Olek.P Opublikowano 17 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Października 2020 Gdy zepsuła mi się nadziewarka ........ co moze zepsuc sie w nadziewarce tak ,by nie mozna bylo dalej nadziewac.... tak z ciekawosci .... Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Października 2020 (edytowane) co moze zepsuc sie w nadziewarce tak ,by nie mozna bylo dalej nadziewac.... tak z ciekawosci ... To był oscar cook poziomy 3l i puściło mocowanie . Nie miałem pod ręką spawarki i spawacza więc napchałem ręcznie i kupiłem inną nadziewarkę. Edytowane 17 Października 2020 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 17 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Października 2020 Właśnie te tematy widziałem. Myślę że nadzieję w fi 55 tą żywiecka jednak. Porobie odcinki po 30 cm, rure pcv dam około 40. To myślę że jedno załadowanie rury- jedna kiełbasa. Końcówkę batona porządnie skręce aby farsz docisnąć jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 18 Października 2020 Witam, Sprawdź czy Twoja rura może mieć kontakt z żywnością.Moim zdaniem używanie kształtek kanalizacyjnych /tak to widzę na zdjęciach powyżej/które nie mają świadectwa dopuszczenia do kontaktu z żywnością nie powinno mieć miejsca.O ile mnie pamięć nie myli to jeden z Kolegów, tu na Forum, wykonuje z wysokiej jakości stali lejki do grubych kiełbas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 18 Października 2020 używanie kształtek kanalizacyjnych /tak to widzę na zdjęciach powyżej/ które nie mają świadectwa dopuszczenia do kontaktu z żywnością nie powinno mieć miejsca. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 18 Października 2020 Moim zdaniem używanie kształtek kanalizacyjnych /tak to widzę na zdjęciach powyżej/ które nie mają świadectwa dopuszczenia do kontaktu z żywnością nie powinno mieć miejsca. Oczywiście ze maja, i to wszystkie produkowane na świecie, ale z żywnością już raz użytą no trudno aby było inaczej,Wl Komendante Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 21 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 21 Października 2020 Hey, zabieram sie za żywiecka mam dwa pytania:1 zapeklowane w poniedziałek na 48h które mija, dzisiaj około 16. Czy mogę przedłużyć do jutra rana?? Wypadła mi nocna zmiana w robocie.2. W przepisie do peklowania klasa 1 miala być pokrojoną grubiej, a dopiero po peklowaniu w kostke. Z rozpędu już do peklowania pokroiłem w docelowy rozmiar. A i czytałem że jedynkę siekaną, rozbić lekko tłuczkiem przed mieszaniem.3 wołowinę mam zmielić 2 razy na sitku 3, nie posiadam takiego, czy mogę zmielić np na 8 3 albo 4 razy?? Pomyślałem tak:Raz wołowe na 8, potem 2 raz. I jeszcze 3 razy z klasą II na 8.Klasy mam z dwóch rodzajów mięsa.Jedynka to głównie szynka, trochę łopatki ( 70/30) z kolei klasa II odwrotnie łopatka szynka (70/30). No i wołowina to kark wołowy. Peklowanie na sucho, 18 g peklosoli na kg mięsa, klasy oddzielnie.Wyjdzie coś z tego ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 21 Października 2020 1 oczywiście że możesz, nic się nie stanie.2 kolejność krojenia nie będzie miała większego wpływu na produkt3 zależy na jakiej maszynce. Nie wiem jak dużo masz tej wołowiny. Ja osobiście nie mielę 2 razy. Mielę raz i rozdrabniam partiami z wodą na takim mikserze. https://www.ceneo.pl/59966382 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 21 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 21 Października 2020 Pół kilo. Czyli wołowina ma być zmielona na papkę?? Mam podobny mikser. [Dodano: 21 paź 2020 - 11:33] A maszynka to ręczna modos 5 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 21 Października 2020 (edytowane) Pół kilo. Czyli wołowina ma być zmielona na papkę?? Mam podobny mikser.[Dodano: 21 paź 2020 - 11:33]A maszynka to ręczna modos 5 No a jak będzie wyglądać po dwukrotnym zmieleniu na 3?.Może nie papka, ale taki "kit", ta masa ma za zadanie związać farsz dlatego musi być mocno rozdrobniona. Można w tej wodzie rozprowadzić przyprawy. Z mięsem na sitku 8 w maszynce 5 powinien ten mikser dać radę. Edytowane 21 Października 2020 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 21 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Października 2020 Ok dziękuję juZ wszystko wiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 22 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 22 Października 2020 Ah jeszcze jedno. W wielu przepisach jest drugie wędzenie w zimnym dymie. Czy mogę je wykonać w ciepłym i skracać?? Jeśli tak to jest jakaś zasada?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 22 Października 2020 Czy mogę je wykonać w ciepłym i skracać?? Zaraz paru fanatyków zimnego wędzenia się oburzy, ale możesz .30ºC przez 8 h. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 22 Października 2020 Czy mogę je wykonać w ciepłym i skracać?? Zaraz paru fanatyków zimnego wędzenia się oburzy, ale możesz .30ºC przez 8 h. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 22 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 22 Października 2020 Ok. I jeszcze pytanie o sprzęt. Bo elektryczna mi padła, zakupiłem po taniości ręczna modos 5. Rzeczywiście lepiej na tej ręcznej mi się mieli niż to chińskie dziadostwo. Dostałem tylko jedno sito. Czy do tego modelu pasują zwykle do maszynek 5?? Bo te sito ma jakąś jakby tuleje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 22 Października 2020 Musisz przymierzyć, albo chociaż wstawić zdjęcia maszynki i sit. Teraz w niektórych maszynkach są dwa kliny w gardzieli w innych jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 22 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 22 Października 2020 To stara maszynka. Poszedłem za radą z forum, że do małych ilości lepsza stara ręczna maszynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 23 Października 2020 powinny pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 23 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 23 Października 2020 Hey. Żywiecka gotowa. Mam parę pytań.Zauważyłem że w trakcie parzenia wypłynęła z kiełbaski ( po wbiciu termometru) biały płyn. Wydaje mi się że to tłuszcz, ale wolę się upewnić. Teraz po parzeniu nic nie wypływa już.I chciałbym ze dwie sztuki wysuszyć.Załadowałem farsz w osłonki sztuczne (poliamidowe) czy do suszenia osłonki zdjąć?? Bo nie wiem czy będą się kurczyć z kiełbasą. Prosze też o poprawienie jeśli się mylę:Suszyć aż wydajność wyniesie np.73% oznacza że kilogramowa kiełbasa będzie ważyć 730 gram. Wyjściowa waga po wędzeniu czy jeszcze przed?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 23 Października 2020 Hey.Toś spie....ył tą żywiecką. Do żywieckiej używa się osłonek białkowych a nie poliamidowych.Do suszenia nie ściąga się osłonek,ale w poliamidzie nic nie ususzysz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 23 Października 2020 Wyjściowa waga po wędzeniu czy jeszcze przed?? Przed wędzeniem. Najlepiej zważyć i zametkować kontrolny baton. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 23 Października 2020 Aniu batony są w poliamidzie.Jak chcesz to ususzyć.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 23 Października 2020 Aniu batony są w poliamidzie.Jak chcesz to ususzyć.? Odpowiedziałam tylko na pytanie odnośnie bazy wagowej.Wcześniej napisałeś, że poliamid nie nadaje się do suszenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) Karas, zadałeś "1001 pytań", a o osłonkę nie spytałeś? Spoko, chciałeś zrobić coś w tym kierunku a wyszło coś pomiędzy tymi dwoma produktami lub Wiec biedy nie będzie Pokaz jak ten Twój wynalazek wygląda. Edytowane 23 Października 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 23 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 23 Października 2020 No trudno, następna seria do suszenia trafi. Teraz i tak jest super. Do rana będą czekały, ale jedną już przekrojem. Wygląda ładnie, tylko ma takie jakby kropeczki puste w przekroju ( wielkości igły). Wydaje mi się że to od tego że nie posiadam nadziewarki i farsz jest za luźno ( chociaż całość ładnie się kroi i trzyma). [Dodano: 23 paź 2020 - 20:18] A i teraz spojrzałem na Allegro w aukcje co kupiłem osłonki. To białkowe jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17678-pierwsze-nadziewanie/page/3/#findComment-681721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.