Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chleb wg przepisu Halusi

 

***********************************************************************************************************************************

CHLEB PSZENNO ŻYTNI   przepis skopiowany z kącika Halusi

 

- mąka pszenna typ 550 - 80%
- mąka żytnia lub razowa - 20 %
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki soli
- 1 szkl otręb żytnich
- 1/2 szkl siemię lniane
- 1/2 szkl pestek słonecznika lub dynI

- 100 g migdałów
Wykonanie:
Wymieszać na sucho składniki sypkie , dodać 2 łyzki oleju. Włożyć zaczyn , dodać litr ciepłej wody .
Wymieszać na jednolitą masę i zostawić na 1 godz.
Natłuścić dwie foremki keksówki, włożyć ciasto , przykryć ręcznikiem i zostawić na 12 godz. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 1 godz.
Uwaga!!
Nie zapomnieć odłożyć zaczyn do następnego pieczenia 3-4 łyżki.

********************************************************************************************************************************************

 

Chlebek Halusi jest wypiekany na zaczynie.

Dostałam kiedyś od Halinki porcję zaczynu na ten chlebuś,

zamroziłam go i... nie mogłam go znaleźć w zamrażarce :)

 

Aktywowałam więc swój ususzony dawno temu żytni zakwas.

Trwało to w sumie trzy dni ale zakwas jest bardzo silny.

Zamiast zaczynu użyłam zakwasu, dokarmionego 12 godz wcześniej.

Upiekłam chleb z połowy porcji czyli 0,4 kg mąki pszennej 550 i 0,1kg żytniej 720

Soli dodałam 13g (dwie łyżeczki) i jest mało słony.

Użyłam foremki 31x15, chlebek wyszedł szerszy niż wyższy

Przepis Halinki jest na 0,8kg mąki pszennej i 0,2 kg mąki żytniej.

Jedyną modyfikacją było zastosowanie autolizy czyli

wymieszałam makę z wodą i zostawiłam na 20 min.

Po tym czasie dodałam zakwas, sól, olej i dalej postępowałam wg przepisu

post-87014-0-06229700-1578950682_thumb.jpg

post-87014-0-31789800-1578950701_thumb.jpg

post-87014-0-87190800-1578950722_thumb.jpg

post-87014-0-48580600-1578950746_thumb.jpg

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 151
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Taki podziurawiony  :laugh: 

Żart :tongue:

Super wygląda :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654238
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może będzie pan zadowolony :facepalm::laugh:

Myślisz że można być zadowolonym śliniąc się do ekranu? Klawiaturę spalę od wilgoci :laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654240
Udostępnij na innych stronach

Chleb francuski na zakwasie

przepis pochodzi z tego bloga http://przepisnachleb.pl/chleb-francuski-na-zakwasie/

 

Od dawna przymierzałam sie do upieczenia tego chlebka

ale zawsze coś mi przeszkadzało w realizacji planu.

No i dzisiaj ''nadejszła ta wielkopomna chwila'' :D

 

Składniki na zaczyn

50 g zakwasu pszennego

80 g letniej wody

140 g mąki pszennej luksusowej typ 550

Składniki wymieszać i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin. 

 

Składniki na ciasto właściwe:

400 g letniej wody 600 g mąki pszennej luksusowej typ 550

50 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000

25 g mąki żytniej typ 720

2 łyżeczki soli

cały zaczyn

Pszenny zakwas wyprowadziłam z zakwasu żytniego

prowadzonego na mace typ 2000

Użyłam 20g zakwasu żytniego, 40g maki pszennej 750, 40 g wody

 

Zjęcia

1..2.3. Pierwsze składanie 

Należy ciasto rozciagnąć w prostokąt i złozyć jak kopertę

4. Ciasto po trzech składaniach, wyrosnięte, przed włozeniem do formy

Zdjęcie ostatnie - pszenny zakwas

post-87014-0-18782500-1578954019_thumb.jpg

post-87014-0-41558500-1578954034_thumb.jpg

post-87014-0-43062700-1578954055_thumb.jpg

post-87014-0-18947300-1578954087_thumb.jpg

post-87014-0-76411200-1578954115_thumb.jpg

post-87014-0-74158400-1578954131_thumb.jpg

post-87014-0-08503700-1578954151_thumb.jpg

post-87014-0-89578100-1578954164_thumb.jpg

post-87014-0-51790700-1578954856_thumb.jpg

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654248
Udostępnij na innych stronach

Do 1 kg mąki wg. przepisu Halusi należy dodać litr ciepłej wody.Czy to aby nie zadużo?

Chlebek super wygląda.

Nie, jest ok ale nalezy pamiętać że...

jezeli użyjesz mąki żytniej razowej typ 2000

to nalezy zwiekszyć ilośc wody.

Takie sa zasady, im mąka ma grubszy przemiał (wyższy typ) to potrzeba więcej wody

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654250
Udostępnij na innych stronach

Wody zawsze daje na koncu  ( te powiedzmy ostatnie 200 ml tak zeby pasowala konsystencja), wszystko zalezy od jak maka jest wilgotna (nowo otwarta zazwyczaj "bierze" mniej , tak jak Alinka wspaomniala maka zytnia i grubo mielona tez bierze wiecej wody , jak dodasz siemie lniane czy np jak ja daje  sruty zbozowej to ta tez potrzebuje wody ktora wchlonie 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654278
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak dodasz siemie lniane

Dokładnie jest tak jak piszesz electro.

Zazwyczaj do chleba moczy się siemie lniane przed użyciem

w tym przepisie sypie się suche.

Jednak w czasie tych przepisowych 12 godz wciągnie sporo wody.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654289
Udostępnij na innych stronach

Ja uzywam tylko siemie mielone .

Czasamu srute zbozowa mocze wczesniej to wtedy wody mniej bo wchlonie juz w trakcie moczenia.

Moje chleby na zakwasie sa z tych ciezkich wiec sporo wody idzie .

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654295
Udostępnij na innych stronach

 

 

CHLEB PSZENNO ŻYTNI przepis skopiowany z kącika Halusi

 

Jednak upiekłaś Alinko  :)

Wyszedł Ci bardzo ładny, nie wiem jak Tobie ale tego typu chlebuś bardzo mi smakuje  :clap:

 

 

Chleb francuski na zakwasie

 

Z tego przepisu na pewno skorzystam.  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654320
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kolejny dzień pod znakiem chleba.
Dzisiaj upiekłam 4 bochenki a właściwie 2 foremki i 2 bochenki.

Obydwa na żytnim zakwasie bez dodatku drożdży.

Obydwa przepisy pochodzą z bloga Leśny Zakątek.
 

W ostatnim czasie sporo pisaliśmy tu na forum o mące pytlowej.

Udało mi się wczoraj takową kupić i dzisiaj mogę cieszyć się wspaniałym żytnim chlebem

z niewielkim dodatkiem mąki pszennej

Chlebek foremkowy to chleb pytlowy z dodatkiem cebulki karmelizowanej octem balsamicznym.

przepis jest tu  https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2019/01/chleb-pytlowy-z-dodatkiem-maki-pszennej.html

Chociaż powinien być krojony dopiero jutro już połowy jednego nie ma????

Mistrzostwo świata jeśli chodzi o smak.
 

Bochenki to chleb pomidorowy, orkiszowy jasny

https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2018/04/chleb-pomidorowy-orkiszowy-jasny-z.html

Lekko kwaskowy ale zapewne dlatego że próbowaliśmy gorący.

Pyszna, chrupiąca cieniutka skórka.

Pracochłonny ale wart każdej minuty spędzonej na odgazowywaniu i formowaniu.

Wg przepisu jest z jasnej orkiszowej mąki której ja nie miałam

i użyłam pszennej chlebowej typ 750. Nie dodałam też czarnego sezamu.

 

post-87014-0-78954700-1579730557_thumb.jpg

post-87014-0-98768100-1579730574_thumb.jpg

post-87014-0-08664300-1579730591_thumb.jpg

post-87014-0-42910300-1579730614_thumb.jpg

post-87014-0-91208000-1579730633_thumb.jpg

post-87014-0-57805600-1579730651_thumb.jpg

post-87014-0-21103700-1579730673_thumb.jpg

post-87014-0-85023200-1579730696_thumb.jpg

post-87014-0-37312200-1579730714_thumb.jpg

post-87014-0-74468300-1579730733_thumb.jpg

post-87014-0-34271100-1579730773_thumb.jpg

post-87014-0-98769000-1579730798_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654923
Udostępnij na innych stronach

Twoje chleby wyglądają na żytnie natomiast ten pytlowy na zdjęciach w blogu z którego korzystałaś ma wygląd chleba typowo pszennego :rolleyes:

 

 

 

W ostatnim czasie sporo pisaliśmy tu na forum o mące pytlowej. Udało mi się wczoraj takową kupić

Czy masz w domu mąkę żytnią typ720 by ją porównać z tą co teraz kupiłaś i ma dopisek pytlowa ? Bo mnie ciągle intryguje jak to z tymi mąkami praktycznie jest  - a do młyna póki co się nie wybieram by spróbować wypytać się młynarza.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654927
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj upiekłam 4 bochenki a właściwie 2 foremki i 2 bochenki.

Ładne chlebki wyszły Ci Alinko  :thumbsup:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654938
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj upiekłam 4 bochenki a właściwie 2 foremki i 2 bochenki. Obydwa na żytnim zakwasie bez dodatku drożdży.

Aż się wierzyć nie chce, że bez drożdży.  :clap:

Dla mnie tak dobrze wyrośnięte chleby na zakwasie są nieosiągalne. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654948
Udostępnij na innych stronach

Twoje chleby wyglądają na żytnie natomiast ten pytlowy na zdjęciach w blogu z którego korzystałaś ma wygląd chleba typowo pszennego :rolleyes:

 

 

 

W ostatnim czasie sporo pisaliśmy tu na forum o mące pytlowej. Udało mi się wczoraj takową kupić

Czy masz w domu mąkę żytnią typ720 by ją porównać z tą co teraz kupiłaś i ma dopisek pytlowa ? Bo mnie ciągle intryguje jak to z tymi mąkami praktycznie jest  - a do młyna póki co się nie wybieram by spróbować wypytać się młynarza.

 

Olgo mam taką zwykłą mąkę żytnią 720.

Zrobiłam dla porównania zdjęcie obydwóch, w świetle dziennym, na tarasie.

Rozcierając je w palcach, to pytlowa jest minimalnie gładsza.

Nie wyczuwalne są drobiny, jest też bielsza.

Osobiście uważam że badanie nie jest miarodajne,

ponieważ pochodzą od różnych producentów.

Na zdjęciu pytlowa jest z lewej strony

post-87014-0-34997400-1579773762_thumb.jpg

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654954
Udostępnij na innych stronach

Te bochenki Alinko bardzo mi sie podobaja , lubie takie chleby z dziurkami ,ostatnio nic nie pieke , z racji ze moj tyloletni zakwas umarl niestety po urlopie , nowego nie mialam jak zrobic po 3 mieszecznej banicji z mieszkania , Tak ze jem mniej chleba albo bagel bo nawet smaczne pieka u nas w takiej malej cukiero/piekarni sprzedaja , tam tez kupuje chleb ciemny ale to glownie TZ je .

Musze sie w koncu zmobilizowac do nowego zakwasu i zaczac piec  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654956
Udostępnij na innych stronach

Aż się wierzyć nie chce, że bez drożdży.  Dla mnie tak dobrze wyrośnięte chleby na zakwasie są nieosiągalne. 

 

 

Aniu, podejrzewam, że Ty preferujesz chlebki ciężkie, razowe

i może dlatego Ci mniej wyrastają.

Może zamiast wody, spróbuj dodać jakiś ferment owocowy.

Możesz też dodać do zaczynu starte jabłko lub gruszkę.

Chleb nie zmienia smaku ale rośnie dużo lepiej.

Napisz proszę, z jakiego przepisu najczęściej korzystasz.

 

Ja uwielbiam chleby z białej mąki żytniej, z niewielkim dodatkiem mąki pszennej

Na zdjęciu chlebek archiwalny z jabłkiem i bananem z 2015 r

Przepis również z Leśnego Zakątka https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2018/04/chleb-z-jabkiem-i-bananem.html#more

post-87014-0-90240300-1579774507_thumb.png

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654957
Udostępnij na innych stronach

Ja pieklam juz nie raz takie wlasnie ciezkie chleby zytnie (takie lubie najbardziej) do tego jeszcze ze sruta na samym zakwasie , ale tez nie mialam problemu z rosnieciem , do tego u mnie jezcze bylo duzo nasion i sruta zbozowa .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654958
Udostępnij na innych stronach

Te bochenki Alinko bardzo mi sie podobaja , lubie takie chleby z dziurkami ,ostatnio nic nie pieke , z racji ze moj tyloletni zakwas umarl niestety po urlopie , nowego nie mialam jak zrobic po 3 mieszecznej banicji z mieszkania , Tak ze jem mniej chleba albo bagel bo nawet smaczne pieka u nas w takiej malej cukiero/piekarni sprzedaja , tam tez kupuje chleb ciemny ale to glownie TZ je .

Musze sie w koncu zmobilizowac do nowego zakwasu i zaczac piec  :)

 

Elektro, na takie sytuacje warto mieć zakwas ususzony i zamrożony.

Aktywowanie zamrożonego trwa krócej, wystarczy go rozmrozić, ogrzać i dokarmić.

Z suszonym może to potrwać ze trzy doby ale jest i tak szybciej gotowy do wypieku

niz wyprodukowanie mocnego zakwasu od podstaw.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654960
Udostępnij na innych stronach

Elektro

 Jak to mawiaja , madry Polak po szkodzie , mialam taki zasuszony , ale wyjechal do PL  bo znajoma chciala , zapomnialam sobie zostawic , znajoma tez juz nie ma bo ona natomiast znudzila si epiekarnictwem :hmm:

MOj zakwas wlasnie byl taki juz stary bo zrobilam od kad jestem na forum.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654961
Udostępnij na innych stronach

 

 

MOj zakwas wlasnie byl taki juz stary bo zrobilam od kad jestem na forum.

Nastawiaj kolejny.

Nawet dla okazjonalnego wypieku warto :) 

Ukroiłam sobie po kromce przed chwilą i powiem tyle...

dzisiaj są jeszcze lepsze niż wczoraj, szczególnie ten pytlowy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/#findComment-654962
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.