Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Słodki poczęstunek od EAnny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#21 El komendante

El komendante

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 253 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 05 lis 2018 - 17:40

EAnna,

bardzo dziękuję za ten wirtualny poczęstunek. tym bardziej słodki bo skonsumowany

na Oceanie Atlantyckim 800 mil morskich na wschód od Wysp Dziewiczych.

Serdecznie pozdrawiam.



#22 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6866 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 07 lis 2018 - 21:49

Niezmiernie rzadko piekę, zapowiedziam jednak wirtualny poczęstunek z rolady orzechowej oraz szarlotki na kruchym spodzie.

 

Ale przega[iłam okazję, po cieście na pewno ani śladu, ale chociaż sobie popatrzę i nacieszę oko. :clap:

Aniu, piszesz, że pieczesz rzadko, ale za to jak smacznie  :)



#23 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6167 postów

Napisano 21 kwi 2020 - 17:17

To jest cudowny przepis.

Czy podawałaś gdzieś na forum proporcje? Jeśli nie, to czy można prosić? 



#24 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10123 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 21 kwi 2020 - 17:34

Czy podawałaś gdzieś na forum proporcje?

 

Nie, nie podawałam.

Ten profesjonalny przepis podał (były) pracownik cukierni poznańskiej, niestety, nie zanotowałam źródła.

Podejrzewam, że zastosowano śmietankę bez stabilizatorów, które mogą wpłynąć na efekt końcowy i dodatkowo usztywnić krem.

 

Śmietanka bita z żelatyną (śmietanka pasteryzowana)

« : Sierpień 17, 2010, 10:09:50 »

 

1 L śmietany 30%
80g Cukru ( kryształ)
23g Żelatyny spożywczej
50g Wody (zimna)

Żelatynę namaczamy w wodzie. Śmietanę podgrzewamy do temp ok 85 st C
Po podgrzaniu , zdejmujemy z gazu i dodajemy cukier oraz żelatynę dobrze mieszając. Studzimy w kąpieli wodnej, mieszając co 15min. Po osiągnięciu odpowiedniej temp możemy schować do lodówki. Po 12 godz chłodzenia, śmietana nadaje się do ubijania.

UWAGA!!!
 
Śmietany nie można mrozić w pierwszym procesie chłodzenia ( przechowywujemy w temp 3-6st C)

Zalety
Śmietana się nie przebija, można mieszać z alkoholami i się nie "zwarzy"
 
Podczas ubijania możemy dolewać zwykłej śmietany w celu rozcieńczania ( nie będzie bardzo sztywna) nie zapominajać o dodatku cukru ( w tym wypadku cukier puder!



#25 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6167 postów

Napisano 21 kwi 2020 - 17:48

Nie, nie podawałam.

Dziękuję.  :)  



#26 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6167 postów

Napisano 24 kwi 2020 - 16:36

Takie coś wyszło z tą śmietaną, to na prawdę fajny sposób.  :) Jeszcze raz dziękuję. Będzie regularnie stosowany.  :D  

 

Załączony plik  IMG_8495.JPG   42,09 KB   3 Ilość pobrań



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#27 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 24 kwi 2020 - 17:16

Aniu .Żelatyna o jakim stopniu żelowania.?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych