Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Noooo, i "Co tam panie w polityce" :D ???

 

W polityce ma się dobrze :D po czterech dniach sok zlałem do butelek, buraczki zalałem 2l wody z dodatkiem 40g soli (już nie będę zlewał soku, buraki zostaną przeznaczone do konsumpcji). Na samym początku zastanawiałem się czy cukru nie dałem za dużo ponieważ sok miał bardzo gęstą konsystencji, po 4 dniach jak zlewałem do butelek to konsystencja uległa rozcieńczeniu (sok jest esencjonalny). Sok jest smaczny lekko słony, słodycz nie jest wyczuwalna :tongue:.

post-84535-0-60221500-1635967025_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730160
Udostępnij na innych stronach

Noooo, panie kolego :thumbsup:, tylko siadać i pić :D:clap: !!!

 

Mogę tylko dodać, że zakwas przygotowany na bazie buraków szatkowanych na grubej tarce jarzynowej, barwę ma zdecydowanie ciemniejszą, a przypuszczam że dzięki temu esencjonalność jest również nieco wyższa. Proporcje cukru jakie podawałem, czyli ( 1 duża łyżka stołowa na 1 litr wody, i 1 łyżka soli na 3 litry wody), powodują że nie ma wyczuwalnej słoności, czy zbyt intensywnej słodyczy, smaki się równoważą, i napój smakuje tylko słodko kwaśno. Po kilkudniowym pobycie w lodówce, raczej bardziej kwaskowato. No ale to już będziesz mógł ocenić ew. "następną razą" :D. "Ważne że pierwsze koty za płoty" :thumbsup:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730165
Udostępnij na innych stronach

Tak oto wyglądają moje buteleczki robione w ubiegłym tygodniu :D .

Barwa kwasu tak ciemna że zupełnie nie przezroczysta :thumbsup:

post-49725-0-68715400-1635971356_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730174
Udostępnij na innych stronach

Ja moj kwas tez mam bardzo intensywny , taki jak Sverige 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730226
Udostępnij na innych stronach

Sok z buraków to niby nie to samo co kwas buraczany, ale generalnie burak to wspaniałe warzywo, a ja bym nawet powiedział bez kozery, trzymając się słów klasyków z Unii Europejskiej że to "owoc", no bo skoro według specjalistów z UE, marchew może być owocem :D, to przecież "Burak" też nie od macochy, a zalet ma na pewno zdecydowanie więcej niż marchewka :thumbsup: . https://zywienie.abczdrowie.pl/sok-z-burakow-obniza-cisnienie-krwi-i-zapobiegania-demencji

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730335
Udostępnij na innych stronach

no bo skoro według specjalistów z UE, marchew może być owocem

Jeżeli marchewka może być owocem to ślimak jest rybą :D według tych samych specjalistów :D.

 

 

Sok z buraków to niby nie to samo co kwas buraczany,

Tak przy okazji kwasów to przymierzam się do zrobienia kwasu chlebowego.

 

 

Ja moj kwas tez mam bardzo intensywny , taki jak Sverige

:thumbsup::clap:

Kolor uzależniony jest od gatunku buraka i zawartej w nim betaniny. Ponoć smakosze cenią sobie buraki o intensywnie barwie czerwonej z widocznymi "słojami". Ja lubię buraki w każdej postaci a szczególnie śledzie pod pierzynką w wykonaniu Agi :tongue: szkoda, że rzadko je robi.   

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730349
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja lubię buraki w każdej postaci a szczególnie śledzie
No i proszę śledzie mniam mniam.  Wracając do buraków  - mój ulubiony opolski podłużny :D  ;) . Czy do kwasu obieracie buraki czy tylko myjecie ?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730350
Udostępnij na innych stronach

Osobiście obieram, tak też zaleca większość przepisów, ale można tylko obciąć końcówki i dokładnie buraki wyszorować, i też będzie dobrze, wybór należy do Ciebie :D.  Próbowałem wiele różnych gatunków. Te podłużne są chyba trochę bardziej słodkie i soczyste, ale w gotowym produkcie nie zauważyłem praktycznie różnicy. Ważne jest jednak to co tak zdecydowanie wielokrotnie podkreślam. Jeżeli chcemy aby sok był maksymalnie esencjonalny, i posiadał odpowiednią konsystencję, to buraki muszą być pokrojone maksymalnie drobno, i żadne zaklinanie rzeczywistości sytuacji nie zmieni. każdy ma jednak prawo do własnej opinii. Ja robię ten "Kwas buraczany" od wielu lat. Wypracowałem sobie ową recepturę, i precyzyjnie ją opisałem. Każdy ma jednak prawo do swych własnych zmian,. Sytuacja wygląda podobnie jak z "Kiełbasą Szczepana"  :D . Podał przepis podstawowy i skład wyrobu, i jadąc klasykiem "gitara"  :D . Co kto z tym zrobi dalej, to jego sprawa, ma prawo. Grzegorz np. wprowadził zmiany i  zrobił po swojemu, otrzymał piękny, o rubinowym kolorze "Kwas Grzegorza", zapewne też wspaniale smakujący :thumbsup:. Dokonywanie własnych zmian i eksperymentów dopasowując wyroby do własnego smaku, to rzecz jak najbardziej wskazana :D:thumbsup:. Tak więc trzeba wypróbować obierane, oraz ze skórką, i porównać, innej metody nie ma :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730355
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy do kwasu obieracie buraki czy tylko myjecie ?

 

 

Ponieważ robię z własnych buraków to tylko myję szczoteczką .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730360
Udostępnij na innych stronach

 

 

Te podłużne są chyba trochę bardziej słodkie i soczyste, ale w gotowym produkcie nie zauważyłem praktycznie różnicy.

Teoretycznie kwas powinien być bardziej kwaśny i intensywny, ponieważ bakterie mają do dyspozycji więcej cukrów. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730369
Udostępnij na innych stronach

Ja uzywam burakow bez nazwy bo nie ma napisane (nie latam po sklepie zeby znalesc tego co wie ,bo jak znam zycie to sprzedawcy w sklepie wiedza tyle co wyczytaja w necie)zazwyczaj sa mocno ciemne ,zawsze obieram na sok , do pieczenia na zrobienie zasmazanych w lupinach .Wedlog mnie kwas jest bardziej kwasny jak dluzej stoi najlepiej jednak lubie sok z buraka wycisniety ,sam z marchewka czy z jablkiem.

...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730399
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy do kwasu obieracie buraki czy tylko myjecie

 

 

zawsze obieram na sok

Dostaję buraki od dziadków z własnego warzywnika (nie znam gatunku) ale i tak obieram. Kiedyś jak miałem warzywnik to sadziłem różne gatunki, najlepiej mi smakowały ćwikłowe Czerwona Kula.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730407
Udostępnij na innych stronach

Ja używam buraków bez nazwy bo nie ma napisane (nie latam po sklepie żeby znaleźć tego co wie ,bo jak znam życie to sprzedawcy w sklepie wiedza tyle co wyczytają w necie, zazwyczaj są mocno ciemne, zawsze obieram na sok , do pieczenia na zrobienie zasmażanych w łupinach .Według mnie kwas jest bardziej kwaśny jak dłużej stoi najlepiej jednak lubię sok z buraka wyciśnięty ,sam z marchewką czy z jabłkiem.

...

 

Zgadzam się z Electrą całkowicie, również i ja rozróżniam głównie podłużne i okrągłe buraczki, ich nazwami się zbytnio, a nawet wcale, nie interesuję. Używam jeden jak i drugi gatunek, większych różnic nie zauważyłem, o czym wcześniej pisałem. Też na sok, wyciskany na świeżo, czy na kwas, obieram, na tarte np. do ćwikły, czy na zasmażane gotuję lub piekę w łupinie. Kwas czym dłużej stoi w lodówce, staje się bardziej kwaśny, bo nadal fermentuje, o czym też wcześniej pisałem. Dla tego że osobiście preferuję słodko kwaśny, to staram się nastaw 2,5 - 3,0 litrowy wypijać max. w ciągu tygodnia. Można by go oczywiście pasteryzować, aby dalej nie fermentował, no ale wtedy straci wszystko to na czym nam najbardziej zależy :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730429
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dostaję buraki od dziadków z własnego warzywnika (nie znam gatunku)

 

Myśmy w tym roku  posadzili  "Czerwoną Kulę". Pychota. W przyszłym roku powtórka.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730436
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz, ..ahhh gdybym  ja nie mieszkala w bloku i miala lepsze zdrowie to ogrodek bylby napewno , szczwgolnie ze i nas teraz jest moda na samowyzywiajace sie gospodarstwa w miescie / jedno jest np akurat tam gdzie moi rodzice mieszkaja ..,,,jeszcze dokladnie go nie zlokalizowalam ....ale wiem ze maja owieczki i jakas odmiane kur co prawie sa jak indyki :)

tonda di Chioggia (polkabeta) taka odmiane buralow kupuje jak robie karpaccio :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730458
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja rozróżniam głównie podłużne i okrągłe buraczki, ich nazwami się zbytnio, a nawet wcale, nie interesuję
Oj Jarku ,najwyższy czas byś sie zapoznał  :D  :D  :D  z nazwami i właściwościami ....tak jak z mięsem - pomiędzy golonką a polędwiczką duża różnica a przecież  to i to mięso :D.  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730495
Udostępnij na innych stronach

Nie te "oczy", nie ten "wzrok" Masku :facepalm:, ważne że "soczek" ma kolorek i smak, dziś też już grzmotnąłem "lufę" z samego rana, a co tam, kto bogatemu zabroni, nie ma co sobie żałować :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730504
Udostępnij na innych stronach

"Czerwoną Kulę". Pychota

 

:thumbsup: zawsze siałem gęsto po to żeby po przerwaniu zrobić "botwinkę" lub chłodnik :tongue:

 

jakas odmiane kur co prawie sa jak indyki :)

 

Kurki jak kurki są nieco mniejsze, ale koguty to dopiero istne indyki :facepalm:  ok 5 kg. Mięsa nie polecam, żadna rewelacja.

post-84535-0-84700600-1636121292_thumb.jpg

[Dodano: 05 lis 2021 - 15:12]

 

 

dziś też już grzmotnąłem "lufę"

Dobrze się robi na żołądku przynajmniej na drugi dzień po.... :D lek ja ta lala. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730511
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aga wymyśliła ciasto z dyni.
 

 

 Bardzo lubie ciasta z warzywami.  :clap:

 Aga, do tego zrob jeszcze krem na dynii przeloz to ciasto. Wtedy "niebo w gebie". :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730769
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.