Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Można pić :D  Poszukaj sobie  dieta LCHF,

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-399930
Udostępnij na innych stronach

To juz wole pozwolic sobie raz na jakis czas na kanapke ze smalcem ,nie jest to cos co musi byc na codzien bo spowszednieje, i dieta w zadnej postaci do mnie nie przemawia ...procz jednej " mniej zrec" :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400010
Udostępnij na innych stronach

 

 

i dieta w zadnej postaci do mnie nie przemawia ...procz jednej " mniej zrec"

Ja stosowałem w swoim życiu dietę cóóód dwa razy, pierwszy i ostatni. Mam to w głębokim poważaniu, jestem duży, zawsze byłem i będę. Po co się katować?!   

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400018
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poszukaj sobie dieta LCHF

 

po naszemu - dieta nieskowęglowodanowa - temat propagowany w Dyskusyjnym Klubie Zdrowia od paru ładnych  lat :tongue:

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/75-dyskusyjny-klub-zdrowia/

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400027
Udostępnij na innych stronach

Pytanie pewnie głupie , ale skoro jest taki wątek to je zadam .

jeśli w przepisie jest np. 20 g soli i 2 g saletry , a ja nie posiadam saletry to czy 22 g peklosoli  jest równoznaczne ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400369
Udostępnij na innych stronach

...ferdek , w przepisie jest zła proporcja saletry - miesza się ją z solą w proporcji od 4 do 6 procent -

czyli w przypadku Twoich 20 gram soli - od 0,8 do 1,2 grama saletry.

Niemniej jednak ja sam stosuję proporcję 3 - 3,5 % i jest dobrze.

Wyroby można robić bez dodatku azotynów (azotanów) ale będą szare i będą miały inny smak -

no i oczywiście są bardziej narażone na atak bakterii.

Używając zaś peklosoli , w zasadzie pomija się jak w twoim przykładzie , wagę saletry -

różnica zawartości azotynu w stosunku do soli jest rzedu 0,4 - 0,6% wagowo..- jak podałem wyżej

 

A co to jest za wyrób , bo dodatek słonego jest dość duży..?

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400371
Udostępnij na innych stronach

jeśli w przepisie jest np. 20 g soli i 2 g saletry ...to czy 22 g peklosoli  jest równoznaczne ?

Nie, nie jest.

W takim przypadku używamy peklosoli w ilości jak podano w przepisie dla soli, wagę saletry pomijamy. Peklosól jest gotową mieszanką peklującą gdzie soli jest 99,4%+0,6%(max) nitrytu (zastępuje saletrę). Więcej o peklowaniu na stronie głównej.

Edytowane przez frapio
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400372
Udostępnij na innych stronach

Dzięki bardzo . To był tylko przykład z jakiegoś przepisu.

Niektóre , chyba te starsze przepisy zawierają w składzie sól i saletrę , więc stąd moje pytanie ...

Czyli będzie dobrze jeśli w takim przepisie  zamiast soli dam taką samą ilość peklosoli  a saletrę pominę ..?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400379
Udostępnij na innych stronach

będzie dobrze jeśli w takim przepisie  zamiast soli dam taką samą ilość peklosoli  a saletrę pominę ..?

Tak.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400380
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość.

 

Chciałem zbudować wędzarkę w stylu "elektrycznym" ;-) 

Mam już wycięte blachy i wszystko fajnie pasuje jednak jestem leniwy i chciałbym kontrolować całość automatycznie (cały czas stała temp. w środku)

 

Przeszukałem internet i znalazłem taki moduł ponieważ nie znam się na elektryce.

 

http://allegro.pl/modul-sterowania-temperatury-regulator-termostat-i5021594158.html

 

 

Co o tym sądzicie ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400416
Udostępnij na innych stronach

 

 

jestem leniwy i

 

 

Co o tym sądzicie ?

Marnie to widzimy :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400420
Udostępnij na innych stronach

Jak kolega chce płacić 140pln za plastikową obudowę to ja nie widzę przeszkód ... działać będzie ... ale stała temp. na takim sterowniku nie będzie ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400432
Udostępnij na innych stronach

To może teraz ja zadam pytanie.

W jaki sposób zdejmujecie ten białawy naskórek z języków wieprzowych? Sparzacie je wcześniej we wrzątku, czy jakoś inaczej?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400435
Udostępnij na innych stronach

Cytat z jednego z wielu przepisów na głównej: "Ozory gotuje się w temperaturze 90-95 st.C do miękkości (zależnie od wieku 2-4 godz.), po czym z jeszcze ciepłych zdejmuje się naskórek i rozkłada ozory do ostudzenia na 2-3 godziny prasując je aby były możliwie proste." To dotyczy ozorów wołowych, ale tak samo zdejmuje się naskórek z ozorków wieprzowych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400438
Udostępnij na innych stronach

Umiłowani Bracia i Siostry w dymie!

Posiadłem dziś : karkówki 2,5kg, 1 kg końcówek z polędwiczek (z "grupszego końca"),2 kg obrzynek z szynek i innych, 1,5 kg mięsa z golonek i ? brak mi koncepcji co z tego wykręcić. Pomożecie dobra radą i wskazówkami. Czekam do rana bo nie chcę scigać się "uciekajacym " mięsem z lodówki :facepalm:


Pomożecie mi?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400547
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pomożecie mi?

Jak masz problem to wyślij do mnie adres dam Ci na PW :D

 

A na poważnie to kabanosy, baleron, z polędwiczek możesz zrobić kiełbasę na L,albo Necówkę, Krakowska, Żywiecką

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400565
Udostępnij na innych stronach

dzięki Ci Hektor :thumbsup:

Czyli co, podać Ci adres? :D

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-400582
Udostępnij na innych stronach

To ja też zadam jedno z głupich pytań .... mam zapeklowane mięso na mielonkę oraz golonkę serce i ozory na salceson, na który peklowanie odbywa się na mokro... i tu chyba nie mam wątpliwości, ale na mielonkę mam zapeklowany boczek,wp I i golonkę na sucho. Trzymam to na balkonie, gdzie temperatura spada w nocy poniżej zera ... a w dzień jest o parę kresek powyżej  ... czy takie zmiany temperatury nie wpływają na jakość?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-401213
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeżeli w recepturze na kaszankę jest podane, że dajemy np. 5 kg kaszy, to jest to waga suchej kaszy, czy waga kaszy po gotowaniu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-403857
Udostępnij na innych stronach

czy takie zmiany temperatury nie wpływają na jakość?

 

Peklujemy w lodówce bo tam mamy zawsze temperaturę plusową , w niskich temp. peklowanie "zamiera" 

Może póżno ale lepiej niż wcale bo teraz temp. szaleją . 

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-403865
Udostępnij na innych stronach

 

czy takie zmiany temperatury nie wpływają na jakość?

 

Peklujemy w lodówce bo tam mamy zawsze temperaturę plusową , w niskich temp. peklowanie "zamiera" 

Może póżno ale lepiej niż wcale bo teraz temp. szaleją . 

 

Heniu ... bardzo dziękuję za odpowiedź :) przyda się na przyszłość

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/37/#findComment-403945
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.