TOSHIBA Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 23 Października 2020 A i teraz spojrzałem na Allegro w aukcje co kupiłem osłonki. To białkowe jednak. Noo, to taka 'maleńka" różnica Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 23 Października 2020 Białkowe to zmienia postać rzeczy choć źle nabita,złe zwiazanie plastr i pewnie nie nakłuwałeś po nabiciu.Kolor uwędzenia ok. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 23 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 23 Października 2020 Te kropki to efekt nadziewania?? Czy może jakiś inny. W smaku przypomina mi taką żywiecka jaka w osiedlowym sklepie kupuję, pewnie poleży suszona to będzie inny smaczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) Potencjał masz ,ale zanim zaczniesz jeszcze coś robić to obejrzyj sobie na you tube nasze filmy technologiczne.Dopiero później jak będziesz miał wątpliwości to pytaj.Tam możesz nauczyć się jak robić dobre,smaczne domowe wyroby. Edytowane 23 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 24 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 24 Października 2020 Nakuwałem, filmy oglądałem. Poprostu brakuje mi wprawy. Przekrój ze zdjęcia to jeszcze ciepła kiełbaska, teraz rano wygląda lepiej. Powiem tak, na moje ( rodziny) potrzeby, jest super. Smaczne, kiełbaska ładnie się kroi, nie rozwala. Moim skromnym zdaniem zdaliśmy test na 5???? Przepraszam za taki temat misz-masz ???? Miałem tyle pytań że zakładając oddzielny temat dla każdego tylko zaśmiecał bym forum. Owszem większość informacji które otrzymałem od was, na pewno jest na forum, ale dla laika niektóre są niezrozumiałe, a wy ładnie tłumaczyliscie????W przyszłym tygodniu zabieram się za salami Szczepana ( niestety bez serowej obsypki). Pozdrawiam. Uprzedzając moje pytania, może ktoś ma już teraz na nie odpowiedzi ???????? Czy macie jakieś wskazówki odnośnie Salami. [Dodano: 24 paź 2020 - 04:42]Jeszcze jedno, kiełbasę w lodówce w woreczkach foliowych przechowywać czy tylko w osłonkach białkowych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 24 Października 2020 W przyszłym tygodniu zabieram się za salami Szczepana A masz kuter? [Dodano: 24 paź 2020 - 06:54]Salami to wyższa szkoła jazdy. Technologia do łatwych nie należy. W przepisie jest tzw. skrót myślowy a zapewnienie Szczepana, że mięso było mielone na maszynce/wilku i to na oczku "3" należy miedzy bajki włożyć. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 24 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 24 Października 2020 Nie mam kutra, nie wystarczy 2 krotne mielenia?? Sita zamówiłem 2.7 specjalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 24 Października 2020 W przyszłym tygodniu zabieram się za salami Szczepana Naprawdę .Widać nie wziąłeś sobie do serca tego co napisałem. Ja niestety Ci w tym nie pomogę bo masz za małe doświadczenie i sprzęt nie ten żeby wykonać prawidłowe salami. Pozdrawiam i życzą powodzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 24 Października 2020 Czy macie jakieś wskazówki odnośnie Salami. Na razie poćwicz inne kiełbasy. Nazwa prosta wyrób nie. Wyjdzie Ci wyrób kiełbasopodobny - ale to wolny kraj -rób co chcesz Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 24 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 24 Października 2020 Nie no pójdę za waszą radą, salami zostawię. Szkoda materiału, pozostanę przy żywieckiej/krakowskiej, widziałem też ciekawy przepis na Tatrzańską. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 24 Października 2020 pójdę za waszą radą, salami zostawię. Szkoda materiału, I to jest prawidłowa konkluzja na etapie Twojego doświadczenia. Salami jest kiełbasą surową, fermentowaną.Aby się nie zepsuła musi być produkowana w specjalnym reżimie technologicznym a potem dojrzewać w odpowiedniej temperaturze, wilgotności i słabej wentylacji.Już na etapie mielenia można zaprzepaścić wsad.W przyszłości, jak poćwiczysz na prostszych kiełbasach i będziesz miał komorę do dojrzewania na pewno wrócisz do tematu z sukcesem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 24 Października 2020 pójdę za waszą radą, salami zostawię. Szkoda materiału I chylę czoła za rozsądek Do salami za kilka lat Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 24 Października 2020 Przeczyta wpis w temacie salami SZCZEPANA:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-zoltym-serem/page-2?do=findComment&comment=19505 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 24 Października 2020 widziałem też ciekawy przepis na TatrzańskąJa znam jeden:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11541-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana-produkcji-paw%C5%82a/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 24 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 24 Października 2020 O tym przepisie mówiłem właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 24 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 24 Października 2020 Arkadiusz czy "złe zwiazanie plastr" jest efektem niezbyt dokładnego wymieszania klas?? Zrobiłem tak:Wołowina zmielona na sitku 8 a potem z wodą zblendowana na papkę. Dodane przyprawy.Klasa II zmielona na 10, dodałem do niej wołowinę i wyrabiałem. Potem klasa I, kostka 1x1 lekko rozbita tłuczkiem. Masa kleista, musiałem na 4 ręce mieszać ( ja mieszałem a żona trzymała miskę bo uciekała). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 24 Października 2020 (edytowane) Przyczyn może być wiele,ale u Ciebie podejrzewam ,że słabo wyrobiony farsz .Musisz bardziej uplastyczniać jedynkę i dużo dłużej mieszać.Nie wiem kto Ci kazał z masy wiążącej robić papkę.Trzeba dolać tyle wody i tak mieszać żeby III puściła klej .Czym będziesz dłużej mieszał to będziesz czuł,że III robi się sztywna .Uplastyczniasz I dodajesz II i mieszasz najpierw I i II a na końcu dodajesz III i ew. tłuszcz ,resztę wody i mieszasz, aż farsz nie będzie odchodzìł od ręki do tzw. anielskich włosów.Bierzesz garść mięsa odwracasz w kierunku farszu i otwiersz dłoń.Mięso powinno się trzymać otwartej dłoni.PSDobra decyzja co do salami.To nie taki prosty wyrób jak by się wydawało.Lepsi od Ciebie zaliczają wpadki. Edytowane 24 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 24 Października 2020 Widzę że miałeś wołowinę jako masę wiążącą, ale tak samo trzeba z nią postepować jak z III wp. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karas220288 Opublikowano 26 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 26 Października 2020 Witajcie, dzięki za garść porad, przy następnej okazji na pewno się dostosuje. Od 3 dni suszę jedną żywiecka, ładnie traci na wadze. Dzisiaj pojawił się biały nalot, czytałem że tak ma być.Tylko ci z nim zrobić?? Jedni piszą żeby tylko zetrzeć ściereczką, inni wycierają i smarują olejem. Czy może zostawić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 26 Października 2020 Wytrzyj ściereczką. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.