Jump to content

Recommended Posts

• Replies 142
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Bardzo ładne baleroniki.

:) To pierwsze zdjęcie...urzekające wprost...

Pogoda drugo/trzeciorzędnym zagadnieniem niech pozostanie... :thumbsup:

Kapitalna Robota Panie... :clap:

Dzięki za miłe słowa. 

Też mi się podoba to zdjęcie - piękne karkóweczki w ciemnej czeluści wędzarni  ;)

Zrobiła je żona, żeby móc wysłać kilku osobom i narobić smaka  :devil: - w domyśle: takie cudeńka czekają, aż do nas przyjedziecie  :angel:

• 5 weeks later...

Robienia zapasów ciąg dalszy ????

Kiełbasa robiona z głównie z łopatki, pieczona w piekarniku:

post-93086-0-09008100-1571138571_thumb.jpg

Oraz wędzone w niedziele filety z indyka (czerwony sznurek) i szynki kulki.

post-93086-0-50366600-1571138721_thumb.jpg

post-93086-0-08639700-1571138737_thumb.jpg

A że nie samym mięsem żyje człowiek, to żona zrobiła pieczony pasztet z białej fasoli.

post-93086-0-16207700-1571139099_thumb.jpg

Oraz wędzone w niedziele filety z indyka (czerwony sznurek) i szynki kulki.

Filety z indyka przed siatką owijałeś folią?

Halusia ostatnio pokazywała filety z kurczaka, które były foliowane, żeby nie wyschły.

Pozdrawiam

Romii

żona zrobiła pieczony pasztet z białej fasoli.

Same smakowitości i pyszności

ale ja poproszę przekrój i przepis pasztetu  :)

Przepis nie jest nasz i pochodzi stąd:

http://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com/2017/04/wielkanocny-pasztet-z-biaej-fasoli-z.html?m=1

A zdjęcie przekroju, to będę musiał zrobić następnym razem, bo chyba już nic w lodówce nie zostało ????

[Dodano: 15 paź 2019 - 14:02]

Filety z indyka przed siatką owijałeś folią?

Halusia ostatnio pokazywała filety z kurczaka, które były foliowane, żeby nie wyschły.

Pozdrawiam

Romii

Nie, ale może kiedyś spróbuję.

Osobiście najbardziej z wędzonego indyka smakuje właśnie ta lekko wyszuszona, wędzona "skórka". Mógłbym ją zjeść cała, a środek zostawić ????

• 1 month later...

Żona upiekła chleb ze słonecznikiem w maszynce. Żeby nie być gorszym, upiekłem własny "chleb" ????

post-93086-0-90160400-1574498955_thumb.jpg

Całkowita improwizacja... Mięso mielone z szynki ze sklepu (800g), tubka pasty węgierskiej do gulaszu, trochę koncentratu pomidorowego, trochę soli, trochę bułki tartej. Wszystko robione na oko i do smaku ????

Natarte oliwą i posypane wędzoną papryką.

Pieczone w 90 stopniach do 75 wewnątrz.

Jako że mięso miało mało tłuszczu (do 9%) to wyszło trochę za chude jak na mój gust.

Nasze chlebki razem wyglądają tak:

post-93086-0-86478700-1574499196_thumb.jpg

Przez pastę gulaszową, jedząc kanapkę ma się wrażenie, że to gulasz wieprzowy z cebulką, papryką i ziemniaczkami ????

• 2 weeks later...

Ostatnio postanowiłem jeszcze raz dać szansę malowaniu wędlin dymem w płynie. W tym celu tydzień temu kupiłem 1.5 kg schabu bez kości i podzieliłem na 3 części.

Jedna poszła do zamrażarki i będzie na obiad kiedyś (faszerowana śliwkami suszonymi). Pozostałe dwie zapeklowane 20g/kg.

Wczoraj był test. Jeden kawałek stwierdziłem, że zrobię "wędzony" w piekarniku i podpiekany. Niestety pod koniec musiałem na chwile wyjść i jak wróciłem to temperature wewnątrz miałem 71°C.

Wyszło to tak:

post-93086-0-06226400-1575718651_thumb.jpg

I przekrój:

post-93086-0-29645500-1575718660_thumb.jpg

Wygląda to dobrze. Pachnie nawet wędzonym, choć malowałem tylko dwa razy i to trochę za mało dla mnie. Jeśli nie wiedziałbym jak to było robione to może i bym uwierzył, że w wędzarni. Jednak nie smakuje to tak jak z wędzarni. Może kiedyś jeszcze spróbuję - jak mi braknie wędzonek w zamrażarce...

Drugi kawałek tak samo osuszyłem, ale zamiast dymu w płynie użyłem... słodko ostrego sosu paprykowego z chili ze spiżarni żony. Jej pomysł ???? ????

Wygląda to tak:

post-93086-0-70957900-1575718667_thumb.jpg

I przekrój:

post-93086-0-25504400-1575718675_thumb.jpg

W smaku świetne. Połączenie peklowanego mięsa, ostrości chili, papryki i słodyczy jest genialne. Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista. Robić, schłodzić, kroić i jeść!

Tą wersję napewno powtórzę - może na Święta ????

Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista. Robić, schłodzić, kroić i jeść!

Moze przed krojeniem otocz calosc w slodkiej papryce , u nas mozna kupic cos podobnego i wlasnie obtoczone sie nie klei .

Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista.

Witaj

Na drugi raz zrób tak:

-dowolny kawałek mięsa sparz do odpowiedniej temp.,może być dowolny wsad z szynkowara

-wystudź

-usuń jeżeli jest galaretę z produktu

-na kratkę do piekarnika i suszenie z wentylatorem w temp.ok 60"C wietrząc od czasu do czasu piekarnik czas ok 15-30 min max.

-zraszanie plynem wedzarniczym jakimś opryskiwaczem w rękawiczkach

-suszenie w piekarniku na kratce aż płyn wyschnie temp.ok 60'C czas ok.15 min.wietrząc od czasu do czasu piekarnik

-utrwalenie koloru poprzez podniesienie temp. na krótko do 80'C uwaga na mięsa tłuse może tłuszcz popłynąć delikatnie wtedy

-studzenie na powietrzu

Tym miej więcej sposobem wędziło się polędwice sopocką na promocję u Kani,tzw.bagietki czyli mięso drobne peklowane parzone w podłużnych formach "bagietkach" reszta jak opisałem wcześniej tylko że w komorze atmos z natryskiem

powodzenia

p.s.ogólnie ładnie wyszło,a dlaczego kleista to już wiesz ;)

Edited by Marek z Bielska

@Marek z Bielska, Koledze grim_reefer  chodzilo o kleista ale ta co robil bez dymu a na zyczenie zony.

Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista. Robić, schłodzić, kroić i jeść!

Moze przed krojeniem otocz calosc w slodkiej papryce , u nas mozna kupic cos podobnego i wlasnie obtoczone sie nie klei .

Dzięki za podpowiedź. Spróbowałem właśnie na kawałku około 1.5cm. Nie jest już kleiste, ale przez to że papryka jest gorzka straciło to przez co tak dobrze smakowało - swoją słodycz... Chyba zostanę przy kleistej słodkiej wersji.

Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista.

Witaj

Na drugi raz zrób tak:

...

p.s.ogólnie ładnie wyszło,a dlaczego kleista to już wiesz ;)

Kiedyś zrobiłem podobnie na kawałku indyka, który był parzony i wyszło bardzo gorzkie. Może zrobiłem coś źle... Wypróbuję Twój sposób.

Kleiste jest prawdopodobnie przez to, że mieszanina oleju i cukru, które są w sosie nie wysycha do końca.

@Marek z Bielska, Koledze grim_reefer chodzilo o kleista ale ta co robil bez dymu a na zyczenie zony.

Dokładnie, ten kawałek który był jej pomysłem ????

Edited by grim_reefer
  • 8 months later...

Wreszcie się zebrałem i wczoraj spróbowałem wędzenia kiełbasy ala krakowska. Do tej pory robiłem tylko pieczoną w piekarniku.

Poniżej efekty - była wędzona i później pieczona w wędzarni elektrycznej. Osiągnięcie 68 stopni strasznie długo trwało ????

post-93086-0-13421500-1596967064_thumb.jpg

post-93086-0-94902700-1596967055_thumb.jpg

post-93086-0-38174800-1596967046_thumb.jpg

Wyszła bardzo smacznie, a jak pachnie ????

Dziś, po tym jak wystygła w lodówce przez noc, rozkroiłem i zapytałem żony którą woli - z piekarnika czy wędzoną. Odpowiedziała, że to są zupełnie inne kiełbasy i nie ma ich nawet jak porównać - obydwie są bardzo smaczne ????

Poza tym 2-3 dni temu próbowaliśmy jednego z przepisów z tej pozycji:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14400-chleb-domowego-wypieku-przepisy/

A dokładniej chleb na czerwonym winie z automatu.

Wyszedł bardzo fajny, pomimo że z jakiegoś powodu za szybko wyrósł i popękał. Może to tylko dlatego, że wiemy że było dodane wino - ale czuć smak wina w skórce ????

post-93086-0-57916500-1596967133_thumb.jpg

post-93086-0-61483900-1596967115_thumb.jpg

• 2 weeks later...

Ciągle mieliśmy za dużo cukinii, więc postanowiliśmy przetestować przepis na

Cytrynowy dżem z cukinii

Spodziewałem się, że choć trochę będzie wyczuwalny smak cukinii - ale nie. Podczas gotowania jest w smaku jak kisiel cytrynowy ????

Troszkę zostało (za mało na cały słoik) i wylądowało w miseczce do lodówki. Po schłodzeniu jest niczym dość słodki cytrynowy mus ????

Z podanego przepisu wyszło 11 niepełnych sloiczków 200ml.

post-93086-0-50262200-1598445826_thumb.jpg

post-93086-0-58478900-1598445847_thumb.jpg

Piękny kolorek tego dżemiku, przemawia do mnie, będę musiał wypróbować :D:thumbsup: !!!

Też uważam, że bardzo fajne żarówki ????

Przepis muszę sobie zapisać i na 100% do zrobienia ponownie.

Przepis muszę sobie zapisać i na 100% do zrobienia ponownie.

A gdzie on jest ten przepisik :D ?

Nie chciałem dublować przepisu...

Kliknij na małą strzałeczkę po prawej na końcu poniższej linijki ???? odeślę Cie do oryginalnego postu Yrek79

Cytrynowy dżem z cukinii

Lub tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-całego-forum/?p=673144

Obydwu mi zostało po troszkę i wylądowały w miseczkach w lodówce. Przed chwilą robiłem porównanie który lepszy. Póki co wygrywa cytrynowy, ale chyba tylko dlatego że jest zimniejszy (dłużej w lodówce).

W przyciwienstwie do cytrynowego (cukinia), w pomarańczowym ja wyczuwam lekki posmak dynii.

Edited by grim_reefer

Kolejny dzień, kolejne słoiczki Tym razem pomarańczowy dżem z dynii

Pięknie się prezentują :clap: zarówno jedne jak i drugie. 

Cukinia jest dla mnie warzywem bez wyrazistego smaku, a właściwie bez smaku, natomiast dynia już nie, dlatego ta różnica.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Pięknie się prezentują :clap: zarówno jedne jak i drugie. 

Cukinia jest dla mnie warzywem bez wyrazistego smaku, a właściwie bez smaku, natomiast dynia już nie, dlatego ta różnica.

Dzięki Anuś ????

I jedne i drugie robiliśmy pierwszy raz.

Na ten rok to już prawie koniec. W planie jeszcze tylko papryka konserwowa (z 5 kg papryki) i... sos paprykowy (z 5-10kg papryki) - bo tego co zrobiliśmy braknie ???? zjadamy z 70-80 słoiczków rocznie ????????