Perszing37 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #776 Opublikowano 28 Listopada 2014 Odkąd zacząłem stosować zasadę : 85 gram na 1 litr (czyli 0,85 kg na 10 litrów wody) oraz ilość roztworu = 40% wagi mięsa to nie mam żadnych problemów z zasoleniem. Trzymam około 8-10 dni i jest super. Ale to jeżeli robię prosiaka. Jeżeli robię filety z kurczaka to ilość roztworu jest dla mnie mało ważna - daje 30 gram peklosoli i 20 gram soli kamiennej na 1 litr wody. Piersi trzymam 24 h i są super. Ani za słone - w sam raz. Sery - w solance tylko 12 h ( 85 gram soli kamiennej na 1 litr wody). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-386600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #777 Opublikowano 28 Listopada 2014 Znalazłem coś takiego:,, Potrzebne składniki:4 polędwiczki wieprzowe (około 2 kg)60 g soli peklowej50 g (4 łyżki) grubo mielonego pieprzu (czarny, czerwony, zielony, biały)dwa pokruszone liście laurowe4 ząbki czosnku2 litry wody" i teraz: jeżeli mam 3kg polędwiczek czyli 6 szt to powinienem dać 80g soli peklowej i 3 l wody? Kolejna sprawa to przyprawa. Czy jest ona niezbędna czy wystarczy sama peklosól i zapach wędzenia ? Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-386612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #778 Opublikowano 28 Listopada 2014 Tu znajdziesz potrzebne informacje: http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-386616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #779 Opublikowano 30 Listopada 2014 peklowałem w wiaderku peklowałem w misce okrągłej w misce kwadratowej w pojemniku prostokątnym i według kalkulatora czy tabeli nijak nie da rady zalać taką ilość mięsa tą wodą podaną z kalkulatora może gdybym użył wazonu to by sie udało więc ja peklosól daje na litry wody nie na kilogramy mięsa 1kg peklosoli na 10L wody plus przyprawy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #780 Opublikowano 30 Listopada 2014 To znaczy że mamy albo wodęo innej objętości, albo inne mięso, albo inne wiaderka.Jakoś mi zawsze starcza solanki.Dziwne nie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #781 Opublikowano 30 Listopada 2014 A u mnie nawet za dużo tej solanki wychodzi,ale ja upycham to w pojemnikach ,które mieszczą mi się na dole lodówki.Generalnie- trzeba sobie dobrać takie pojemniki i tyle do nich włożyć mięska ,żeby starczyło tej solanki. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #782 Opublikowano 30 Listopada 2014 No to ułatwiacie ludziom Dopasować Ilość mięsa do ilości solanki uuhhaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #783 Opublikowano 30 Listopada 2014 Dopasować Ilość mięsa do ilości solanki uuhhaaaa Z czego sie śmiejesz dobry człowieku?Czytaj proszę ze zrozumieniem.Jedyne, co należy dopasować to odpowiedniej wielkości naczynie tak, aby mięso zostało przykryte solanka w ilości 40% wagi mięsa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #784 Opublikowano 30 Listopada 2014 Śmieję się z tych porad! Jak pisałem już wcześniej w tym temacie utrudniacie a nie pomagacie takimi poradami. Żaded początkujący zadymiacz nie będzie w stanie utopić kilograma polędwicy w 400 ml wody! A żaden z was wyjadaczy nie wyczuje róznicy w gotowym wyrobie, ktory plywał 400 ml a 800 ml.Sprobuj postawic się po drugiej stronie i miotac sie po domu szukajac naczynia ktore pozwoli na utrzymanie tych 40% .To jest mozliwe przy peklowaniu wiekszej ilosci miesa.A akurat twoje EAnna opinie i porady uważam za jedne najwartościowszych. Wzieło mnie na sery i pewnie bez twoich porad nie wiedziałbym jak smakuje ricotta!Ale wiem ze zasada 40% tylko utrudnia początkujacym! Nawet dziś miałem z tym doczynienia. I przez to wedzilem 4 poledwiczki peklowane na sucho bo nie dalo ich sie utopic w 0,5 l solanki! Znajoma trzymala je na sucho prawie 2 tyg. Domyslasz sie co wyszło czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #785 Opublikowano 30 Listopada 2014 @punias007, zdecydowanie sie z toba nie zgadzam ,jestem poczatkujaca ,robie zawsze niewiele,max 2 kg na raz bo wiecej nie mam miejsca w lodowce , teraz pekluje 6 ozorow wieprzowych (waga 1.5kg ) wody zalewa 0.6 l i wszystkie pieknie zakryte Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #786 Opublikowano 30 Listopada 2014 Mam wrażenie, że uważasz nas za osoby, które od razu po urodzeniu peklowały mięso. Zaczynałem jak każdy inny początkujący i tak naprawdę nie wiem w czym ma mieć problem nowy, początkujący z ilością solanki ?Odpowiedniej wielkości naczynie, nie wanna do 1 kg mięsa i zapewniam Cię, że solanka przykryje mięso. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #787 Opublikowano 30 Listopada 2014 Ciesze się że wam się udaje Poczytaj rozterki ludzi.ktorzy boja się zalac kg mięsa litrem solanki bo boją się że wyjdzie zasłone lub niedoaolone! Moje zdanie to ma nie byc nadmiaru solanki. Ma być ciasno! A czy to bedzie 40,50 czy 60% wagi mięsa nie jestesmy tego w stanie wyczuć!!!Bardziej bym sie pochylił nad ilością wody w której parzymy wyrób. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #788 Opublikowano 30 Listopada 2014 Pozostawię Twoje wpisy bez komentarza. "Kopać się z koniem" nie zamierzam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #789 Opublikowano 30 Listopada 2014 Miro podajesz skrajne przyklady! Zalej 1 kg szynki 0.4 l solanki i podeslij fotke wtedy zamilkne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #790 Opublikowano 30 Listopada 2014 weź butelkę pet (jak szynka ,,okrągła,, to na stojąco,plaska na leżąco ) wtedy zamilkniesz Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #791 Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) @punias007, bede robila poledwice to postaram sie wstawic fotke,ostatnio robilam karkowke ok1 kg i zalalam 0.4 lsolanki ,jak mi wystaje mieso obok wkladam worek z woda szczelnie zawiazany ,solanka sie podniesie . Edytowane 30 Listopada 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #792 Opublikowano 30 Listopada 2014 A po.polsku? Bo nie wiem o co Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #793 Opublikowano 30 Listopada 2014 ze nie rozumiesz...trudno ja Ciebie z Twoim problemem tez nie potrafie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #794 Opublikowano 30 Listopada 2014 Żaded początkujący zadymiacz nie będzie w stanie utopić kilograma polędwicy w 400 ml wody! A żaden z was wyjadaczy nie wyczuje róznicy w gotowym wyrobie, ktory plywał 400 ml a 800 ml. Sprobuj postawic się po drugiej stronie i miotac sie po domu szukajac naczynia ktore pozwoli na utrzymanie tych 40% . Drogi kolego punias007... kazdy z nas był poczatkującym... wypowiem się za siebie. To nie jest takie trudne umieścic mięso w naczyniu do peklowania. Trzeba mieć troszkę wyobrazni i adekwatnie dopasowac ilość mięsa do odpowiedniego naczynia i zapewniam Cię że solanka pokryje Twoją zawartość. Chyba to nie jest takie trudne. Życzę Ci powodzenia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #795 Opublikowano 30 Listopada 2014 punias- poukładaj mięso w pojemniku zalej wodą.Potem wylej tą wodę zmierz jej pojemność i zrób tyle solanki ile wylałeś wody i będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #796 Opublikowano 30 Listopada 2014 punias robisz się ,,menconncy,, (chyba,że jesteś na kacu) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #797 Opublikowano 30 Listopada 2014 @punias007 to tylko matematyka : dlaczego tyle soli temat masz przybliżony w poście 671 dlaczego takie a nie inne stężenie http://pl.wikipedia.org/wiki/ decydyje o szybkości nasolenia Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #798 Opublikowano 30 Listopada 2014 To moje "po.polsku" było do kolegi El Gregora. A nie do ciebie Electra. Zapytam Was więc w jakiej.ilości wody powinno się sparzać 1 kg polędwice?Wodocznie jestem koniem;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #799 Opublikowano 30 Listopada 2014 to tak "naukowo" praktycznie stosuj tabelę i bedzie o key Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #800 Opublikowano 30 Listopada 2014 Maciek nie rozprawiamy o stężeniach solanki Fakt chyba mam kaca zamykam się w temacie A tu powód kaca Pierwsze a'la oscypki które wędziły się na mazurach. Było więcej ok 1500 gram (7 sz) ale płyn do wędzenia trzeba czymś zagryzać http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/11/30/af7ec35fad5a8bc15239a6ddf2d4aed9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.