Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 142
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Bardzo ładne baleroniki.

 

 

:) To pierwsze zdjęcie...urzekające wprost...

Pogoda drugo/trzeciorzędnym zagadnieniem niech pozostanie... :thumbsup:

Kapitalna Robota Panie... :clap:

 

Dzięki za miłe słowa. 

Też mi się podoba to zdjęcie - piękne karkóweczki w ciemnej czeluści wędzarni  ;)

Zrobiła je żona, żeby móc wysłać kilku osobom i narobić smaka  :devil: - w domyśle: takie cudeńka czekają, aż do nas przyjedziecie  :angel:

 

  • 5 weeks later...

Robienia zapasów ciąg dalszy ????

 

Kiełbasa robiona z głównie z łopatki, pieczona w piekarniku:

 

post-93086-0-09008100-1571138571_thumb.jpg

 

Oraz wędzone w niedziele filety z indyka (czerwony sznurek) i szynki kulki.

 

post-93086-0-50366600-1571138721_thumb.jpg

 

post-93086-0-08639700-1571138737_thumb.jpg

 

A że nie samym mięsem żyje człowiek, to żona zrobiła pieczony pasztet z białej fasoli.

 

post-93086-0-16207700-1571139099_thumb.jpg

 

 

Oraz wędzone w niedziele filety z indyka (czerwony sznurek) i szynki kulki.

Filety z indyka przed siatką owijałeś folią?

Halusia ostatnio pokazywała filety z kurczaka, które były foliowane, żeby nie wyschły.

 

Pozdrawiam

Romii

 

 

 

żona zrobiła pieczony pasztet z białej fasoli.

 

 

Same smakowitości i pyszności

ale ja poproszę przekrój i przepis pasztetu  :)

Przepis nie jest nasz i pochodzi stąd:

 

http://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com/2017/04/wielkanocny-pasztet-z-biaej-fasoli-z.html?m=1

 

A zdjęcie przekroju, to będę musiał zrobić następnym razem, bo chyba już nic w lodówce nie zostało ????

[Dodano: 15 paź 2019 - 14:02]

Filety z indyka przed siatką owijałeś folią?

Halusia ostatnio pokazywała filety z kurczaka, które były foliowane, żeby nie wyschły.

 

Pozdrawiam

Romii

Nie, ale może kiedyś spróbuję.

Osobiście najbardziej z wędzonego indyka smakuje właśnie ta lekko wyszuszona, wędzona "skórka". Mógłbym ją zjeść cała, a środek zostawić ????

  • 1 month later...

Żona upiekła chleb ze słonecznikiem w maszynce. Żeby nie być gorszym, upiekłem własny "chleb" ????

 

post-93086-0-90160400-1574498955_thumb.jpg

 

Całkowita improwizacja... Mięso mielone z szynki ze sklepu (800g), tubka pasty węgierskiej do gulaszu, trochę koncentratu pomidorowego, trochę soli, trochę bułki tartej. Wszystko robione na oko i do smaku ????

 

Natarte oliwą i posypane wędzoną papryką.

Pieczone w 90 stopniach do 75 wewnątrz.

 

Jako że mięso miało mało tłuszczu (do 9%) to wyszło trochę za chude jak na mój gust.

 

Nasze chlebki razem wyglądają tak:

post-93086-0-86478700-1574499196_thumb.jpg

 

Przez pastę gulaszową, jedząc kanapkę ma się wrażenie, że to gulasz wieprzowy z cebulką, papryką i ziemniaczkami ????

  • 2 weeks later...

Ostatnio postanowiłem jeszcze raz dać szansę malowaniu wędlin dymem w płynie. W tym celu tydzień temu kupiłem 1.5 kg schabu bez kości i podzieliłem na 3 części.

 

Jedna poszła do zamrażarki i będzie na obiad kiedyś (faszerowana śliwkami suszonymi). Pozostałe dwie zapeklowane 20g/kg.

 

Wczoraj był test. Jeden kawałek stwierdziłem, że zrobię "wędzony" w piekarniku i podpiekany. Niestety pod koniec musiałem na chwile wyjść i jak wróciłem to temperature wewnątrz miałem 71°C.

 

Wyszło to tak:

 

post-93086-0-06226400-1575718651_thumb.jpg

 

I przekrój:

 

post-93086-0-29645500-1575718660_thumb.jpg

 

Wygląda to dobrze. Pachnie nawet wędzonym, choć malowałem tylko dwa razy i to trochę za mało dla mnie. Jeśli nie wiedziałbym jak to było robione to może i bym uwierzył, że w wędzarni. Jednak nie smakuje to tak jak z wędzarni. Może kiedyś jeszcze spróbuję - jak mi braknie wędzonek w zamrażarce...

 

Drugi kawałek tak samo osuszyłem, ale zamiast dymu w płynie użyłem... słodko ostrego sosu paprykowego z chili ze spiżarni żony. Jej pomysł ???? ????

 

Wygląda to tak:

 

post-93086-0-70957900-1575718667_thumb.jpg

 

I przekrój:

 

post-93086-0-25504400-1575718675_thumb.jpg

 

W smaku świetne. Połączenie peklowanego mięsa, ostrości chili, papryki i słodyczy jest genialne. Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista. Robić, schłodzić, kroić i jeść!

Tą wersję napewno powtórzę - może na Święta ????

 

 

Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista. Robić, schłodzić, kroić i jeść!
 

Moze przed krojeniem otocz calosc w slodkiej papryce , u nas mozna kupic cos podobnego i wlasnie obtoczone sie nie klei .

Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista.

Witaj

Na drugi raz zrób tak:

-dowolny kawałek mięsa sparz do odpowiedniej temp.,może być dowolny wsad z szynkowara

-wystudź

-usuń jeżeli jest galaretę z produktu

-na kratkę do piekarnika i suszenie z wentylatorem w temp.ok 60"C wietrząc od czasu do czasu piekarnik czas ok 15-30 min max.

-zraszanie plynem wedzarniczym jakimś opryskiwaczem w rękawiczkach

-suszenie w piekarniku na kratce aż płyn wyschnie temp.ok 60'C czas ok.15 min.wietrząc od czasu do czasu piekarnik

-utrwalenie koloru poprzez podniesienie temp. na krótko do 80'C uwaga na mięsa tłuse może tłuszcz popłynąć delikatnie wtedy

-studzenie na powietrzu

 

Tym miej więcej sposobem wędziło się polędwice sopocką na promocję u Kani,tzw.bagietki czyli mięso drobne peklowane parzone w podłużnych formach "bagietkach" reszta jak opisałem wcześniej tylko że w komorze atmos z natryskiem

powodzenia

p.s.ogólnie ładnie wyszło,a dlaczego kleista to już wiesz ;)

Edited by Marek z Bielska

@Marek z Bielska, Koledze grim_reefer  chodzilo o kleista ale ta co robil bez dymu a na zyczenie zony.

 

 

Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista. Robić, schłodzić, kroić i jeść!

 

Moze przed krojeniem otocz calosc w slodkiej papryce , u nas mozna kupic cos podobnego i wlasnie obtoczone sie nie klei .

Dzięki za podpowiedź. Spróbowałem właśnie na kawałku około 1.5cm. Nie jest już kleiste, ale przez to że papryka jest gorzka straciło to przez co tak dobrze smakowało - swoją słodycz... Chyba zostanę przy kleistej słodkiej wersji.

 

 

 

Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista.

Witaj

Na drugi raz zrób tak:

...

 

p.s.ogólnie ładnie wyszło,a dlaczego kleista to już wiesz ;)

 

Kiedyś zrobiłem podobnie na kawałku indyka, który był parzony i wyszło bardzo gorzkie. Może zrobiłem coś źle... Wypróbuję Twój sposób.

 

Kleiste jest prawdopodobnie przez to, że mieszanina oleju i cukru, które są w sosie nie wysycha do końca.

 

@Marek z Bielska, Koledze grim_reefer chodzilo o kleista ale ta co robil bez dymu a na zyczenie zony.

Dokładnie, ten kawałek który był jej pomysłem ????

Edited by grim_reefer
  • 8 months later...

Wreszcie się zebrałem i wczoraj spróbowałem wędzenia kiełbasy ala krakowska. Do tej pory robiłem tylko pieczoną w piekarniku.

 

Poniżej efekty - była wędzona i później pieczona w wędzarni elektrycznej. Osiągnięcie 68 stopni strasznie długo trwało ????

 

post-93086-0-13421500-1596967064_thumb.jpg

post-93086-0-94902700-1596967055_thumb.jpg

post-93086-0-38174800-1596967046_thumb.jpg

Wyszła bardzo smacznie, a jak pachnie ????

Dziś, po tym jak wystygła w lodówce przez noc, rozkroiłem i zapytałem żony którą woli - z piekarnika czy wędzoną. Odpowiedziała, że to są zupełnie inne kiełbasy i nie ma ich nawet jak porównać - obydwie są bardzo smaczne ????

 

 

Poza tym 2-3 dni temu próbowaliśmy jednego z przepisów z tej pozycji:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14400-chleb-domowego-wypieku-przepisy/

A dokładniej chleb na czerwonym winie z automatu.

Wyszedł bardzo fajny, pomimo że z jakiegoś powodu za szybko wyrósł i popękał. Może to tylko dlatego, że wiemy że było dodane wino - ale czuć smak wina w skórce ????

post-93086-0-57916500-1596967133_thumb.jpg

post-93086-0-61483900-1596967115_thumb.jpg

  • 2 weeks later...

Ciągle mieliśmy za dużo cukinii, więc postanowiliśmy przetestować przepis na

 

 

Cytrynowy dżem z cukinii

 

 

Spodziewałem się, że choć trochę będzie wyczuwalny smak cukinii - ale nie. Podczas gotowania jest w smaku jak kisiel cytrynowy ????

 

Troszkę zostało (za mało na cały słoik) i wylądowało w miseczce do lodówki. Po schłodzeniu jest niczym dość słodki cytrynowy mus ????

 

Z podanego przepisu wyszło 11 niepełnych sloiczków 200ml.

post-93086-0-50262200-1598445826_thumb.jpg

post-93086-0-58478900-1598445847_thumb.jpg

Piękny kolorek tego dżemiku, przemawia do mnie, będę musiał wypróbować :D:thumbsup: !!!

Też uważam, że bardzo fajne żarówki ????

Przepis muszę sobie zapisać i na 100% do zrobienia ponownie.

 

 

 

 

Przepis muszę sobie zapisać i na 100% do zrobienia ponownie.

 

 

A gdzie on jest ten przepisik :D ?

 

Nie chciałem dublować przepisu...

Kliknij na małą strzałeczkę po prawej na końcu poniższej linijki ???? odeślę Cie do oryginalnego postu Yrek79

 

Cytrynowy dżem z cukinii

 

Lub tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-całego-forum/?p=673144

Obydwu mi zostało po troszkę i wylądowały w miseczkach w lodówce. Przed chwilą robiłem porównanie który lepszy. Póki co wygrywa cytrynowy, ale chyba tylko dlatego że jest zimniejszy (dłużej w lodówce).

 

W przyciwienstwie do cytrynowego (cukinia), w pomarańczowym ja wyczuwam lekki posmak dynii.

Edited by grim_reefer

 

 

Kolejny dzień, kolejne słoiczki Tym razem pomarańczowy dżem z dynii

Pięknie się prezentują :clap: zarówno jedne jak i drugie. 

Cukinia jest dla mnie warzywem bez wyrazistego smaku, a właściwie bez smaku, natomiast dynia już nie, dlatego ta różnica.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Pięknie się prezentują :clap: zarówno jedne jak i drugie. 

Cukinia jest dla mnie warzywem bez wyrazistego smaku, a właściwie bez smaku, natomiast dynia już nie, dlatego ta różnica.

Dzięki Anuś ????

I jedne i drugie robiliśmy pierwszy raz.

 

Na ten rok to już prawie koniec. W planie jeszcze tylko papryka konserwowa (z 5 kg papryki) i... sos paprykowy (z 5-10kg papryki) - bo tego co zrobiliśmy braknie ???? zjadamy z 70-80 słoiczków rocznie ????????

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.