Agnessa Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Listopada 2020 Witam, jestem tutaj nowa i poczatkujaca.Juz kilkakrotnie robilam swoje wyroby i jescze nigdy nie zdarzylo mi sie ze mieso zasmerdlo po osuszeniu. Nie wiem co zrobilam zle.Przyznam ze pierwszy raz peklowalam ponad 10 dnii, gdzie normalnie jest to 5-7 max.na 5 kilo karczku uzylam 320g peklosoli, 6 listkow laurowych, ziele angielskie mielone i pieprz na 4 litry wody.( niestety mialam dosc duze naczynie i musialam dac wiecej solanki aby przykryc miesko). Tak sie peklowalo przez 10 dni w tem nie wiej niz 10C. nie robilam nastrzykow tylko pokulam miesko. solanka miala czerwony kolor i miala dziwny zapach ( nie taki jak zawsze), mieso nie smierdzialo i mialo ciemno rozowy kolor, zero sluzu. Mieso suszylo sie w lodowce przez noc. Po wyjeciu zrobilo sie brozowe i smierdzace. Co zrobilam nie tak ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Listopada 2020 (edytowane) Co zrobilam nie tak ?? Przypuszczam ,że zawiniły zmielone przyprawy a szczególnie ziele angielskie.To ono moim zdaniem spowodowało dziwny zapach solanki. Jeśli dodajesz przyprawy to ich się nie rozdrabnia a wygotowuje wywar z przypraw i po wystudzeniu i przecedzeniu dodaje do solanki. Druga przyczyna może być nieświeże mięso bo solanka miała 8 % i była prawidłowa do 10 dniowego peklowania.Temperatura peklowania też. Mam też nadzieję że nie przewracałaś tego mięsa w czasie peklowania a to ,że było tej solanki nieco więcej to nie szkodzi bo wtedy było więcej peklosoli. Brak nastrzyku też jest błędem przy słabych solankach.A jak mięso wygląda w środku po przekrojeniu.? Możesz wrzucić fotki. Edytowane 9 Listopada 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Listopada 2020 (edytowane) Trudno jednoznaczne wyrokować. Gdzieś jest błąd. Niekiedy? Nie tam gdzie szukamy . Pamiętam jeden przypadek wszystko niby Oki. Tylko mięso nie to. Gdzie okazało się że żona Siba zużyła peklosól Ado słoika nasypała soli. Sib w dobrej wierze salankował miast peklować. Przyprawy może ale jeżeli już to już w trakcie peklowania powinno być czuć. Oczywiście powinno się przyprawy stosować jak pisze Arkadiusz. Ale osobiście poszukałbym jeszcze przyczyny. Może błąd nawazania, termometru itd. * Sib akromin siostra i brat w zadymianiu ???? Edytowane 9 Listopada 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Listopada 2020 Tak sie peklowalo przez 10 dni w tem nie wiej niz 10C. nie robilam nastrzykow tylko pokulam miesko. Nie więcej, czyli ile?Jeżeli była to lodówka ustawiona na 8 st.C i często otwierana, nawet lekko zakażone mięso + surowe przyprawy, utworzone zostały warunki do szybkiego namnożenia niechcianych bakterii gnilnych. A może było to 10 st.C +++???10 st.C to zbyt wysoka temp. peklowania. Powinno być 4-6 st.C.Pis-Pan wspominał, że i w 0+ skutecznie się pekluje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Listopada 2020 Tak sie peklowalo przez 10 dni w tem nie wiej niz 10C Temperatura powinna być stabilna czyli np. 6 C a nie np. 9 przez 10 dni.Moim zdaniem zawiniła temperatura.Czy zakupione karkówki miały kolor różowy, czy czerwony lub bardziej czerwony? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Listopada 2020 Pis-Pan wspominał, że i w 0+ skutecznie się pekluje. Ja od paru lat pekluję w zakresie temperatury około 0-2 i faktycznie nie miałem żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Listopada 2020 (edytowane) Cyt.Specjalnie skuteczne działanie azotynu występuje w mieszance z solą kuchenną. W doświadczeniach laboratoryjnych nad oddziaływaniem na środowiska mięsne roztworów różnych koncentracji soli kuchennej i azotynu sodowego w środowisku o zawartości 5 % soli kuchennej i 0,05 % azotynu sodowego w temp. 37°C nie stwierdzano oznak psucia się w ciągu 17 dni. Ja w temp.10C peklowałem kiedyś 10 dni i nic się nie działo.Solanka byla bez przypraw. Edytowane 9 Listopada 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Listopada 2020 W doświadczeniach laboratoryjnych nad oddziaływaniem na środowiska mięsne roztworów różnych koncentracji soli kuchennej i azotynu sodowego w środowisku o zawartości 5 % soli kuchennej i 0,05 % azotynu sodowego w temp. 37°C nie stwierdzano oznak psucia się w ciągu 17 dni. Jak to należy rozumieć?Solanka 8% traci dość szybko swoje % na skutek migracji soli do środka mięsa.Poza tym praktyka wskazuje na te 4-6st.C jako bezpieczne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Listopada 2020 (edytowane) Nie wiem Aniu jak to rozumieć,ale taki materiał wisi u nas na stronie.Może Andrzej się wypowie. Edytowane 9 Listopada 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Listopada 2020 taki materiał wisi u nas na stronie A możesz wkleić link? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Listopada 2020 (edytowane) https://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1487&Itemid=4EAnna 2008-09-19 21:35Artykuł przekazuje kawał solidnej wiedzy i uzmysławia, że proces przenikania solanki do mięsa jest procesem wieloparametrow ym i nieliniowym. Pozwala na ocenę wpływu poszczególnych parametrów na końcowy wynik peklowania oraz omawia inne-poza soleniem-aspekt y procesu. Umiejetność praktyczna posługiwania się rachunkiem różniczkowo/cał kowym jako narzędziem analitycznym znacznie ułatwia zrozumienie materiału. Edytowane 9 Listopada 2020 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Listopada 2020 Ja też niestety na początku swojej wędliniarskiej przygody miałem dwa razy taką sytuację z karkówką.Peklowałem tylko w peklosoli i w temp. 5 st. C. (w lodówce) - według mnie była winna "sklepowa" karkówka. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Listopada 2020 (edytowane) Ja też niestety na początku swojej wędliniarskiej przygody miałem dwa razy taką sytuację z karkówką.Peklowałem tylko w peklosoli i w temp. 5 st. C. (w lodówce) - według mnie była winna "sklepowa" karkówka.Nie zwalałbym wszystko na mięso że z marketu (ale jak to mówią prawnicy ze względu na ostrożność procesową nie wykluczam ). Robię tylko na mięsie z marketu i wpadek nie miałem . . Karkówka ze względu (jak piszą na forum ,chyba że nie do końca wszystko rozumiem czego też nie wykluczam ) na błony przerosty tłuszczu to "trudne" mięso i wskazany jest nastrzyk . Edytowane 9 Listopada 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Listopada 2020 W doświadczeniach laboratoryjnych nad oddziaływaniem na środowiska mięsne roztworów różnych koncentracji soli kuchennej i azotynu sodowego w środowisku o zawartości 5 % soli kuchennej i 0,05 % azotynu sodowego w temp. 37°C nie stwierdzano oznak psucia się w ciągu 17 dni. Posiadam książkę, z której pochodzi cytat ( nie mam kartki z erratą). Moim zdaniem jest błąd drukarski, powinno być 0,5% azotynu lub wieksza dawka.Wcześniej autorzy podają. "Konserwujące działanie azotynu w środowisku bez dodatku innych składników, w warunkach cieplnych zwykle stosowanych przy peklowaniu produktów mięsnych (+3-4°C), stwierdza się przy jego 0,03-procentowym stężeniu."Kolejna kwestia to: autorzy publikacji nie podają nic o " warunkach laboratoryjnych". Jakim surowcem pod względem mikrobiologicznym było mięso. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Listopada 2020 To ja jeszcze zapytam.Czy jak nie mogłaś pokryć mięsa tą przygotowaną ilością solanki to dolałaś do mięsa wody czy dolałaś solanki.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Listopada 2020 Nie zwalałbym wszystko na mięso że z marketu Chodziło mi raczej o to, że mięso było już wcześniej "skażone" - ja też robię praktycznie tylko z "marketowego" mięsa i dwa razy miałem takiego "ZONKA".Jestem pewny, że winne było "trefne" mięso, bo za pierwszym razem peklowałem w jednym pojemniku karkówkę z szynką i .... .... tylko karkówka była "pachnąca". Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Listopada 2020 (edytowane) Tak nie neguję ze też może tak być i natkniemy się na minę. Życie. Bardziej chciałem moimi wpisami zwrócić uwagę ze nie można wpadać w automatyzm. Jest wpadka to winne mięso a nie inne czynniki w tym nasze postępowanie.????. Trzeba szukać bo działać i popełnić błąd rzecz ludzka, i dobrze ???? znaleź przyczynę i wyeliminowanować go przy następnym razie. Edytowane 10 Listopada 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnessa Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Listopada 2020 oj widze ze dosc obszerny temat nam sie zrobil. A wiec co do pytanMieso moglo byc kilkudniowe, gdyz bylo pakowane prozniowo ( zawsze takie zamawiam). wiec jest mozliwosc ze to wina miesa , moglo byc Do solanki zrobilam wywar z przypraw i dopiero po ostudzeniu dodalam peklosol. Do miesa dodalam kolejna partie solanki zeby przykryc miesko. Trzymalam w zapasowej dosc starej lodowce, ktora uzywam do peklowania, tem normalnie jest w granicy 6-8 C, mialam termometr w solance i jak sprawdzalam to temp sie wachala wiec nieraz bylo 8/ 9 ale nie wiecej niz 10. wiec i mozliwe ze temperatura zawinila .miesa nie nastrzykuje tylko nakluwam, po przekrojeniu miesko bylo jasno rozowe ( niestety nie zrobilam fotek) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Listopada 2020 Nauczyli mnie SiBy z WB , by peklowac tylko peklosolą , czy to na mokro czy to na sucho , bez przypraw.Temperatura za wysoka...., Lodówka to .że stara nie problem tylko czy czasem wypucowana i zdezynfekowana? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnessa Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Listopada 2020 Lodówka to .że stara nie problem tylko czy czasem wypucowana i zdezynfekowana? nie no oczywiscie ze brudna i cuchnaca z tym ze stara mialam na mysli ze czasem nie trzyna temperatury dlatego takie wahania temperatury sa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Listopada 2020 nie no Chodziło o dezynfekcję no i te trzymanie temperatury - naprawdę ważne Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Listopada 2020 Zapytam jako nowicjusz - czy przyczyną (oprócz wyżej wymienionych) takiego wydarzenia mogła by być peklosól przeterminowana?Aktualnie mam jeszcze np. resztę niewykorzystanej peklosoli z ub. roku i zastanawiam się, czy ją już trzeba koniecznie wyrzucić, czy też można ją jeszcze do czegoś użyć (może jako zwykłą sól? Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Listopada 2020 może jako zwykłą sól? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Listopada 2020 (edytowane) może jako zwykłą sól? SZK.png Nawet nie do pieczenia lub gotowania, gdy peklosól traci już swoje właściwości wskutek wysokiej temperatury?? Edytowane 11 Listopada 2020 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Listopada 2020 @siwydymek, ja mam sol peklowa sprzed 2 lat i jest OK , zawsze dobre ja mieszam przed uzyciem , ( trzymam w worku prozniowym ) .. a tak na marginesie sol jest tak tania ze nie zaoszczedzisz wiele .Ja kupuje wiecej bo nie chce przeplacac u nas, ale to inna racja Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17740-%C5%9Bmierdz%C4%85ce-mi%C4%99so-po-osuszeniu/#findComment-683755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.