Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj jak mielilem i dodawałem składniki

I dlatego najlepiej dodawać jak dla mnie według wagi , bo z tym kosztowaniem to różnie bywa  zwłaszcza w sytuacjach podbramkowych

Kawa , piwo , zmęczenie , papieros itp znacznie zmieniają wrażliwość smakową .

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-625503
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Musze pomysleć nad jakąś nową kara forumową, która polegałaby na tym, że ukarany delikwent miałby w trakcie jej trwania dostep wyłącznie do teorii i przed jej zakończeniem (kary), musiałby rozwiązać test ze zdobytych wiadomości.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-625539
Udostępnij na innych stronach

Maxell to jeszcze musisz uszczególnić błędy popełnione z powodu niewiedzy lub innych czynników cyt:

 

 

Wczoraj jak mielilem i dodawałem składniki to trochę popilem możliwe że wgl nie dałem soli

 

 

 

:laugh:  :laugh:  :laugh:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-625540
Udostępnij na innych stronach

Nooo, ten czynnik nie podlega dyskusji. Będzie pierwszy na liście do ukarania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-625541
Udostępnij na innych stronach

Będzie pierwszy na liście do ukarania.

 

 

Dobrze że takie reguły nie obowiązują na innym przyjaznym nam forum, też  chodzi o wyrób domowy, ale czego innego  :laugh:

Bo wszyscy tam ....

post-40314-0-41964200-1551710464_thumb.jpg

Byli by na "urlopie"  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-625547
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Jak dosoli sparzoną Białą kiełbasę? Czy to już nie realne? Nie dałem w w ogóle soli :(

Na talerzu.

Jak będziesz tę kiełbasę odgrzewał to możesz to zrobić w solance lub osolonym żurku.

Masz produkt wybitnie nietrwały, który wymaga  natychmiastowego zamrożenia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762369
Udostępnij na innych stronach

Możesz jeszcze raz wygnieść farsz z jelit, dosolić i nadziać ponownie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762385
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że jej jeszcze nie sparzył, ale jeśli sparzył,to tylko tak, jak pisze @EAnna. Następnym razem będzie już pamiętał o soli. :D

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762403
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy ktoś robi tak jak ja ale przed nabiciem ja próbuję surowy farsz, dzięki temu mam możliwość w razie czego "dosmaczyć".

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762442
Udostępnij na innych stronach

 

 

przed nabiciem ja próbuję surowy farsz, dzięki temu mam możliwość w razie czego "dosmaczyć".

Poza tym, surowy farsz jest pyszny  :tongue: 

Próbuję farsz w ostatniej fazie mieszania, aby w razie dodania czegokolwiek ponownie użyć mieszarki. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762446
Udostępnij na innych stronach

No powiem że jestem pod wrażeniem jeżeli ktoś ze smaku farszu oceni jakoś po. Nie mówię tu o ewidentnych wypadkach np. brak soli czy 30 g soli na kilogram . Ale różnica 18 versus 20 g/kg jak jeszcze proces wędzenia parzenia/pieczenia no i jeszcze cechy osobnicze lepszy gorszy dzień. Kiedyś też miałem takie złudzenia. Teraz daję jak książka piszę i koniec.

Może to można zrobić? jak codziennysie próbuje ale sporadycznie nigdy.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762455
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem czy ktoś robi tak jak ja ale przed nabiciem ja próbuję surowy farsz, dzięki temu mam możliwość w razie czego "dosmaczyć".

Ja ciągle go podjadam :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762461
Udostępnij na innych stronach

 

 

surowy farsz jest pyszny

Do tego pajda chleba i niebo w gębie.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762471
Udostępnij na innych stronach

A na wierzchu kilka płatków świeżego czosnku....

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762474
Udostępnij na innych stronach

 

surowy farsz jest pyszny

Do tego pajda chleba i niebo w gębie.

 

Mam nadzieje ze nie farsz drobiowy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762484
Udostępnij na innych stronach

Cały czas mowa o białej kiełbasie,więc nie ma mowy o ptaszynach Edytowane przez karolszymczak
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762489
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy ktoś robi tak jak ja ale przed nabiciem ja próbuję surowy farsz, dzięki temu mam możliwość w razie czego "dosmaczyć".

 

Na białą czy inną "kolorową", farsz na kotlety mielone, jak też wszelkie inne farsze, na kiełbasy, kotlety, pasztety, kiszki, etc. Nie wyobrażam sobie przygotowania gotowego wyrobu, bez wcześniejszego, nawet parokrotnego wykonania organoleptycznej próby smakowej, po prostu inaczej nie potrafię, okazuje się że jednak można  :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762490
Udostępnij na innych stronach

I ja, i ja ;) Też smakuje farsz przed nabiciem. Zawsze daję 18g/kg soli czy też peklosoli więc mam tylko możliwość ocenienia czy ta sól jest czy nie.

A drobiowe też się zdarza próbować ;P

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762500
Udostępnij na innych stronach

Widzę że jest nas sporo  :) taki farsz na chlebek, delikatna kołderka z czosnku lub cebuli, odrobina lubczyku i mamy "niebo w gębie"  :D  kto nie próbował ten się nie liczy  :D  :) 

No powiem że jestem pod wrażeniem jeżeli ktoś ze smaku farszu oceni jakoś po. Nie mówię tu o ewidentnych wypadkach np. brak soli czy 30 g soli na kilogram . Ale różnica 18 versus 20 g/kg jak jeszcze proces wędzenia parzenia/pieczenia no i jeszcze cechy osobnicze lepszy gorszy dzień. Kiedyś też miałem takie złudzenia. Teraz daję jak książka piszę i koniec.
Może to można zrobić? jak codziennysie próbuje ale sporadycznie nigdy.

Wierz mi,  po kilkudziesięciu latach można ocenić czego brakuje i ile brakuje w surowym farszu, lata praktyki, i niejednokrotne "przedobrzenie" nauczyły niejednego jakie nanosić poprawki aby było dobrze z uwzględnieniem gotowego wyrobu, zauważyłem że osoby które cokolwiek robiąc smakują i doprawiają "do smaku" nie mają powyższych problemów o których piszesz, po prostu wiedzą ile i czego dosypać. pamiętajmy że robimy śladowe ilości wyrobów więc nie ma problemu z dosmaczeniem, przy kilkuset kilogramach dosypanie szufli soli mogłoby przynieść odwrotny efekt  :D 

Nie zapominajmy że w masarniach czas do pieniądz, tam nie ma czasu na zabawę w doprawianie.... dlatego mają przepisy branżowe które podają czego i ile mamy dodać aby było dobrze.... a my teraz korzystając z tych przepisów musimy dzielić te kilogramy soli, pieprzu i innych przypraw aby wyprodukować 10 kg wyrobu.

 

Pamiętam jakie miałem problemy podczas spisywania przepisów od moich babć, mamy i ciotek, prawie każda z nich mówiła... doprawiamy do smaku :D więc brałem jubilerską wagę i wszystko ważyłem, ważyłem nawet wszelkie korekty :tongue: po latach złapałem się na tym że przepisów potrzebuję tylko po to aby przygotować składniki, a doprawianie odbywało się w myśl zasady....... "do smaku"  :D 

Oczywiście nie wszystkie wyroby i nie zawsze robię w ten sposób, ale te najczęściej robione nie wymagają zaglądania w przepisy.

 

Jest jeden minus tej powyższej metody... mamy małą powtarzalność wyrobu, ale bez przesady, diametralnych różnic raczej nie odczujemy,  ale stosując nawet przepisy i dawkowanie przypraw ta powtarzalność nie raz daje wiele do życzenia, stosowane mięso i dodatki nie są powtarzalne w 100% ponieważ pochodzą od innej rasy świń, lub są karmione innym paszami, itp.... a także czas wędzenia, temperatura, rodzaj drewna ma bardzo duży wpływ na powtarzalność wyrobu,  także wszędzie są plusy i minusy.

 

Electra, pierzastych nie próbuję, ale dziczyznę próbuję, ale tylko po przebadaniu.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762626
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.