Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sprawa soli - ważne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31583 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 maj 2020 - 20:31

Wiem, że obecnie do produkcji wędzonek, kiełbas i niektórych konserw stosujemy peklosól. Jest jednak spora grupa wyrobów, jak wyroby podrobowe, drób, ryby, konserwy, mięsa i kiełbasy pieczone, czy grillowane i inne, gdzie używamy soli. Przypominam Państwu, aby we wszystkich tych przypadkach pod żadnym pozorem nie stosować w stosunku do soli miar objętościowych (łyżeczka, łyżka, szklanka itp.). Stosujmy wyłącznie dokładne odważanie soli wagami gramowymi, gdyż różnica między objętościową ilością np. soli kamiennej i soli warzonej (warzonki), a wagą obu soli, może wynieść nawet 25% na korzyść soli kamiennej. Co to znaczy? To znaczy, że np. łyżka soli kamiennej i taka sama łyżka soli warzonej mogą się różnić wagowo, aż o 25%.

To bardzo dużo. Jeśli liczymy na wyrób małosolny, możemy się "przejechać"..



#2 jacekw21

jacekw21
  • **VIP**
  • 1248 postów

Napisano 20 maj 2020 - 07:01

Mądre słowa mamy takie czasy, że trzeba koniecznie używać wagi to nie średniowiecze  ;)  .Kto nie ma polecam kupno to nie droga sprawa a życie staje się prostsze  :thumbsup:



#3 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 20 maj 2020 - 08:42

Ja pozwolę sobie uzupełnić jeszcze ten wpis/apel o dwie informacje.

W naszych kuchniach przydają się minimum dwie wagi - jedna ważąca w miarę dokładnie kilogramy (nasze produkty) a drugą np. tzw jubilerska, którą odmierzamy sól/peklosól/przyprawy. Czasem te "duże" wagi potrafią przekłamywać tak bardzo potrzebny nam gram/gramy.

Druga sprawa waga/wagi w domu to nie fanaberia - dzięki nim mamy POWTARZALNOŚĆ produktu :)



#4 jacekw21

jacekw21
  • **VIP**
  • 1248 postów

Napisano 20 maj 2020 - 09:13

przydają się minimum dwie wagi
 

:thumbsup:  :thumbsup:  :thumbsup:



#5 quadro555

quadro555
  • Użytkownicy
  • 564 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 20 maj 2020 - 09:34

W naszych kuchniach przydają się minimum dwie wagi - jedna ważąca w miarę dokładnie kilogramy (nasze produkty) a drugą np. tzw jubilerska, którą odmierzamy sól/peklosól/przyprawy. Czasem te "duże" wagi potrafią przekłamywać tak bardzo potrzebny nam gram/gramy.
 

Święte słowa. Próbowałem raz odważyć przyprawy na małą ilość białej kiełbasy. Waga kuchenna nie podołała. Musiałem przyprawiać na smaka. Od tego momentu znalazło się miejsce na dokładniejszą wagę do przypraw i mniejszych ilości soli.



#6 bilu72

bilu72
  • **VIP**
  • 1386 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 21 maj 2020 - 16:44

Waga 1 łyżeczki stołowej soli

Załączony plik  20200521_171949.jpg   32,12 KB   21 Ilość pobrań

Sól warzonka


Załączony plik  20200521_171129.jpg   45,22 KB   19 Ilość pobrańZałączony plik  20200521_171145.jpg   40,45 KB   18 Ilość pobrań

Sól różowa drobna

Załączony plik  20200521_171300.jpg   43,42 KB   18 Ilość pobrańZałączony plik  20200521_171317.jpg   43,22 KB   19 Ilość pobrań

Sól czarna gruba


Załączony plik  20200521_171434.jpg   46,93 KB   18 Ilość pobrańZałączony plik  20200521_171447.jpg   49,31 KB   18 Ilość pobrań

Sól jodowana drobna

Załączony plik  20200521_171732.jpg   46,04 KB   18 Ilość pobrańZałączony plik  20200521_171742.jpg   40,49 KB   18 Ilość pobrań

Peklosól


Załączony plik  20200521_172935.jpg   42,28 KB   19 Ilość pobrańZałączony plik  20200521_172948.jpg   40,34 KB   17 Ilość pobrań


Użytkownik Maxell edytował ten post 20 sty 2021 - 17:54


#7 Mariusz7

Mariusz7
  • Użytkownicy
  • 429 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 21 maj 2020 - 19:27

Sama prawda,od niedawna uzywam wagi jubilerskiej do przypraw,wcześniej używałem zwykłej kuchennej wagi do 5kg. Zanim na tej do 5kg przeskoczył kolejny gram,na jubilerskiej już było 3,jak nie więcej gramów

#8 El komendante

El komendante
  • Użytkownicy
  • 469 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 22 maj 2020 - 08:37

Braku takiej wagi doświadczyłem ostatnio przy parówkach.

Już zamówiłem na alletaniooo wagę  z dokładnością 0.01 g

 

 

Pozdrawiam



#9 piurko

piurko
  • Użytkownicy
  • 501 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 24 maj 2020 - 07:23

Jeśli mowa o soli , to może tak nieśmiało poproszę ... o informację , jaka sól do czego jest najlepsza ?

Bedzie to może pomocne również dla początkujących ...



#10 Betkos

Betkos
  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 26 sie 2020 - 12:01

Czy jest możliwość peklowanie tylko w soli kamiennej?

#11 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11165 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 26 sie 2020 - 12:05

Czy jest możliwość peklowanie tylko w soli kamiennej?

Sól kamienna nie zawiera nitrytu, który jest niezbędny do peklowania (kolor + zabezpieczenie bakteriologiczne). 

Solą kamienną mięso tylko zasolimy, chociaż ze względu na zawartość tlenków metali oraz niewielkich domieszek azotanów, można uzyskać lekko różowy kolor. 



#12 Betkos

Betkos
  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 26 sie 2020 - 12:10

Zastosowanie dawki pół na pół ma sens?

Użytkownik Betkos edytował ten post 26 sie 2020 - 12:10


#13 janusz_p

janusz_p
  • Użytkownicy
  • 454 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 26 sie 2020 - 12:12

Jeśli nie robisz kiełbasy białej i jesteś początkująca/cy to stosuj wyłącznie peklosól.



#14 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31583 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 26 sie 2020 - 12:21

Zastosowanie dawki pół na pół ma sens?

Nie ma sensu. Albo solisz solą, albo peklujesz peklosolą. Skąd masz pewność, że azotyn zareaguje z mioglobiną w 100%?



#15 BoczekPan

BoczekPan
  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 19 sty 2021 - 23:14

Dokładnie jedna z bardzo ważnych rzeczy w tej sztuce. Dzięki za porady o peklosoli nie rozważałem za wiele ale teraz to przetestuję.



#16 akakij

akakij
  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćŁomża

Napisano 21 sty 2021 - 20:08

Ja prawie zawsze używam soli kamiennej bez dodatków i dodaję saletry.

Problem z solą kamienną jest taki, że jest najczęściej zanieczyszczona drobniutkim piachem - kiedyś się na tym przejechałem, jak niektóre mięska lekko chrzęściły :D

Dlatego sól rozpuszczam w oddzielnym garze i po osadzeniu się niepotrzebnych rzeczy wlewam czystą solankę do kotła.


Użytkownik akakij edytował ten post 21 sty 2021 - 20:08


#17 arkadiusz

arkadiusz
  • Użytkownicy
  • 13093 postów

Napisano 21 sty 2021 - 21:44

Saletry obecnie się już nie stosuje.Wyjatkowo do wędlin dojrzewajacych.Saletry trzeba dodać do solanki o wiele więcej niż nitrytu zawartego w peklosoli.Nie warto się truć.

#18 akakij

akakij
  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćŁomża

Napisano 21 sty 2021 - 22:29

Dzięki za radę. Saletry sypałem w/g starego przepisu z torebki, czyli 0d 3 do 8 g/10kg mięsa, więc chyba niewiele.

Ale chyba rzeczywiście przejdę na peklosól. To są jakieś standardowe składy, czy zależnie od producenta?


Użytkownik akakij edytował ten post 21 sty 2021 - 22:29


#19 mmbp

mmbp
  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćBieszczady

Napisano 21 sty 2021 - 22:38

Witam czytając ten temat od początku Maxell pisze że do konserw nie dajemy peklosoli :mad:  a w przepisach tylko peklosól można by to było jakoś wyjaśnić. Pozdrawiam.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 L.Przemek

L.Przemek
  • Użytkownicy
  • 1032 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 21 sty 2021 - 22:48

To są jakieś standardowe składy, czy zależnie od producenta?

w naszym kraju standardowe






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych