Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Odkąd zacząłem stosować zasadę : 85 gram na 1 litr (czyli 0,85 kg na 10 litrów wody) oraz ilość roztworu = 40% wagi mięsa to nie mam żadnych problemów z zasoleniem. Trzymam około 8-10 dni i jest super. Ale to jeżeli robię prosiaka. Jeżeli robię filety z kurczaka to ilość roztworu jest dla mnie mało ważna - daje 30 gram peklosoli i 20 gram soli kamiennej na 1 litr wody. Piersi trzymam 24 h i są super. Ani za słone  - w sam raz. Sery - w solance tylko 12 h ( 85 gram soli kamiennej na 1 litr wody).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-386600
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem coś takiego:

,, Potrzebne składniki:

  • 4 polędwiczki wieprzowe (około 2 kg)

  • 60 g soli peklowej

  • 50 g (4 łyżki) grubo mielonego pieprzu (czarny, czerwony, zielony, biały)

  • dwa pokruszone liście laurowe

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 litry wody"  

  • i teraz: jeżeli mam 3kg polędwiczek czyli 6 szt to powinienem dać 80g soli peklowej i 3 l wody? Kolejna sprawa to przyprawa. Czy jest ona niezbędna czy wystarczy sama peklosól i zapach wędzenia ? Co sądzicie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-386612
Udostępnij na innych stronach

Tu znajdziesz potrzebne informacje: http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-386616
Udostępnij na innych stronach

peklowałem w wiaderku peklowałem w misce okrągłej w misce kwadratowej w pojemniku prostokątnym i według kalkulatora czy tabeli nijak nie da rady zalać taką ilość mięsa tą wodą podaną z kalkulatora może gdybym użył wazonu to by sie udało więc ja peklosól daje na litry wody nie na kilogramy mięsa 1kg peklosoli na 10L wody plus przyprawy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387005
Udostępnij na innych stronach

To znaczy że mamy albo wodęo innej objętości, albo inne mięso, albo inne wiaderka.

Jakoś mi zawsze starcza solanki.

Dziwne nie ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387021
Udostępnij na innych stronach

A u mnie nawet za dużo tej solanki wychodzi,ale ja upycham to w pojemnikach ,które mieszczą mi się na dole lodówki.Generalnie- trzeba sobie dobrać takie pojemniki i tyle do nich włożyć mięska ,żeby starczyło tej solanki.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387032
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dopasować Ilość mięsa do ilości solanki uuhhaaaa

Z czego sie śmiejesz dobry człowieku?

Czytaj proszę ze zrozumieniem.

Jedyne, co należy dopasować to odpowiedniej wielkości naczynie tak, aby mięso zostało przykryte solanka w ilości 40% wagi mięsa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387052
Udostępnij na innych stronach

Śmieję się z tych porad! Jak pisałem już wcześniej w tym temacie utrudniacie a nie pomagacie takimi poradami. Żaded początkujący zadymiacz nie będzie w stanie utopić kilograma polędwicy w 400 ml wody! A żaden z was wyjadaczy nie wyczuje róznicy w gotowym wyrobie, ktory plywał 400 ml a 800 ml.

Sprobuj postawic się po drugiej stronie i miotac sie po domu szukajac naczynia ktore pozwoli na utrzymanie tych 40% .

To jest mozliwe przy peklowaniu wiekszej ilosci miesa.

A akurat twoje EAnna opinie i porady uważam za jedne najwartościowszych. Wzieło mnie na sery i pewnie bez twoich porad nie wiedziałbym jak smakuje ricotta!

Ale wiem ze zasada 40% tylko utrudnia początkujacym! Nawet dziś miałem z tym doczynienia. I przez to wedzilem 4 poledwiczki peklowane na sucho bo nie dalo ich sie utopic w 0,5 l solanki! Znajoma trzymala je na sucho prawie 2 tyg. Domyslasz sie co wyszło ;)

 

czuwaj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387056
Udostępnij na innych stronach

@punias007, zdecydowanie sie z toba nie zgadzam ,jestem poczatkujaca ,robie zawsze niewiele,max 2 kg na raz bo wiecej nie mam miejsca w lodowce , teraz pekluje 6 ozorow wieprzowych (waga 1.5kg ) wody zalewa 0.6 l i wszystkie pieknie zakryte   :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387057
Udostępnij na innych stronach

Mam wrażenie, że uważasz nas za osoby, które od razu po urodzeniu peklowały mięso. :D

 

Zaczynałem jak każdy inny początkujący i tak naprawdę nie wiem w czym ma mieć problem nowy, początkujący z ilością solanki ?

Odpowiedniej wielkości naczynie, nie wanna do 1 kg mięsa i zapewniam Cię, że solanka przykryje mięso.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387058
Udostępnij na innych stronach

Ciesze się że wam się udaje ;) Poczytaj rozterki ludzi.ktorzy boja się zalac kg mięsa litrem solanki bo boją się że wyjdzie zasłone lub niedoaolone!

Moje zdanie to ma nie byc nadmiaru solanki. Ma być ciasno! A czy to bedzie 40,50 czy 60% wagi mięsa nie jestesmy tego w stanie wyczuć!!!

Bardziej bym sie pochylił nad ilością wody w której parzymy wyrób.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387064
Udostępnij na innych stronach

Pozostawię Twoje wpisy bez komentarza.  :facepalm:

"Kopać się z koniem" nie zamierzam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387066
Udostępnij na innych stronach

@punias007, bede robila poledwice to postaram sie wstawic fotke,ostatnio robilam karkowke ok1 kg i zalalam 0.4 lsolanki ,jak mi wystaje mieso obok wkladam worek z woda szczelnie zawiazany ,solanka sie podniesie .

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387071
Udostępnij na innych stronach

 ze nie rozumiesz...trudno ja Ciebie z Twoim problemem tez nie potrafie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387073
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żaded początkujący zadymiacz nie będzie w stanie utopić kilograma polędwicy w 400 ml wody! A żaden z was wyjadaczy nie wyczuje róznicy w gotowym wyrobie, ktory plywał 400 ml a 800 ml. Sprobuj postawic się po drugiej stronie i miotac sie po domu szukajac naczynia ktore pozwoli na utrzymanie tych 40% .
 

 

Drogi kolego punias007... kazdy z nas był poczatkującym... wypowiem się za siebie. To nie jest takie trudne umieścic mięso w naczyniu do peklowania. Trzeba mieć troszkę wyobrazni i adekwatnie dopasowac ilość mięsa do odpowiedniego naczynia i zapewniam Cię że solanka pokryje Twoją zawartość.  Chyba to nie jest takie trudne.  :rolleyes:

Życzę Ci powodzenia  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387074
Udostępnij na innych stronach

@punias007 to tylko matematyka : dlaczego tyle soli temat masz  przybliżony w poście 671 dlaczego takie a nie inne stężenie http://pl.wikipedia.org/wiki/  decydyje o szybkości nasolenia    

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387081
Udostępnij na innych stronach

To moje "po.polsku" było do kolegi El Gregora. A nie do ciebie Electra.

 

Zapytam Was więc w jakiej.ilości wody powinno się sparzać 1 kg polędwice?

Wodocznie jestem koniem;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387082
Udostępnij na innych stronach

to tak "naukowo" praktycznie stosuj tabelę i bedzie o key

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387083
Udostępnij na innych stronach

Maciek nie rozprawiamy o stężeniach solanki ;)

 

Fakt chyba mam kaca zamykam się w temacie ;)

 

A tu powód kaca ;)

Pierwsze a'la oscypki które wędziły się na mazurach. Było więcej ok 1500 gram (7 sz) ale płyn do wędzenia trzeba czymś zagryzać ;)

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/11/30/af7ec35fad5a8bc15239a6ddf2d4aed9.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/32/#findComment-387087
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.