grim_reefer Posted January 29, 2019 Author Report Share #26 Posted January 29, 2019 No i łopatka właśnie poszła do słoików i do piekarnika. Tym razem mniej peklosoli (15g/kg) i więcej pieprzu (2g/kg). W nocy zrobił się też filet z indyka do kanapek. Peklowany 18g/kg przez 8 dni. Bez żadnych innych przypraw. Gotowany przez 3h w 65 stopniach. Konsystencja i słoność dla mnie idealna. Niedługo będę musiał robić kolejny bo ten szybko znika ???? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-622043 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted February 2, 2019 Author Report Share #27 Posted February 2, 2019 Łopatka już zrobiona. Dałem więcej żelatyny więc galaretka jest wreszcie taka jaka powinna być Kupiłem też lodówkę turystyczną 10L za około 40zł i zrobiłem w pokrywie otwór na cyrkulator. Ograniczyło to bardzo parowanie wody Zmierzyłem też pobór prądu watomierzem.Rozgrzanie 8L wody od temperatury 5 stopni do 60 stopni pochłania 0,4 kWh.Utrzymanie tej samej ilości wody w temperaturze 60 stopni to około 85 Wh (taki pobór miałem po 60 minutach). A poniżej polędwiczka zrobiona podczas próby siedziała w 60 stopniach przez 1h 45min. Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-622386 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted February 2, 2019 Report Share #28 Posted February 2, 2019 Piękna łopatka. Jak struktura polędwiczki po tym czasie?. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-622391 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted February 2, 2019 Author Report Share #29 Posted February 2, 2019 Struktura zwięzła i identyczna w całym przekroju. Sądzę, że sposób peklowania też miał na to wpływ. Ta siedziała dwa tygodnie w worku, więc wstępnie się już uformowała. Podczas krojenia nie rozpada się. Próbowałem lekko naciągnąć plasterki i nie rozchodzi się - jest zwarta.Podczas gryzienia lub przy mocnym naciąganiu rozpada się w "ząbki" - nie wiem jak to inaczej nazwać. Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-622395 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted February 5, 2019 Author Report Share #30 Posted February 5, 2019 W lodówce miałem jeszcze zapeklowany filet z indyka i polędwiczkę.Filet siedział w 62 stopniach przez 3,5h. Ciekawsze jest porównanie polędwiczki gotowanej poprzednio (po lewej, 60 stopni 1:45) i tej którą robiłem teraz (po prawej, 62 stopnie, 1:30). Są to dwa kawałki tej samej polędwiczki, peklowane w tym samym dniu, taką samą dawką peklosoli. Druga spędziła w wodzie krócej ze względu na wyższą temperaturę i mniejszą grubość. Dwa stopnie różnicy, a kolor i soczystość wyraźnie inne. Dużo bardziej odpowiada mi ta bardziej soczysta ???? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-622786 Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted February 6, 2019 Report Share #31 Posted February 6, 2019 Pod koniec listopada podjęliśmy z żoną decyzję, że będziemy robić tak, żeby całkowicie przestać kupować wędliny w sklepie. Na takie decyzje nigdy nie jest za późno... Całkiem zgrabnie trwacie w postanowieniu, klawe asortymenta... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-622831 Share on other sites More sharing options...
sobol Posted February 7, 2019 Report Share #32 Posted February 7, 2019 Są to dwa kawałki tej samej polędwiczki, peklowane w tym samym dniu, taką samą dawką peklosoli. Druga spędziła w wodzie krócej ze względu na wyższą temperaturę i mniejszą grubość. Dwa stopnie różnicy, a kolor i soczystość wyraźnie inne. Dużo bardziej odpowiada mi ta bardziej soczysta To która jest ta bardziej soczysta? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-622996 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted February 7, 2019 Author Report Share #33 Posted February 7, 2019 (edited) To która jest ta bardziej soczysta? No tak, nie sprecyzowałem tego. Bardziej soszysta według mnie jest ta robiona w niższej temperaturze. Z obserwacji potwierdzam też to, że przy wyższych temperaturach wyciek "soku" jest większy. Drób też już robiłem w kilku różnych temperaturach.Post #23 - 70 stopni filet z kurczaka "sklejany" Post #26 - 65 stopni filet z indyka Post #30 - 62 stopnie filet z indyka "sklejany" Tutaj chyba najbardziej odpowiadał mi ten zrobiony w 65 stopniach, ale na to może mieć wpływ fakt że to był jeden cały kawałek - w przeciwieństwie do "sklejonego" z dwóch kawałków z postu #30. Edited February 7, 2019 by grim_reefer Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-623000 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted February 7, 2019 Author Report Share #34 Posted February 7, 2019 Właśnie skończyliśmy trzecią pasteryzację kolejnych słoików z łopatką (jeszcze gorące) - tym razem przepuszczoną przez sitko 8 ZELMER'ka ZMM4045W ???? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-623009 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted February 9, 2019 Report Share #35 Posted February 9, 2019 Wyglądają pięknie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-623116 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted February 9, 2019 Author Report Share #36 Posted February 9, 2019 Wyglądają pięknieDzięki ???? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-623118 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted February 11, 2019 Author Report Share #37 Posted February 11, 2019 W piątek kupiłem łopatkę i boczek - kawałki po około 1.2kg. Postanowiliśmy zrobić po raz pierwszy białą kiełbasę Przepis na którym się wzorowaliśmy tohttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/?p=616277 Z lekko zmienionymi ilością majeranku i czosnku (wydawało się, że bedzie za dużo), trochę mniej soli (18g/kg) i bez cukru. Nie mam nadziewarki, więc nadziewane na maszynce Zelmer 5... Odpowietrzany lejek się bardzo przydaje A oto efekty Większość poszła do zamrożenia, a kilka sztuk od razu do sparzenia. Mieliśmy zjeść po jednej na kolacje - nie udało się i zjedliśmy wszystkie na raz. I tak to jest robić będąc jednocześnie na diecie. I jak tu schudnąć Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-623299 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 11, 2019 Report Share #38 Posted February 11, 2019 Mieliśmy zjeść po jednej na kolacje - nie udało się skąd my to znamy Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-623301 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted February 11, 2019 Author Report Share #39 Posted February 11, 2019 Żeby nie było, że wszystko się udaje tak jakbym chciał. Wczoraj też zrobiliśmy "krakowską" i też po raz pierwszy. Niestety bez nadziewarki - nadziewanie ręczne nie jest ani komfortowe ani nie daje dobrych efektów (może nie mam doświadczenia). Zostało bardzo dużo powietrza w środku Robiona z samej łopatki (okolo 1.3kg). Peklowana 48h, malowana dymem w płynie, "wędzona" i pieczona w piekarniku. Dziś zrobiłem sobie z nią kanapki do pracy - nie przewidziałem tylko jak mocno będzie pachnieć. Normalnie trzymam kanapki w biurku, żeby nie zrobiły się zbyt twarde w lodówce. Tym razem musiałem szybko przenieść je do lodówki, bo całe biuro by mnie chciało zabić (pracuje w open space) - wystarczy, że koledzy z boksu stwierdzili że im ślina zaczyna cieknąć Nastepnym razem mam nadzieje, że lepiej uda mi się ją wykonać i będzie wędzona, a nie malowana. Chociaż malowanie jest jakaś alternatywą dla małej ilości robionej w bloku. Nie zmienia to faktu, że jest pyszna Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-623304 Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 11, 2019 Report Share #40 Posted February 11, 2019 (edited) Potrzymaj kilka dni w lodowce niech obeschnie , ja robilam tez malowana co prawda nie krakowska ale taka ksztaltem przypominajaca bo z takiej najlepiej lubimy na kanapkach ,, jak podeschla jest wysmienita , TZ stwierdzil zebym nie posiala gdzies przepisu bo chce identyczna tylko wedzona juz tradycyjnie tak wygladala https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/?p=621863 Edited February 11, 2019 by electra Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-623306 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted February 11, 2019 Author Report Share #41 Posted February 11, 2019 Potrzymaj kilka dni w lodowce niech obeschnie , ja robilam tez malowana co prawda nie krakowska ale taka ksztaltem przypominajaca bo z takiej najlepiej lubimy na kanapkach ,, jak podeschla jest wysmienita , TZ stwierdzil zebym nie posiala gdzies przepisu bo chce identyczna tylko wedzona juz tradycyjnie tak wygladala https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/?p=621863W tym momencie dwa batony siedzą w lodówce i schną ???? Widziałem ten wpis i właśnie on przekonał mnie, żeby spróbować zrobić krakowską malowaną, pieczoną ???? Może przed kolejnym wędzeniem uda mi się pożyczyć od taty nadziewarki - bedzie mniej dziur w środku ???? Muszę też spróbować zrobić z Twojego przepisu, bo jak mówiłem wygląda przekonująco... PS. Próbował ktoś parzenia kiełbas (cienkich, w osłonkach bialkowych, itp.) w woreczkach z użyciem cyrkulatora? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-623308 Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 11, 2019 Report Share #42 Posted February 11, 2019 Ja swoja nadziewalam maszynka reczna nr 5 i lejkiem obcietym gdzies tak w polowie. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-623309 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted February 11, 2019 Author Report Share #43 Posted February 11, 2019 Ja swoja nadziewalam maszynka reczna nr 5 i lejkiem obcietym gdzies tak w polowie.W sumie dobry pomysł ???? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-623310 Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 11, 2019 Report Share #44 Posted February 11, 2019 @grim_reefer, tylko najlepiej miec kogos do krecenia korba i nakladaniu miesa . Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-623311 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 11, 2019 Report Share #45 Posted February 11, 2019 Próbował ktoś parzenia kiełbas (cienkich, w osłonkach bialkowych, itp.) w woreczkach z użyciem cyrkulatora? Od dłuższego czasu tak parzę wszystkie wyroby, również całomięśniowe.Musisz jednak uwzględnić fakt, że kiełbasa się nie odsoli podczas parzenia.Wyroby wędzone zachowują wszystkie aromaty wędzenia.Poza tym wyroby są sterylne i mogą być dłużej przechowywane. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-623317 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted February 11, 2019 Report Share #46 Posted February 11, 2019 Poza tym wyroby są sterylne i mogą być dłużej przechowywane. szczegolnie jesli woreczki nie sa otwierane, oraz bezposrednio po SV sa wlozone do bardzo zimnej wody w celu jak najszybszego schlodzenia. Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-623318 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted February 11, 2019 Author Report Share #47 Posted February 11, 2019 Poza tym wyroby są sterylne i mogą być dłużej przechowywane. szczegolnie jesli woreczki nie sa otwierane, oraz bezposrednio po SV sa wlozone do bardzo zimnej wody w celu jak najszybszego schlodzenia.To wiem i stosuję. Zastanawiałem się tylko jak się zachowają kiełbasy, ale skoro też tak parzycie to nie mam się co martwić ???? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-623323 Share on other sites More sharing options...
sobol Posted February 11, 2019 Report Share #48 Posted February 11, 2019 Ja gdy nie miałem nadziewarki używałem maszynki i rury PCV kanalizacyjnej. Miałem ręczną 8 i jeżeli dobrze pamiętam to rura fi 50 pasowała. Odciąłem kawałek kołnierza a resztę kołnierza podgrzałem na gazie i odwinąłem na zewnątrz. Tak stworzyłem kołnierz który pasował do maszynki 8. Może by cieńsza rurka PCV pasowała do 5.Oczywiście rury kanalizacyjne nie są przeznaczone do kontaktu z żywnością (a przynajmnie nie na tym etapie ) i wykorzystanie ich do takiego celu jest indywidualną decyzją wykorzystującego . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-623329 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted February 23, 2019 Author Report Share #49 Posted February 23, 2019 (edited) Wczoraj pomimo problemów z cyrkulatorem udało nam się ugotować boczek rolowany. Peklowany był dwa tygodnie z dodatkiem pieprzu i jałowca (zmiażdżone w moździeżu). Po tym czasie miał być gotowany 30h w 60 stopniach, ale po 9h cyrkulator zaczął wariować (o 2 w nocy zaczął resetować się, przy czy piszczy). Po wyjęciu wtyczki z gniazdka i włożeniu ponownie, zaczął działać normalnie, a przynajmniej tak myślałem. Po kolejnych 11h znowu zaczął wariować i się wyłączył. Już go nie włączaliśmy. Oto efekty: Przy okazji, jak zwykle, do gotowania trafił filet z indyka na niecałe 2h. Jesteśmy po degustacji. Pyszny, rozpływa się w ustach, a to było tylko 20h. Co by było po kolejnych 10h? ???? Moja dieta cierpi, ale podniebienie jest w raju ???????? Edited February 23, 2019 by grim_reefer Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-624597 Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted February 23, 2019 Report Share #50 Posted February 23, 2019 Moja dieta cierpi, ale podniebienie jest w raju Bo złą dietę wybrałeś - najwyższy czas na zmianę. Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/2/#findComment-624599 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.