Maxell Posted September 15, 2019 Report Share #76 Posted September 15, 2019 Bardzo ładne baleroniki. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-640588 Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted September 15, 2019 Report Share #77 Posted September 15, 2019 To pierwsze zdjęcie...urzekające wprost...Pogoda drugo/trzeciorzędnym zagadnieniem niech pozostanie... Kapitalna Robota Panie... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-640648 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted September 16, 2019 Author Report Share #78 Posted September 16, 2019 Bardzo ładne baleroniki. To pierwsze zdjęcie...urzekające wprost...Pogoda drugo/trzeciorzędnym zagadnieniem niech pozostanie... Kapitalna Robota Panie... Dzięki za miłe słowa. Też mi się podoba to zdjęcie - piękne karkóweczki w ciemnej czeluści wędzarni Zrobiła je żona, żeby móc wysłać kilku osobom i narobić smaka - w domyśle: takie cudeńka czekają, aż do nas przyjedziecie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-640676 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted October 15, 2019 Author Report Share #79 Posted October 15, 2019 Robienia zapasów ciąg dalszy ???? Kiełbasa robiona z głównie z łopatki, pieczona w piekarniku: Oraz wędzone w niedziele filety z indyka (czerwony sznurek) i szynki kulki. A że nie samym mięsem żyje człowiek, to żona zrobiła pieczony pasztet z białej fasoli. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-643109 Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted October 15, 2019 Report Share #80 Posted October 15, 2019 żona zrobiła pieczony pasztet z białej fasoli. Same smakowitości i pysznościale ja poproszę przekrój i przepis pasztetu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-643111 Share on other sites More sharing options...
Romii Posted October 15, 2019 Report Share #81 Posted October 15, 2019 Oraz wędzone w niedziele filety z indyka (czerwony sznurek) i szynki kulki. Filety z indyka przed siatką owijałeś folią?Halusia ostatnio pokazywała filety z kurczaka, które były foliowane, żeby nie wyschły. PozdrawiamRomii Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-643112 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted October 15, 2019 Author Report Share #82 Posted October 15, 2019 żona zrobiła pieczony pasztet z białej fasoli. Same smakowitości i pysznościale ja poproszę przekrój i przepis pasztetu Przepis nie jest nasz i pochodzi stąd: http://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com/2017/04/wielkanocny-pasztet-z-biaej-fasoli-z.html?m=1 A zdjęcie przekroju, to będę musiał zrobić następnym razem, bo chyba już nic w lodówce nie zostało ????[Dodano: 15 paź 2019 - 14:02]Filety z indyka przed siatką owijałeś folią?Halusia ostatnio pokazywała filety z kurczaka, które były foliowane, żeby nie wyschły. PozdrawiamRomiiNie, ale może kiedyś spróbuję. Osobiście najbardziej z wędzonego indyka smakuje właśnie ta lekko wyszuszona, wędzona "skórka". Mógłbym ją zjeść cała, a środek zostawić ???? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-643113 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted November 23, 2019 Author Report Share #83 Posted November 23, 2019 Żona upiekła chleb ze słonecznikiem w maszynce. Żeby nie być gorszym, upiekłem własny "chleb" ???? Całkowita improwizacja... Mięso mielone z szynki ze sklepu (800g), tubka pasty węgierskiej do gulaszu, trochę koncentratu pomidorowego, trochę soli, trochę bułki tartej. Wszystko robione na oko i do smaku ???? Natarte oliwą i posypane wędzoną papryką. Pieczone w 90 stopniach do 75 wewnątrz. Jako że mięso miało mało tłuszczu (do 9%) to wyszło trochę za chude jak na mój gust. Nasze chlebki razem wyglądają tak: Przez pastę gulaszową, jedząc kanapkę ma się wrażenie, że to gulasz wieprzowy z cebulką, papryką i ziemniaczkami ???? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-646856 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted December 7, 2019 Author Report Share #84 Posted December 7, 2019 Ostatnio postanowiłem jeszcze raz dać szansę malowaniu wędlin dymem w płynie. W tym celu tydzień temu kupiłem 1.5 kg schabu bez kości i podzieliłem na 3 części. Jedna poszła do zamrażarki i będzie na obiad kiedyś (faszerowana śliwkami suszonymi). Pozostałe dwie zapeklowane 20g/kg. Wczoraj był test. Jeden kawałek stwierdziłem, że zrobię "wędzony" w piekarniku i podpiekany. Niestety pod koniec musiałem na chwile wyjść i jak wróciłem to temperature wewnątrz miałem 71°C. Wyszło to tak: I przekrój: Wygląda to dobrze. Pachnie nawet wędzonym, choć malowałem tylko dwa razy i to trochę za mało dla mnie. Jeśli nie wiedziałbym jak to było robione to może i bym uwierzył, że w wędzarni. Jednak nie smakuje to tak jak z wędzarni. Może kiedyś jeszcze spróbuję - jak mi braknie wędzonek w zamrażarce... Drugi kawałek tak samo osuszyłem, ale zamiast dymu w płynie użyłem... słodko ostrego sosu paprykowego z chili ze spiżarni żony. Jej pomysł ???? ???? Wygląda to tak: I przekrój: W smaku świetne. Połączenie peklowanego mięsa, ostrości chili, papryki i słodyczy jest genialne. Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista. Robić, schłodzić, kroić i jeść! Tą wersję napewno powtórzę - może na Święta ???? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-648698 Share on other sites More sharing options...
electra Posted December 7, 2019 Report Share #85 Posted December 7, 2019 Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista. Robić, schłodzić, kroić i jeść! Moze przed krojeniem otocz calosc w slodkiej papryce , u nas mozna kupic cos podobnego i wlasnie obtoczone sie nie klei . Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-648709 Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted December 7, 2019 Report Share #86 Posted December 7, 2019 (edited) Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista.WitajNa drugi raz zrób tak:-dowolny kawałek mięsa sparz do odpowiedniej temp.,może być dowolny wsad z szynkowara-wystudź-usuń jeżeli jest galaretę z produktu-na kratkę do piekarnika i suszenie z wentylatorem w temp.ok 60"C wietrząc od czasu do czasu piekarnik czas ok 15-30 min max.-zraszanie plynem wedzarniczym jakimś opryskiwaczem w rękawiczkach-suszenie w piekarniku na kratce aż płyn wyschnie temp.ok 60'C czas ok.15 min.wietrząc od czasu do czasu piekarnik-utrwalenie koloru poprzez podniesienie temp. na krótko do 80'C uwaga na mięsa tłuse może tłuszcz popłynąć delikatnie wtedy-studzenie na powietrzu Tym miej więcej sposobem wędziło się polędwice sopocką na promocję u Kani,tzw.bagietki czyli mięso drobne peklowane parzone w podłużnych formach "bagietkach" reszta jak opisałem wcześniej tylko że w komorze atmos z natryskiempowodzeniap.s.ogólnie ładnie wyszło,a dlaczego kleista to już wiesz Edited December 7, 2019 by Marek z Bielska Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-648710 Share on other sites More sharing options...
electra Posted December 7, 2019 Report Share #87 Posted December 7, 2019 @Marek z Bielska, Koledze grim_reefer chodzilo o kleista ale ta co robil bez dymu a na zyczenie zony. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-648711 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted December 7, 2019 Author Report Share #88 Posted December 7, 2019 (edited) Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista. Robić, schłodzić, kroić i jeść! Moze przed krojeniem otocz calosc w slodkiej papryce , u nas mozna kupic cos podobnego i wlasnie obtoczone sie nie klei . Dzięki za podpowiedź. Spróbowałem właśnie na kawałku około 1.5cm. Nie jest już kleiste, ale przez to że papryka jest gorzka straciło to przez co tak dobrze smakowało - swoją słodycz... Chyba zostanę przy kleistej słodkiej wersji. Jedyny minus to to, że powierzchnia nie wysycha do końca i jest kleista.WitajNa drugi raz zrób tak:... p.s.ogólnie ładnie wyszło,a dlaczego kleista to już wiesz Kiedyś zrobiłem podobnie na kawałku indyka, który był parzony i wyszło bardzo gorzkie. Może zrobiłem coś źle... Wypróbuję Twój sposób. Kleiste jest prawdopodobnie przez to, że mieszanina oleju i cukru, które są w sosie nie wysycha do końca. @Marek z Bielska, Koledze grim_reefer chodzilo o kleista ale ta co robil bez dymu a na zyczenie zony. Dokładnie, ten kawałek który był jej pomysłem ???? Edited December 7, 2019 by grim_reefer Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-648732 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted August 9, 2020 Author Report Share #89 Posted August 9, 2020 Wreszcie się zebrałem i wczoraj spróbowałem wędzenia kiełbasy ala krakowska. Do tej pory robiłem tylko pieczoną w piekarniku. Poniżej efekty - była wędzona i później pieczona w wędzarni elektrycznej. Osiągnięcie 68 stopni strasznie długo trwało ???? Wyszła bardzo smacznie, a jak pachnie ????Dziś, po tym jak wystygła w lodówce przez noc, rozkroiłem i zapytałem żony którą woli - z piekarnika czy wędzoną. Odpowiedziała, że to są zupełnie inne kiełbasy i nie ma ich nawet jak porównać - obydwie są bardzo smaczne ???? Poza tym 2-3 dni temu próbowaliśmy jednego z przepisów z tej pozycji:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14400-chleb-domowego-wypieku-przepisy/A dokładniej chleb na czerwonym winie z automatu.Wyszedł bardzo fajny, pomimo że z jakiegoś powodu za szybko wyrósł i popękał. Może to tylko dlatego, że wiemy że było dodane wino - ale czuć smak wina w skórce ???? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-673821 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted August 21, 2020 Author Report Share #90 Posted August 21, 2020 Nie samym mięsem (wędlinami) żyje człowiek... Trzeba mieć też sos ???? Dziś przerobiliśmy 10kg papryki na sos paprykowy z chili ???? ???? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-674690 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted August 26, 2020 Author Report Share #91 Posted August 26, 2020 Ciągle mieliśmy za dużo cukinii, więc postanowiliśmy przetestować przepis na Cytrynowy dżem z cukinii Spodziewałem się, że choć trochę będzie wyczuwalny smak cukinii - ale nie. Podczas gotowania jest w smaku jak kisiel cytrynowy ???? Troszkę zostało (za mało na cały słoik) i wylądowało w miseczce do lodówki. Po schłodzeniu jest niczym dość słodki cytrynowy mus ???? Z podanego przepisu wyszło 11 niepełnych sloiczków 200ml. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-675085 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted August 26, 2020 Report Share #92 Posted August 26, 2020 Piękny kolorek tego dżemiku, przemawia do mnie, będę musiał wypróbować !!! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-675096 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted August 26, 2020 Author Report Share #93 Posted August 26, 2020 Piękny kolorek tego dżemiku, przemawia do mnie, będę musiał wypróbować !!!Też uważam, że bardzo fajne żarówki ????Przepis muszę sobie zapisać i na 100% do zrobienia ponownie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-675099 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted August 26, 2020 Report Share #94 Posted August 26, 2020 Przepis muszę sobie zapisać i na 100% do zrobienia ponownie. A gdzie on jest ten przepisik ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-675104 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted August 26, 2020 Author Report Share #95 Posted August 26, 2020 Przepis muszę sobie zapisać i na 100% do zrobienia ponownie. A gdzie on jest ten przepisik ? Nie chciałem dublować przepisu... Kliknij na małą strzałeczkę po prawej na końcu poniższej linijki ???? odeślę Cie do oryginalnego postu Yrek79 Cytrynowy dżem z cukinii Lub tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-całego-forum/?p=673144 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-675105 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted August 28, 2020 Author Report Share #96 Posted August 28, 2020 Kolejny dzień, kolejne słoiczki ????Tym razem pomarańczowy dżem z dynii ???? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-675259 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted August 28, 2020 Report Share #97 Posted August 28, 2020 Tą wersję pomarańczową z dyni również robiłem, i muszę przyznać że bardzo smakowita wyszła . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-675260 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted August 28, 2020 Author Report Share #98 Posted August 28, 2020 (edited) Obydwu mi zostało po troszkę i wylądowały w miseczkach w lodówce. Przed chwilą robiłem porównanie który lepszy. Póki co wygrywa cytrynowy, ale chyba tylko dlatego że jest zimniejszy (dłużej w lodówce). W przyciwienstwie do cytrynowego (cukinia), w pomarańczowym ja wyczuwam lekki posmak dynii. Edited August 28, 2020 by grim_reefer Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-675261 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted August 28, 2020 Report Share #99 Posted August 28, 2020 Kolejny dzień, kolejne słoiczki Tym razem pomarańczowy dżem z dynii Pięknie się prezentują zarówno jedne jak i drugie. Cukinia jest dla mnie warzywem bez wyrazistego smaku, a właściwie bez smaku, natomiast dynia już nie, dlatego ta różnica. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-675295 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted August 28, 2020 Author Report Share #100 Posted August 28, 2020 Pięknie się prezentują zarówno jedne jak i drugie. Cukinia jest dla mnie warzywem bez wyrazistego smaku, a właściwie bez smaku, natomiast dynia już nie, dlatego ta różnica.Dzięki Anuś ????I jedne i drugie robiliśmy pierwszy raz. Na ten rok to już prawie koniec. W planie jeszcze tylko papryka konserwowa (z 5 kg papryki) i... sos paprykowy (z 5-10kg papryki) - bo tego co zrobiliśmy braknie ???? zjadamy z 70-80 słoiczków rocznie ???????? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/4/#findComment-675297 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.