Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) Wczoraj jak mielilem i dodawałem składnikiI dlatego najlepiej dodawać jak dla mnie według wagi , bo z tym kosztowaniem to różnie bywa zwłaszcza w sytuacjach podbramkowychKawa , piwo , zmęczenie , papieros itp znacznie zmieniają wrażliwość smakową . Edytowane 4 Marca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-625503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Marca 2019 Domyślam się, że kolega solił na tak zwane "oko". Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-625535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Marca 2019 Musze pomysleć nad jakąś nową kara forumową, która polegałaby na tym, że ukarany delikwent miałby w trakcie jej trwania dostep wyłącznie do teorii i przed jej zakończeniem (kary), musiałby rozwiązać test ze zdobytych wiadomości. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-625539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) Maxell to jeszcze musisz uszczególnić błędy popełnione z powodu niewiedzy lub innych czynników cyt: Wczoraj jak mielilem i dodawałem składniki to trochę popilem możliwe że wgl nie dałem soli Edytowane 4 Marca 2019 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-625540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Marca 2019 Nooo, ten czynnik nie podlega dyskusji. Będzie pierwszy na liście do ukarania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-625541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Marca 2019 Będzie pierwszy na liście do ukarania. Dobrze że takie reguły nie obowiązują na innym przyjaznym nam forum, też chodzi o wyrób domowy, ale czego innego Bo wszyscy tam ....Byli by na "urlopie" Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-625547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad1989 Opublikowano 7 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Marca 2019 ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-625901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pupior Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Jak dosoli sparzoną Białą kiełbasę? Czy to już nie realne? Nie dałem w w ogóle soli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Jak dosoli sparzoną Białą kiełbasę? Czy to już nie realne? Nie dałem w w ogóle soli Na talerzu.Jak będziesz tę kiełbasę odgrzewał to możesz to zrobić w solance lub osolonym żurku.Masz produkt wybitnie nietrwały, który wymaga natychmiastowego zamrożenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Jak dosoli sparzoną Białą kiełbasę? Czy to już nie realne? Nie dałem w w ogóle soli I właśnie po to przed nabiciem, odparza się jedno pętko na próbę.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Możesz jeszcze raz wygnieść farsz z jelit, dosolić i nadziać ponownie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 sparzoną Białą kiełbas Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) Mam nadzieję, że jej jeszcze nie sparzył, ale jeśli sparzył,to tylko tak, jak pisze @EAnna. Następnym razem będzie już pamiętał o soli. Edytowane 12 Kwietnia 2022 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Nie wiem czy ktoś robi tak jak ja ale przed nabiciem ja próbuję surowy farsz, dzięki temu mam możliwość w razie czego "dosmaczyć". Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 przed nabiciem ja próbuję surowy farsz, dzięki temu mam możliwość w razie czego "dosmaczyć". Poza tym, surowy farsz jest pyszny Próbuję farsz w ostatniej fazie mieszania, aby w razie dodania czegokolwiek ponownie użyć mieszarki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) No powiem że jestem pod wrażeniem jeżeli ktoś ze smaku farszu oceni jakoś po. Nie mówię tu o ewidentnych wypadkach np. brak soli czy 30 g soli na kilogram . Ale różnica 18 versus 20 g/kg jak jeszcze proces wędzenia parzenia/pieczenia no i jeszcze cechy osobnicze lepszy gorszy dzień. Kiedyś też miałem takie złudzenia. Teraz daję jak książka piszę i koniec.Może to można zrobić? jak codziennysie próbuje ale sporadycznie nigdy. Edytowane 12 Kwietnia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Nie wiem czy ktoś robi tak jak ja ale przed nabiciem ja próbuję surowy farsz, dzięki temu mam możliwość w razie czego "dosmaczyć". Ja ciągle go podjadam Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 surowy farsz jest pyszny Do tego pajda chleba i niebo w gębie. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 A na wierzchu kilka płatków świeżego czosnku.... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 surowy farsz jest pysznyDo tego pajda chleba i niebo w gębie. Mam nadzieje ze nie farsz drobiowy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) Cały czas mowa o białej kiełbasie,więc nie ma mowy o ptaszynach Edytowane 12 Kwietnia 2022 przez karolszymczak Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Nie wiem czy ktoś robi tak jak ja ale przed nabiciem ja próbuję surowy farsz, dzięki temu mam możliwość w razie czego "dosmaczyć". Na białą czy inną "kolorową", farsz na kotlety mielone, jak też wszelkie inne farsze, na kiełbasy, kotlety, pasztety, kiszki, etc. Nie wyobrażam sobie przygotowania gotowego wyrobu, bez wcześniejszego, nawet parokrotnego wykonania organoleptycznej próby smakowej, po prostu inaczej nie potrafię, okazuje się że jednak można . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 I ja, i ja Też smakuje farsz przed nabiciem. Zawsze daję 18g/kg soli czy też peklosoli więc mam tylko możliwość ocenienia czy ta sól jest czy nie.A drobiowe też się zdarza próbować ;P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Ja tez próbuje a nawet lubię to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Widzę że jest nas sporo taki farsz na chlebek, delikatna kołderka z czosnku lub cebuli, odrobina lubczyku i mamy "niebo w gębie" kto nie próbował ten się nie liczy No powiem że jestem pod wrażeniem jeżeli ktoś ze smaku farszu oceni jakoś po. Nie mówię tu o ewidentnych wypadkach np. brak soli czy 30 g soli na kilogram . Ale różnica 18 versus 20 g/kg jak jeszcze proces wędzenia parzenia/pieczenia no i jeszcze cechy osobnicze lepszy gorszy dzień. Kiedyś też miałem takie złudzenia. Teraz daję jak książka piszę i koniec.Może to można zrobić? jak codziennysie próbuje ale sporadycznie nigdy.Wierz mi, po kilkudziesięciu latach można ocenić czego brakuje i ile brakuje w surowym farszu, lata praktyki, i niejednokrotne "przedobrzenie" nauczyły niejednego jakie nanosić poprawki aby było dobrze z uwzględnieniem gotowego wyrobu, zauważyłem że osoby które cokolwiek robiąc smakują i doprawiają "do smaku" nie mają powyższych problemów o których piszesz, po prostu wiedzą ile i czego dosypać. pamiętajmy że robimy śladowe ilości wyrobów więc nie ma problemu z dosmaczeniem, przy kilkuset kilogramach dosypanie szufli soli mogłoby przynieść odwrotny efekt Nie zapominajmy że w masarniach czas do pieniądz, tam nie ma czasu na zabawę w doprawianie.... dlatego mają przepisy branżowe które podają czego i ile mamy dodać aby było dobrze.... a my teraz korzystając z tych przepisów musimy dzielić te kilogramy soli, pieprzu i innych przypraw aby wyprodukować 10 kg wyrobu. Pamiętam jakie miałem problemy podczas spisywania przepisów od moich babć, mamy i ciotek, prawie każda z nich mówiła... doprawiamy do smaku więc brałem jubilerską wagę i wszystko ważyłem, ważyłem nawet wszelkie korekty po latach złapałem się na tym że przepisów potrzebuję tylko po to aby przygotować składniki, a doprawianie odbywało się w myśl zasady....... "do smaku" Oczywiście nie wszystkie wyroby i nie zawsze robię w ten sposób, ale te najczęściej robione nie wymagają zaglądania w przepisy. Jest jeden minus tej powyższej metody... mamy małą powtarzalność wyrobu, ale bez przesady, diametralnych różnic raczej nie odczujemy, ale stosując nawet przepisy i dawkowanie przypraw ta powtarzalność nie raz daje wiele do życzenia, stosowane mięso i dodatki nie są powtarzalne w 100% ponieważ pochodzą od innej rasy świń, lub są karmione innym paszami, itp.... a także czas wędzenia, temperatura, rodzaj drewna ma bardzo duży wpływ na powtarzalność wyrobu, także wszędzie są plusy i minusy. Electra, pierzastych nie próbuję, ale dziczyznę próbuję, ale tylko po przebadaniu. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15952-pomocy/page/2/#findComment-762626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.