Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Gdy zepsuła mi się nadziewarka

 

........ co moze zepsuc sie  w nadziewarce tak ,by nie mozna bylo dalej nadziewac.... tak z ciekawosci .... 

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681057
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

co moze zepsuc sie  w nadziewarce tak ,by nie mozna bylo dalej nadziewac.... tak z ciekawosci ...

 

To był oscar cook poziomy 3l i puściło mocowanie . Nie miałem pod ręką spawarki i spawacza więc napchałem ręcznie i kupiłem inną nadziewarkę.

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681063
Udostępnij na innych stronach

Właśnie te tematy widziałem. Myślę że nadzieję w fi 55 tą żywiecka jednak. Porobie odcinki po 30 cm, rure pcv dam około 40. To myślę że jedno załadowanie rury- jedna kiełbasa. Końcówkę batona porządnie skręce aby farsz docisnąć jeszcze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681083
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Sprawdź czy Twoja rura może mieć kontakt z żywnością.

Moim zdaniem używanie kształtek kanalizacyjnych /tak to widzę na zdjęciach powyżej/

które nie mają świadectwa dopuszczenia do kontaktu z żywnością nie powinno mieć miejsca.

O ile mnie pamięć nie myli to jeden z Kolegów, tu na Forum, wykonuje z wysokiej jakości stali lejki do grubych kiełbas.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681111
Udostępnij na innych stronach

 

 

używanie kształtek kanalizacyjnych /tak to widzę na zdjęciach powyżej/ które nie mają świadectwa dopuszczenia do kontaktu z żywnością nie powinno mieć miejsca.
  :thumbsup:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681115
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moim zdaniem używanie kształtek kanalizacyjnych /tak to widzę na zdjęciach powyżej/ które nie mają świadectwa dopuszczenia do kontaktu z żywnością nie powinno mieć miejsca.
 

Oczywiście ze maja, i to wszystkie produkowane na świecie, ale z żywnością już raz użytą  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:

no trudno aby było inaczej,

Wl Komendante  :thumbsup:  :thumbsup:  :thumbsup:  :thumbsup:  :thumbsup:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681118
Udostępnij na innych stronach

Hey, zabieram sie za żywiecka mam dwa pytania:

1 zapeklowane w poniedziałek na 48h które mija, dzisiaj około 16. Czy mogę przedłużyć do jutra rana?? Wypadła mi nocna zmiana w robocie.

2. W przepisie do peklowania klasa 1 miala być pokrojoną grubiej, a dopiero po peklowaniu w kostke. Z rozpędu już do peklowania pokroiłem w docelowy rozmiar. A i czytałem że jedynkę siekaną, rozbić lekko tłuczkiem przed mieszaniem.

3 wołowinę mam zmielić 2 razy na sitku 3, nie posiadam takiego, czy mogę zmielić np na 8 3 albo 4 razy?? Pomyślałem tak:

Raz wołowe na 8, potem 2 raz. I jeszcze 3 razy z klasą II na 8.

Klasy mam z dwóch rodzajów mięsa.

Jedynka to głównie szynka, trochę łopatki ( 70/30) z kolei klasa II odwrotnie łopatka szynka (70/30). No i wołowina to kark wołowy.

Peklowanie na sucho, 18 g peklosoli na kg mięsa, klasy oddzielnie.

Wyjdzie coś z tego ????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681368
Udostępnij na innych stronach

1 oczywiście że możesz, nic się nie stanie.

2 kolejność krojenia nie będzie miała większego wpływu na produkt

3 zależy na jakiej maszynce. Nie wiem jak dużo masz tej wołowiny. Ja osobiście nie mielę 2 razy. Mielę raz i rozdrabniam partiami z wodą na takim mikserze. https://www.ceneo.pl/59966382

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681375
Udostępnij na innych stronach

Pół kilo. Czyli wołowina ma być zmielona na papkę?? Mam podobny mikser.

[Dodano: 21 paź 2020 - 11:33]

A maszynka to ręczna modos 5

 No a jak będzie wyglądać po dwukrotnym zmieleniu na 3?.Może nie papka, ale taki "kit", ta masa ma za zadanie związać farsz dlatego musi być mocno rozdrobniona.  Można w tej wodzie rozprowadzić przyprawy. Z mięsem na sitku 8 w maszynce 5 powinien ten mikser dać radę. 

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681381
Udostępnij na innych stronach

Ah jeszcze jedno. W wielu przepisach jest drugie wędzenie w zimnym dymie. Czy mogę je wykonać w ciepłym i skracać?? Jeśli tak to jest jakaś zasada??
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681487
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy mogę je wykonać w ciepłym i skracać??

Zaraz paru fanatyków zimnego wędzenia się oburzy, ale możesz .30ºC przez 8 h.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681496
Udostępnij na innych stronach

Ok. I jeszcze pytanie o sprzęt. Bo elektryczna mi padła, zakupiłem po taniości ręczna modos 5. Rzeczywiście lepiej na tej ręcznej mi się mieli niż to chińskie dziadostwo. Dostałem tylko jedno sito. Czy do tego modelu pasują zwykle do maszynek 5?? Bo te sito ma jakąś jakby tuleje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681504
Udostępnij na innych stronach

Hey. Żywiecka gotowa. Mam parę pytań.

Zauważyłem że w trakcie parzenia wypłynęła z kiełbaski ( po wbiciu termometru) biały płyn. Wydaje mi się że to tłuszcz, ale wolę się upewnić. Teraz po parzeniu nic nie wypływa już.

I chciałbym ze dwie sztuki wysuszyć.

Załadowałem farsz w osłonki sztuczne (poliamidowe) czy do suszenia osłonki zdjąć?? Bo nie wiem czy będą się kurczyć z kiełbasą. Prosze też o poprawienie jeśli się mylę:

Suszyć aż wydajność wyniesie np.73% oznacza że kilogramowa kiełbasa będzie ważyć 730 gram. Wyjściowa waga po wędzeniu czy jeszcze przed??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681695
Udostępnij na innych stronach

Hey.Toś spie....ył tą żywiecką. :D  Do żywieckiej używa się osłonek białkowych a nie poliamidowych.Do suszenia nie ściąga się osłonek,ale w poliamidzie nic nie ususzysz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681698
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyjściowa waga po wędzeniu czy jeszcze przed??

Przed wędzeniem. 

Najlepiej zważyć i zametkować kontrolny baton.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681703
Udostępnij na innych stronach

Aniu batony są w poliamidzie.Jak chcesz to ususzyć.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681706
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu batony są w poliamidzie.Jak chcesz to ususzyć.?

Odpowiedziałam tylko na pytanie odnośnie bazy wagowej.

Wcześniej napisałeś, że poliamid nie nadaje się do suszenia. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681708
Udostępnij na innych stronach

Karas, zadałeś "1001 pytań", a o osłonkę nie spytałeś?  :)  :)

Spoko, chciałeś zrobić coś w tym kierunku 

 

post-40314-0-40160300-1603479892_thumb.jpg 

 

a wyszło coś pomiędzy tymi dwoma produktami 

 

post-40314-0-61518600-1603479942_thumb.jpg     post-40314-0-48325000-1603479955_thumb.jpg  lub  post-40314-0-52164500-1603480770_thumb.jpg

 

Wiec biedy nie będzie   :)  :)

 

Pokaz jak ten Twój wynalazek wygląda.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681718
Udostępnij na innych stronach

No trudno, następna seria do suszenia trafi. Teraz i tak jest super. Do rana będą czekały, ale jedną już przekrojem. Wygląda ładnie, tylko ma takie jakby kropeczki puste w przekroju ( wielkości igły). Wydaje mi się że to od tego że nie posiadam nadziewarki i farsz jest za luźno ( chociaż całość ładnie się kroi i trzyma).

[Dodano: 23 paź 2020 - 20:18]

A i teraz spojrzałem na Allegro w aukcje co kupiłem osłonki. To białkowe jednak.

post-104326-0-73913900-1603480600_thumb.jpg

post-104326-0-60342600-1603480612_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681721
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.