Muski Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Lutego 2019 (edytowane) Tylko się nie śmiejcie... Też korzystam ze sprawdzonych receptur SiBów - i naprawdę dobrych rozwiązań - Nie jesteś w tym sam [Dodano: 17 lut 2019 - 14:41]Chyba by trzeba 90% postów przenieść do tematu np. Wariacje nt białej kiełbasy Edytowane 17 Lutego 2019 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-623930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Lutego 2019 (edytowane) Oj Wam to Siby nie przejdzie przez gardło . A tu trzeba szanować przeszłość dokonania naszych poprzedników , ale też tych którzy chcą odkrywać nowe obszary , To ja napiszęMłody adepcie bezwzględnie musisz znać arkana sztuki w tym 16 . Zasady klasyfikacji , peklowania, osadzania mielenia itp to forum da Ci tą wiedzę Ta wiedza będzie stanowić wspaniała bazę do poszukiwania swoich smaków swoich wyrobów . Pozwoli Ci na odkrycie nowych wyrobów spełniających oczekiwania Ciebie i Twoich bliskich zgodnie ze sztuka . Nie uzurpujemy sobie prawa do jedynej wiedzy . Wiemy że postrzeganie wyrobów domowych się zmienia . Ale jest ewolucyjne ale nie rewolucyjne . Poszukuj nowych smaków z poszanowaniem dotychczasowej wiedzy doświadczenia i dziel sie z nami .[Dodano: 17 lut 2019 - 15:04] bez problemu dojechałem ratrakiem pod same wejścieJa to mam łopatę z ratrakiem penie bym dał radę . Nic Sibaski pogadaliie bez spinki złości wmieniliśmy poglądy i tak powinno być Idę powalczyć o życie znaczu sie konfort cieplny itp . Miłego dnia. Edytowane 17 Lutego 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-623932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Lutego 2020 klasycznego składu z wołowiną Arkadiuszu znajomy podsunął mi takie coś co TY o tym sądzisz ? https://www.poznan.pl/mim/info/news/certyfikaty-dla-bialej-parzonej-wielkopolskiej,131195.html?fbclid=IwAR1Rn0dkXzGDpbfPmbGVQnQQEZYOc2c2mmtYxZBUbEep-TS68II2GeoTO_E Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-657950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) Arkadiuszu znajomy podsunął mi takie coś co TY o tym sądzisz ? Co kraj to obyczaj. W moich rejonach robiło się z dodatkiem wołowiny.Pisząc o wołowinie miałem na myśli smak tej kiełbasy.Robiłem i całą wieprzową , ale w smaku lepsza jest dla mnie ta z dodatkiem wołowiny.Nasza strona też poleca z wołowiną Edytowane 23 Lutego 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-657964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Lutego 2020 W tej "wielkopolskiej białej" jest bardzo mało tłuszczu.Z 20% dwójki ile można wyciągnąć?, maksymalnie 10% tłuszczu na całość (przy IIB=50/50), a jak uwzględni się dodaną wodę - o której ilości nic nie wiadomo - to tego tłuszczu będzie jeszcze mniej.Cechą wyróżniającą i dominującą jest ilość dodanego majeranku, 3g/kg. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-657965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Lutego 2020 Wołowinę zawierająhttps://www.gov.pl/web/rolnictwo/kielbasa-biala-parzona-z-wachockahttps://www.gov.pl/web/rolnictwo/kielbasa-biala-surowaWielkopolska zaś nie https://www.gov.pl/web/rolnictwo/kielbasa-biala-parzona-wielkopolska Mnie swego czasu w historycznym opisie wielkopolskiej zaintrygowała gałka muszkatołowa - od tego czasu dodaję 0,3g/kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-657968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Marca 2021 Ciekaw jestem czy ktoś z SiBasków robił kiełbaskę "Białą parzoną" w cienkim jelicie baranim do kabanosów ? Tak mnie coś jakoś natchnęło aby na nadchodzące Święta Wielkiej Nocy ukręcić takich cienkich, smakowitych cienkich białych kiełbasek. Posiadam "baranki tubowane", i takie cienkie kiełbaski dla odmiany, można by konsumować w każdej postaci, na zimno, ciepło, w żurku czy z grilla. Bywają w Lidlu coś w podobnym stylu "Białe wursty" w cienkim flaku, tyle tylko że te niemieckie "wursty" do jedzenia dla kogoś kto wie co zacz, i jak powinna smakować normalna kiełbasa biała, raczej, a nawet na pewno się nie nadają . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-701899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Marca 2021 W piątek będę robił białą w 4 kalibrach.Miedzy innymi baranek i19 mm(tutki) kolagen.na zamówienie sąsiada (dla wnuków)Wychodzą OK, z tutek to czysta zabawa, naciąganie baranuch, to juz inna sprawa Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-701903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 29 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Marca 2021 Białą parzoną" w cienkim jelicie baranim do kabanosów Osobiście nie robiłem ale widziałem takie w sklepie u rzeźnika pod nazwą grillowa zwinięte w ślimaczka i przebite patyczkiem do szaszłyków, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-701904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Marca 2021 (edytowane) Mam jedne i drugie, jak też i w rezerwie trzecie, kolageny, których nie używam z wiadomych względów. Baranki na tubkach i bez, tubki przywiozłem sobie ostatnio z Polski i trzymam w solance, chcę teraz właśnie na Święta zrobić taką cienką wersję "Białej parzonej" peklowanej, bo wśród moich bliższych i dalszych, jadających me wyroby, po przeprowadzonym rozeznaniu otrzymałem że tylko różową w środku peklowaną. Tradycyjnej "Białej szarej" na samej soli, nie chcą. Powiem szczerze że również i ja wolę zdecydowanie taką peklowaną wersję "Białej parzonej" . Tak wygląda moja "Biała parzona" peklowana ; DSCN2518 (3).MOV Edytowane 29 Marca 2021 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-701907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Marca 2021 Spotykałem już różne przepisy, ale tym razem, zupełnym przypadkiem trafiłem na coś takiego. Kiełbasa z dodatkiem mleka w proszku i żółtek z jajek. Czy może ktoś z SIB-ów robił już coś takiego, albo gdzieś zię z taką wersją spotkał,no i jak się ogólnie taka wersja koleżeństwu widzi ? Zastanawiam się, i powiem szczerze że bardzo mnie kręci, czy nie warto by spróbować jakiejś niewielkiej ilość tytułem eksperymentu ?https://youtu.be/gjIeb6ZMLU4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-702048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Marca 2021 i powiem szczerze że bardzo mnie kręci A no zrobiłem ja, przyznaję się. Przepis wydał mi się na tyle dziwny ,że a co tam .I poszło 3 kg mięsa. Zmniejszyłem tylko ilość żółtek do 1 szt i mleko o połowę. Kiełbasa smaczna ,aromatyczna ,soczysta. Na ile to było zasługą tych niecodziennych dodatków-nie wiem. Ci co konsumowali zgodnie wszyscy na plus. Robiłem też bardziej tradycyjne białe ,i osobiście to wielkiej róznicy nie widzę. Ale tez zrobiłem odstępstwo od oryginału. Przepis jako ciekawostkę mogę polecić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-702062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Marca 2021 No miło Atrax, ale ja nigdy też nie dodawałem "gałki muszkatołowej" do kiełbasy białej, więc chyba zrobię próbę "bez odstępstw" i własnych modyfikacji. Po prostu saby sprawdzić recepturę. Mleko w proszku do parówek dodajemy przecież, tylko to surowe żółtko w kiełbasie taki mały sceptycyzm wywołuje, no ale do odważnych świat należy, próbę chyba trzeba będzie podjąć, szkoda że nikt więcejnie podejmował tego wyzwania i nie opisał doznań smakowych, bosku jak jak widać na filmiku to w kiełbasce pod dostatkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-702080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) Mleko w proszku do parówek dodajemy przecież,Naprawdę ?.Nigdy tego nie robiłem. Edytowane 30 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-702084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 30 Marca 2021 no ale do odważnych świat należy, próbę chyba trzeba będzie podjąć Dokładnie. Z takim samym podejściem wziołem się za tą kiełbasę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-702087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 30 Marca 2021 szkoda że nikt więcej nie podejmował tego wyzwania i nie opisał doznań smakowych, Jak zjem tą co zrobiłem na Święta, to spróbuję zrobić białą z tego przepisu. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-702096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 30 Marca 2021 w cienkim jelicie baranim do kabanosów O tak nawet kilkanaście razy - szczególnie dzieci uwielbiają Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-702098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 30 Marca 2021 Mleko w proszku do parówek dodajemy przecież,Naprawdę ?.Nigdy tego nie robiłem. Bo młody jeszcze jesteś "Miszczu Arkadiuszu" , ale inni dodają, choć przymusu nie ma .Pozdrawiam . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6044-parowki-cielece-wg-beiot-pytanie/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15905-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw/page/2/#findComment-702118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.