arkadiusz Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Grudnia 2018 To nie jest reguła że będzie lepiej miałem tubowane gorsze od zwykłych. no i to zakładanie na lejek ! Musiałem odchodzić i robić przerwy bo mnie krew zalewała. . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-618463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Grudnia 2018 @Gwayi,Musisz zdawać sobie sprawę,że praca z jelitami baranimi to jakby chodzenie po ostrzu noża, trzeba bardzo delikatnie, pewnym ułatwieniem jest dodanie wody ale o tym Ci wiadomo. Na pocieszenie Mam prośbę- czy może mi ktoś powiedzieć gdzie kupić i jakie osłonki , które nie zawiodą przy robocie i nie spowodują ataku szału ? nie tylko Ciebie ogarnoł taki stan. Jelita tubowane kupiłem i to dopiero była porażka następne już nie, rewelka białkowe ale to już nie to. Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-618464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Grudnia 2018 czy może mi ktoś powiedzieć gdzie kupić i jakie osłonki , które nie zawiodą przy robocie i nie spowodują ataku szału ? z kolagonowymi to idzie jak z maszyny (mam jeszcze ze 30 tub) - niestety jak ktoś jest wyczulony to mu przeszkadza tubowane możesz kupić u Dziadka Maćka - lejek 12mm po zewnątrz - i prosta robota oczywiście nadziewarką Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-618466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwayi Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Dzięki za rady ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-618473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam.B Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Też robiłem w czwartek kabanosy (po raz pierwszy) i wymyśliłem sobie jelita baranie. Nie rzuciłem roboty bo się zawziąłem, że nie dam się pokonać ale rwały się po mistrzowsku. Nakładanie na lejek - użyłem "patentu" - cieniutki wkrętak krzyżakowy, chwytałem końcówkę jelita i wciskałem wkrętak w środek, następnie dało się rozdzielić ścianki jelita. Nie powiem, że to było bardzo łatwe ale dało się zrobić. Znacznie gorsze jest pękanie co kawałek. Przez to wydajność jelit była mała i kończyłem w kolagenowych.Wcześniej widziałem gdzieś wpis że kabanosy wyszły trochę gumowe, czy może mi ktoś powiedzieć od czego robią się właśnie takie lekko gumowate, bo nie bardzo mogę znaleźć jakieś wpisy na ten temat.A wszystkim miłośnikom wędlin domowych składam najserdeczniejsze życzenia - niech radość i pokój Świąt towarzyszą wszystkim przez cały Nowy Rok. Życzę by był to rok szczęśliwy i bogaty w osobiste doznania, by przyniósł wiele satysfakcji z własnych dokonańPozdrowienia dla wszystkich uczestników kursówAdam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-618502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Grudnia 2018 (edytowane) Ja to póki co to jakichś wielkich ilości kabanosów nie robiłem. Nie miałem problemu z pękaniem czy ich nałożeniem jelit, ale rozplątanie ich o matkocórko. Edytowane 22 Grudnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-618505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 31 Maja 2021 (edytowane) Przyprawy-kminek 2 g/kg Mam głupie pytanie - nigdy kminku nie dodawałem do kiełbas... Cały czy mielony? Edytowane 31 Maja 2021 przez grim_reefer Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-709509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 31 Maja 2021 Cały czy mielony? Zależy od wyrobu i receptury . Do kabanosów mielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-709511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 31 Maja 2021 Cały czy mielony? Do kabanosów mielony Ja daję dla przykładu cały 2,2g/kg farszu do kabanosów Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-709516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 31 Maja 2021 Zależy od wyrobu i receptury . Do kabanosów mielony Ja daję dla przykładu cały 2,2g/kg farszu do kabanosówCzyli zależy od inwencji twórcej i porządnego efektu końcowego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-709518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 31 Maja 2021 Cały czy mielony? 2/3 mielony, 1/3 cały Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-709520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 31 Maja 2021 Ja do wędlin dodaje mielony bo od dzieciństwa miałem uraz (nie cierpiałem go w pieczywie) do czasu aż wykonałem ten boczek: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13464-marek-z-bielska/page-6?hl=boczek+pieczony&do=findComment&comment=642992Wtedy zakochałem się w kminku i nie wyobrażam sobie np. tego boczku bez dużej ilości kminku (na nim obojętnie czy cały czy mielony) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-709527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 31 Maja 2021 (edytowane) Cały czy mielony?Ja dawałem przez jakiś czas cały. Od jakiegoś czasu kminek lekko rozdrabniam w moździerzu ma wtedy wyrazisty smak w wyrobie. Edytowane 31 Maja 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-709550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Od jakiegoś czasu kminek lekko rozdrabniam w moździerzu ma wtedy wyrazisty smak w wyrobie. Najlepszy jest łamany IMO Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-710078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Najlepszy jest efekt złapania pełnego ziarna na ząb. ???? Dlatego do kabanków daję więcej kminku w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-710090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 9 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 9 Czerwca 2021 (edytowane) Ale i można jeść takie bez podsuszania Jacku, robiłem ostatnio kabanosy z Twojego przepisu z drobnymi odstępstwami (pieprz czarny, czosnek granulowany i mielenie wszystkiego na Zelmerku 5 sitko 8). https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim-reefera/?p=709976 Wszyscy, którzy je próbowali stwierdzili, że bardzo dobre - znikały bardzo szybko Na 100% do zrobienia ponownie Dzięki za przepis Edytowane 9 Czerwca 2021 przez grim_reefer Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-710432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ken Opublikowano 17 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Września 2021 Mam przepis na kabanosy Jacka pytanie macie przepis na mniej chude kabanosy dziękuje za pomoc panowie i panie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-722986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 17 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Września 2021 macie przepis na mniej chude kabanosy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kiełbasy-arkadiusza/page-19#entry710940 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-722990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 4 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Września 2022 Dziękuje Jacek za przepis , bardzo smaczne, robią charakterystyczne "pyk" Proste w przygotowaniu, jedynie nadziewanie osłonki na lejek to tragedia Wędziłem ok 2h, dopiekanie 0,5h od momentu zagrzania wędzarni do 90 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-785718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 4 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Września 2022 (edytowane) Ja również robię z przepisu Jacka. Przepis w punkt Nic dodać nic ująć. Także również dziękuje Jacku W Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edytowane 4 Września 2022 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-785722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 5 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 5 Września 2022 Także również dziękuje Jacku W cieszę się że pasują [Dodano: 05 Sep 2022 - 08:48]Dziękuje Jacek za przepis , bardzo smaczne, robią charakterystyczne "pyk" Proste w przygotowaniu, jedynie nadziewanie osłonki na lejek to tragedia Wędziłem ok 2h, dopiekanie 0,5h od momentu zagrzania wędzarni do 90 stopni. To super że przepis pasuje ja teraz do nadziewania mam pomocne narzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-785772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 5 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 5 Września 2022 super narzędzie, bardzo pomocne, mi tata też dotoczył taki szpikulec Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-785793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 5 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 5 Września 2022 Jacek ten szpikulec to rewelacja, trzeba szukać znajomych kto może takie cudo wytoczyć, a może znasz kogoś kto taki wykona ?Lejek do kabanosów zakupiłem u kol Jumbo, polecam , ale i tak najgorsze to nałożenie jelita Twoje kabanosy strzelają po przełamaniu jak kapiszony Mam jeszcze pytanie, czy można ten farsz zapakować w jelita 24-26 i zrobic grubszą kiełbaskę ? Bardzo odpowiada mi dobór Twoich przypraw.Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-785881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 5 Września 2022 Osobiście mam prowadnicę/pilota wykonanego z 3 prętów (tak jak na 1 fotce) i wydaje mi się to być lepsze rozwiązanie.Po co przepychać/cofać niemal cały farsz z lejka przy każdym nakładaniu jelit.Ale może mi się tylko wydaje. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-785928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garage Opublikowano 6 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 6 Września 2022 Przepraszam Jacek że zaśmiecam Twój wątek, jeżeli tak to proszę o usunięcie.Zamierzałem zrobić dzisiaj jeszcze raz te pyszne kabanosy, mięso przemielone tylko nabijać. Zakupiłem ostatnio 2 paczki jelit baranich do kabanosów znanej firmy "B....." ( nie będę robił tutaj antyreklamy, ale już nic z niej nigdy nie kupie), jedna była ok, dzisiaj otworzyłem drugą.Nie da się opisać tego smrodu po otwarciu torebki, jednym słowem to była tragedia. Nie pozostało mi nic innego tylko nabić w jelita 24-26 i tak uwędzić. Wędzenie ok 2,5 godz w 45=50 C, później parzenie 75-80C ok 20 min do 72C wewnątrz. Wędziłem do tej pory 2 kiełbasy tj chłopska Szczepana i ta dzisiejsza. Moim zdaniem obie smaczne, żonie bardziej smakowała ta z nadzieniem kabanosowym. Pierwsze zdjęcie po uwędzeniu, drugie po parzeniu przełamana. Możemy ją nazwać a’la Jacka lub jak tam komu pasuje. Dziękuje Jacek przyprawy idealne w mój smak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15666-kabanosy-wgjacka/page/2/#findComment-786143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.