Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich moich wędzarniczych Guru :)

 

Czytam sumiennie forum aby nie dublować pytań, ale jak widać nawet po milionach pytań, zawsze znajdzie się "milion pierwszy" amator z pytaniem, które zapewne wzbudzi niedowierzanie u Fachowców.

 

Właśnie zbudowałam swoją pierwszą wędzarnię i zabieram się za odmrażanie prosiaka (-30 st C), którego nie byłam w stanie przygotować do wędzenia zaraz po kupnie tuszki. Mieszkam w Danii i szczerze mówiąc nie wiem jak zdobyć tu peklosól. Próbowałam ją ściągnąć z Polski, ale nikomu się chyba nie opłaca wysyłanie 3 kg peklosoli do Danii :(

 

Następuje właściwe pytanie:

Czy można zapeklować mięso (z odpowiednio skróconym czasem peklowania, np 3 dni) w samej solance ze zwiększoną ilością jałowca, który jak wiadomo działa antyseptycznie. Wiadomo, że jałowiec powinien być pokruszony, ale czy nie zrobić wpierw jakiegos wywaru z niego, aby wzmocnić antyseptyczne działanie? 

 

Mam milion idiotycznych pytań w głowie, ale na razie chyba wstrzymam się, aby mnie nie wyśmiano ;)

 

No dobra - jeszcze jedno:

Czy rozmrażanie mięsa w solance (powiedzmy szklanka soli na 3 litry wody) zapobiegnie choć trochę rozwojowi bakterii? I czy w związku z tymże bakteriami powinnam najpierw zagotować wodę? 

 

Wiem, ze to idiotyczne pytanie, ale zważcie na to, że nie mam peklosoli a bardzo chciałabym uwędzić jakąś 3 małe szyneczki, schab i kiełbaskę, bo mój Luby już nie ma co jeść do pracy. Wędliny w Danii są tak ohydne, że nie da się tego jeść. Mają więcej "E" niż mięsa a w dodatku jest ich zaledwie kilka rodzajów (no, może kilkanaście, ale wszystkie smakują tak samo).

Edytowane przez Wilczyca
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/
Udostępnij na innych stronach

Następuje właściwe pytanie: Czy można zapeklować mięso (z odpowiednio skróconym czasem peklowania, np 3 dni) w samej solance ze zwiększoną ilością jałowca, który jak wiadomo działa antyseptycznie. Wiadomo, że jałowiec powinien być pokruszony, ale czy nie zrobić wpierw jakiegos wywaru z niego, aby wzmocnić antyseptyczne działanie?

 

Nie ,nie i jeszcze raz nie.Spróbuj kupić peklosól na E-bay, albo w którymś z naszych sklepów ze strony głównej.To co chcesz zrobić to solenie a nie peklowanie.Po tym przygotowaniu co chcesz zrobić mięso nie będzie zabezpieczone bakteriologicznie , będzie szare i nie będzie smaku .peklowniczego.

 

Czy rozmrażanie mięsa w solance (powiedzmy szklanka soli na 3 litry wody) zapobiegnie choć trochę rozwojowi bakterii? I czy w związku z tymże bakteriami powinnam najpierw zagotować wodę?

 

Nie nie i jeszcze raz nie.Odmrażamy mięso w chłodni w temp. 4-6º C.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631488
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie na soli to oksymoron. Wewnętrznie sprzeczne. Arkadiusz przybliżył sprawę. Naukowe rozpisane znajdziesz na stronie.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631491
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz i Maciejzbrzegu - bardzo serdecznie Wam dziękuję, zajrzę do poleconych sklepów, ewentualnie pomęczę więcej ludzi w sprawie peklosoli.

 

Jestem wdzięczna za uratowanie moich pierwszych wyrobów :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631493
Udostępnij na innych stronach

 

 

szczerze mówiąc nie wiem jak zdobyć tu peklosól

Może pytaj o saletrę albo peklosól amerykańską cure #1 lub cure#2.

Jeżeli jedną z tych rzeczy uda Ci się zdobyć to napiszemy,  jak przygotować mieszankę z solą do peklowania.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631494
Udostępnij na innych stronach

Jezeli nikt z naszych sklepow nie moze ci  dostarczyc to tu masz strone w Danii gdzie wszystko kupisz do naszych domowych wyrobow 

https://hjemmeproduktion.dk/shop/poelsemageri-43c1.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631497
Udostępnij na innych stronach

Zapytaj, poszukaj samego nitrytu NaNO2, może będzie dostępny w sprzedaży lub w ostateczności KNO3 czyli saletra potasowa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631499
Udostępnij na innych stronach

U nas jest saletra do kupienia normalnie w sklepie w Danii pewnie tez .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631500
Udostępnij na innych stronach

U nas jest saletra do kupienia normalnie w sklepie w Danii pewnie tez .

Na to liczę proponując saletrę, w niektórych krajach saletrę potasową można kupić w aptece.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631502
Udostępnij na innych stronach

Jezeli nikt z naszych sklepow nie moze ci  dostarczyc to tu masz strone w Danii gdzie wszystko kupisz do naszych domowych wyrobow 

https://hjemmeproduktion.dk/shop/poelsemageri-43c1.html

 

Electra Bóg Ci zapłać :)

 

Kupiłam maszynkę do mielenia mięsa w tym sklepie a nitryt przegapiłam. Bardzo dziękuję :)

[Dodano: 15 maj 2019 - 15:52]

Odpowiem za jednym zamachem Wam wszystkim :)

 

Wszystko robię sama i pierwszy raz - tuszkę prosiaka miałam tylko wstępnie podzieloną, więc kroiłam to wszystko sama i na przykład szynki będę miała co najmniej nieforemne (następnym razem poproszę rzeznika o właściwe podzielenie mięsa). 

 

Wędzarnię też zbudowałam sama samiutka nie mając pojęcia o stolarstwie (ale sprawiło mi to nie lada frajdę). Błędów nie uniknę, ale szybko się uczę a budowałam wędzarnię z dostępnych produktów, więc o murowanej nie było mowy. Wszystko mam zaplanowane a jak to wyjdzie w praniu - zobaczymy. 

 

Jesteście kochani, że nie wyśmialiście mnie :)

 

Moje "dzieło":

 

https://zapodaj.net/fa121c9001207.jpg.html>IMG_20190514_183650.jpg

https://zapodaj.net/91698645af368.jpg.html>IMG_20190515_151922.jpg

https://zapodaj.net/4d8883d16f4ca.jpg.html>IMG_20190515_151932.jpg

 
Z boku widac dwie betonowe płyty, które posłużą mi za "koryto" dla dymu, pod nie i na nie pójdą betonowe płytki 20x20cm.
Edytowane przez Wilczyca
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631504
Udostępnij na innych stronach

Zdolniacha ????????????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631510
Udostępnij na innych stronach

Wilczyca, wrzuć zdjęcia na nasz serwer, Nie zginą.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631513
Udostępnij na innych stronach

Zdolniacha

 

:) Dobra Robota...kciuki trzymam za wyroby... ;)

 

Nawet nie wiem co odpowiedzieć z radości, dziękuję ogromnie :)

Usłyszeć pochwałę z ust doświadczonych ludzi to wielki zaszczyt :)

 

Sól peklowa (nitryt) i sól zwykła nie kamienna, bez jodu - zamówione i czekam. A tymczasem zamówię jeszcze krew i podroby z prosiaka to spróbuję sił z kaszanką :)

[Dodano: 15 maj 2019 - 21:23]

Wilczyca, wrzuć zdjęcia na nasz serwer, Nie zginą.

 

Drogi Maxwell'u,

chwilę mi zajęło zanim rozkminiłam jak to zrobić (nie udzielałam się na żadnych forach od ponad 7 lat), ale chyba mam. 

Dziękuję za podpowiedz :)

 

EDIT:

Jest jakaś szansa na edytowanie posta z tymi zdjęciami abym nie zaśmiecała forum duplikatami?

Edytowane przez Wilczyca
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631535
Udostępnij na innych stronach

Wrzuć zdjęcia w nowym poście, a ja usunę linki z poprzedniego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631542
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz i Maciejzbrzegu - bardzo serdecznie Wam dziękuję, zajrzę do poleconych sklepów, ewentualnie pomęczę więcej ludzi w sprawie peklosoli.

 

Jestem wdzięczna za uratowanie moich pierwszych wyrobów :)

Nie na za co.Zawsze do uslug. :) Bardzo dobrze ,że najpierw pytasz a później robisz bo nie jest to regułą.

Co do węrdzarni to pokazałaś ładną i funkcjonalną  komorę a co z paleniskiem ?.Jakie planujesz.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631544
Udostępnij na innych stronach

 

Arkadiusz i Maciejzbrzegu - bardzo serdecznie Wam dziękuję, zajrzę do poleconych sklepów, ewentualnie pomęczę więcej ludzi w sprawie peklosoli.

 

Jestem wdzięczna za uratowanie moich pierwszych wyrobów :)

Nie na za co.Zawsze do uslug. :) Bardzo dobrze ,że najpierw pytasz a później robisz bo nie jest to regułą.

Co do węrdzarni to pokazałaś ładną i funkcjonalną  komorę a co z paleniskiem ?.Jakie planujesz.?

 

Arkadiusz poczekaj... Jeszcze nie było pytań.. Daj troszkę fory na przerobienie Wilczycy odpowiedzi ;)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631545
Udostępnij na innych stronach

 

Arkadiusz i Maciejzbrzegu - bardzo serdecznie Wam dziękuję, zajrzę do poleconych sklepów, ewentualnie pomęczę więcej ludzi w sprawie peklosoli.

 

Jestem wdzięczna za uratowanie moich pierwszych wyrobów :)

Nie na za co.Zawsze do uslug. :) Bardzo dobrze ,że najpierw pytasz a później robisz bo nie jest to regułą.

Co do węrdzarni to pokazałaś ładną i funkcjonalną  komorę a co z paleniskiem ?.Jakie planujesz.?

 

 

Arkadiuszu komora pod ziemią (z cegieł i płytek uszczelnianych ziemią (khy khy - brak betonu), przedzielona lekko dwiema kostkami brukowymi od przewodu kominowego aby popiół nie leciał. jutro będę kopać i zanim zakończę pracę wrzucę fotki aby fachowe oczy spojrzały i wybiły mnie z ewentualnego błędu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631546
Udostępnij na innych stronach

Pożyjemy , zobaczymy i ocenimy  :D .Powodzenia.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631547
Udostępnij na innych stronach

Sądzę, że te poprzeczki które przymocowałaś na stałe po pierwszym wędzeniu odkręcisz i zastosujesz "przestawne" i okrągłe w przekroju.  Co do wykonania, czysta robota. :clap:

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631552
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sól peklowa (nitryt) ....... - zamówione i czekam.
 

Co konkretnie zamówiłaś?

Sól peklowa zawiera 0,5-0,6% nitrytu, czyli azotynu sodu (NaNO2).

Sprawdź po otrzymaniu przesyłki co dokładnie dostałaś, aby zrobić prawidłową mieszankę.

W Polsce nie można kupić w detalu samego nitrytu bo to jest silna trucizna i wykonanie mieszanki też wymaga odpowiedniej techniki, aby zapobiec kumulacji nitrytu w jednym miejscu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631553
Udostępnij na innych stronach

W Polsce nitryt jest ogólnie dostępny i to via internet 13 PLN/kg na znanym portalu aukcyjnym. Wszystko pozostałe to szczera prawda????. Kiedys już o tym była dyskusja tz czy to rozsądne że jest ogólnie dostepny i że zbyt duże ryzyko mieszania w warunkach domowych. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631554
Udostępnij na innych stronach

 

Sól peklowa (nitryt) ....... - zamówione i czekam.
 

Co konkretnie zamówiłaś?

Sól peklowa zawiera 0,5-0,6% nitrytu, czyli azotynu sodu (NaNO2).

Sprawdź po otrzymaniu przesyłki co dokładnie dostałaś, aby zrobić prawidłową mieszankę.

W Polsce nie można kupić w detalu samego nitrytu bo to jest silna trucizna i wykonanie mieszanki też wymaga odpowiedniej techniki, aby zapobiec kumulacji nitrytu w jednym miejscu.

 

 

Droga EAnno,

 

masz rację, zle się wyraziłam z pośpiechu a przecież peklosól (po duńsku "nitritsalt") to nie to samo co nitryt. Na szczęście zdaję sobie sprawę z różnicy ;)

 

Dla pewności oto co zamówiłam:

https://hjemmeproduktion.dk/shop/nitritsalt-900-gram-1141p.html

i czystą sól:

https://hjemmeproduktion.dk/shop/kogesalt-fint-4-3325p.html

 

Przyjrzałam się składowi zwykłej soli jaką używam do gotowania i złapałam się za głowę - Przeciwzbrylacz i kolejne E. W soli. Really? 

 

Dlatego tak bardzo chcę własne wędliny zrobić, żeby nas nie truć tym co w sklepie. Dania jest niby tak bardzo proekologicznym krajem a jedzenie w sklepach jak z podrzędnego dyskontu.

[Dodano: 16 maj 2019 - 10:13]

Sądzę, że te poprzeczki które przymocowałaś na stałe po pierwszym wędzeniu odkręcisz i zastosujesz "przestawne" i okrągłe w przekroju.  Co do wykonania, czysta robota. :clap:

 

Dziękuję, miałam do dyspozycji tylko podłogę, ręczną piłę i wiertarkę, która pozłużyła jako wkrętarka. Ale ponoć jeśli coś wydaje się głupie ale działa, to wcale nie jest takie głupie ;)

 

A jeśli chodzi o poprzeczki, to zabawne ale przed snem zastanawiałam się co z tym zrobić :) Masz rację, zapewne wymienię je, choć na tym etapie nie jest to najbardziej palące zagadnienie, natomiast wymyśliłam, że na razie wyprofiluję kanty Dremelem. Albo kupię kije do miotły :) Ale czy te kije nie będą mi  się rolować, skoro listwy nie są wypoziomowane? 

 

Teraz zaczną wychodzić błędy konstrukcyjne...  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Edytowane przez Wilczyca
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631559
Udostępnij na innych stronach

Kije nie będę rolowac bo się wypacza obwisną. W soli jest E really ale nie każdej wydaje mi się się że w grubej kamiennej nie ma. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631561
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie będą mi  się rolować, skoro listwy nie są wypoziomowane? 
Raczej nie - bedą obciązone i blokowane albo hakami albo sznurkami  - albo kiełbaską . Ale jak bym widział zacięcie stolarskie własnej żony :thumbsup:  :clap:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16132-peklowanie-bez-peklosoli-czyli-solenie/#findComment-631562
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.