beatag Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1526 Opublikowano 3 Lutego 2019 Nie przesadzaj z tym tłuszczem -to ma być kiełbasa -,a nie pasztet Zrób tak jak mówi Arkadiusz. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1527 Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) A gdyby tak zastąpić 50% boczku podgardlem? Możesz bo obecne podgardla z tych wyścigowych świnek to tak 50/50 tylko więcej roboty z obróbka niż przy boczku.Trzeba wyciąć gruczoły i przyusznicę. Edytowane 3 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1528 Opublikowano 3 Lutego 2019 Nie przesadzaj z tym tłuszczem -to ma być kiełbasa -,a nie pasztet Zrób tak jak mówi Arkadiusz.Oczywiście, że posłucham doświadczenia Arkadiusza :-) Możesz bo obecne podgardla z tych wyścigowych świnek to tak 50/50 tylko więcej roboty z obróbka niż przy boczku.Trzeba wyciąć gruczoły i przyusznicę.Robota to nie problem, bo nowe noże specjalnie kupiłem i nie ma na czym potestować :-) jednak tym razem pozostanę przy boczku, zobaczymy co krytycy powiedzą :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1529 Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) Ja ostatnio robiłam w takim prostym składzie -2 kg od szynki i 1 kg boczku.Mięso od szynki pokusiłam się o pokrojenie na kostkę 1-1,5 cm ,boczek chyba na sicie nr 6. Kiełbasa po nabiciu [bez osadzania ] poszła do wędzarki -na osuszanie ok godz -45-50 stopni i kolejno na wedzenie w temp ok 50 stopni -ja wędze krótko [bo nie lubimy mocno uwędzonej] - do koloru ,bo kiełbasa jest do bezpośredniego spożycia .Robiłam też w proporcjach 3:2[szynka :boczek] Edytowane 3 Lutego 2019 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1530 Opublikowano 4 Lutego 2019 Mięso od szynki pokusiłam się o pokrojenie na kostkę 1-1,5 cm A co z elementami ścięgnistymi szynki??? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1531 Opublikowano 4 Lutego 2019 Mięso od szynki pokusiłam się o pokrojenie na kostkę 1-1,5 cm A co z elementami ścięgnistymi szynki??? Oj Aniu ryzykujesz.Za obronę klasyfikacji można dostać "nagrodę" Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1532 Opublikowano 4 Lutego 2019 Za obronę klasyfikacji można dostać "nagrodę" Ejże, gdzie to wyczytałeś? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1533 Opublikowano 4 Lutego 2019 Mięso od szynki pokusiłam się o pokrojenie na kostkę 1-1,5 cmA co z elementami ścięgnistymi szynki??? Oj długa droga przede mną. Im więcej czytam tym więcej niewiadomych... Według akademii Dziadka łopatka ma wszystkie trzy klasy mięsa. Teraz widzę, że szynka też ma kl.III... Powie ktoś jak najłatwiej (nie zaglebiajac się w anatomie) rozpoznać mięso KL.III? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1534 Opublikowano 4 Lutego 2019 Zobacz co wchodzi w skład III kl. Mięso ścięgniste. Zatem szukaj ścięgien, błon itp. Z zasady są to elementy "pracujące" jak: nogi, większość golonki, ścięgna i błony ściegiste w łopatce i szynce itp. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1535 Opublikowano 4 Lutego 2019 Zobacz co wchodzi w skład III kl. Mięso ścięgniste. Zatem szukaj ścięgien, błon itp. Z zasady są to elementy "pracujące" jak: nogi, większość golonki, ścięgna i błony ściegiste w łopatce i szynce itp.Co wchodzi w skład to czytałem, ale do tej pory myślałem, że w szynce jest inaczej (pozaklasowe czy coś), w sumie moje myślenie było pozbawione logiki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1536 Opublikowano 4 Lutego 2019 Obowiązkowo poczytaj tematy zawarte tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/204-powinieneś-wiedzieć/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1537 Opublikowano 4 Lutego 2019 w sumie moje myślenie było pozbawione logiki :-) Nic takiego - czytasz rozmawiasz i wiesz..... więcej ja zapisałem się na kurs u Naszego Głownego Technologa do Łaz - i wszystko sie wyprostowało Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1538 Opublikowano 4 Lutego 2019 Obowiązkowo poczytaj tematy zawarte tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/204-powinieneś-wiedzieć/Zabieram się za lekturę. Nic takiego - czytasz rozmawiasz i wiesz..... więcej ja zapisałem się na kurs u Naszego Głownego Technologa do Łaz - i wszystko sie wyprostowało Chciałbym, ale w Polsce jestem 4/10 dni (4 dni w Polsce/10 dni w pracy w Niemczech), mam dwójkę małych dzieci, budowę domu na głowie, więc z czasem jest masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1539 Opublikowano 4 Lutego 2019 Obowiązkowo poczytaj tematy zawarte tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/204-powinieneś-wiedzieć/Zabieram się za lekturę. Nic takiego - czytasz rozmawiasz i wiesz..... więcej ja zapisałem się na kurs u Naszego Głownego Technologa do Łaz - i wszystko sie wyprostowało Chciałbym, ale w Polsce jestem 4/10 dni (4 dni w Polsce/10 dni w pracy w Niemczech), mam dwójkę małych dzieci, budowę domu na głowie, więc z czasem jest masakra... No i Rozumiem - Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1540 Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) Mam gdzieś film SDM nakręcony przez naszego GT zawierający m.in. klasyfikacje mięsa. Jestem ostatnio tylko z doskoku i nie bardzo wiem jak go przekazać. Edytowane 4 Lutego 2019 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1541 Opublikowano 4 Lutego 2019 Mam gdzieś film SDM nakręcony przez naszego GT zawierający m.in. klasyfikacje mięsa. Jestem ostatnio tylko z doskoku i nie bardzo wiem jak go przekazać.Masz go na płycie? Jest szansa na wysłanie pocztą? Chociaż może nie będę zawracał głowy, bo lektury w linku od Ciebie jest sporo, dodatkowo zdjęcia, więc powoli się rozjaśnia :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1542 Opublikowano 4 Lutego 2019 W każdym razie, jak już to wszystko ogar niesz, to się odezwij. Może cos wykombinujemy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1543 Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) Ejże, gdzie to wyczytałeś? Jeszcze pytasz. i nie ściemniaj, że za coś innego. Edytowane 4 Lutego 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1544 Opublikowano 4 Lutego 2019 W każdym razie, jak już to wszystko ogar niesz, to się odezwij. Może cos wykombinujemy.OK. Narazie jest co czytać :-) 14.02 będę robił kiełbasę, więc podczas klasowania zrobię fotki i dopytam czy dobrze zrozumiałem materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1545 Opublikowano 4 Lutego 2019 Powie ktoś jak najłatwiej (nie zaglebiajac się w anatomie) rozpoznać mięso KL.III? Dopóki nie opanujesz klasyfikacji najłatwiej to mięso z golonki bez grubych ścięgien. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1546 Opublikowano 4 Lutego 2019 Powie ktoś jak najłatwiej (nie zaglebiajac się w anatomie) rozpoznać mięso KL.III?Dopóki nie opanujesz klasyfikacji najłatwiej to mięso z golonki bez grubych ścięgien.To akurat wiem, ale nie chcę trójki z szynki potraktować jak jedynki. Golonkajest najprostsza do opanowania, ale uważam, że trzeba się edukować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1547 Opublikowano 4 Lutego 2019 ale uważam, że trzeba się edukować. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1548 Opublikowano 4 Lutego 2019 eraz widzę, że szynka też ma kl.III...Szynka z golonką zawiera ok. 11-12% mięsa ścięgnistego. http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uzyskimiesawiep.htmCały element - szynka - zawiera kość i mięśnie golonki i cztery inne, główne mięśnie.Każdy z nich inaczej wygląda i ma inna budowę oraz miękkość.Poza ścięgnistymi końcówkami (głównie w mięśniu czterogowym, tzw. kulce), po wycięciu błon i ścięgien ze wspomnianych czterech mięśni - mamy klasę I.Jednak kupując szynkę z odrąbaną golanką dostajemy w prezencie kawałek mięśnia golonkowego, który pracuje na zginanie przedramienia, więc jest przyczepiony powyżej stawu golonkowego i jest sprzedawany jako "szynka".Ten mięsień jest klasy III. Jak sama robię rozbiór całej szynki to nie odrąbuje golonki, tylko wycinam od ranu cały ten mięsień i klasyfikuje do golonki a kość wyłamuję na stawie.Przy pewnej wprawie rozpoznaje się mięśnie kl. III, tzw. pracujące. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1549 Opublikowano 4 Lutego 2019 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14005-powinieneś-wiedziećczęść-v-rozbiór-uzupełniający-szynki/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-622655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1550 Opublikowano 11 Lutego 2019 Pomóżcie. Zapeklowalem szynki i inne mięsa według tabeli DZIADKA. Proporcje na 13 dni peklowania. Jestem za granicą, a pilnująca miesiwa twierdzi, że jest ubytek solanki. Wygląda to tak jakby mięso wchlonelo płyn i nie jest zakryte w 100%. Dodatkowo solanka jest bardzo delikatnie mętna. Myślę o wymianie solanki, ale jakie proporcje zastosować? [Dodano: 11 lut 2019 - 17:34] Zapomniałem napisać, że mięsa kończą się peklowac w czwartek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/62/#findComment-623331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.