Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Ile czasu suszyłeś?Poza tym, jest już kilka tematów dotyczących tego zagadnienia. Klepnij w wyszukiwarkę "twarde jelito" i masz czytania na dwa dni. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-321560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Raszyn Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 18 Grudnia 2013 suszyłem około połtory godziny w domu i około 45 min w wedzarni--- to za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-321574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) suszyłem około połtory godziny w domu i około 45 min w wedzarni--- to za dużo?Może być, ale oprócz czasu jest jeszcze wiele innych czynników mających na to wpływ, podajesz za mało danych , wiesz co zrób tak jak radzi@Maxell,może Ci się coś przypomni, a jak dalej będzie lipa to pytaj. Tak czy siak daj znać. Pozdrawiam Edytowane 19 Grudnia 2013 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-321592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darios800 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 20 Grudnia 2013 mam troche podobny problem ale może nie z twardoscią jelit ale z tym że nie chcą się ładnie odrywać od kiełbasy tylko wyrywają kawły mięsa przylepionego do jelita, robiłem chłopską według przepisu Szczepana surowiec bez zmian osadzanie 12 godzin, osuszanie pół godziny i wędzenie 3,5 godziny, parzenie 30 min, i już 2 raz mi tak wychodzi kiełbasa że się tak niedobrze odrywa i nie wim gdzie jest błąd Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-321972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 28 Grudnia 2013 osadzanie 12 godzin,Może tu tkwić błąd ,zbyt długie osadzania może spowodować sklejenie farszu z jelitami . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-323238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ab48 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 1 Stycznia 2014 ja swoja kiełbasę tez osadzałem 12 godzin i pomimo to jelita nie sa twarde. Z łatwoscią mógłbym je odrywać od miesa ale nie ma takiej potrzeby:) natomiast przy zywieckiej ja odrywam i tez odchodzi dobrze - robilem w oslonce białkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-323800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Przy jelitach naturalnych np. wieprzowych osłonka będzie twarda przez za długie osuszanie w wędzarni, lub osadzanie w suchym, mało wilgotnym pomieszczeniu.Jelito wysycha i robi się jak papier. Przy osłonkach białkowych problem leży w samych osłonkach.Osłonki starego typu np. FCS ciężko odchodzą od farszu, dlatego obecnie stosuje się osłonki tzw. łatwozdejmowalne oznaczone typem np. FCSP.Również przy osłonkach typu fibrus nie powinno być problemu ze zdejmowaniem osłonki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-323824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) .a jak ta kiełbas ma Przy jelitach naturalnych np. wieprzowych osłonka będzie twarda przez za długie osuszanie w wędzarni, lub osadzanie w suchym, mało wilgotnym pomieszczeniu. Wystarczy potem taką kiełbasę (w takich jelitach) potrzymać w lodówce, gdzie "łykną" trochę wilgoci i już jest trochę inaczej.Jelita, osłonka bardziej odchodzi od - no i jak tu nazwać - kiełbasy A jak ta kiełbasa ma w sobie trochę więcej tłuszczu, to już jesteśmy Happy z "obciąganiem". Pozdrawiam Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-327253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Byle by nie była to lodówka typu NO FROST ..... bo będzie jeszcze gorzej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-327267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Byle by nie była to lodówka typu NO FROST ..... bo będzie jeszcze gorzej.Miro z każdej sytuacji jest wyjście.Czy to NO czy FROST. Pozdrawiam. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Maxell Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-327274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Masz rację, ale przy NO FROST zamiast lepiej, będzie gorzej .... sprawdzone. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-327275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zroszenie roztworem kwasu cytrynowego o stężeniu 5% powierzchni wędlin na 30 sek przed parzeniem skutkuje polepszeniem barwy zewnętrznej kiełbas, która nie zmienia się przez kilkanaście dni i ułatwia zdejmowanie z nich osłonek . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-327288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Cenna informacja Dziadku! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-327339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Przy no frost musi kiełbasa być zawinięta lub zamknięta w naczyniu będzie lepiej - sprawdzone. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-327341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Chciałbym nieco ten temat odświeżyć bo niestety i mnie on dotyczy.A więc. Zakładając że jelita nie mają wady to osoby które mają ten problem powinny zwrócić uwagę na pewne rzeczy.Przed wędzeniem1.Odpowiednie moczenie jelit. Około 12 godzin w zimnej wodzie, kilkakrotnie zmienianej. Ostatnie kilka godzin w temp około 30 stNapełniać jelita farszem w dniu wędzenia, skrócić osadzanie do 2 -3 godzin w temp pokojowej. Jeżeli w lodówce z funkcja no frost to najlepiej w pojemnikuOsuszanie w wędzarni max 1 godzinęściślej napełniać jelita farszem2w czasie wędzenia?????? 3 po wędzeniuoblewać zimna wodą po sparzeniu a później wrzątkiem????????po sparzeniu włożyć batony do wędzarni do tem 70 st na 10-15 minut????obniżyć temp parzenia do około 73 st 4Co jeśli kiełbasa będzie pieczona?????? To są spostrzeżenia które sobie zanotowałem w kajecie i na które należy wziąć pod uwagę przy produkcji - zgodnie z waszymi uwagami. Jeśli ktoś ma jeszcze jakies uwagi to wielka prośba o dopisanie.Znaki zapytania dałem przy uwagach które moim zdaniem nie zostały rozwinięte szerzej. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Ja bym jeszcze dodał :zmienić dostawcę jelit. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 A co do zmiana dostawcy jelit ?Skoro podczas nadziewania jelita utrzymują farsz, nie pękają, są elastyczne, trzymają kaliber, to gdzie jeszcze chcesz szukać ich wady ?Myślisz, że z innej firmy, to kupisz jakieś bardziej świńskie, lub bardziej baranie ? Jelita są importowane z Chin i praktycznie różnią się jednie tym z jakiego kantonu, czyli coś jak u nas województwa pochodzą.Ale i tak dalej są ze świni lub z barana. To nie wina jelit, że są twarde, tylko ich obróbki termicznej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 To nie wina jelit, że są twarde, tylko ich obróbki termicznej Twarde jelita na kiełbasie są dlatego że takie są już w śwince . Kupujemy jelita i niektóre są tak miękkie że w czasie nadziewania pękają lub się rozłażą mówimy że słabe jelita a moczone były 10min . Innym razem jelita są mocne , twarde możemy moczyć i dwie doby i takie pozostają Można w nie bardzo ścisło nadziewać kiełbasy , ja je nazywam pancerne .i nie raz w pracy jak kiedy takie się trafiły to nie można było przełamać kiełbasy zwłaszcza tych bardziej wydajnych. Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Racja. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 PIS już onegdaj skomentował pokrótce ten cały cyrk robiony przez niektórych z moczeniem jelit w rozmaitych dawkach godzinowych i temperaturowych jako jeden wielki bezsens - i tak myślę że ma najzupełniej rację. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Każdy ma prawo wyrazić tutaj swoja opinię. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Biotit napisałem, że założenie jest takie że jelita są bez wad. Mirek nie dawaj się prowokować. Napisz proszę co sądzisz o tym co napisałem w tym roboczym zestawieniu. Chodzi mi o wykorzystanie twojego doświadczenia. Doświadczenia nas wszystkich.Mam taki pomysł żeby na podstawie naszych opinii stworzyć gotowiec na temat: " co zrobić żeby poradzić sobie z twardym jelitem na kiełbasie" Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 " co zrobić żeby poradzić sobie z twardym jelitem na kiełbasie"Michale ale z jakimi? Kiełbaśnicami, wołowymi prostymi, krzywymi, baranimi? Przy jakich kiełbasach Ci się to zdarza? Poza tym myślę, że wyjaśnienie Dziadka jest dość wyczerpujące jeśli chodzi o twardość jelit, co do słabości to nie zawsze jest tak, że są takie w świni, zwłaszcza przy mniejszych rozmiarach.Chińczycy zabijają świnie i jagnięta również, wcześniej niż potrzeba a żeby jelita trzymały rozmiar, to je pompują. Dlatego mniejsze rozmiary są często słabsze i pękają. Warto kupować jelita p.t. "import z Niemiec", bo choć i tak pochodzą z Chin to przynajmniej niemieccy importerzy nie dadzą sobie byle czego wcisnąć i dostają Chin takie jak należy. Parę razy sprawdziłem. Zwłaszcza baranie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Z jelitami z Chin jest dokładnie tak jak z zabawkami. Są lepsi i gorsi dostawcy i odbiorcy. Ci lepsi wiadomo, więcej płacą i mają lepszy produkt. Kolega mój imprtuje zabawki z Chin poprzez Anglika. Podobnie sprawa ma się z jeitami. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 nie dadzą sobie byle czego wcisnąć i Iiii ... My też nie damy sobie ''wcisnąć '' takiego kitu... Chińczycy zabijają świnie i jagnięta również, wcześniej niż potrzeba a żeby jelita trzymały rozmiar, to je pompują. A gdzie TO wyczytałeś ? Jeśli można spytać Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.