domeldoom Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Lutego 2021 Moja pierwsza kiełbasa wyglądała podobnie do Twojej. To było 15 lat temu Też tak zaczynałem 11 lat temu (niedługo rocznica) i gdyby mi tylko klaskali nie doszedł bym nigdy do tego gdzie teraz jestem. Więcej wiedzy i wiadomości wyciągnąłem z konstruktywnej krytyki niż z z poklasku.Wolę swoją "niewłaściwie" zrobioną niż najlepszą ze sklepu i tak czy inaczej będę robił dalej. Może i tak tylko ,że ta Twoja nie jest zdrowa, ale widzę ,że złapałeś bakcyla.Jak się trochę dokształcisz to może będzie lepiej. .stety-niestety mam małą grillo-wędzarnię, gdzie jest ciasno i mała odległość pomiędzy paleniskiem, a samą częścią do wędzenia, To nie jest powód tylko wymówka. I w małej da się ładnie wędzićDziękuję, będę pracował.Tymczasem finał poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-698366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Lutego 2021 Na razie się nie chwal bo nie ma czym. Poczytaj szczególnie " Akademię Dziadka". Jak coś będzie niejasne możesz pytać. Nawet na PW Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-698367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Lutego 2021 Na razie się nie chwal bo nie ma czym. Poczytaj szczególnie " Akademię Dziadka". Jak coś będzie niejasne możesz pytać. Nawet na PWCelem nie było "się chwalenie", ale OK, już nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-698375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Lutego 2021 OK, już nie będę. Gdybym była Tobą, zapytałabym jakie są zastrzeżenia do kiełbasy i co powinno było być zrobione "inaczej".To "nie chwal się" jest IMO taką figurą retoryczna sugerującą pewne zastrzeżenia do wędzenia. Rzucę tutaj takie hasło: OSUSZANIE ! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-698376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Lutego 2021 Skoro tak wnikliwie sprawdziłeś od kiedy jestem zarejestrowany Do tego nie trzeba specjalnych starań, ani żadnych detektywistycznych zdolności - wystarczy najechać myszką na NICK. Jeśli poczułeś się urażony moim wpisem to przepraszam - nie było to moją intencją.Co do zasadności i sensowności krytyki - jeśli zawoalowany przekaz nie dotarł - napiszę wprost. Pierwszy mój wpis nt. kiełbasy datowany jest na: 31 sty 2021 - 09:23... https://wedlinydomow...az/#entry694579 27 lutego wołasz "Pomocy", a od 31 stycznia nawet nie sprawdziłeś co zrobić z jelitami mimo tego, że w podanym przez Ciebie linku do ich dystrybutora jest opisane "PRZYGOTOWANIE JELIT WIEPRZOWYCH DO PRODUKCJI KIEŁBASY".Tak nie można robić nie tylko wędlin, ale i żadnej innej żywności. I nie tłumaczy tego to, że: wiem doskonale, ale taki już jestem. Chciałem tylko zwrócić uwagę na to, że w naszym hobby pośpiech i brak podstawowych wiadomości to zagrożenie dla zdrowia nie tylko naszego, ale i innych konsumentów. tak czy inaczej będę robił dalej. I to jest z tego wszystkiego najważniejsze tylko przed kolejną produkcją (najlepiej jeszcze przed zakupem mięsa) zapoznaj się chociaż z elementarnymi wiadomościami dotyczącymi wyrobu i zasad wędzenia, a będziesz mógł spokojnie delektować się domowymi wyrobami.Wiem, że po tym nie będziesz do mnie pałał sympatią, ale jeśli przez to zaczniesz robić "zdrowsze" wędliny to jakoś to "przetrawię" i zniosę z godnością - cel uświęca środki.Już tak mam, że bezpieczeństwo konsumentów jest dla mnie kluczową sprawą. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-698377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Lutego 2021 Dzięki za wszystkie podpowiedzi.Biorę się za siebie :-) Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-698392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Lutego 2021 Tomku jak cos to o wszystko pytaj.Zawsze tu znajdziesz osoby.które Tobie pomogą! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-698432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Lutego 2021 (edytowane) Pilnuj temperatury Ja mam 2 termometry Jeden w drzwiczkach ,a drugi elektroniczny ze szpikulcem [sondą ] - wstawiam ją w środek wędzarki obok wędlin Do wędzarki wkładaj już osuszone wędliny i początkowo osuszaj je bez dymu .Wędź do pożądanego koloru nie na czas ,jeśli potem będziesz parzył , chyba ,ze lubisz takie okopcone ,czy mocno uwędzone wędliny. Edytowane 28 Lutego 2021 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-698441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) Cześć, co popsułem?Szczerze powiedziawszy, nie jestem zadowolony Po nadzianiu suszyłem - na koniec suszenia foto w misce.Wędząc trzymałem 45 - 55 stopni - na ile utrzymałem temperaturę. Część przeznaczyłem do parzenia, część podciągnąłem temperaturę by w środku osiągnąć 70 stopni. Wędzarnia jak na foto.Wędzone bardzo suchą olchą.Foto 1: z lewej kiełbasy wyżej zawieszone, z prawej niżej - mam małą "wędzarnię" w stylu lokomotywa czy grillo-wędzarnia i nie wiem jak zrobić by było ogrzane równomiernie - kiełbasy tylko wędzone, te po 70 stopniach wewnątrz.Foto 2: kiełbasy po parzeniu. Proszę o podpowiedzi. pozdrawiam,Tomek Edytowane 28 Marca 2021 przez domeldoom Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-701705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Marca 2021 Jak wędzarnia wędzi nierównomiernie przekładaj w niej towar. Ogólnie wynik przyzwoity Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-701746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) Jak wędzarnia wędzi nierównomiernie przekładaj w niej towar. Ogólnie wynik przyzwoityI nie przeładowywuj wędzarni . żeby dym miał swobodny przepływ. Edytowane 28 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-701750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Jak wędzarnia wędzi nierównomiernie przekładaj w niej towar. Ogólnie wynik przyzwoityI nie przeładowywuj wędzarni . żeby dym miał swobodny przepływ. Na foto jest przeładowane? Jak wędzarnia wędzi nierównomiernie przekładaj w niej towar. Ogólnie wynik przyzwoity Ciasno tam (mam po 2 sztuki w pionie na 1 haku - inaczej mógłbym wędzić tylko pewnie max 10 sztuk), i pręt do wieszania trudno dostępny - ogólnie manewrowanie niewygodne.Edit: ale na to mam już pomysł - będę wiązał na sznurkach, w pętka po 4 sztuki i łatwiej będzie obrócić. Na drugim foto 2 sztuki eksperymentalnie dowędzane z rana w około 35 - 40 stopniach - wg mnie lepiej, ale proszę o opinię Edytowane 28 Marca 2021 przez domeldoom Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-701779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Marca 2021 wg mnie lepiej, ale proszę o opinię Wygląda jakby wyciekał z niej tłuszcz, przy pieczonej nawet tak nie ma, przy 35-40 stopniach nie powinno tak być. Może użyłeś złego tłuszczu a może za drobno go zmieliłeś. Nic nie napisałeś o składzie i rozdrobnieniu. Może masz nieodpowiedni termometr. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-701780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) wg mnie lepiej, ale proszę o opinięWygląda jakby wyciekał z niej tłuszcz, przy pieczonej nawet tak nie ma, przy 35-40 stopniach nie powinno tak być. Może użyłeś złego tłuszczu a może za drobno go zmieliłeś. Nic nie napisałeś o składzie i rozdrobnieniu. Może masz nieodpowiedni termometr. Wieprzowa II - 6 kgboczek surowy - 1,5 kgSitko 8 mm całość.Termometr OK - kontrolowany z laboratoryjnym. Edytowane 28 Marca 2021 przez domeldoom Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-701792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 28 Marca 2021 A co z termometrem? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-701794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 28 Marca 2021 Podajesz temperaturę w batonie, czy w wędzarni? Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-701795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) A co z termometrem?Chyba jesteś prorokiem :-), a do tego nastąpił zbieg okoliczności.Wczoraj było wszystko OK na 100% bo kontrolowałem termometr z laboratoryjnym - takie zboczenie chemika pracującego w branży.Rano przed ponownym uruchomieniem nie sprawdziłem.Dzisiaj, po Twojej uwadze sprawdziłem go ponownie i jest 20 stopni różnice - ten z wędzaka zaniża o 31 stopni. Widać oko fachowca - szacuneczek @paweljack[Dodano: 28 mar 2021 - 16:57]Podajesz temperaturę w batonie, czy w wędzarni?W wędzarni. Edytowane 28 Marca 2021 przez domeldoom Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-701818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 29 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Marca 2021 Cześć,coś pokręciłem, a nie mogę edytować - termometr z wędzarni zaniża o 31 stopni.pozdrawiam,Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-701909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Marca 2021 Masz przyczynę, kiełbasę piekłeś a nie wędziłeś Przy czym wygląda na to, że i trochę ją kisiłeś, za mała szybkość przepływu dymu. Masz malutką wędzarkę i palenisko blisko wędzonek. Musisz bardzo uważać, żeby nie pojawiały się płomienie w palenisku. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-701912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 29 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Marca 2021 Masz przyczynę, kiełbasę piekłeś a nie wędziłeś Przy czym wygląda na to, że i trochę ją kisiłeś, za mała szybkość przepływu dymu. Masz malutką wędzarkę i palenisko blisko wędzonek. Musisz bardzo uważać, żeby nie pojawiały się płomienie w palenisku. Termometr naprawiony. Co masz na myśli pisząc o malej prędkości dymu?Tyczy się to wędzenia dziań wcześniej, to z foto gdzie widać kiełbasy zawieszone? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-701969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Marca 2021 Dym tym kominkiem uchodzi swobodnie, czy masz tam jakiś szyber? Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-701995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 30 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 30 Października 2021 Jest poprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-729423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 30 Października 2021 Jest poprawa? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-729425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 30 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 30 Października 2021 (edytowane) Jest poprawa? Grazie Amigo!Fakt, teraz patrząc na pierwsze "wyroby" jest chyba lepiej.Kreatywny opierd**l działa... Dzięki. Edytowane 30 Października 2021 przez domeldoom Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-729433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 30 Października 2021 Kreatywny opierd**l działa... Nie tak , ale konstruktywna krytyka czasami pomaga , o ile druga strona chce pomocy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18167-pomocy/page/2/#findComment-729437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.