Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ładnie :) Co do czasu podpiekania, ja po prostu odpalam DG i po ustawieniu temperatury na 85 stopni idę spać, rano wyjmuję gotowy towar :)

 

Dzięki Miki  :D

 

Co do zostawienia na noc to niestety nie wchodzi w grę. Moje łóżko jest około 40 km od wędzarni, która stoi u rodziców w garażu  :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-706284
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 142
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 1 miesiąc temu...

Nadziewarka przetestowana  :clap:

post-93086-0-53873500-1622961818_thumb.jpg

 

Kabanosy + kilka kiełbasek, bo brakło mi jelit baranich  :facepalm:

Kolor jak zwykle coś pomiędzy zdjęciami poniżej (robione dwoma różnymi telefonami).

post-93086-0-80276900-1622961922_thumb.jpgpost-93086-0-20899100-1622961952_thumb.jpg

 

post-93086-0-71810600-1622962042_thumb.jpg

 

Tak z ciekawości. Jak długo mogą zapakowane próżniowo kabanosy poleżeć w lodówce?

I wiem, że najlepszą odpowiedzią jest, że dopóki nie zostaną zjedzone  :devil:

Zastanawiam się czy jest sens część mrozić. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-709976
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zastanawiam się czy jest sens część mrozić
U mnie sie suszą - tydzień-10 dni - w międzyczasie bardzo ubywają w ilości i wadze  :facepalm:  . Wysuszone w Vacum - miesiąc -dwa bez problemu 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-709985
Udostępnij na innych stronach

Ja nie planuje suszyć, bo już w tym momencie są dla mnie idealne.

Wydaje mi się, że wędzarnia elektryczna, suchszy dym i dłuższy czas dopiekania skutkują suchszymi wyrobami zaraz po wędzeniu. 

Nie wiem ile straciły wagi podczas wędzenia, ale przed chwilą pakowałem je i z około 6kg farszu zostało mi 2.5kg kabanosów  ;):facepalm:

Zanim wróciłem do domu to po drodze było dużo testerów  :devil:

 

Skoro tyle wytrzymują to nie ma sensu mrozić - szybciej ich waga zredukuje się do zera  :angel:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-709993
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Masz dużą zamrażarkę. Jak miejsca mało to podeślij do mnie. ????????

Cholerne emotikonki. Nie wchodzą z telefonu.

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715868
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem ile straciły wagi podczas wędzenia, ale przed chwilą pakowałem je i z około 6kg farszu zostało mi 2.5kg kabanosów

 

Ubytek zależy od składu surowca, temp. i czasu podpiekania ale średnio możesz przyjąć ubytek w granicach 30-35% po wyjęciu z wędzarni. Przy ubytku 50% są już twardawe i nie każdy takie lubi.

 

Uzupełnienie zapasów szynek i karkówek

 

Bardzo ładny wyrób :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715869
Udostępnij na innych stronach

 

 

szynek i karkówek

Pięknie w Rzeszowie wędzą :thumbsup:  :tongue:   :clap:  

 

 

Jak długo mogą zapakowane próżniowo kabanosy poleżeć w lodówce?

Mogą wiele miesięcy (w lodówce) pod warunkiem, że w chwili pakowania były podsuszone do 55% wydajności, liczonej od wagi kontrolnej laski tuż po nabiciu w jelito.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715871
Udostępnij na innych stronach

Masz dużą zamrażarkę. Jak miejsca mało to podeślij do mnie. ????????

Cholerne emotikonki. Nie wchodzą z telefonu.

 

Jeszcze ze dwa takie wędzenia się zmieszczą. Ale potem... wiem do kogo wysyłać  ;)

Ja przełączyłem stronę na wersję na komputer - wtedy wyświetla ten dodatkowy pasek u góry i możesz użyć emotek forowych. 

 

 

Nie wiem ile straciły wagi podczas wędzenia, ale przed chwilą pakowałem je i z około 6kg farszu zostało mi 2.5kg kabanosów

 

Ubytek zależy od składu surowca, temp. i czasu podpiekania ale średnio możesz przyjąć ubytek w granicach 30-35% po wyjęciu z wędzarni. Przy ubytku 50% są już twardawe i nie każdy takie lubi.

 

Uzupełnienie zapasów szynek i karkówek

 

Bardzo ładny wyrób :thumbsup:

 

 

Dzięki. Jednak nie podsuszałem, a ubytek wynikał z tego że zostały od razu zjedzone  :facepalm:

 

 

szynek i karkówek

Pięknie w Rzeszowie wędzą :thumbsup:  :tongue:   :clap:  

 

 

Jak długo mogą zapakowane próżniowo kabanosy poleżeć w lodówce?

Mogą wiele miesięcy (w lodówce) pod warunkiem, że w chwili pakowania były podsuszone do 55% wydajności, liczonej od wagi kontrolnej laski tuż po nabiciu w jelito.

 

 

Ważne, że nie po rzeszowsku  ;)

To tylko praktyczne użycie wiedzy, którą zdobyłem (i ciągle zdobywam) na tym forum.

Wszystko co wiem o wędzeniu wyczytałem tutaj  :clap:

Dzięki temu mogę robić wędliny smaczniejsze, zdrowsze, trwalsze i (porównując do dobrych jakościowo) dużo tańsze niż to co można kupić w sklepie. 

 

PS. Tak właściwie to mieszkam w Rzeszowie, ale wędzę u rodziców w miejscowości Wesoła.

Mieszkasz w Tychach, więc istnieje dość duże prawdopodobieństwo, że wiesz gdzie to jest. Dość dużo osób z okolicy ma rodzinę na Śląsku. Sam mam w Tychach i Katowicach  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715880
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sam mam w Tychach i Katowicach

A ja w Rzeszowie :D

Zarówno mój mąż jak i córka (Poliklinika) są rzeszowiakami  z urodzenia.

Te tradycyjne, kiełbasy z Ziemi Rzeszowskiej  (na soli, pieczone w wędzarni i rozpadające się) też mają swój urok i fantastyczny smak.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715899
Udostępnij na innych stronach

Ja mam żonę z tamtych stron, łaziłem po Rzeszowie jakieś 40 lat temu, pewno miasto troszkę się zmieniło :) Piękny zakątek naszego kraju.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715929
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dawno nic nie wrzucałem. Pora uzupełnić wpisy, a nie tylko zapasy w zamrażarce  ;)

 

14 wrzesień 2021

Robiona na szybko cienka w osłonkach kolagenowych i gruba kanapkowa w białkowych.

Tyle co wróciłem z wakacji 10 września, wymyśliłem sobie wędzenie. Kupiłem na szybko w Makro mięso 80/20 i... okazało się że jest dużo bardziej tłuste niż by wskazywała etykieta. Wyszło smaczne, ale jak dla mnie zbyt tłuste.

Całość parzona sous vide. Późniejszych zdjęć brak. 

post-93086-0-95974400-1638100955_thumb.jpg

post-93086-0-06204800-1638100989_thumb.jpg

 

7 listopad 2021

Tym razem przemyślany skład. Trochę cienkiej w jelitach wieprzowych 30/32 i wołowych 40. I i II wp. z łopatki, a III głównie z mięsa z uda indyka.

Zdjęcia przed parzeniem, później parzone sous vide.

post-93086-0-55062800-1638101339_thumb.jpg

post-93086-0-91766800-1638101363_thumb.jpg

 

 

28 listopad 2021

A to już na świeżo, wędzone wczoraj, już spakowane i się mrozi. 

Kilka szynek i karkówek żeby uzupełnić zapasy i na Święta. 

post-93086-0-60326900-1638101534_thumb.jpgpost-93086-0-67240200-1638101556_thumb.jpg

 

Okazało się, że mój tato też przygotował sobie na ten sam dzień wędzenie kilku szynek i boczków. Jechaliśmy na dwie wędzarnie w tym samym czasie.

Ja w elektrycznej około 1h suszenia + 5h wędzenia śliwą  (zależało mi na ciemniejszym kolorze). 

On w kanałowej z małym piecykiem. Suszył przy farelce (zaskakująco dobrze to działało) i później wędził jakieś 3.5h w temp 50-70.

Po drodze niestety był obiad, przestał pilnować, temperatura spadła do 25 stopni, a jak przyłożył to skoczyła to 80-90. Stąd lekkie osmolenie - zdjęcie przed parzeniem, lekko przekłamuje bo jest mniej osmolone niż wygląda. 

post-93086-0-74655800-1638101969_thumb.jpg

 

Była wymiana 2 karkówki i szynka za boczek i szynkę  :D

 

 

 

I to pewnie ostatnie wędzenie aż do lutego/marca, bo nie zmieszczę już nawet jednego pętelka kiełbasy w zamrażarce - tak mam załadowaną :facepalm:

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-734417
Udostępnij na innych stronach

Witam,zastanawia mnie czemu karkówki są wielkością takie jednakowe czy Ty je kalibrujesz?

pozdrawiam Grzegorz

Nie są jednakowe, ale zbliżone wielkościowo.

W sumie to nie całe karkówki, a połówki - krojone wzdłuż. Może dlatego wyglądają jakby były kalibrowane  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-734695
Udostępnij na innych stronach

Tak też myślałem,sam też zrobiłem tak kilka razy,ale doszedłem do wniosku że taką karkówkę i tak trzeba parzyć

a taki płat ucięty dobrze pasuje do kromki chleba

dziękuję i pozdrawiam Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-734803
Udostępnij na innych stronach

W sumie ja tak kroje, bo... łatwiej mi takie później układać w zamrażarce  :facepalm:

Poza tym takich cienkich nie muszę nastrzykiwać przy peklowaniu na sucho w worku. Co innego szynki, które bez nastrzyku miewały szare oczko (pomimo 14 dniowego peklowania). 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-734807
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.