grehor1 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 No cóż mam to się przyznam , wędzę od lat w palenisku z szamotem ,no i prawda jest ciężko A raczej było , bo tak sobie wymyśliłem i tak uczyniłem a efekt bajka . Mianowicie wedzenie w szamocie to wyższa szkoła jazdy ale jak się nagrzeje do odpowiedniej temperatury a raczej ostudzi nasza wędzarnia to wtedy daje dosłownie zapałki raz na 1h dla podtrzymania temperatury i wtedy uruchamiam dymogenerator który robi robotę, taniej mi wychodzi niż przerobienie paleniska bo i tak mi się nie chce A efekt taki jak w palenisku pośrednim bo na pewno lepszy niż elektryk. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eland Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Również potwierdzam słowa EAnny.Były właściciel "pomnika" z paleniskiem wyłożonym szamotem Również potwierdzam , dokładnie tak samo zaczynałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Maja 2019 . Mianowicie wedzenie w szamocie to wyższa szkoła jazdy ale jak się nagrzeje do odpowiedniej temperatury a raczej ostudzi nasza wędzarnia to wtedy daje dosłownie zapałki raz na 1h dla podtrzymania temperatury i wtedy uruchamiam dymogenerator który robi robotę, taniej mi wychodzi niż przerobienie paleniska bo i tak mi się nie chce A efekt taki jak w palenisku pośrednim bo na pewno lepszy niż elektryk. Na kwadratowych kolach też się da jeździć jeżeli się odpowiednie amortyzatory i resorowanie zastosuje, trzeba tylko po prostu to polubić, więc czemu nie, jadąc klasykiem "wszystko można, byle z ostrożna" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Maja 2019 (edytowane) Chyba jednak nie tak samo (niby to samo w tresci) tylko nikt nie potwierdza Twoich slow a potwierdza slowa EAnny - przyklady -Geniusze potwierdzenia nie potrzebują.Wpisy same się bronią. To chyba teraz musisz zmienic nieco nicka i wprowadzic - Aradiusz Genialny -Aż taki "narcyz" to ja nie jestem. Czy aby napewno?? a ta Watrobianke z wzajemnej degustacji tez?? Po degustacji swojej smak "eksperymentalnej" wątrobianki został dawno zapomniany. P.SDość już o mnie i wróćmy do tematu. Edytowane 1 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Maja 2019 Szamot jest doskonały do użycia w piecu CO, w palenisku wędzarni bardziej przeszkadza niż służy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Maja 2019 No cóż mam to się przyznam , wędzę od lat w palenisku z szamotem ,no i prawda jest ciężko A raczej było , bo tak sobie wymyśliłem i tak uczyniłem a efekt bajka . Mianowicie wedzenie w szamocie to wyższa szkoła jazdy ale jak się nagrzeje do odpowiedniej temperatury a raczej ostudzi nasza wędzarnia to wtedy daje dosłownie zapałki raz na 1h dla podtrzymania temperatury i wtedy uruchamiam dymogenerator który robi robotę, taniej mi wychodzi niż przerobienie paleniska bo i tak mi się nie chce A efekt taki jak w palenisku pośrednim bo na pewno lepszy niż elektryk.Ja w mojeje starej wędzarni z szamotowym paleniskiem paliłem na zewnątrz . W miejsce drzwiczek wstawiałem korytko w kształcie litery U i paliłem przed paleniskiem. Ciepłe powietrze powodowało cug i dym szedł do komory, a temperatura pozostawała na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Maja 2019 No i fajna dyskusja sie w konkrecie wywiązała. Że jednak szamot to nie taka fajna sprawa... Więc po co przepłacać Moim zdaniem kibelek jest optymalnym rozwiązaniem z paleniskiem bezpośrednim czy pośrednim i nie ma tu nic do zmian jak w cepie a że ktoś chciał udoskonalić sprawę dodając szamoty i inne sprawy no cóż... Niech sie męczy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekr Opublikowano 3 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Maja 2019 Witam wszystkichJeżeli mogę to chciałbym przedstawić wszystkim moje dzisiejsze kabanosy z wędzarni z kanałem ok 1m i szamotem w palenisku. Wędzarnię budowałem jeszcze w czasie gdy na tym forum chwalone były takie konstrukcje, teraz niestety nie mam czasu ani chęci na modernizację całej wędzarni. Dzisiaj na pewno wybudowałbym kibelek. Ale nauczyłem się wędzić w tym co mam, większych problemów nie widzę czy latem czy zimą, na szczęście żadne drzwiczki nie odpadają cegieł nie muszę wyjmować Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 3 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 3 Maja 2019 Witam wszystkichJeżeli mogę to chciałbym przedstawić wszystkim moje dzisiejsze kabanosy z wędzarni z kanałem ok 1m i szamotem w palenisku. Wędzarnię budowałem jeszcze w czasie gdy na tym forum chwalone były takie konstrukcje, teraz niestety nie mam czasu ani chęci na modernizację całej wędzarni. Dzisiaj na pewno wybudowałbym kibelek. Ale nauczyłem się wędzić w tym co mam, większych problemów nie widzę czy latem czy zimą, na szczęście żadne drzwiczki nie odpadają cegieł nie muszę wyjmować IMG_20190503_165951.jpgIMG_20190503_165956.jpg Pozdrawiam.Zgoda... Tylko że kibelek jest mniej pracochłonny w obsłudze... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 4 Maja 2019 (edytowane) Witam wszystkichJeżeli mogę to chciałbym przedstawić wszystkim moje dzisiejsze kabanosy z wędzarni z kanałem ok 1m i szamotem w palenisku. Wędzarnię budowałem jeszcze w czasie gdy na tym forum chwalone były takie konstrukcje, teraz niestety nie mam czasu ani chęci na modernizację całej wędzarni. Dzisiaj na pewno wybudowałbym kibelek. Ale nauczyłem się wędzić w tym co mam, większych problemów nie widzę czy latem czy zimą, na szczęście żadne drzwiczki nie odpadają cegieł nie muszę wyjmować IMG_20190503_165951.jpgIMG_20190503_165956.jpg Pozdrawiam.Miałem nie zabierać głosu ponieważ świat się zmienia, zmieniły się również wytyczne na forum odnośnie budowy wędzarni, pisał o tym Sławek więc nie będę się powtarzał... jak wielu pamięta mam podobną wędzarnię wyłożoną szamotem, dodatkowo jest to kamienne mauzoleum, może na początku miałem problemy z temperaturą, ale po tylu latach wędzenia doszedłem do perfekcji, skończył się problem z temperaturą, osuszaniem komory, itp... minus to duża ilość drewna potrzebnego do osuszenia wędzarni, a później to wystarczą dwie szczapki na krzyż.Także tu nie rodzaj wędzarni gra taką wielką rolę, co umiejętności zadymiacza i chęć dążenia do perfekcji, jak ktoś podchodzi do tematu "olewająco" i nie zna podstawowych zasad to i w kibelku spali wędzonki lub doprowadzi do pirolizy.... tyle odemnie, i oczywiście nikt nie musi się z tym zgadzać PS. Przyznaję rację Januszowi.... z kibelkiem jest dużo mniej pracy. Edytowane 4 Maja 2019 przez MariuszB Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
operator Opublikowano 4 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 4 Maja 2019 To napiszę kolejny temat.Mój kolega jest w trakcie kończenia wędzarni,mówiłem tłumaczyłem i nic,i ok.trzeba to uszanować.Wędzarnie stawia mu wujek z 20 letnim stażem wędzenia.Okaz ładny,cegła klinkierowa,kanał 140cm fi 200 z kręgów ceramicznych kominowych owiniętych węłną.Palenisko obłożone szamotem raczej ciasne.Komora bez ocieplenia,sufit beton płaski z rurą kwasówką z szybrem,jako komin.Mam kilka zdjęć,ale nie wiem czy mogę wstawić bez jego zgody,a chyba się nie zgodzi.Czekam na jego rezultaty. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 4 Maja 2019 Ten Wujek to raczej chyba u szewca te praktyki pobierał, bo o wędzeniu co widać z Twego opisu, to pojęcie ma raczej mniejsze niż większe, ale jak w przysłowiu, "Jeden lubi rybki, a drugi akwarium" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Maja 2019 (edytowane) Witam wszystkichJeżeli mogę to chciałbym przedstawić wszystkim moje dzisiejsze kabanosy z wędzarni z kanałem ok 1m i szamotem w palenisku. Wędzarnię budowałem jeszcze w czasie gdy na tym forum chwalone były takie konstrukcje, teraz niestety nie mam czasu ani chęci na modernizację całej wędzarni. Dzisiaj na pewno wybudowałbym kibelek. Ale nauczyłem się wędzić w tym co mam, większych problemów nie widzę czy latem czy zimą, na szczęście żadne drzwiczki nie odpadają cegieł nie muszę wyjmować IMG_20190503_165951.jpgIMG_20190503_165956.jpg Pozdrawiam.Miałem nie zabierać głosu ponieważ świat się zmienia, zmieniły się również wytyczne na forum odnośnie budowy wędzarni, pisał o tym Sławek więc nie będę się powtarzał... jak wielu pamięta mam podobną wędzarnię wyłożoną szamotem, dodatkowo jest to kamienne mauzoleum, może na początku miałem problemy z temperaturą, ale po tylu latach wędzenia doszedłem do perfekcji, skończył się problem z temperaturą, osuszaniem komory, itp... minus to duża ilość drewna potrzebnego do osuszenia wędzarni, a później to wystarczą dwie szczapki na krzyż.Także tu nie rodzaj wędzarni gra taką wielką rolę, co umiejętności zadymiacza i chęć dążenia do perfekcji, jak ktoś podchodzi do tematu "olewająco" i nie zna podstawowych zasad to i w kibelku spali wędzonki lub doprowadzi do pirolizy.... tyle odemnie, i oczywiście nikt nie musi się z tym zgadzać PS. Przyznaję rację Januszowi.... z kibelkiem jest dużo mniej pracy. Mariusz przełożę ten Twoją wędzarnie na moje doświadczenie.... Moi klienci a szczególnie kobiety już po pierwszym paleniu zdobywają doświadczenie co do palenia i obsługi wędzarni. Wędzonki wychodzą im pierwszego sortu i nie maja z tym problemu. Gdybym wybudował im z kanałem to zaczęły by się duże problemy i zanim by się nauczyli ja obsługiwać to minęło by sporo czasu. A do tej pory wielu by sie juz zniechęciło. Więc uważam ze nauczyć sie jeździć można wszystkim Tylko żeby zacząć jeździć to nie trzeba tracić roku. A rozkoszować sie jazdą Piszesz jak i kolega wyżej że na forum zmieniła sie zasada budowania. Nazwijmy to postępem i rozwojem. Uczymy się. I podejrzewam ze za jakiś czas kanałowa wędzarnia będzie tylko dla upartych. Bo tak i już Ostatnio wrzuciłem temat o zdunie do budowy wędzarni... Dlaczego. Ponieważ miałem rozmowę z jedynym z wykonawców małej architektury ogrodowej na temat wędzarni. Uparcie bronił swego powołując się na zduna... I właśnie pytanie...A co kurde ma wspólnego zdun z wędzarnią? A ilu ich zna sie na wędzeniu? Bo znałem jeszcze jak żyli kilku zdunów i za cholerę nie posiadali takiej wiedzy. Uważam że to błędne koło... Edytowane 4 Maja 2019 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Maja 2019 Ojjj, Janusz, ostrożniej, bo Maxell czuwa . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Maja 2019 Ojjj, Janusz, ostrożniej, bo Maxell czuwa .To Maxel może mnie zamknąć do ciupy za głoszenie że forum rozwija? Niech zamyka !!! Jak żle pisze to sam się w rymce oddaje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Maja 2019 Wszyscy mają rację, tyle że nie każdego stać żeby w miarę zmiany mody na forum zmieniać wędzarnię, zwłaszcza taką w którą włożyło się dużo pracy i pieniędzy, a dodatkowo pasuje do infrastruktury w którą została wkomponowana, pozostaje bawić się tym co swego czasu polecali inni doświadczeni forumowicze i tyle.... drugiej wędzarni stawiał nie będę bo nie mam takiej potrzeby, a w swojej nauczyłem się wędzić po 3/4 wędzeniach, więc każdy może się nauczyć, a jak mu nie wyjdzie nauka to i w kibelku spali wędzonki..... jeśli chodzi o moją wędzarnię to budując ją chodziło o uzyskanie jak najniższej temperatury aby wędzić zimnym dymem, ale również była potrzeba aby uzyskać wysoką temperaturę aby dopiekać wędzonki, i udało to się w 100%, czyli jak dla mnie pełnia szczęścia Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Maja 2019 nie każdego stać żeby w miarę zmiany mody na forum zmieniać wędzarnię, Myślę, że nieodpowiednio interpretujesz wpisy.Raczej chodzi o pokierowanie ludźmi, którzy zamierzają budować nową wędzarnię i nie mają doświadczenia.Nikt nie sugeruje rezygnacji ze starej, dobrze opanowanej wędzarni.Sama wędzę w kanałówce i jak na razie nie zabieram się do przebudowy.Niemniej pokierowałam budową dwóch nowych wędzarni u rodziny z doskonałym skutkiem. Robiłam w tych obiektach sporo wędzeń - również szkoleniowych i dlatego potwierdzam zalety. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Maja 2019 Wszyscy mają rację, tyle że nie każdego stać żeby w miarę zmiany mody na forum zmieniać wędzarnię, zwłaszcza taką w którą włożyło się dużo pracy i pieniędzy, a dodatkowo pasuje do infrastruktury w którą została wkomponowana, pozostaje bawić się tym co swego czasu polecali inni doświadczeni forumowicze i tyle.... drugiej wędzarni stawiał nie będę bo nie mam takiej potrzeby, a w swojej nauczyłem się wędzić po 3/4 wędzeniach, więc każdy może się nauczyć, a jak mu nie wyjdzie nauka to i w kibelku spali wędzonki..... jeśli chodzi o moją wędzarnię to budując ją chodziło o uzyskanie jak najniższej temperatury aby wędzić zimnym dymem, ale również była potrzeba aby uzyskać wysoką temperaturę aby dopiekać wędzonki, i udało to się w 100%, czyli jak dla mnie pełnia szczęścia I tego sie trzymajmy... Nie będziemy zawracać Wisły [Dodano: 04 maj 2019 - 20:38] nie każdego stać żeby w miarę zmiany mody na forum zmieniać wędzarnię,Myślę, że nieodpowiednio interpretujesz wpisy.Raczej chodzi o pokierowanie ludźmi, którzy zamierzają budować nową wędzarnię i nie mają doświadczenia.Nikt nie sugeruje rezygnacji ze starej, dobrze opanowanej wędzarni.Sama wędzę w kanałówce i jak na razie nie zabieram się do przebudowy.Niemniej pokierowałam budową dwóch nowych wędzarni u rodziny z doskonałym skutkiem. Robiłam w tych obiektach sporo wędzeń - również szkoleniowych i dlatego potwierdzam zalety. Dziękuje EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Maja 2019 Anno, to chyba nie ja źle interpretuję wpisy lecz Ty, ja nie podważam kibelków ani ich zalet, napisałem tylko że dawniej moda była inna, i że dziś nie każdego stać aby za nią nadążyć, albo po prostu nie chcą wyrzucać pieniędzy w błoto... dzisiaj to się zmieniło, w modzie są kibelki.... i tyle, lub aż tyle w temacie. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Maja 2019 Anno, to chyba nie ja źle interpretuję wpisy lecz Ty, ja nie podważam kibelków ani ich zalet, napisałem tylko że dawniej moda była inna, i że dziś nie każdego stać aby za nią nadążyć, albo po prostu nie chcą wyrzucać pieniędzy w błoto... dzisiaj to się zmieniło, w modzie są kibelki.... i tyle, lub aż tyle w temacie.Jesteśmy na tym forum prawie tyle samo lat i szczerze nie przypominam sobie,żeby kiedyś była moda na pomniki z szamotowym paleniskiem.Zawsze polecałem kibelek z kanałem lub bez i poleniskiem z cegły i zdania nie zmieniłem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekr Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 5 Maja 2019 Uważam że wędzarnia nie ma tu nic do rzeczy najważniejszy jest proces technologiczny i jego zachowanie, nie ma znaczenia czy jest to kanał, szamot, palenisko bezpośrednie czy może beczka itp. Jak ktoś nie będzie się trzymał podstawowych zasad wędzenia to choćby miał najlepszą wędzarnię to i tak wędzonki spieprzy. Na swoim przykładzie pokazałem że można dobrze uwędzić w wędzarni kanałowej z paleniskiem z szamotu. Oczywiście zgadzam się ze wszystkimi opiniami że w kibelku łatwiej i wcale tego nie neguję, ale nie mówcie że jak wędzarnia kanałowa i szamot w palenisku to wędzonki be. Przecież jak ktoś nie umie jeździć samochodem to czy wsiądzie do trabanta czy mercedesa to i tak będzie d.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 5 Maja 2019 zapewne wujek ma większe doświadczenie niż ja jako świeżak. To namów Wujka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
operator Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 5 Maja 2019 Wujek lada dzień wyjeżdża,a mieszka tam gdzie MIRO! Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 5 Maja 2019 To go MIrek już przeszkoli. Może Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
operator Opublikowano 5 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 5 Maja 2019 Oby!!!!!!!!!!!!!!!Miro help dla ziomala!!!!!! Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 05 maj 2019 - 18:19]A kawał drogi przyjechał 550km. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/2/#findComment-630686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi