grim_reefer Opublikowano 4 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 4 Maja 2021 Bardzo ładnie Co do czasu podpiekania, ja po prostu odpalam DG i po ustawieniu temperatury na 85 stopni idę spać, rano wyjmuję gotowy towar Dzięki Miki Co do zostawienia na noc to niestety nie wchodzi w grę. Moje łóżko jest około 40 km od wędzarni, która stoi u rodziców w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-706284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 4 Maja 2021 Kanadyjka rozwiązuje kwestię Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-706289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 6 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Nadziewarka przetestowana Kabanosy + kilka kiełbasek, bo brakło mi jelit baranich Kolor jak zwykle coś pomiędzy zdjęciami poniżej (robione dwoma różnymi telefonami). Tak z ciekawości. Jak długo mogą zapakowane próżniowo kabanosy poleżeć w lodówce?I wiem, że najlepszą odpowiedzią jest, że dopóki nie zostaną zjedzone Zastanawiam się czy jest sens część mrozić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-709976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Zastanawiam się czy jest sens część mrozić U mnie sie suszą - tydzień-10 dni - w międzyczasie bardzo ubywają w ilości i wadze . Wysuszone w Vacum - miesiąc -dwa bez problemu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-709985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 6 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Ja nie planuje suszyć, bo już w tym momencie są dla mnie idealne.Wydaje mi się, że wędzarnia elektryczna, suchszy dym i dłuższy czas dopiekania skutkują suchszymi wyrobami zaraz po wędzeniu. Nie wiem ile straciły wagi podczas wędzenia, ale przed chwilą pakowałem je i z około 6kg farszu zostało mi 2.5kg kabanosów Zanim wróciłem do domu to po drodze było dużo testerów Skoro tyle wytrzymują to nie ma sensu mrozić - szybciej ich waga zredukuje się do zera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-709993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 25 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 25 Lipca 2021 Uzupełnienie zapasów szynek i karkówek Bo zostało TYLKO 6 kg w zamrażarce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 25 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 25 Lipca 2021 (edytowane) Masz dużą zamrażarkę. Jak miejsca mało to podeślij do mnie. ????????Cholerne emotikonki. Nie wchodzą z telefonu. Edytowane 25 Lipca 2021 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 25 Lipca 2021 Nie wiem ile straciły wagi podczas wędzenia, ale przed chwilą pakowałem je i z około 6kg farszu zostało mi 2.5kg kabanosów Ubytek zależy od składu surowca, temp. i czasu podpiekania ale średnio możesz przyjąć ubytek w granicach 30-35% po wyjęciu z wędzarni. Przy ubytku 50% są już twardawe i nie każdy takie lubi. Uzupełnienie zapasów szynek i karkówek Bardzo ładny wyrób Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 25 Lipca 2021 szynek i karkówek Pięknie w Rzeszowie wędzą Jak długo mogą zapakowane próżniowo kabanosy poleżeć w lodówce? Mogą wiele miesięcy (w lodówce) pod warunkiem, że w chwili pakowania były podsuszone do 55% wydajności, liczonej od wagi kontrolnej laski tuż po nabiciu w jelito. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 25 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 25 Lipca 2021 Masz dużą zamrażarkę. Jak miejsca mało to podeślij do mnie. ????????Cholerne emotikonki. Nie wchodzą z telefonu. Jeszcze ze dwa takie wędzenia się zmieszczą. Ale potem... wiem do kogo wysyłać Ja przełączyłem stronę na wersję na komputer - wtedy wyświetla ten dodatkowy pasek u góry i możesz użyć emotek forowych. Nie wiem ile straciły wagi podczas wędzenia, ale przed chwilą pakowałem je i z około 6kg farszu zostało mi 2.5kg kabanosów Ubytek zależy od składu surowca, temp. i czasu podpiekania ale średnio możesz przyjąć ubytek w granicach 30-35% po wyjęciu z wędzarni. Przy ubytku 50% są już twardawe i nie każdy takie lubi. Uzupełnienie zapasów szynek i karkówek Bardzo ładny wyrób Dzięki. Jednak nie podsuszałem, a ubytek wynikał z tego że zostały od razu zjedzone szynek i karkówekPięknie w Rzeszowie wędzą Jak długo mogą zapakowane próżniowo kabanosy poleżeć w lodówce?Mogą wiele miesięcy (w lodówce) pod warunkiem, że w chwili pakowania były podsuszone do 55% wydajności, liczonej od wagi kontrolnej laski tuż po nabiciu w jelito. Ważne, że nie po rzeszowsku To tylko praktyczne użycie wiedzy, którą zdobyłem (i ciągle zdobywam) na tym forum.Wszystko co wiem o wędzeniu wyczytałem tutaj Dzięki temu mogę robić wędliny smaczniejsze, zdrowsze, trwalsze i (porównując do dobrych jakościowo) dużo tańsze niż to co można kupić w sklepie. PS. Tak właściwie to mieszkam w Rzeszowie, ale wędzę u rodziców w miejscowości Wesoła.Mieszkasz w Tychach, więc istnieje dość duże prawdopodobieństwo, że wiesz gdzie to jest. Dość dużo osób z okolicy ma rodzinę na Śląsku. Sam mam w Tychach i Katowicach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 25 Lipca 2021 Sam mam w Tychach i Katowicach A ja w Rzeszowie Zarówno mój mąż jak i córka (Poliklinika) są rzeszowiakami z urodzenia.Te tradycyjne, kiełbasy z Ziemi Rzeszowskiej (na soli, pieczone w wędzarni i rozpadające się) też mają swój urok i fantastyczny smak. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 26 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 26 Lipca 2021 Ja mam żonę z tamtych stron, łaziłem po Rzeszowie jakieś 40 lat temu, pewno miasto troszkę się zmieniło Piękny zakątek naszego kraju. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 28 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 28 Listopada 2021 Dawno nic nie wrzucałem. Pora uzupełnić wpisy, a nie tylko zapasy w zamrażarce 14 wrzesień 2021Robiona na szybko cienka w osłonkach kolagenowych i gruba kanapkowa w białkowych.Tyle co wróciłem z wakacji 10 września, wymyśliłem sobie wędzenie. Kupiłem na szybko w Makro mięso 80/20 i... okazało się że jest dużo bardziej tłuste niż by wskazywała etykieta. Wyszło smaczne, ale jak dla mnie zbyt tłuste.Całość parzona sous vide. Późniejszych zdjęć brak. 7 listopad 2021Tym razem przemyślany skład. Trochę cienkiej w jelitach wieprzowych 30/32 i wołowych 40. I i II wp. z łopatki, a III głównie z mięsa z uda indyka.Zdjęcia przed parzeniem, później parzone sous vide. 28 listopad 2021A to już na świeżo, wędzone wczoraj, już spakowane i się mrozi. Kilka szynek i karkówek żeby uzupełnić zapasy i na Święta. Okazało się, że mój tato też przygotował sobie na ten sam dzień wędzenie kilku szynek i boczków. Jechaliśmy na dwie wędzarnie w tym samym czasie.Ja w elektrycznej około 1h suszenia + 5h wędzenia śliwą (zależało mi na ciemniejszym kolorze). On w kanałowej z małym piecykiem. Suszył przy farelce (zaskakująco dobrze to działało) i później wędził jakieś 3.5h w temp 50-70.Po drodze niestety był obiad, przestał pilnować, temperatura spadła do 25 stopni, a jak przyłożył to skoczyła to 80-90. Stąd lekkie osmolenie - zdjęcie przed parzeniem, lekko przekłamuje bo jest mniej osmolone niż wygląda. Była wymiana 2 karkówki i szynka za boczek i szynkę I to pewnie ostatnie wędzenie aż do lutego/marca, bo nie zmieszczę już nawet jednego pętelka kiełbasy w zamrażarce - tak mam załadowaną Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-734417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 30 Listopada 2021 Witam,zastanawia mnie czemu karkówki są wielkością takie jednakowe czy Ty je kalibrujesz?pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-734686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 30 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 30 Listopada 2021 Witam,zastanawia mnie czemu karkówki są wielkością takie jednakowe czy Ty je kalibrujesz?pozdrawiam GrzegorzNie są jednakowe, ale zbliżone wielkościowo.W sumie to nie całe karkówki, a połówki - krojone wzdłuż. Może dlatego wyglądają jakby były kalibrowane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-734695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 30 Listopada 2021 Tak też myślałem,sam też zrobiłem tak kilka razy,ale doszedłem do wniosku że taką karkówkę i tak trzeba parzyća taki płat ucięty dobrze pasuje do kromki chlebadziękuję i pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-734803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 30 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 30 Listopada 2021 W sumie ja tak kroje, bo... łatwiej mi takie później układać w zamrażarce Poza tym takich cienkich nie muszę nastrzykiwać przy peklowaniu na sucho w worku. Co innego szynki, które bez nastrzyku miewały szare oczko (pomimo 14 dniowego peklowania). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-734807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 1 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 1 Grudnia 2021 Witam,robimy podobnie z tym że ja nie pekluję dłużej niż 7 dni i wykorzystuję do tego woreczki strunowea wędzę w tradycyjnej typu kibelekpozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-735020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.