Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sverige chlebek ladny , tylko ostrosc Ci sie rozjechala, . z zoltym serem bedzie pasowal albo smarownym pasztetem :) , dzem pozostawmy bulka,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/6/#findComment-822643
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 151
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jarek, gratki ale może w końcu kupisz nowy telefon, lub aparat foto? tym bardziej że co chwila kupujesz jakieś ustrojstwa do kuchni, więc stać cię.... zlituj się nad nami :cry:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/6/#findComment-822728
Udostępnij na innych stronach

Ojjj Mariuszu, ależ Ty mnie gnębisz :hmm:.Czy teraz będziesz usatysfakcjonowany nareszcie  :D ?

post-49725-0-89465000-1679568845_thumb.jpg

post-49725-0-96391500-1679568883_thumb.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/6/#findComment-822837
Udostępnij na innych stronach

Widzisz, pomogło? pomogło ;):D

Jest lepiej, ale mogłoby być jeszcze lepiej :)

 

Chlebuś cacy, aż miło na niego spojrzeć  :clap: chciałem już się przyczepić do przebarwień ale przypomniałem sobie że to pytlowy z cebulką  :clap: 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/6/#findComment-822875
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie Mariuszu, te brązowe plamki to cebulka karmelizowana :D:thumbsup:. A tak poza tym, to odłożyłem aparat do kąta, a zdjęcia wykonałem telefonem, czego powiem szczerze dotychczas nie robiłem  :facepalm: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/6/#findComment-822877
Udostępnij na innych stronach

Wracając na chwilę do tego chleba to ja piekę go częściej bez cebulki i  wtedy do wszystkiego pasuje.

 

Masz absolutnie rację Beato :thumbsup: , ja też tak właśnie robię tego typu chlebusie od lat, i w pełni popieram twoje zdanie. Robię też jeszcze taką fajną wersję, a,la chleb "Litewski". Do mąki dodaję dwie łyżki cukru, i jedną czubatą łyżkę palonego słodu żytniego, (piękny zapach, i cudowny smak), reszta bez zmian. Taki chlebek jest przepyszny, można też dodawać dowolne ziarna, kminek jeżeli ktoś lubi. Ja wolę bez :D  https://allegro.pl/oferta/zytni-slod-sfermentowany-1kg-bialoruski-na-chlebus-13157667105

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/6/#findComment-823651
Udostępnij na innych stronach

Przecież piszę Beato, że ten sam przepis, nic nie zmieniamy, tylko zamiast karmelizowanej cebulki, dajemy cukier i słód żytni fermentowany który wskazuję w linku, i tyle :D:thumbsup:. Soli też daję nieco więcej, bo na tą ilość mąki zakwasu i wody, jaka jest w przepisie (dwie keksówki), daję jedną pełną łyżkę stołową "Kłodawskiej niejodowanej" :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/6/#findComment-823731
Udostępnij na innych stronach

Bez obaw Beato, jeżeli chcesz, możesz zamiast 2 łyżek stołowych cukru, dać 1 łyżkę cukru, i 1 albo dwie łyżki miodu. Na pewno chlebek będzie wam smakował bo jest pyszny i wcale nie za słodki. Oryginalny Litewski ma jeszcze dodatek kminku 1-2 łyżki, jednak ja np. wolę bez, ale też możesz spróbować jeżeli lubicie kminek, powodzenia :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/6/#findComment-823821
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ponieważ chcę wprowadzić do mojego jadłospisu siemię lniane ,to rozważam je w chlebie i tak sobie myślę czy -dodać je w całości ,czy dodać je po namoczeniu go  w wodzie [1/1-tylko czy wtedy zmniejszyć ilość wody w przepisie?] ,czy dodać zmielone i czy wtedy dodać wody więcej niż w przepisie??

Rozważam go oczywiście do chleba o którym wcześniej rozmawialiśmy[z karmelizowaną cebulką,choć ja częsciej piekę bez niej :)] w ilości ok 1/2 szklanki 

Jakieś wskazówki??

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/6/#findComment-827313
Udostępnij na innych stronach

Ja dodaje siemię  - całe nasiona bez moczenia .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/6/#findComment-827401
Udostępnij na innych stronach

Ja daje siemie mielone bez moczenia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/6/#findComment-827451
Udostępnij na innych stronach

U nas w piekarni sie moczy wszystkie nasiona 24 godziny przed dodanien do pieczywa.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/6/#findComment-827586
Udostępnij na innych stronach

 

 

U nas w piekarni sie moczy wszystkie nasiona

Dlaczego?

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/6/#findComment-827588
Udostępnij na innych stronach

 

U nas w piekarni sie moczy wszystkie nasiona

Dlaczego?

 

Najkrócej mówiąc, bo tak się powinno robić. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/6/#findComment-827594
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlaczego?
  1.  Aby ziarna nie zabierały wody z wypieku
  2. Aby zmiękły i nie obsuszały ciasta wokół siebie
  3. Aby zredukować kwas fitynowy
  4. Aby aromat ziaren zbliżył sie do aromatu świeżych
  5. Aby ładnie skłeiły się z wypiekiem.

.....tak mi się wydaje ... :hmm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/6/#findComment-827606
Udostępnij na innych stronach

Musisz zredukowac ilosc wody na poczatku.  Dopiero w czasie wyrabiania dodawac jesli cioasto potrzebuije aby uzyskac odpowiednias gestasc.

 

 woda jest tym skladnikiem, ktorym reguluje sie gestasc ciasta. To ze przepis podaje np. 500ml wody, jest to jakby ta srednia ilosc, bpo: 

- jesli maka jest wilgotna to zmieniszamy ilosc plynu, jesli jest przesuszona, to powinnismy ja zwiekszyc.

 Jesli zas zacznie sie regulowac gestasc ciasta maka wtedy wszsystkie inne skladniki wypadaja z przepisu. Co znaczy bedzie za mala ilosc soli, czy drozdzy/zakwasu.itd.

 

 Nastepnie , jesli masz juz ustalony przepis, to wszelkie dodatki do ciast ( nasiona suszone owce czy np. orzechy) nalezy dodac przy wturnym wyrabianiu, nie na samaym poczatku. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/6/#findComment-827637
Udostępnij na innych stronach

Dokladnie jak opisuje Annam , wode trzeba dodac na koncu . Ja zawsze reguluje bo maka tez sie rozni , gdy dodaje ziarno zboza zawsze mocze , pestki slonecznika i dyni nigdy ale daje zawsze wiecej wody juz przy koncowym mieszaniu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/6/#findComment-827655
Udostępnij na innych stronach

Z tą ilością wody jest tak jak mówisz ANNAM i Elektro .Ostatnio znajoma sprzedała mi taki prosty przepis na chleb bezobsługowy i tam po wlaniu  do miski 1100ml  letniej wody trzeba było wsypac 8 Łyżek płatków owsianych  ,5dkg drożdzy,łyzeczkę cukru i odczekać 20 min żeby ruszyły drożdze i wchłonęły wodę płatki.[więc w tym przepisie już na poczatku ]Następnie trzeba dodać 1 kg mąki,1 Łyżkę soli i po ok szklanki słonecznika,dyni, opcjonalnie trochę sezamu,trochę ziaren siemienia .Wymieszać,przełożyc do foremek ,włączyć piekarnik na 180-190 i upiec dwa chleby.O dziwo wyszły całkiem smaczne i utrzymały świeżość przez kilka dni.

Wracajac do tego siemienia to chcę go wykorzystać do chleba z przepisu podanego przez Alinkę[z karmelizowaną cebulka]Jest to chleb bardziej żytni70/30Dopracowałam sobie już konsystencję [zmieniając m.inn.ilość zakwasu] i nie chciałabym ,żeby ten  chleb wyszedł troszkę inny w konsystencji ,ale myślę ,ze jak dorzuce namoczone ziarna tuż przed wyłozeniem chleba do foremek powinno być ok

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/6/#findComment-827677
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.