Wilczyca Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Maja 2019 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich moich wędzarniczych Guru Czytam sumiennie forum aby nie dublować pytań, ale jak widać nawet po milionach pytań, zawsze znajdzie się "milion pierwszy" amator z pytaniem, które zapewne wzbudzi niedowierzanie u Fachowców. Właśnie zbudowałam swoją pierwszą wędzarnię i zabieram się za odmrażanie prosiaka (-30 st C), którego nie byłam w stanie przygotować do wędzenia zaraz po kupnie tuszki. Mieszkam w Danii i szczerze mówiąc nie wiem jak zdobyć tu peklosól. Próbowałam ją ściągnąć z Polski, ale nikomu się chyba nie opłaca wysyłanie 3 kg peklosoli do Danii Następuje właściwe pytanie:Czy można zapeklować mięso (z odpowiednio skróconym czasem peklowania, np 3 dni) w samej solance ze zwiększoną ilością jałowca, który jak wiadomo działa antyseptycznie. Wiadomo, że jałowiec powinien być pokruszony, ale czy nie zrobić wpierw jakiegos wywaru z niego, aby wzmocnić antyseptyczne działanie? Mam milion idiotycznych pytań w głowie, ale na razie chyba wstrzymam się, aby mnie nie wyśmiano No dobra - jeszcze jedno:Czy rozmrażanie mięsa w solance (powiedzmy szklanka soli na 3 litry wody) zapobiegnie choć trochę rozwojowi bakterii? I czy w związku z tymże bakteriami powinnam najpierw zagotować wodę? Wiem, ze to idiotyczne pytanie, ale zważcie na to, że nie mam peklosoli a bardzo chciałabym uwędzić jakąś 3 małe szyneczki, schab i kiełbaskę, bo mój Luby już nie ma co jeść do pracy. Wędliny w Danii są tak ohydne, że nie da się tego jeść. Mają więcej "E" niż mięsa a w dodatku jest ich zaledwie kilka rodzajów (no, może kilkanaście, ale wszystkie smakują tak samo). Edytowane 15 Maja 2019 przez Wilczyca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Maja 2019 (edytowane) Następuje właściwe pytanie: Czy można zapeklować mięso (z odpowiednio skróconym czasem peklowania, np 3 dni) w samej solance ze zwiększoną ilością jałowca, który jak wiadomo działa antyseptycznie. Wiadomo, że jałowiec powinien być pokruszony, ale czy nie zrobić wpierw jakiegos wywaru z niego, aby wzmocnić antyseptyczne działanie? Nie ,nie i jeszcze raz nie.Spróbuj kupić peklosól na E-bay, albo w którymś z naszych sklepów ze strony głównej.To co chcesz zrobić to solenie a nie peklowanie.Po tym przygotowaniu co chcesz zrobić mięso nie będzie zabezpieczone bakteriologicznie , będzie szare i nie będzie smaku .peklowniczego. Czy rozmrażanie mięsa w solance (powiedzmy szklanka soli na 3 litry wody) zapobiegnie choć trochę rozwojowi bakterii? I czy w związku z tymże bakteriami powinnam najpierw zagotować wodę? Nie nie i jeszcze raz nie.Odmrażamy mięso w chłodni w temp. 4-6º C. Edytowane 15 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Maja 2019 Peklowanie na soli to oksymoron. Wewnętrznie sprzeczne. Arkadiusz przybliżył sprawę. Naukowe rozpisane znajdziesz na stronie. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczyca Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Maja 2019 Arkadiusz i Maciejzbrzegu - bardzo serdecznie Wam dziękuję, zajrzę do poleconych sklepów, ewentualnie pomęczę więcej ludzi w sprawie peklosoli. Jestem wdzięczna za uratowanie moich pierwszych wyrobów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Maja 2019 szczerze mówiąc nie wiem jak zdobyć tu peklosól Może pytaj o saletrę albo peklosól amerykańską cure #1 lub cure#2.Jeżeli jedną z tych rzeczy uda Ci się zdobyć to napiszemy, jak przygotować mieszankę z solą do peklowania. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Maja 2019 Jezeli nikt z naszych sklepow nie moze ci dostarczyc to tu masz strone w Danii gdzie wszystko kupisz do naszych domowych wyrobow https://hjemmeproduktion.dk/shop/poelsemageri-43c1.html Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Maja 2019 Zapytaj, poszukaj samego nitrytu NaNO2, może będzie dostępny w sprzedaży lub w ostateczności KNO3 czyli saletra potasowa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Maja 2019 U nas jest saletra do kupienia normalnie w sklepie w Danii pewnie tez . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Maja 2019 U nas jest saletra do kupienia normalnie w sklepie w Danii pewnie tez .Na to liczę proponując saletrę, w niektórych krajach saletrę potasową można kupić w aptece. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczyca Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Maja 2019 (edytowane) Jezeli nikt z naszych sklepow nie moze ci dostarczyc to tu masz strone w Danii gdzie wszystko kupisz do naszych domowych wyrobow https://hjemmeproduktion.dk/shop/poelsemageri-43c1.html Electra Bóg Ci zapłać Kupiłam maszynkę do mielenia mięsa w tym sklepie a nitryt przegapiłam. Bardzo dziękuję [Dodano: 15 maj 2019 - 15:52]Odpowiem za jednym zamachem Wam wszystkim Wszystko robię sama i pierwszy raz - tuszkę prosiaka miałam tylko wstępnie podzieloną, więc kroiłam to wszystko sama i na przykład szynki będę miała co najmniej nieforemne (następnym razem poproszę rzeznika o właściwe podzielenie mięsa). Wędzarnię też zbudowałam sama samiutka nie mając pojęcia o stolarstwie (ale sprawiło mi to nie lada frajdę). Błędów nie uniknę, ale szybko się uczę a budowałam wędzarnię z dostępnych produktów, więc o murowanej nie było mowy. Wszystko mam zaplanowane a jak to wyjdzie w praniu - zobaczymy. Jesteście kochani, że nie wyśmialiście mnie Moje "dzieło": https://zapodaj.net/fa121c9001207.jpg.html>IMG_20190514_183650.jpghttps://zapodaj.net/91698645af368.jpg.html>IMG_20190515_151922.jpghttps://zapodaj.net/4d8883d16f4ca.jpg.html>IMG_20190515_151932.jpghttps://zapodaj.net/f9ee7ee392805.jpg.html>IMG_20190514_214957_BURST001_COVER.jpghttps://zapodaj.net/af2cdc51a3e97.jpg.html>IMG_20190515_151900(1).jpghttps://zapodaj.net/a53cc5218b973.jpg.html>IMG_20190515_152820.jpghttps://zapodaj.net/9c1af6c702c0c.jpg.html>IMG_20190515_153007.jpg Z boku widac dwie betonowe płyty, które posłużą mi za "koryto" dla dymu, pod nie i na nie pójdą betonowe płytki 20x20cm. Edytowane 15 Maja 2019 przez Wilczyca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Maja 2019 Zdolniacha ???????????? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Maja 2019 Wilczyca, wrzuć zdjęcia na nasz serwer, Nie zginą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Maja 2019 Dobra Robota...kciuki trzymam za wyroby... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczyca Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Maja 2019 (edytowane) Zdolniacha Dobra Robota...kciuki trzymam za wyroby... Nawet nie wiem co odpowiedzieć z radości, dziękuję ogromnie Usłyszeć pochwałę z ust doświadczonych ludzi to wielki zaszczyt Sól peklowa (nitryt) i sól zwykła nie kamienna, bez jodu - zamówione i czekam. A tymczasem zamówię jeszcze krew i podroby z prosiaka to spróbuję sił z kaszanką [Dodano: 15 maj 2019 - 21:23]Wilczyca, wrzuć zdjęcia na nasz serwer, Nie zginą. Drogi Maxwell'u,chwilę mi zajęło zanim rozkminiłam jak to zrobić (nie udzielałam się na żadnych forach od ponad 7 lat), ale chyba mam. Dziękuję za podpowiedz EDIT:Jest jakaś szansa na edytowanie posta z tymi zdjęciami abym nie zaśmiecała forum duplikatami? Edytowane 15 Maja 2019 przez Wilczyca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Maja 2019 Wrzuć zdjęcia w nowym poście, a ja usunę linki z poprzedniego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Maja 2019 (edytowane) Arkadiusz i Maciejzbrzegu - bardzo serdecznie Wam dziękuję, zajrzę do poleconych sklepów, ewentualnie pomęczę więcej ludzi w sprawie peklosoli. Jestem wdzięczna za uratowanie moich pierwszych wyrobów Nie na za co.Zawsze do uslug. Bardzo dobrze ,że najpierw pytasz a później robisz bo nie jest to regułą.Co do węrdzarni to pokazałaś ładną i funkcjonalną komorę a co z paleniskiem ?.Jakie planujesz.? Edytowane 15 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Maja 2019 Arkadiusz i Maciejzbrzegu - bardzo serdecznie Wam dziękuję, zajrzę do poleconych sklepów, ewentualnie pomęczę więcej ludzi w sprawie peklosoli. Jestem wdzięczna za uratowanie moich pierwszych wyrobów Nie na za co.Zawsze do uslug. Bardzo dobrze ,że najpierw pytasz a później robisz bo nie jest to regułą.Co do węrdzarni to pokazałaś ładną i funkcjonalną komorę a co z paleniskiem ?.Jakie planujesz.? Arkadiusz poczekaj... Jeszcze nie było pytań.. Daj troszkę fory na przerobienie Wilczycy odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczyca Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Maja 2019 Arkadiusz i Maciejzbrzegu - bardzo serdecznie Wam dziękuję, zajrzę do poleconych sklepów, ewentualnie pomęczę więcej ludzi w sprawie peklosoli. Jestem wdzięczna za uratowanie moich pierwszych wyrobów Nie na za co.Zawsze do uslug. Bardzo dobrze ,że najpierw pytasz a później robisz bo nie jest to regułą.Co do węrdzarni to pokazałaś ładną i funkcjonalną komorę a co z paleniskiem ?.Jakie planujesz.? Arkadiuszu komora pod ziemią (z cegieł i płytek uszczelnianych ziemią (khy khy - brak betonu), przedzielona lekko dwiema kostkami brukowymi od przewodu kominowego aby popiół nie leciał. jutro będę kopać i zanim zakończę pracę wrzucę fotki aby fachowe oczy spojrzały i wybiły mnie z ewentualnego błędu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Maja 2019 (edytowane) Pożyjemy , zobaczymy i ocenimy .Powodzenia. Edytowane 15 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Maja 2019 Sądzę, że te poprzeczki które przymocowałaś na stałe po pierwszym wędzeniu odkręcisz i zastosujesz "przestawne" i okrągłe w przekroju. Co do wykonania, czysta robota. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Maja 2019 Sól peklowa (nitryt) ....... - zamówione i czekam. Co konkretnie zamówiłaś?Sól peklowa zawiera 0,5-0,6% nitrytu, czyli azotynu sodu (NaNO2).Sprawdź po otrzymaniu przesyłki co dokładnie dostałaś, aby zrobić prawidłową mieszankę.W Polsce nie można kupić w detalu samego nitrytu bo to jest silna trucizna i wykonanie mieszanki też wymaga odpowiedniej techniki, aby zapobiec kumulacji nitrytu w jednym miejscu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Maja 2019 (edytowane) W Polsce nitryt jest ogólnie dostępny i to via internet 13 PLN/kg na znanym portalu aukcyjnym. Wszystko pozostałe to szczera prawda????. Kiedys już o tym była dyskusja tz czy to rozsądne że jest ogólnie dostepny i że zbyt duże ryzyko mieszania w warunkach domowych. Edytowane 16 Maja 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczyca Opublikowano 16 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Maja 2019 (edytowane) Sól peklowa (nitryt) ....... - zamówione i czekam. Co konkretnie zamówiłaś?Sól peklowa zawiera 0,5-0,6% nitrytu, czyli azotynu sodu (NaNO2).Sprawdź po otrzymaniu przesyłki co dokładnie dostałaś, aby zrobić prawidłową mieszankę.W Polsce nie można kupić w detalu samego nitrytu bo to jest silna trucizna i wykonanie mieszanki też wymaga odpowiedniej techniki, aby zapobiec kumulacji nitrytu w jednym miejscu. Droga EAnno, masz rację, zle się wyraziłam z pośpiechu a przecież peklosól (po duńsku "nitritsalt") to nie to samo co nitryt. Na szczęście zdaję sobie sprawę z różnicy Dla pewności oto co zamówiłam:https://hjemmeproduktion.dk/shop/nitritsalt-900-gram-1141p.htmli czystą sól:https://hjemmeproduktion.dk/shop/kogesalt-fint-4-3325p.html Przyjrzałam się składowi zwykłej soli jaką używam do gotowania i złapałam się za głowę - Przeciwzbrylacz i kolejne E. W soli. Really? Dlatego tak bardzo chcę własne wędliny zrobić, żeby nas nie truć tym co w sklepie. Dania jest niby tak bardzo proekologicznym krajem a jedzenie w sklepach jak z podrzędnego dyskontu.[Dodano: 16 maj 2019 - 10:13]Sądzę, że te poprzeczki które przymocowałaś na stałe po pierwszym wędzeniu odkręcisz i zastosujesz "przestawne" i okrągłe w przekroju. Co do wykonania, czysta robota. Dziękuję, miałam do dyspozycji tylko podłogę, ręczną piłę i wiertarkę, która pozłużyła jako wkrętarka. Ale ponoć jeśli coś wydaje się głupie ale działa, to wcale nie jest takie głupie A jeśli chodzi o poprzeczki, to zabawne ale przed snem zastanawiałam się co z tym zrobić Masz rację, zapewne wymienię je, choć na tym etapie nie jest to najbardziej palące zagadnienie, natomiast wymyśliłam, że na razie wyprofiluję kanty Dremelem. Albo kupię kije do miotły Ale czy te kije nie będą mi się rolować, skoro listwy nie są wypoziomowane? Teraz zaczną wychodzić błędy konstrukcyjne... Edytowane 16 Maja 2019 przez Wilczyca Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Maja 2019 (edytowane) Kije nie będę rolowac bo się wypacza obwisną. W soli jest E really ale nie każdej wydaje mi się się że w grubej kamiennej nie ma. Edytowane 16 Maja 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Maja 2019 nie będą mi się rolować, skoro listwy nie są wypoziomowane? Raczej nie - bedą obciązone i blokowane albo hakami albo sznurkami - albo kiełbaską . Ale jak bym widział zacięcie stolarskie własnej żony Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.