Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,jestem Rafal od paru lat moim marzeniem byla wlasna wedzarnia niestety nie bardzo wiedzialem jak sie do tego zabrac ale po intensywnej lekturze tego forum mysle juz wiem co nie co na poczatek .Przygode czas zaczac!!!

PS dziekuje wszystkim za to skarbnice wiedzy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/271/#findComment-571421
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Cześć! Po długim czasie tylko czytania czas się przywitać ;)

Zdegustowany badziewiem sprzedawanym w sklepach postanowiłem sam zabrać się za robotę i tak udaje mi się już prawie 4 lata być niezależny w 95 % od gotowych wyrobów. Głównie robiłem wyroby w parzone w szynkowarze/osłonkach i wędzone szynki i balerony. Niedawno na podstawie wiedzy z forum zrobiłem swoją wędzarnie skrzyniową i dymogenerator. 

Dzięki Wam za tę kopalnię wiedzy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/271/#findComment-575211
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich!

jako człowiek wychowany na wsi, zawsze miałem styczność praktycznie ze wszystkim co wiąże się z domowym wyrobem wędlin i różnych innych przetworów. Przyznam szczerze, że kiedyś tego wręcz nienawidziłem - zawsze było dużo pracy, dużo smrodu i brudu przy tym. Dopiero na studiach (związanych z technologią żywności) zaczęło do mnie co nieco docierać.

 

W tej chwili wędzę z reguły 2 razy do roku, głównie przed świętami. Odbywa się to u rodziców, swojego miejsca nie mam - urok miasta i mieszkania w klocku, ale liczę, że niedługo się to zmieni: wtedy powstanie prawdziwa wędzarnia, piwniczka i miejscówka do robienia procentowych napitków, bo te interesują mnie w tej chwili najbardziej.

 

Sam jestem z siebie dumny że na Was trafiłem - aż serce rośnie jak się widzi ilu jest pasjonatów gotowych dzielić się z innymi ogromną wiedzą! Dziękuję i pozdrawiam!!!

Wyobraźnia jest jak mięśnie. Powinna być trenowana.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/271/#findComment-576343
Udostępnij na innych stronach

 

 

aż serce rośnie jak się widzi ilu jest pasjonatów gotowych dzielić się z innymi ogromną wiedzą

Witaj na forum WD.

Masz solidne przygotowanie zawodowe, które na pewno zaprocentuje, gdy już będziesz na swoim i zwiększysz częstotlowość wędzeń .

Wtedy i Ty podzielisz się z forowiczami swoimi przemyśleniami i doświadczeniem.

A satysfakcja z wyrobów - bezcenna.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/271/#findComment-576344
Udostępnij na innych stronach

Witajcie wszyscy!

 

Zadymiaczem jestem może nie takim początkującym, ale jednak mało doświadczonym. Mam 32 lata, żyję w Janowie Lubelskim (jak ktoś nie zna okolic, to zapraszam, można się zdziwić :) ) z wykształcenia tzw. specjalista przetwórstwa spożywczego, zawodowo zajmowałem się różnymi rzeczami - najdłużej przemysłowym mrożeniem owoców i warzyw, byłem kosztorysantem w firmie budowlanej, obecnie przedstawiciel handlowy w firmie sprzedającej okna i drzwi (jakby ktoś potrzebował porad w tym temacie to służę). Pozdrawiam!

Edytowane przez EAnna

Wyobraźnia jest jak mięśnie. Powinna być trenowana.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/271/#findComment-576345
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam wszystkich serdecznie

Witaj i pytaj. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/271/#findComment-577278
Udostępnij na innych stronach

Oj będę pytać, od roku marzy mi się wędzarnia. Dopiero jak zobaczyłam to forum, mam nadzieje na zbudowanie czegoś z sensem, a że będę budowała sama wiec pomęczę użytkowników  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/271/#findComment-577279
Udostępnij na innych stronach

Oj będę pytać, od roku marzy mi się wędzarnia. Dopiero jak zobaczyłam to forum, mam nadzieje na zbudowanie czegoś z sensem, a że będę budowała sama wiec pomęczę użytkowników  :D

Męcz ale zacznij od lektury:

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/81-w%C4%99dzarnie-budowa-i-obs%C5%82uga/

 

a szczególnie: 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/

[Dodano: 27 lis 2017 - 15:34]

A jak już się "naumiesz", to zerknij również tutaj: 

https://wedlinydomowe.pl/forum/awards/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/271/#findComment-577283
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jestem z Tychów na imię mam Rafał

Witam Tyszanina.

Powoli ekipa się rozrasta :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/271/#findComment-577441
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powoli ekipa się rozrasta  
 

 To moze nastepna spoldzielnia sie utworzy  ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/271/#findComment-577444
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam, mam na imie Arkadiusz, nie mam pytan. Wszystko co chce wiedziec, juz chyba tutaj napisano:) Poprostu wpadlem sie przywitac, bo nigdze nie widze tematu ''wieczorek zapoznawczy'' :) ps. jak mi ta kielbasa nie wyjdzie (wlasnie sie maceruje w lodowce) to doswiadczycie wszystkie plagi egipskie:).

Bardzo przepraszam za nie manie Polskiej czcionki, prosze nerwowych forumowiczow i wlasciciela forum, o wyrozumialosc. Z gory dziekuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/271/#findComment-580531
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam, mam na imie Arkadiusz

 

Witaj imienniku. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/271/#findComment-580532
Udostępnij na innych stronach

Cześć nieimienniku :laugh:

Proszę to nasz wieczorek zapoznawczy ;) : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14591-przywitanie/

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/271/#findComment-580535
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

Witam, mam na imie Arkadiusz

 

Witaj imienniku. :D  

 

Dzień Dobry

też jestem Arek :)

przepraszam za faux-pas, że dopiero teraz :facepalm: ; posypuję głowę popiołem i kłaniam się nisko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/271/#findComment-582556
Udostępnij na innych stronach

Cześć wszystkim.

Mam na imię Gosia. Mieszkam (niestety) w Warszawie i w tej chwili jestem pełnoetatową gospodynią domową.

Postanowiliśmy z mężem, że zaczynamy zmiany w naszej kuchni i stawiamy przede wszystkim na domowe wyroby. Z tego właśnie powodu znalazłam się tutaj. Mamy już za sobą pierwsze udane próby: szynki peklowane i wedliny dojrzewające, beef jerky, a nawet eksperymenty z serami. Planuję zająć się też wypiekiem chleba.

Narazie próbuję się odnaleźć na tym forum bo ogrom wiedzy trochę mnie przytłacza i liczę na Waszą pomoc i doświadczenia. Mam nadzieję że już niedługo będę mogła pochwalić się efektami mojej pracy ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/271/#findComment-582824
Udostępnij na innych stronach

Witaj Gosiu :) 

Jestem pewien,że znajdziesz tutaj odpowiedzi na wiele nurtujących Cię pytań wszak to najlepsze forum do jakiego mogłaś trafić :D

Powodzenia i czekamy na pierwsze efekty :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/271/#findComment-582832
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W przepastnych odmętach śmietnika, jakim jest internet, szukałem jakiegoś przepisu na potrawę ze slow cookera. 
Przepisu wprawdzie nie znalazłem, ale kupiło mnie coś innego: na innych forach kulinarnych dominują kobiety. Dlatego przepisy wyglądają tak: weź kochana: łyżkę masełka, dwa plasterki szyneczki, jedno jajeczko, posól trochę - moja złociutka - do smaku... Itp., itd., ect. Mdło się robi od samego czytania. A tu - głównie jednak faceci. Kwintesencją lapidarności i męskiego sposobu gotowania są zaś te przepisy - za które Was (czyli Forum) pokochałem od pierwszego wejrzenia:

 


Grochówka: wszystkie składniki grochówki, jaką zwykle robimy (bo przepisów jest mnóstwo), wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy, jakie lubimy. Nie mieszamy. Albo mieszamy. To naprawdę nie ma znaczenia. 
 
Fasolka po bretońsku - jak wyżej.
 
Gulasz: mięso pokrojone w kostkę jak na gulasz smażymy na patelni, wrzucamy do gara, dodajemy przyprawy i idziemy na grzyby, bo akurat po ostatnich deszczach mogą być ;) Po 8 godzinach chodzenia po lesie gulasz będzie gotowy.

Bez inteligencji obejdzie się człowiek w życiu i na jakiejś zwykłej posadzie. Ale w kuchni zaraz ten brak wychodzi. (Jaroslav Hašek)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/271/#findComment-584502
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.