Wiesiek52 Opublikowano 30 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 30 Października 2024 Jeśli tak to jeszcze jedno. Czym różni się peklowanie od marynowania? Czy marynata to solanka z przyprawami i ziołami, a solanka peklowa to czysta peklosól w wodzie?. I druga sprawa - kiedy i do czego dodajecie przyprawy (jeśli w ogóle dodajecie) typu ziele angielskie liście laurowe, pieprz majeranki kolendry, owoce jałowca a niektórzy też cukier. Jeśli dodajecie przyprawy to do marynaty / solanki peklowej czy na etapie parzenia? Która metoda jest wydajniejsza smakowo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/3/#findComment-964169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 30 Października 2024 Godzinę temu, Wiesiek52 napisał(a): Czym różni się peklowanie od marynowania? Czym się różni peklowanie od marynowania mięsa? - takeitizzy.pl Godzinę temu, Wiesiek52 napisał(a): kiedy i do czego dodajecie przyprawy (jeśli w ogóle dodajecie) typu ziele angielskie liście laurowe, pieprz majeranki kolendry, owoce jałowca a niektórzy też cukier. Osobiście NIE dodaję nic oprócz peklosoli. Godzinę temu, Wiesiek52 napisał(a): czy na etapie parzenia? Która metoda jest wydajniejsza smakowo? Jeśli musi być koniecznie to na etapie parzenia. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/3/#findComment-964181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek52 Opublikowano 30 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 30 Października 2024 Faktycznie - nie pomyślałem, że marynata opiera się na kwasie a peklowanie na soli (peklosoli) Zmylił mnie artykuł: "Przygotowanie mięsa przed wędzeniem – marynaty. W tym miejscu są pokazane przyprawy z Waszym nadrukiem "Wędliny domowe.pl" Pod spodem jest tekst , a na dole: Autorki: dr inż. Agnieszka Starek mgr Marta Krajewska Opublikowano 25 Marca 2023 Może będziesz wiedział o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/3/#findComment-964195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek52 Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 31 Października 2024 A jednak to nie nie jest tak do końca jak piszą. Znalazłem na tym Forum ten artykuł i zakładam, że Panie wiedzą co piszą. Zresztą - w praktyce też się mówi o marynacie np. do przygotowania mięsa na grilla. Przecież nie dodaje się octu czy soku z cytryny do mieszanki przypraw i ziół. Dodaje się śmietanę, oliwę aby zrobić taką rzadką pastę i do niej wkłada się mięso. I też się ten proces nazywa marynowaniem. To tyle na temat marynowania i peklowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/3/#findComment-964312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 31 Października 2024 Dodaje się też musztardę , czyli ocete. Można dodać maślankę czyli, uwaga, kwas, na pewno nie maslankowy. X😁😁😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/3/#findComment-964388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 31 Października 2024 7 godzin temu, Wiesiek52 napisał(a): Zresztą - w praktyce też się mówi o marynacie np. do przygotowania mięsa na grilla. Przecież nie dodaje się octu czy soku z cytryny do mieszanki przypraw i ziół. Niby dlaczego nie dodaje🤔. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/3/#findComment-964390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 31 Października 2024 (edytowane) Moja ulubiona marynata na grilla trochę kwasu w tym jest , cebula w piórkach i wygnieciona aż puści cały sok, 700ml maślanki, sok z cytryny i zioła...(to tylko część ingredientów ) Edytowane 31 Października 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/3/#findComment-964404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 31 Października 2024 8 godzin temu, Wiesiek52 napisał(a): Przecież nie dodaje się octu czy soku z cytryny do mieszanki przypraw i ziół. Naprawdę? I znowu wtopa 😞 A mówiłem ,że zanim coś napiszesz to zapoznaj się dokładniej z tematem . 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/3/#findComment-964410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek52 Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 31 Października 2024 A przeczytałeś w ogóle podany tekst? Dam dwa cytaty: "Podstawowymi składnikami marynaty (zalewy do mięsa) w zakładach przemysłu mięsnego, gdzie produkcja wędlin odbywa się na szeroką skalę, są między innymi: • sól, • saletra lub peklosól, • woda (używana do marynaty mokrej), • ziele angielskie, • liść laurowy, • ziarna pieprzu czarnego." I drugi: "Jednak sporządzając mieszankę peklującą nie musimy ograniczać się do jej podstawowych składników. Przygotowując marynatę możemy wzbogacić ją o nasze ulubione zioła, przyprawy i stworzyć wyjątkową potrawę." Z tego wychodzi, że marynatę stosuje się też do peklowania i nie zauważyłem w składzie octu czy czegoś kwaśnego. Masz rację - najpierw poczytaj a potem dyskutuj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/3/#findComment-964426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 31 Października 2024 5 minut temu, Wiesiek52 napisał(a): Jednak sporządzając mieszankę peklującą nie musimy ograniczać się do jej podstawowych składników. Przygotowując marynatę możemy wzbogacić ją o nasze ulubione zioła, przyprawy i stworzyć wyjątkową potrawę W naszym przypadku, staramy się mocno rozgraniczyć te pojęcia używając wyrażenia SOLANKA do peklowania na mokro, natomiast wszelkie MARYNATY do mięs, drobiu warzyw poddawanych bezpośrednio pieczeniu lub grillowania czy też SV Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/3/#findComment-964427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 31 Października 2024 (edytowane) Tekst jest ok. Autor zamieścił kilka podstawowych przypraw "między innymi". 45 minut temu, Wiesiek52 napisał(a): Podstawowymi składnikami marynaty (zalewy do mięsa) w zakładach przemysłu mięsnego, gdzie produkcja wędlin odbywa się na szeroką skalę, są między innymi: • sól, • saletra lub peklosól, • woda (używana do marynaty mokrej), • ziele angielskie, • liść laurowy, • ziarna pieprzu czarnego." Poniższy tekst dotyczy tylko mieszanki peklującej. 45 minut temu, Wiesiek52 napisał(a): Jednak sporządzając mieszankę peklującą nie musimy ograniczać się do jej podstawowych składników. Poniższy tekst dotyczy tylko marynaty. 45 minut temu, Wiesiek52 napisał(a): Przygotowując marynatę możemy wzbogacić ją o nasze ulubione zioła, przyprawy i stworzyć wyjątkową potrawę." Twój wniosek jest mylny ponieważ nie przeczytałeś ze zrozumieniem tekstu. 45 minut temu, Wiesiek52 napisał(a): Z tego wychodzi, że marynatę stosuje się też do peklowania i nie zauważyłem w składzie octu czy czegoś kwaśnego. Masz rację - najpierw poczytaj a potem dyskutuj. 35 minut temu, Muski napisał(a): W naszym przypadku, staramy się mocno rozgraniczyć te pojęcia używając wyrażenia SOLANKA do peklowania na mokro, natomiast wszelkie MARYNATY do mięs, drobiu warzyw poddawanych bezpośrednio pieczeniu lub grillowania czy też SV Peklosolanka (zalewa peklująca), solanka i marynata mają zupełnie inne zastosowania technologiczne. Proponuję Wiesław byś zapoznał się z zastosowaniem technologicznym każdej z nich. Edytowane 31 Października 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/3/#findComment-964437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek52 Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 31 Października 2024 To w takim razie jak rozumieć tytuł tekstu: ""Przygotowanie mięsa przed wędzeniem – marynaty." Jeśli przed wędzeniem pekluje się mięso a artykuł ma na celu przygotować to mięso do wędzenia, to do czego przygotowują marynatę? Co według Was kobitki miały na myśli i co chciały zamarynować? Po co wspomniały o marynacie skoro miało by nie dotyczyć peklowania? I do czego miały być użyte podane składniki? Ja tak zrozumiałem treść tego opracowania. Jeśli błędnie - trudno. Będę musiał jakoś z tym żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/3/#findComment-964486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 31 Października 2024 3 minuty temu, Wiesiek52 napisał(a): Będę musiał jakoś z tym żyć. Żyj chłopie, żyj. Życie to nie jest bajka. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/3/#findComment-964487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 31 Października 2024 Jeszcze 13... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/3/#findComment-964488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek52 Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 1 Listopada 2024 Szanowni Państwo Jak ktoś sobie zafiksuje jakąś teorię to nic go nie przekona. Tak jest właśnie w tym przypadku. Przespałem się z problemem i uznałem Waszą wyższość Chciałem wszystkich serdecznie przeprosić za mój upór Macie całkowitą rację. Peklowanie a marynowanie to dwie różne metody konserwacji mięsa. Mam nadzieję, że mi wybaczycie taką wielką gafę i dalsza współpraca będzie już bez zakłóceń Pozdrawiam. P.S. Jeszcze 11 ale powinny być konkretne i na temat.😐 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/3/#findComment-964580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 1 Listopada 2024 17 minut temu, Wiesiek52 napisał(a): Chciałem wszystkich serdecznie przeprosić za mój upór Ja tam obrażalski nie jestem , ale doceniam.👍 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/3/#findComment-964584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 1 Listopada 2024 Nie jesteś Wiesiek pierwszy ani ostatni, także nie przejmuj się i więcej wiary w rady innych 😉 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/3/#findComment-964596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 1 Listopada 2024 1 godzinę temu, Wiesiek52 napisał(a): Chciałem wszystkich serdecznie przeprosić za mój upór Dyskusja ma to do siebie ,że strony wymieniają się własnymi poglądami i doświadczeniami. Nie zawsze jest milutka .....ale jak strony uznają konsensus to sukces. 😉 Szacun 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17315-sprawa-soli-wa%C5%BCne/page/3/#findComment-964599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.