Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ile czasu suszyłeś?


Poza tym, jest już kilka tematów dotyczących tego zagadnienia. Klepnij w wyszukiwarkę "twarde jelito" i masz czytania na dwa dni. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-321560
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

suszyłem około połtory godziny w domu i około 45 min w wedzarni--- to za dużo?

Może być, ale oprócz czasu jest jeszcze wiele innych czynników mających na to wpływ, podajesz za mało danych , wiesz co zrób tak jak radzi@Maxell,może Ci się coś przypomni, a jak dalej będzie lipa to pytaj. Tak czy siak daj znać. Pozdrawiam  :D

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-321592
Udostępnij na innych stronach

mam troche podobny problem ale może nie z twardoscią jelit ale z tym że nie chcą się ładnie odrywać od kiełbasy tylko wyrywają kawły mięsa przylepionego do jelita, robiłem chłopską według przepisu Szczepana surowiec bez zmian osadzanie 12 godzin, osuszanie pół godziny i wędzenie 3,5 godziny, parzenie 30 min, i już 2 raz mi tak wychodzi kiełbasa że się tak niedobrze odrywa i nie wim gdzie jest błąd

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-321972
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

osadzanie 12 godzin,

Może tu tkwić błąd ,zbyt długie osadzania może spowodować sklejenie farszu z jelitami .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-323238
Udostępnij na innych stronach

ja swoja kiełbasę tez osadzałem 12 godzin i pomimo to jelita nie sa twarde. Z łatwoscią mógłbym je odrywać od miesa ale nie ma takiej potrzeby:) natomiast przy zywieckiej ja odrywam i tez odchodzi dobrze - robilem w oslonce białkowej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-323800
Udostępnij na innych stronach

Przy jelitach naturalnych np. wieprzowych osłonka będzie twarda przez za długie osuszanie w wędzarni, lub osadzanie w suchym, mało wilgotnym pomieszczeniu.

Jelito wysycha i robi się jak papier.

 

Przy osłonkach białkowych problem leży w samych osłonkach.

Osłonki starego typu np. FCS ciężko odchodzą od farszu, dlatego obecnie stosuje się osłonki tzw. łatwozdejmowalne oznaczone typem np. FCSP.

Również przy osłonkach typu fibrus nie powinno być problemu ze zdejmowaniem osłonki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-323824
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

.a jak ta kiełbas ma

 

Przy jelitach naturalnych np. wieprzowych osłonka będzie twarda przez za długie osuszanie w wędzarni, lub osadzanie w suchym, mało wilgotnym pomieszczeniu.

 

Wystarczy potem taką kiełbasę (w takich jelitach)  potrzymać w lodówce, gdzie "łykną" trochę wilgoci i już jest trochę inaczej.Jelita, osłonka bardziej odchodzi od - no  i jak tu nazwać - kiełbasy   :D A jak ta kiełbasa ma w sobie trochę więcej tłuszczu, to już jesteśmy Happy z "obciąganiem".

 

Pozdrawiam ;)  

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-327253
Udostępnij na innych stronach

Byle by nie była to lodówka typu NO FROST ..... bo będzie jeszcze gorzej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-327267
Udostępnij na innych stronach

Byle by nie była to lodówka typu NO FROST ..... bo będzie jeszcze gorzej.

Miro z każdej sytuacji jest wyjście.Czy to NO czy FROST. 

 

Pozdrawiam.

Edytowane przez Maxell

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-327274
Udostępnij na innych stronach

Masz rację, ale przy NO FROST zamiast lepiej, będzie gorzej .... sprawdzone.  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-327275
Udostępnij na innych stronach

Zroszenie  roztworem kwasu cytrynowego o stężeniu   5% powierzchni wędlin na 30 sek przed parzeniem skutkuje polepszeniem barwy zewnętrznej kiełbas, która nie zmienia się przez kilkanaście dni i ułatwia zdejmowanie z nich osłonek .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-327288
Udostępnij na innych stronach

Cenna informacja Dziadku!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-327339
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Chciałbym nieco ten temat odświeżyć bo niestety i mnie on dotyczy.

A więc. Zakładając że jelita nie mają wady to osoby które mają ten problem powinny zwrócić uwagę na pewne rzeczy.

Przed wędzeniem

1.

Odpowiednie moczenie jelit. Około 12 godzin w zimnej wodzie, kilkakrotnie  zmienianej. Ostatnie kilka godzin w temp około 30 st

Napełniać jelita farszem w dniu wędzenia, skrócić osadzanie do 2 -3 godzin w temp pokojowej. Jeżeli w lodówce z funkcja no frost to najlepiej w pojemniku

Osuszanie w wędzarni max 1 godzinę

ściślej napełniać jelita farszem

2

w czasie wędzenia

??????

 

3 po wędzeniu

oblewać zimna wodą po sparzeniu a później wrzątkiem????????

po sparzeniu włożyć batony do wędzarni do tem 70 st na 10-15 minut????

obniżyć temp parzenia do około 73 st

 

4

Co jeśli kiełbasa będzie pieczona??????

 

To są spostrzeżenia które sobie zanotowałem w kajecie i na które należy wziąć pod uwagę przy produkcji - zgodnie z waszymi uwagami. Jeśli ktoś ma jeszcze jakies uwagi to wielka prośba o dopisanie.

Znaki zapytania dałem przy uwagach które moim zdaniem nie zostały rozwinięte szerzej.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366760
Udostępnij na innych stronach

A co do zmiana dostawcy jelit ?

Skoro podczas nadziewania jelita utrzymują farsz, nie pękają, są elastyczne, trzymają kaliber, to gdzie jeszcze chcesz szukać ich wady ?

Myślisz, że z innej firmy, to kupisz jakieś bardziej świńskie, lub bardziej baranie ?

 

Jelita są importowane z Chin i praktycznie różnią się jednie tym z jakiego kantonu, czyli coś jak u nas województwa pochodzą.

Ale i tak dalej są ze świni lub z barana.

 

To nie wina jelit, że są twarde, tylko ich obróbki termicznej.

 

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366770
Udostępnij na innych stronach

To nie wina jelit, że są twarde, tylko ich obróbki termicznej

 

 

 

 

Twarde jelita na kiełbasie są dlatego że takie są już w śwince . Kupujemy jelita i niektóre są tak miękkie że w czasie nadziewania pękają lub się rozłażą mówimy że słabe jelita a moczone były 10min . Innym razem jelita są mocne , twarde możemy moczyć i dwie doby i takie pozostają Można w nie bardzo ścisło nadziewać kiełbasy , ja je nazywam pancerne .i nie raz w pracy jak kiedy takie się trafiły to nie można było przełamać kiełbasy zwłaszcza tych bardziej wydajnych. Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366771
Udostępnij na innych stronach

PIS już onegdaj skomentował pokrótce ten cały cyrk robiony przez niektórych z moczeniem jelit w rozmaitych dawkach godzinowych i temperaturowych jako jeden wielki bezsens - i tak myślę że ma najzupełniej rację.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366786
Udostępnij na innych stronach

Każdy ma prawo wyrazić tutaj swoja opinię.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366788
Udostępnij na innych stronach

Biotit napisałem, że założenie jest takie że jelita są bez wad. 

Mirek nie dawaj się prowokować. Napisz proszę co sądzisz o tym co napisałem w tym roboczym zestawieniu. Chodzi mi o wykorzystanie twojego doświadczenia. Doświadczenia nas wszystkich.

Mam taki pomysł żeby na podstawie naszych opinii stworzyć gotowiec na temat: " co zrobić żeby poradzić sobie z twardym jelitem na kiełbasie"

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366796
Udostępnij na innych stronach

" co zrobić żeby poradzić sobie z twardym jelitem na kiełbasie"

Michale ale z jakimi? Kiełbaśnicami, wołowymi prostymi, krzywymi, :D baranimi? Przy jakich kiełbasach Ci się to zdarza?

 

Poza tym myślę, że wyjaśnienie Dziadka jest dość wyczerpujące jeśli chodzi o twardość jelit, co do słabości to nie zawsze jest tak, że są takie w świni, zwłaszcza przy mniejszych rozmiarach.

Chińczycy zabijają świnie i jagnięta również, wcześniej niż potrzeba a żeby jelita trzymały rozmiar, to je pompują. Dlatego mniejsze rozmiary są często słabsze i pękają. Warto kupować jelita p.t. "import z Niemiec", bo choć i tak pochodzą z Chin to przynajmniej niemieccy importerzy nie dadzą sobie byle czego wcisnąć i dostają Chin takie jak należy. Parę razy sprawdziłem. Zwłaszcza baranie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366801
Udostępnij na innych stronach

Z jelitami z Chin jest dokładnie tak jak z zabawkami. Są lepsi i gorsi dostawcy i odbiorcy. Ci lepsi wiadomo, więcej płacą i mają lepszy produkt. Kolega mój imprtuje zabawki z Chin poprzez Anglika. Podobnie sprawa ma się z jeitami.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366806
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie dadzą sobie byle czego wcisnąć i
Iiii ... My też nie damy sobie  ''wcisnąć '' takiego kitu... :facepalm:

 

Chińczycy zabijają świnie i jagnięta również, wcześniej niż potrzeba a żeby jelita trzymały rozmiar, to je pompują.
  A gdzie TO wyczytałeś ? :rolleyes: Jeśli można  spytać :angel:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/page/4/#findComment-366814
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.