EAnna Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 25 Listopada 2020 niestety po pół godzinie skrzepu praktycznie nie było Kłania się PRÓBA_PODPUSZCZKIPozwala dobrać ilość podpuszczki dla założonego czasu krzepnięcia i założonej temperatury. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 25 Listopada 2020 (edytowane) Serki grzalem w wodzie o temperaturze 65 do nawet 70 stopni około 5 razy. Tu błędu raczej nie było. Ja zawsze wygrzewam w temp +/- 70 stopni.Nie mogę odkopać samego sera w przekroju , więc z dodatkami. Używam już kilka miesięcy tą podpuszczkę i nie było z nią problemu. Raczej to wina skrzepu. Trzeba robić próbę jak nie zna się mleka lub zmienia się podpuszczkę , wtedy redukuje się "niespodzianki" . Ważne żeby nauka nie poszła w las .Anna mnie ubiegła . Edytowane 25 Listopada 2020 przez Pepuś Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 25 Listopada 2020 No cóż posłucham waszych rad i nie poddaję się .Polećcie jakąś sprawdzoną dobrą podpuszczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 25 Listopada 2020 Ja mam tą: https://serowar.pl/pl/p/Podpuszczka-naturalna-w-plynie-moc-118.000/136Tylko rok temu była sprzedawana w butelce z kroplomierzem (ale jak by co to wydatek 1zł w aptece).Mam ją już ponad rok, dodaję 30 kropli / 10l mleka i w 40-50min mam porządny skrzep Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 25 Listopada 2020 (edytowane) Tak jak Wróbelek ćwierka. Też mam taką podpuszczkę która ma 2 lata. trzymam w lodówce, daję 3 krople podpuszczki na 1 litr mleka. Podpuszczkę zakraplam do kieliszka z letnią wodą i odstawiam na kilka minut. Potem lu go do mleczka o temp ok. 35 - 37stopni C. następnie dokładne mieszanie, i po 30 minutach skrzep. Nie miałem jeszcze przypadku aby skrzep się nie udał . Edytowane 25 Listopada 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 25 Listopada 2020 U mnie sprawdzają się te : https://www.deptana.pl/pl/p/plynna-PODPUSZCZKA-CIELECA-50ml-/3970 https://www.deptana.pl/pl/p/plynna-PODPUSZCZKA-DO-SEROW-ser-domowy-50ml-BROWIN/2223 I jeszcze może się przydać : https://www.deptana.pl/pl/p/CHLOREK-WAPNIA-100g-do-sera-domowego/1782 Podałem linki do tego sklepu bo robię tam zakupy stacjonatnie. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 25 Listopada 2020 Wróbel ,Sverige wypróbuję tę podpuszczke . Pepuś ,taka właśnie podpuszczke zastosowałem. A do "oscypków dadstosuje się chlorek wapnia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 25 Listopada 2020 Jak mam prosto od krowy to nie dodaję do żadnego sera.[Dodano: 25 lis 2020 - 12:50]Za jedną wysyłką zamów sobie jeszcze te bakterie https://serowar.pl/pl/p/ABY-bakterie-startowe-do-jogurtu-probiotyk/757Dobre do Korycina i sam jogurt jest super Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 25 Listopada 2020 Wróbel ,Sverige wypróbuję tę podpuszczke . Pepuś ,taka właśnie podpuszczke zastosowałem. A do "oscypków dadstosuje się chlorek wapnia ?Mnie uczono, ze do każdego mleka które nie jest prosto od krowy. Czyli każdego sterylizowabegogo Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 25 Listopada 2020 (edytowane) Mleko biorę "od chłopa " i stosuję chlorek wapnia."Chlorek wapnia należy dodawać do mleka w celu zwiększenia wydajności produkcji sera – polepsza konsystencję i krzepliwość mleka oraz wzbogaca je w wapń. Jego użycie zmniejsza straty kazeiny oraz tłuszczu.." Za jedną wysyłką zamów sobie jeszcze te bakterie https://serowar.pl/p...u-probiotyk/757 Dobre do Korycina i sam jogurt jest super Koryciny zakwaszam tym co mam pod ręką tzn. zsiadłe mleko, kefir, jogurt.Altrax ja na tej podpuszczce robię co najmniej raz w tygodniu ok 30 l. mleka .Z doświadczenia twierdzę że jest dobra. Edytowane 25 Listopada 2020 przez Pepuś Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 25 Listopada 2020 No ja mam mleko może nie od "chłopa" ale od "baby" ( czarującej ,młodej gospodyni ) i nie wiem czy chlorek w tym przypadku konieczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 25 Listopada 2020 Atrax , a próbowałeś zrobić ser z mleka " od krowy " a nie " od baby " ? Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 25 Listopada 2020 Koryciny zakwaszam tym co mam pod ręką tzn. zsiadłe mleko, kefir, jogurt. A ja pod ręką mam właśnie te bakterie (nie muszę czytać etykiet co tam ciekawego tym razem dodali do jogurtu sklepowego czy latać po całym mieście szukając jednej/konkretnej marki ) i nie wiem czy chlorek w tym przypadku konieczny Moim zdaniem niekonieczny. Mam w lodówce i używałem go tylko do mleka sklepowego. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 25 Listopada 2020 Atrax , a próbowałeś zrobić ser z mleka " od krowy " a nie " od baby " ? Cholera Waldek , może tu jest problem ? Moim zdaniem niekonieczny. Mam w lodówce i używałem go tylko do mleka sklepowego. Czyli nie kupuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 25 Listopada 2020 Ja zaczęłam w ramach eksperymentu zakwaszać mleko na korycin łyżeczką rozpuszczonego zaczynu bo nie byłam zadowolona z efektu użycia innych zakwaszaczy w postaci np zsiadłego mleka, kefiru itp. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 28 Grudnia 2020 (edytowane) Kochani, pomóżcie Po pierwszym nie do końca udanym wykonaniu gołek ,przejrzałem naście przepisów i każdy inny jedni zalecają mleko mleko prosto od krowy ,inni z kolei żeby z mleka zdjąć śmietanę. Ma to w ogóle jakieś znaczenie na wyrób końcowy ? podzielcie się doświadczeniami ,bo nie chcę zepsuć mleka . A na podpuszce mam zalecana temp. mleka 32 stopnie ,Nie za mało ? tak samo dozowanie 2-3 ml na 10 l mleka,ale dokładna ilość w zależności od rodzaju sera I ile teraz dać ? Edytowane 28 Grudnia 2020 przez Atrax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Może inni to robią, ale np. moje serki niezależnie jakiego będą typu i rodzaju, jeżeli są wykonywane ze świeżego mleka prosto od krowy, to nigdy nie są odciągane ze śmietany. Zawsze mają jej pełną zawartość, bo lubię serki żółciutkie i tłuściutkie. Nigdy nie miałem przypadku aby serek twarogowy, Korycin, czy Gołka typu oscypek się nie nie udały. Jednak nie każdy lubi "tłusto", ale na przykład dla mnie mleko o zawartości tłuszczu 2%, jest smakowo ohydne, i że tak powiem "niepijalne", a tym bardziej nie nadające się na jakiekolwiek wyroby serowarskie. jednak inni je lubią bo smaki mamy rożne, i tego należy się trzymać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Atrax, zwróć się o pomoc do Koleżanki EAnny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Ja też nigdy śmietany nie odciągam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Czyli zostaje ze śmietanką. Poczytałem też o próbie podpuszczki ,i zastanawiam się teraz w ciągu jakiego czasu powinien się wytworzyć skrzep na gołki i czy to ma znaczenie czy skrzep wytworzy się w 30 min, czy w ciągu godziny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Może inni to robią, ale np. moje serki niezależnie jakiego będą typu i rodzaju, jeżeli są wykonywane ze świeżego mleka prosto od krowy, to nigdy nie są odciągane ze śmietany. I o to chodzi , nie raz tylko odciągam śmietanę jak robię sera twarogowego, na prośbę żony. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Na gołki nie ściągam śmietany. Skrzep "robię" w 40 do 60min. (po 40 min robię pierwszą próbę) Jak skrzep ładnie podchodzi serwatką zaczynam pomału ciąć najpierw na 4 a po ok 15 min. dalej. Nie spieszę się.Sera nie robimy na czas tylko na wyczucie dlatego wszystkie minuty są w przybliżeniu. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Więc jak dostanę mleko ,to w sobotę kolejne podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 28 Grudnia 2020 jedni zalecają mleko mleko prosto od krowy ,inni z kolei żeby z mleka zdjąć śmietanę. Ma to w ogóle jakieś znaczenie na wyrób końcowy ? podzielcie się doświadczeniami ,bo nie chcę zepsuć mleka Każdy ser podpuszczkowy wyjdzie zarówno z mleka pełnego jak i odtłuszczonego.Jednak wszystkie oryginalne sery niepasteryzowane robione są z mleka pełnego, ewentualnie po zebraniu śmietanki tzw. podstojowej.Jednak wyrób końcowy jest tym smaczniejszy, im mleko ma więcej tłuszczu. Niektóre sery miękkie podpuszczkowo-kwasowe robi się z mleka wzmocnionego śmietanką.Twarogi (sery kwasowe) są lepsze z mleka lekko zbieranego, zaś te, przeznaczone do zgliwienia - wręcz z mleka odtłuszczonego/niskoprocentowego. w ciągu jakiego czasu powinien się wytworzyć skrzep na gołki i czy to ma znaczenie czy skrzep wytworzy się w 30 min, czy w ciągu godziny ? Czas krzepnięcia mleka jest jednym z podstawowych parametrów technologicznych wyrobu każdego sera.Poszczególne gatunki wymagają konkretnych, recepturowych czasów krzepnięcia w konkretnej temperaturze.Ma to zdecydowany wpływ na całą mikrobiologię, twardość i w efekcie kierunek dojrzewania sera. np. sery pleśniowe należą do serów miękkich i wymagają dłuższego czasu krzepnięcia w niższej temperaturze.Są nawet sery o czasie krzepnięcia ok. 20h.Gołki nie należą do wymagających serów, bo w zasadzie rzadko poddawane są dojrzewaniu a raczej są wędzone.Jednak należą do serów twardych, dogrzewanych więc ich czas krzepnięcia powinien wynosić 30-40 min. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 28 Grudnia 2020 "Moja" podpuszczka z biowinu ścina dopiero po dodaniu 10 kropli na litr ( według instrukcji powinno starczyć 5 ) - trwa to ok 60minut .Śmietanki nie zbieram , mleko podgrzewam do ok 36-37stC . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.