2015 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-403865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #925 Opublikowano 10 Lutego 2015 czy takie zmiany temperatury nie wpływają na jakość? Peklujemy w lodówce bo tam mamy zawsze temperaturę plusową , w niskich temp. peklowanie "zamiera" Może póżno ale lepiej niż wcale bo teraz temp. szaleją . Heniu ... bardzo dziękuję za odpowiedź przyda się na przyszłość Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-403945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.