miro Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Listopada 2018 Karczek peklowany na sucho przez około 8 dni.Obmyty w swojskim, białym winie i wędzony ponad 30h. Warto było tyle zachodu, bo wyrób oddaje to smakiem i zapachem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Listopada 2018 Nigdy nie obmywałem winem ale wedziłem też już kark na zimno i jest bardzo smaczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Listopada 2018 A czemu Ty kroisz karkówkę w plasterki wzduż?przecież to będzie ciągutek....no chyba że owijasz coś tym karczuniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) Marku... się cieszyłem że w ogóle ukroiłem!Nożem cieżko, zwykła krajalnica nie daje rady, a jeść się chce.???? Edytowane 13 Listopada 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Listopada 2018 Tak myślałem że to emocje zrobiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) Warto było tyle zachodu, bo wyrób oddaje to smakiem i zapachem. No gratulacje za cierpliwość oczywiście Nożem cieżko, zwykła krajalnica nie daje rady, a jeść się chce. Powoli będziesz musiał pomyśleć o czymś takim https://de.aliexpress.com/item/2018-fleisch-sah-Rindfleisch-und-hammel-Slicer-Manuelle-Fleisch-slicer-Haushalts-Fleisch-slicer-Erweiterte-klinge/32945253856.html?spm=a2g0x.10010108.1000014.5.33f12402UnOmZG&pvid=647245da-b5e8-4f6b-ab91-913cf8725f92&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.112236.000000000000000&scm-url=1007.13338.112236.000000000000000&scm_id=1007.13338.112236.000000000000000 Edytowane 13 Listopada 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Listopada 2018 Miro ślina cieknie nawet po północy. Toshiba fajne urządzenie. Miałeś możliwość wypróbować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Listopada 2018 (edytowane) Karczek peklowany na sucho przez około 8 dni.Aż przeczytałem to dwa razy. Dla pewności. Wyrób pierwsza klasa Edytowane 14 Listopada 2018 przez janusz_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Listopada 2018 Miałeś możliwość wypróbować? Osobiście nie,ale często widzę bardzo podobne urządzenia na Włoskich Anlassach jak drobne Panie kroją bez wielkiego wysiłku suszone wyroby mięsne Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Listopada 2018 Karczek peklowany na sucho przez około 8 dni.Obmyty w swojskim, białym winie i wędzony ponad 30h.Warto było tyle zachodu, bo wyrób oddaje to smakiem i zapachem.IMG_20181111_200116.jpgIMG_20181111_200738.jpgMożesz podać szczegóły przepisu. Ile soli? Jaka temp? Wędziłeś tylko te dwa kawałki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Listopada 2018 (edytowane) Peklowanie na sucho w lodówce, w pojemniku, przez 8 dni.Peklosól około 30g na kg miesa. Po zapeklowaniu obmycie winem swojskim, białym i moczenie mięsa 24h w winie. Potem wędzenie parę dni,łącznie ponad 30h.Mięso zostawiałem w wedzarni, bo teraz było zimno. Po uwedzeniu skórka dość twarda, mięso masło, ale po dniu w lodówce w pojemniku, skórka zrobiła się bardziej miękka, a mięso lepsze do krojenia. Zapach dymu przenikł do danego środka. Wedzilem mały niecały kilogramowy kawałek, bo to była próba.Ubytek ponad 40%, więc następnym razem wezmę większy. Edytowane 14 Listopada 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Listopada 2018 MIro - nie jestem teraz zlosliwy ale cos mi nie pasuje w tym Twoim "karczku", musze to przemyslec nieco - ale juz napewni nie pasuje mi Po zapeklowaniu obmycie winem swojskim, białym i moczenie mięsa 24h w winie.Jesli jeszcze cos mi przyjdzie na mysl to napisze - jesli sie jednak zachwycasz to juz Twoja sprawa i masz prawo - niemniej wzioles jedno z najtrudniejszych i najbardziej niewiernych mies do swojego wyrobu w takim czasie a tymbardziej takimi sposobami - Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Listopada 2018 Ubytek ponad 40%, więc następnym razem wezmę większy. ale juz napewni nie pasuje mi Mnie też Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Listopada 2018 Po zapeklowaniu obmycie winem swojskim, białym i moczenie mięsa 24h w winie. Dopiero teraz przeczytałam ten wpis i pozwolę sobie dociekać szczegółów, bo sposób jest mi nieznany.1. Obmycie (z odciekiem rozumiem) i moczenie - czy to było odsalanie wyrobu, czy raczej moczenie w minimalnej ilości wina.Czasami stosuję "moczenie " szynki z dzika w serwatce, które polega na zawinięciu mięsa w serwetkę mocno nasączoną serwatką.2. Wino słodkie, czy wytrawne. To bardzo istotny szczegół skórka dość twarda, mięso masło ... się cieszyłem że w ogóle ukroiłem! Nożem cieżko, zwykła krajalnica nie daje rady, Ciekawa ta konsystencja Też mam zwykłą, domową krajalnicę i doszłam do pewnej wprawy w jej używaniu przy wędlinach surowych.Otóż należy ustawić na bardzo cienkie plasterki i przy krojeniu dociskać dość mocno ręką całą płaszczyznę wędliny do pionowej ściany krajalnicy i bardzo powoli najeżdżać wózkiem. Ustawienie koryguję w zależności od tekstury wędliny.Z noży polecam twarde i ostre (podjedź do mnie to Ci pokroję w poprzek włókien - serio )Kolor bardzo ładny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Listopada 2018 (edytowane) Miałem jeden kawałek mięsa, karczek o wadze 950 g + 30 g peklosoli.Peklowałem na sucho 8 dni. Po zapeklowaniu przekroiłem mięso na połowę.Jeden kawałek obmyłem winem, drugi również obmyłem winem, ale dodatkowo zamoczyłem go w tym winie.Oba kawałki były trzymane kolejne 24h w lodówce w osobnych pojemnikach.Wino swojskie, jak dla mnie półwytrawne. Następnie osuszyłem oba kawałki ręcznikiem papierowy i wędziłem na zimno.Pierwsze dni po parę godzin, a kolejne po około 12 h, temperatura w okolicach 20 C.Na noc mięsa nie wyciągałem z wędzarni. Łącznie wędzenia było ponad 30 h. Marek zauważył, że kroję wzdłuż.Dokładnie tak, bo jak popatrzycie na przekrojone na połowę mięso, to łatwiej było mi je tak "odwrotnie" uformować . Edytowane 15 Listopada 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Listopada 2018 Miro jak bedziesz robil kolejne to przekroj najpierw w zdloz wlokien a pozniej bedziesz mial mniejsze kawalki i bedzie latwiej kroic w poprzeg . ja tak robie jak mam duzy kawal wolowiny . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Listopada 2018 (edytowane) drugi również obmyłem winem, ale dodatkowo zamoczyłem go w tym winie.Czyli dodatkowo marynowałeś w winie 24h."Moczenie" kojarzy mi się z odsalaniem ale to przy dużej ilości płynu (a przecież szkoda wina) Ciekawe, czy zauważysz różnice w teksturze obu kawałków.Kiedyś eksperymentowałam z peklowaniem mięsa w serwatce kwasowej przez 2-3 tygodnie. Jak już wspomniałam, dotyczyło to dziczyzny a raz sarniego udźca. Edytowane 15 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Listopada 2018 Miro jak bedziesz robil kolejne to przekroj najpierw w zdloz wlokien a pozniej bedziesz mial mniejsze kawalki i bedzie latwiej kroic w poprzeg . ja tak robie jak mam duzy kawal wolowiny .Przy tak małym kawałki mięsa jamnik by mi wyszedł ????, więc pokroiłem w poprzek. Anno.Smak wina jest wyczuwalny, przy tym wysyceniu dymem mimo wszystko delikatnie do czuć.Który kawałek jest lepszy, to rzecz gustu.Kosztujący mieli podzielone zdania. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Listopada 2018 oj no tak, zobaczylam teraz dopiero ze to kawalek nawet nie 1 kg , ja kupuje takie 2.5 conajmniej Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.