paweljack Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1501 Opublikowano 21 Stycznia 2016 A niby czemu zmielone mięso i prawidłowo zapeklowane miało by się zepsuć ?A dlaczego receptury nie każą mielić tylko kroić w kawalki do peklowania? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1502 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Jak dla mnie, jest to sprawa czysto organizacyjna. Ciężko w zakładzie miesnym mieć na gotowo mięso pod każdy wyrób. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1503 Opublikowano 21 Stycznia 2016 ...eMKa , przepis na chłopską Szczepana jest odstępstwem od ogólnie przyjętych zasad i postępowań ....ale wielokrotnie był i jest sprawdzany zawsze z pozytywnym rezultatem... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1504 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Technologia peklowania mięsa dopuszcza peklowanie mięsa zmielonego na siatkach określonych recepturą, w osobnych naczyniach (ubite). Tak przygotowane mięso pekluje się o dobę krócej niż krojone. Nie wolno tylko, na okres peklowania, dodawać do niego jakichkolwiek przypraw. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1505 Opublikowano 21 Stycznia 2016 W przepisie Szczepana występuje sól - choć w nawiasie "zastępczo" znajduje się peklosól, ale przepis dotyczy solenia, a nie peklowania mięsa na kiełbasę.Wcześniejsze (48 godzinne) solenie mięsa nie ma głębszego sensu dlatego przepis tego nie przewiduje.Jeśli dodaje się peklosoli to jest już "insza inszość" i wtedy powinno się to odbywać tak jak napisałeś : "mięso po klasyfikacji, pokrojone w kostkę, peklujemy na sucho 48 h w temp.6C " Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1506 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Technologia peklowania mięsa dopuszcza peklowanie mięsa zmielonego na siatkach określonych recepturą, w osobnych naczyniach (ubite). Tak przygotowane mięso pekluje się o dobę krócej niż krojone. Nie wolno tylko, na okres peklowania, dodawać do niego jakichkolwiek przypraw. ...eMKa , przepis na chłopską Szczepana jest odstępstwem od ogólnie przyjętych zasad i postępowań ....ale wielokrotnie był i jest sprawdzany zawsze z pozytywnym rezultatem... Technologia peklowania mięsa dopuszcza peklowanie mięsa zmielonego na siatkach określonych recepturą, w osobnych naczyniach (ubite). Tak przygotowane mięso pekluje się o dobę krócej niż krojone. Nie wolno tylko, na okres peklowania, dodawać do niego jakichkolwiek przypraw. W przepisie Szczepana występuje sól - choć w nawiasie "zastępczo" znajduje się peklosól, ale przepis dotyczy solenia, a nie peklowania mięsa na kiełbasę.Wcześniejsze (48 godzinne) solenie mięsa nie ma głębszego sensu dlatego przepis tego nie przewiduje.Jeśli dodaje się peklosoli to jest już "insza inszość" i wtedy powinno się to odbywać tak jak napisałeś : "mięso po klasyfikacji, pokrojone w kostkę, peklujemy na sucho 48 h w temp.6C " No i o takie odpowiedzi mi chodziło Do następnego "Głupiego pytania" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1507 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Co nie oznacza że peklowanie mięsa rozdrobnionego grozi zatruciem.Mięso rozdrobnione szybciej się przepekluje, niż mięso pokrojone w kostkę. Nie wolno tylko, na okres peklowania, dodawać do niego jakichkolwiek przypraw. Zastanawia mnie czemu ? Co może się złego stać w przypadku peklowania mięsa z przyprawami.Może w przypadku świeżego czosnku jest jakieś zagrożenie jego skiśnięciem, ale reszta przypraw chyba nie wchodzi w reakcję z peklosolą. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1508 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Poczytaj MIro. Na pewno taka wiedza będzie przydatna. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1509 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Jajcarz.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1510 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Nie wolno tylko, na okres peklowania, dodawać do niego jakichkolwiek przypraw. Do kabanosów dodaje się przyprawy przed rozdrobnieniem, przepis halusi. Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1511 Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) A jakie dobre wychodzą !To gdzie jest "sęk" ?Znam takich co mielą, dodają peklosól, przyprawy, od razu nadziewają i wędzą. Mi to nie odpowiada, bo mam po takiej kiełbasie zgagę jak cholera i kiełbasa "jedzie" azotynem. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1512 Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Na przyprawach jest dużo ....... wszystkiego i w przemysłowej produkcji minimalizujesz ryzyka (to tak obecnie w dobie HACAP i ISO się określa ) a kiedyś na wszelki wypadek co by się nie zepsuło Edytowane 21 Stycznia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1513 Opublikowano 21 Stycznia 2016 To może kiedyś tak i było, dziś przyprawy są sterylizowane. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1514 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Miro, siedzę po kilka dni przy OCR-owaniu kiepskich jakościowo (ale bardzo wartościowych) materiałów, by je wrzucić na stronę, a Tobie nie chce się nawet na nie zerknąć. Tam jest wszystko to o czym tutaj piszemy.Co do przepis halusi. to jak zauważyłes jest autorskim przepisem Halusi.Na przyprawach jest dużo, a na niektórych bardzo dużo bakterii, które po dostaniu się do wilgotnego mięsa, mają wystarczająco dużo czasu na gwałtowne rozmnożenie. Nie ma sensu wyważanie otwartych drzwi. Pamiętajmy, że nad bezpieczną technologią produkcji wędlin pracowało i pracuje bardzo wiele znaczących laboratoriów. dziś przyprawy są sterylizowane. Mireczku, byłem ostatnio w trzech hurtowniach (dużych) i nie wciskaj mi kitu. Przyprawy stoją w otwartych worach, w pomieszczeniu z otwartymi wrotami, w którym chodzi masa ludzi i jeżdżą wózki, itp. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1515 Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Mireczku, byłem ostatnio w trzech hurtowniach (dużych) i nie wciskaj mi kitu. Przyprawy stoją w otwartych worach, w pomieszczeniu z otwartymi wrotami, w którym chodzi masa ludzi i jeżdżą wózki, itp.Przecież były sterylizowane !O co Panu chodzi ? Edytowane 21 Stycznia 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1516 Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) O co Panu chodzi ?Mirku Ty sobie, że tak powiem jęzorem grób kopiesz Edytowane 21 Stycznia 2016 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1517 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Do kabanosów dodaje się przyprawy przed rozdrobnieniem, przepis halusi. Ale już po całym 48 godzinnym cyklu peklowania - na chwilę przed rozdrobnieniem i nadzianiem w jelita więc w czym problem. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1518 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Mirku Ty sobie, że tak powiem jęzorem grób kopiesz A taki żarcik z wieczorowej pory.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-470206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1519 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Czy solone sledzie mozna zamrozic i czy pozniej nadaja sie do zrobienia w oleju???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-471363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1520 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Czy solone sledzie mozna zamrozic i czy pozniej nadaja sie do zrobienia w oleju???? eli55 , dzisiaj jednego zamrozisz jutro odmrozisz i pojutrze wypróbujesz . Zostanie w pamięci na zawsze :D Pozdrowionka ślę Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-471377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1521 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Czy solone sledzie mozna zamrozic Chyba można,ale po co,przecież są solą zakonserwowane.W chłodnym miejscu długo wytrzymają .Właśnie z balkonu wyjąłem trzy piękne śledzie z wiaderka z solanką .Niestety już tylko dwa zostały,czyli ponad miesiąc spokojnie przetrwały . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-471384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1522 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Właśnie z balkonu wyjąłem trzy piękne śledzie z wiaderka z solanką .Niestety już tylko dwa zostały Ten balkon to wysoko Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-471385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1523 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Panowie gdybym miala zawsze mozliwosc kupna sledzi to nie pytalabym o mrozenie Sprobuje przechowac kilka w solance tylko nie wiem jaka silna ja zrobic , mozecie pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-471410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1524 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Eli 55, Solonego śledzia czy to tuszki czy płatów nie powinno się zamrażać.Po rozmrożeniu mięso będzie rozlazłe jak pasztetówka /pasztetówko wybacz mi te słowa/.Jeśli chcesz je dłużej przechowywać to włóż śledzie do kamionkowego garnka,jeśli są bardzo wilgotne możesz lekko przesypać solą, przykryj małym talerzykiemwstaw do chłodnego miejsca lub do lodówki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-471414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1525 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Ja tez odradzam mrozenia ,jak masz pakowarke prozniowa to zasol je dodatkowo i zapakuj a pozniej schowaj do lodowki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/61/#findComment-471420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.