Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A ja tak sobie myślę-czy do grilowania białej kiełbaski ,którą surową zapakowałam próżniowo lepiej ją odpakować z folii,parzyć i dopiero dać na grila ,czy zapakowaną próżniowo parzyć [ile czasu ma być w tej wodzie i w jakiej temp?] i potem rozpakować i na grila?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488195
Udostępnij na innych stronach

Surowa na grilla będzie bardzo dobra.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488196
Udostępnij na innych stronach

Surowa na grilla będzie bardzo dobra.

 

tylko wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej na grillu niż parzona. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488198
Udostępnij na innych stronach

 

Surowa na grilla będzie bardzo dobra.

 

tylko wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej na grillu niż parzona. 

 

 

Co się stanie, jeśli była peklowana ?

Edytowane przez andym

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488199
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co się stanie, jeśli była peklowana ?

 

To samo co przy innych kiełbasach peklowanych na grilla . Wytworzą się sole nitrytu jako czynnik rakotwórczy, ale już tyle tego zjadłeś ,że jedna w tę czy w tę już nie zaszkodzi.Na drugi raz zrób typową białą na soli i tego problemu miał nie będziesz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488201
Udostępnij na innych stronach

 

Co się stanie, jeśli była peklowana ?

 

To samo co przy innych kiełbasach peklowanych na grilla . Wytworzą się sole nitrytu jako czynnik rakotwórczy, ale już tyle tego zjadłeś ,że jedna w tę czy w tę już nie zaszkodzi.Na drugi raz zrób typową białą na soli i tego problemu miał nie będziesz.

 

Tak tylko pytam, na przyszłość...I dla tych co grillują.

Robiłem na soli..Zapasów nie mam, wszystko zjedzone. :)

Pozdrawiam.

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488204
Udostępnij na innych stronach

Surowa na grilla będzie bardzo dobra.

A gdybym się upierała przy wcześniejszym jej parzeniu, to który z wymienionych sposobów byłby lepszy-parzenie w  woreczkach ,czy luzem w wodzie ?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488211
Udostępnij na innych stronach

Jeśli grilujemy, czy pieczemy mięso, to temperatura tego mięsa nigdy nie dojdzie do 150C. Zastanawiam się teraz, na ile faktycznie może być szkodliwe grilowanie mięs peklowanych w peklosoli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488221
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli grilujemy, czy pieczemy mięso, to temperatura tego mięsa nigdy nie dojdzie do 150C.

 

Długo czekałem na taką opinię......  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488226
Udostępnij na innych stronach

A mięso nie peklowane, ale grillowane jest zdrowe?

Co właściwie dziś można nazwać zdrowym jedzeniem?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488229
Udostępnij na innych stronach

Jeśli grilujemy, czy pieczemy mięso, to temperatura tego mięsa nigdy nie dojdzie do 150C. Zastanawiam się teraz, na ile faktycznie może być szkodliwe grilowanie mięs peklowanych w peklosoli.

Jest chyba troszkę inaczej, jak piszesz. Ten temat był już pare razy dyskutowany na forum.

 

 

A mięso nie peklowane, ale grillowane jest zdrowe?

A warzywa grillowane są zdrowe?

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488232
Udostępnij na innych stronach

To dobry dział. Przynajmniej jest spokojniej..

Nie ma tu znaczenia pierwsza obróbka termiczna wyrobów peklowanych ?

Myślałem, że jeśli wyrób będzie peklowany i parzony w temperaturach właściwych procesowi, to kolejna, wodna, sucha, obróbka termiczna wyrobu, nawet  do 270*C  jest niegroźna. Jeśli nie spalę ......

Myślałem, że jeśli wyrób będzie peklowany i poddany obróbce termicznej w temperaturach niewłaściwych procesowi pierwszej obróbki termicznej,  to jest niewłaściwe i groźne.

Wg wykładni wyczytanych powyżej, za każdym razem, gotując kiełbasę peklowaną,wędzoną, skazuję się, nie tylko ja, na wchłanianie trucizny ?

Mylę się ?

Edytowane przez andym

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488242
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza czy kolejna obróbka nie ma raczej znaczenia, bo azotyn cały czas jest w wyrobie.

 

Wg wykładni wyczytanych powyżej, za każdym razem, gotując kiełbasę peklowaną,wędzoną, skazuję się, nie tylko ja, na wchłanianie trucizny ?

 

Z jednej strony skazujesz się na "truciznę", ale z drugiej strony jesteś uchroniony przed różnymi drobnoustrojami, które "trucizna" zabiła.

 

Dla mnie pisanie, że spożywanie peklowanego mięsa poddanego wysokiej temperaturze jest szkodliwe, to kolejny naukowy bełkot.

Dlatego też wcześniej zadałem pytanie: Co właściwie dziś można nazwać zdrowym jedzeniem?

Może ktoś taki zdrowy produkt zna, bo mi nic nie przychodzi do głowy.

 

 

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488248
Udostępnij na innych stronach

 

 

kolejny naukowy bełkot

Miro, jestem kolejny raz pod ogromnym wrażeniem w tak jasny sposób wyrażonej przez Ciebie opinii.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488250
Udostępnij na innych stronach

Czy wogole dzis moznamowic o zdrowym zyciu? jak nie jedzenie mniej zdrowe to wystarczy oddychac tym "zdrowym powietrzem" ,czy przebywanie w dzisiejszych pomieszczeniach gdzie wiekszosc swiatla to oswietlenie sztuczne a do tego jeszcze AC.

Ja staram si enie wpadac z jednej skrajnosci w druga ,robie swoje wyroby bo wiem co w nie wkladam a nie ze moze jest ciut zdrowsze od kupnego,ale to moje zdanie i nikogo nie mysle przekonywac do mojej mojszosci :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488268
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja staram si enie wpadac z jednej skrajnosci w druga ,robie swoje wyroby bo wiem co w nie wkladam a nie ze moze jest ciut zdrowsze od kupnego,ale to moje zdanie i nikogo nie mysle przekonywac do mojej mojszosci

:thumbsup:   :clap:   :clap:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488272
Udostępnij na innych stronach

Jeśli grilujemy, czy pieczemy mięso, to temperatura tego mięsa nigdy nie dojdzie do 150C.

 

 

 

 

Długo czekałem na taką opinię......   

 

 

Czy oby dobrze rozumujecie ... ? 

W zależności od rodzaju grilla i rodzaju grillowania temperatura "na ruszcie" waha się od 120 do ponad 350st C czasem i więcej jak pójdzie płomieńi dokładnie takie temperatury działają na mięso powierzchniowo ... OK mięso wewnątrz nie osiągnie nawet takiej temperatury o jakiej opiszecie bo spali się powierzchniowo co jednak nie zmienia faktu, że grubo przekraczamy zalecane temperatury obróbki ;)

Idąc tym tokiem rozumowania jedzmy świadomie margarynę i nie unikajmy E-dodatków bo po co ;)

Jasne że taka kiełbaska nikogo nie zabije wręcz wzmocni ale miejmy świadomość tego ze zdrowe to jednak nie jest.

 

 

 

Dla mnie pisanie, że spożywanie peklowanego mięsa poddanego wysokiej temperaturze jest szkodliwe, to kolejny naukowy bełkot.

 

 

Może i tak ... 

Przeczytaj raz jeszcze :

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2620-azotan-i-azotyn-a-nitrozoaminy/

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488275
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488278
Udostępnij na innych stronach

 

Surowa na grilla będzie bardzo dobra.

A gdybym się upierała przy wcześniejszym jej parzeniu, to który z wymienionych sposobów byłby lepszy-parzenie w  woreczkach ,czy luzem w wodzie ?

W życiu nie sparzyłem niczego w woreczku, bo i po co? (w szynkowarze używam woreczka do wyścielenia praski)

 

Tak tylko pytam, na przyszłość...I dla tych co grillują.

 

 

Z jednej strony skazujesz się na "truciznę", ale z drugiej strony jesteś uchroniony przed różnymi drobnoustrojami, które "trucizna" zabiła.

 

I tego trzeba się trzymać, BEZPIECZENSTWO wyrobu i konsumujących jest dla mnie jako już praktyka najważniejsze. Dla teoretyków zawsze będą ważniejsze jakieś nitrozoaminy.  :tongue:  Należy pamiętać, że latem często jest po 30 stopni a grilujemy często na piknikach i w innych miesjcach bez lodówki. Jak kogoś za bardzo "uwiera" peklosól może dać 50/50 z solą dla uspokojenia duszy. BEZPIECZEŃSTWO!

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488298
Udostępnij na innych stronach

 

 

BEZPIECZENSTWO wyrobu i konsumujących jest dla mnie jako już praktyka najważniejsze. Dla teoretyków zawsze będą ważniejsze jakieś nitrozoaminy.  :tongue:  Należy pamiętać, że latem często jest po 30 stopni a grilujemy często na piknikach i w innych miesjcach bez lodówk

 

Najważniejsza jest "świadomość" ja gdy wiem że mam do grillowania wyrób z peklosolą to grilluję go zdecydowanie inaczej niż steka wołowego zwyczajnie kładę wyżej i skracam czas obróbki - czyli można tylko troszkę inaczej ...

 

 

 

Jak kogoś za bardzo "uwiera" peklosól może dać 50/50
 

 

A ten patent to chyba większość z nas tutaj stosuje. 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488303
Udostępnij na innych stronach

Najważniejsza jest "świadomość" ja gdy wiem że mam do grillowania wyrób z peklosolą to grilluję go zdecydowanie inaczej niż steka wołowego zwyczajnie kładę wyżej i skracam czas obróbki - czyli można tylko troszkę inaczej ...

I pod tym też się podpisuję.

 

 

 

Jak kogoś za bardzo "uwiera" peklosól może dać 50/50

A ten patent to chyba większość z nas tutaj stosuje. 

Masz rację ale caly czas są pytania i pewnie co roku przed sezonem będą się powtarzać.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488306
Udostępnij na innych stronach

W życiu nie sparzyłem niczego w woreczku, bo i po co? (w szynkowarze używam woreczka do wyścielenia praski)

Ja tak się uparłam na parzenie tej białej kiełbaski w workach próżniowych  zeby mi te smaki do wody nie uleciały...

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488339
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak się uparłam na parzenie tej białej kiełbaski w workach próżniowych zeby mi te smaki do wody nie uleciały...

I jaki efekt? Jak ze słonością?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/67/#findComment-488345
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.