Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko się nie śmiejcie...

:thumbsup:  :clap: Też korzystam ze sprawdzonych receptur SiBów  - i naprawdę dobrych rozwiązań - Nie jesteś w tym sam  :thumbsup:

[Dodano: 17 lut 2019 - 14:41]

Chyba by trzeba 90% postów przenieść do tematu np. Wariacje nt białej kiełbasy

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-623930
Udostępnij na innych stronach

Oj Wam to Siby nie przejdzie przez gardło . A tu trzeba szanować przeszłość dokonania naszych poprzedników , ale też tych którzy chcą odkrywać nowe obszary  ,  To ja napiszę

Młody adepcie bezwzględnie musisz znać arkana sztuki w tym 16 . Zasady klasyfikacji , peklowania, osadzania mielenia itp to forum da Ci tą wiedzę

Ta wiedza będzie stanowić wspaniała bazę do poszukiwania swoich smaków swoich wyrobów . Pozwoli Ci na odkrycie nowych wyrobów spełniających oczekiwania Ciebie i Twoich bliskich zgodnie ze sztuka . Nie uzurpujemy sobie prawa do jedynej  wiedzy . Wiemy że postrzeganie wyrobów domowych się  zmienia  . Ale jest ewolucyjne  ale nie rewolucyjne . Poszukuj nowych smaków z poszanowaniem dotychczasowej wiedzy doświadczenia i dziel sie z nami .


[Dodano: 17 lut 2019 - 15:04]

 

 

bez problemu dojechałem ratrakiem pod same wejście

Ja to mam łopatę :D z ratrakiem penie bym dał radę  :D . Nic Sibaski pogadaliie bez  spinki złości wmieniliśmy poglądy :) i tak powinno być  :)  Idę powalczyć o życie znaczu sie konfort  :laugh: cieplny  itp  . Miłego dnia. 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-623932
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Arkadiuszu znajomy podsunął mi takie coś co TY o tym sądzisz ?

 

Co kraj to obyczaj. :) W moich rejonach robiło się z dodatkiem wołowiny.Pisząc o wołowinie miałem na myśli smak tej kiełbasy.Robiłem i całą wieprzową , ale w smaku lepsza jest dla mnie ta z dodatkiem wołowiny.Nasza strona też poleca z wołowiną 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-657964
Udostępnij na innych stronach

W tej "wielkopolskiej białej" jest bardzo mało tłuszczu.

Z 20% dwójki ile można wyciągnąć?, maksymalnie 10% tłuszczu na całość (przy IIB=50/50), a jak uwzględni się dodaną wodę - o której ilości nic nie wiadomo - to tego tłuszczu będzie jeszcze mniej.

Cechą wyróżniającą i dominującą jest ilość dodanego majeranku, 3g/kg.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-657965
Udostępnij na innych stronach

Wołowinę zawierają

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/kielbasa-biala-parzona-z-wachocka

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/kielbasa-biala-surowa

Wielkopolska zaś nie https://www.gov.pl/web/rolnictwo/kielbasa-biala-parzona-wielkopolska

 

Mnie swego czasu w historycznym opisie wielkopolskiej zaintrygowała gałka muszkatołowa - od tego czasu dodaję 0,3g/kg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-657968
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Ciekaw jestem czy ktoś z SiBasków robił kiełbaskę "Białą parzoną" w cienkim jelicie baranim do kabanosów ? Tak mnie coś jakoś natchnęło aby na nadchodzące Święta Wielkiej Nocy ukręcić takich cienkich, smakowitych cienkich białych kiełbasek. Posiadam "baranki tubowane", i takie cienkie kiełbaski dla odmiany, można by konsumować w każdej postaci, na zimno, ciepło, w żurku czy z grilla. Bywają w Lidlu coś w podobnym stylu "Białe wursty" w cienkim flaku, tyle tylko że te niemieckie "wursty" do jedzenia dla kogoś kto wie co zacz, i jak powinna smakować normalna kiełbasa biała, raczej, a nawet na pewno się nie nadają :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-701899
Udostępnij na innych stronach

W piątek będę robił białą w 4 kalibrach.

Miedzy innymi baranek i19 mm(tutki) kolagen.na zamówienie sąsiada (dla wnuków)

Wychodzą OK, z tutek to czysta zabawa, naciąganie baranuch, to juz inna sprawa

 

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-701903
Udostępnij na innych stronach

 

 

Białą parzoną" w cienkim jelicie baranim do kabanosów

Osobiście nie robiłem ale widziałem takie w sklepie u rzeźnika pod nazwą grillowa  zwinięte w ślimaczka i przebite patyczkiem do szaszłyków, 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-701904
Udostępnij na innych stronach

Mam jedne i drugie, jak też i w rezerwie trzecie, kolageny, których nie używam z wiadomych względów. Baranki na tubkach i bez, tubki przywiozłem sobie ostatnio z Polski i trzymam w solance, chcę teraz właśnie na Święta zrobić taką cienką wersję "Białej parzonej" peklowanej, bo wśród moich bliższych i dalszych, jadających me wyroby, po przeprowadzonym rozeznaniu otrzymałem że tylko różową w środku peklowaną. Tradycyjnej "Białej szarej" na samej soli, nie chcą. Powiem szczerze że również i ja wolę zdecydowanie taką peklowaną wersję "Białej parzonej"   :D . Tak wygląda moja "Biała parzona" peklowana ;

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-701907
Udostępnij na innych stronach

Spotykałem już różne przepisy, ale tym razem, zupełnym przypadkiem trafiłem na coś takiego. Kiełbasa z dodatkiem mleka w proszku i żółtek z jajek. Czy może ktoś z SIB-ów robił już coś takiego, albo gdzieś zię z taką wersją spotkał,no i jak się ogólnie taka wersja koleżeństwu widzi :D ?  Zastanawiam się, i powiem szczerze że bardzo mnie kręci, czy nie warto by spróbować jakiejś niewielkiej ilość tytułem eksperymentu :D ?

https://youtu.be/gjIeb6ZMLU4

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-702048
Udostępnij na innych stronach

 

 

i powiem szczerze że bardzo mnie kręci

 

A no zrobiłem ja, przyznaję się. Przepis wydał mi się na tyle dziwny ,że a co tam .I poszło 3 kg mięsa. Zmniejszyłem tylko ilość żółtek do 1 szt i mleko o połowę. Kiełbasa smaczna ,aromatyczna ,soczysta. Na ile to było zasługą tych niecodziennych dodatków-nie wiem. Ci co konsumowali zgodnie wszyscy na plus. Robiłem też bardziej tradycyjne białe ,i  osobiście to wielkiej róznicy nie widzę. Ale tez zrobiłem odstępstwo od oryginału.  Przepis jako ciekawostkę mogę polecić

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-702062
Udostępnij na innych stronach

No miło Atrax, ale ja nigdy też nie dodawałem "gałki muszkatołowej"  do kiełbasy białej, więc chyba zrobię próbę "bez odstępstw" i własnych modyfikacji. Po prostu saby sprawdzić recepturę. Mleko w proszku do parówek dodajemy przecież, tylko to surowe żółtko w kiełbasie taki mały sceptycyzm wywołuje, no ale do odważnych świat należy, próbę chyba trzeba będzie podjąć, szkoda że nikt więcej

nie podejmował tego wyzwania i nie opisał doznań smakowych, bosku jak jak widać na filmiku to w kiełbasce pod dostatkiem :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-702080
Udostępnij na innych stronach

Mleko w proszku do parówek dodajemy przecież,

Naprawdę  :w00t:  ?.Nigdy tego nie robiłem. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-702084
Udostępnij na innych stronach

 

 

no ale do odważnych świat należy, próbę chyba trzeba będzie podjąć

 

Dokładnie. Z takim samym podejściem wziołem się za tą kiełbasę  :D  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-702087
Udostępnij na innych stronach

 

 

szkoda że nikt więcej nie podejmował tego wyzwania i nie opisał doznań smakowych,

Jak zjem tą co zrobiłem na Święta, to spróbuję zrobić białą z tego przepisu. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-702096
Udostępnij na innych stronach

 

Mleko w proszku do parówek dodajemy przecież,

Naprawdę  :w00t:  ?.Nigdy tego nie robiłem. :)

 

 

Bo młody jeszcze jesteś "Miszczu Arkadiuszu" :D , ale inni dodają,  choć przymusu nie ma :D .

Pozdrawiam :thumbsup:.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6044-parowki-cielece-wg-beiot-pytanie/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-702118
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.