paweljack Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1751 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Przepisu na gulasz szukam (w miarę orginalnego-madziarskiego Może coś takiego: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=378187 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1752 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Przepisu na gulasz szukam (w miarę orginalnego-madziarskiego , najlepszy by był orginalny oczywiście przetłumaczony na polski ) To troszkę tak jakbyś szukał oryginalnego przepisu na polski bigos Tu masz to ładnie opisane:http://www.expressilustrowany.pl/artykul/855155,gulasz-wegierski-przepis-oryginalny-przepis-na-gulasz,id,t.html Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1753 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) oryginalnego przepisu na polski bigos Wiem, no każdy jest oryginalny jak robi Polka lub Polak . Dzięki wszystkim za przepisy . Coś mnie naszło chyba jesień idzie i jeszcze trzeba wykorzystać te wszystkie warzywa w prost z pola (lub targu chociaż marchewka to chyba owoc w Unii ) Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mani3k Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1754 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Maciekzbrzegu może coś takiego Cię zainteresuje: bográcsgulyás przepis pochodzi z http://forum.wegierskie.com/Kuchnia-węgierska-PRZEPISYSkładniki:0,5 kg mięsa z goleni wołowej, 1-2 duże główki cebuli,6 dkg smalcu,1 ząbek czosnku,2 szczypty kminku,1 papryka zielona albo biała,1 dorodny pomidor,1 łodyga naci selera1 czubata łyżka papryki czerwonej w proszku,0,6 kg obranych ziemniaków,2 łyżki suszonej zacierki,sól.Przygotowanie:Wysmarować grubo bogrács (kociołek) smalcem. Układać warstwami mięso pokrojone w drobną kostkę, pokrojoną w kostkę cebulę, i posiekany ząbek czosnku. Warstwy posypujemy kminkiem. Na wierzch kładziemy paprykę zieloną lub białą, pomidora i nać selera. Solimy i przyrumieniamy mięso ciągle mieszając, lub potrząsając kociołkiem na średnim płomieniu. Następnie posypujemy papryką czerwoną (w proszku) i dolewamy około 2 litry wody. Gotujemy dalej nad dużym płomieniem. Kiedy mięso jest na wpół miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i suchą zacierkę. W razie potrzeby dolewamy tyle wody, żeby przykrywała potrawę na dwa palce. Gotujemy do miękkości składników nad dużym płomieniem.Jeśli ktoś lubi można dodać warzywa: marchewkę, pietruszkę i korzeń selera pokrojone w talarki. Jest tam wiele ciekawych przepisów.Nawet są tam posty kolegi Smorodina.I to chyba nawet nie zbieżność nicków Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1755 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) Maciekzbrzegu może coś takiego Cię zainteresuje:Pytanie .Pewnie że tak Dzięki za przepis i linka . Coś tam dzisiaj poczyniłem nazwijmy to luźne wariacje na temat gulaszu .wiec relacji nie będzie , ale dobre jest . (nawet zbliżone, no może trochę do Twojego przepisu) Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1756 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Ja osobiscie bym zamiast tych suchych zacierek zrobila galuszki ...Pamietam smak gulaszu jaki jadlam na Wegrzech jeszcze z czasow PRL, gulasz byl pikantny jak nie wiem co ,ale ja lubie ostro a do tego byl podany tonik..polowa klasowej dzieciarni spedzila nocke w WC:) Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1757 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 ale ja lubie ostro a do tego byl podany tonik.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1758 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 skoro głupie pytanie to pozwolę sobie zadać . czy można jako izolacji wędzarni pomiędzy warstwę desek wewnętrznych (będą obite blachą 1mm czarną) i zewnętrznych wsypać trocin sosnowych ? mam 2 duże wory ok 160 litrów, które powstały przy struganiu drewna na 2 wiaty i altankę. Nie bardzo mam co z tym zrobić. Czyste, sosnowe, suche. kupiłem już wełnę z aluminium ale mogę oddać i zaoszczędzić prawie 200zł. Czy lepiej nie kombinować ? Cytuj Zapraszam na naszego bloga http://www.nacamping.pl/ http://www.nacamping.pl/wp-content/gallery/bamboo/logo-adres.png Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1759 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 skoro głupie pytanie to pozwolę sobie zadać . czy można jako izolacji wędzarni pomiędzy warstwę desek wewnętrznych (będą obite blachą 1mm czarną) i zewnętrznych wsypać trocin sosnowych ? mam 2 duże wory ok 160 litrów, które powstały przy struganiu drewna na 2 wiaty i altankę. Nie bardzo mam co z tym zrobić. Czyste, sosnowe, suche. kupiłem już wełnę z aluminium ale mogę oddać i zaoszczędzić prawie 200zł. Czy lepiej nie kombinować ?Jeżeli robisz wędzarnię z paleniskiem tzw. bezpośrednim to zostaw pustkę albo daj deske do deski i nic nie kombinuj więcej.Blacha ewentualnie jak już chcesz dać, to od dołu stropu nad paleniskiem ze 30cm i wystarczy. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1760 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie bardzo mam co z tym zrobić. Czyste, sosnowe, suche.wysypać na kompost . Jako ocieplenie kiedyś stosowana wymieszane z wapnem (zabezpieczenie przed insektami , grzybem ) , ale nie do wędzarni jedna przypadkowa iskra i będziesz miał 3 w 1 wędzone , pieczone , spalone (budę też) czego Ci nie życzę . Zrób jak pisze @Gonzo Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-511811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1761 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Jakoś tak mi się zapomniało. Mięso z drobiu (kurczak, indyk) peklujemy normalnie, tak jak inne mięsa, peklosolą czy zasalamy tylko czystą solą? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1762 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Normalnie.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1763 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Normalnie.... No i wszystko jasne. Dzięki. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1764 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Jakoś tak mi się zapomniało. Mięso z drobiu (kurczak, indyk) peklujemy normalnie, tak jak inne mięsa, peklosolą czy zasalamy tylko czystą solą? Jak takie proporcje stosuje. piersi (mięso białe) - 20% peklosoli , 80% sólnóżki (mięso czerwone) - 30% peklosoli, 70% soli Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1765 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Jak takie proporcje stosuje. piersi (mięso białe) - 20% peklosoli , 80% sól nóżki (mięso czerwone) - 30% peklosoli, 70% soli A jak dam samą peklosól, to będzie źle? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1766 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Nie , a nawet lepiej , bo peklosól to taki mało szkodliwy konserwant. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1767 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Nie , a nawet lepiej , bo peklosól to taki mało szkodliwy konserwant. Jeżeli się dobrze domyślam, to robisz sobie ze mnie jaja. Nie mówię, że peklosól jest jakoś bardzo zdrowa, ale chodzi mi o to, że jak tak mało dam peklosoli, to czy mięso upekluje się we właściwym stopniu? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1768 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Będzie takie: Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1769 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Nie będzie źle, ale po co dawać jeżeli wystarcza Ci proporcje , np. 50/50 choć możesz dać więcej soli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1770 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Będzie takie: Czyli upeklowane właściwie. O to mi chodziło. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1771 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Nie , a nawet lepiej , bo peklosól to taki mało szkodliwy konserwant. Jeżeli się dobrze domyślam, to robisz sobie ze mnie jaja. Nie mówię, że peklosól jest jakoś bardzo zdrowa, ale chodzi mi o to, że jak tak mało dam peklosoli, to czy mięso upekluje się we właściwym stopniu? Peklosól jest droga , sól tania i wszędzie ją dostaniesz . Oszczędzaj . A teraz bez jaj - jak chcesz mieć zapeklowane , a nie zasolone to pomyśł - masz jaja to i liczyć potrafisz do dwóch . Ja jeszcze używam saletry , ale to tylko dla zaawansowanych i podpowiem smak inny i lepszy , a dla czego ? Mała podpowiedż - szukaj a znajdziesz na tym Forum . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1772 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Mówią, że miłość i sraczka przychodzi z nienacka.Coraz bardziej zaniżając ilość azotynu w gotowym wyrobie, można spodziewać się tej drugiej opcji. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1773 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udowodniono już, że maksymalne obniżenie peklosoli w mieszance z solą nie może przekroczyć 50% mieszanki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1774 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Ale w takim razie co Wy chcecie peklować w białym mięsie? Dodanie większej ilości peklosoli będzie skutkowało nie przerobieniem i pozostaniem w gotowym wyrobie azotynów? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-512983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1775 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Peklowanie to nie wybarwianie , gdyby tak było to mamy barwniki identyczne z naturalnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/71/#findComment-513060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.