Grzewlod Opublikowano 3 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 3 Listopada 2021 Noooo, i "Co tam panie w polityce" ??? W polityce ma się dobrze po czterech dniach sok zlałem do butelek, buraczki zalałem 2l wody z dodatkiem 40g soli (już nie będę zlewał soku, buraki zostaną przeznaczone do konsumpcji). Na samym początku zastanawiałem się czy cukru nie dałem za dużo ponieważ sok miał bardzo gęstą konsystencji, po 4 dniach jak zlewałem do butelek to konsystencja uległa rozcieńczeniu (sok jest esencjonalny). Sok jest smaczny lekko słony, słodycz nie jest wyczuwalna . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 3 Listopada 2021 (edytowane) Noooo, panie kolego , tylko siadać i pić !!! Mogę tylko dodać, że zakwas przygotowany na bazie buraków szatkowanych na grubej tarce jarzynowej, barwę ma zdecydowanie ciemniejszą, a przypuszczam że dzięki temu esencjonalność jest również nieco wyższa. Proporcje cukru jakie podawałem, czyli ( 1 duża łyżka stołowa na 1 litr wody, i 1 łyżka soli na 3 litry wody), powodują że nie ma wyczuwalnej słoności, czy zbyt intensywnej słodyczy, smaki się równoważą, i napój smakuje tylko słodko kwaśno. Po kilkudniowym pobycie w lodówce, raczej bardziej kwaskowato. No ale to już będziesz mógł ocenić ew. "następną razą" . "Ważne że pierwsze koty za płoty" . Edytowane 3 Listopada 2021 przez sverige2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 3 Listopada 2021 (edytowane) Tak oto wyglądają moje buteleczki robione w ubiegłym tygodniu .Barwa kwasu tak ciemna że zupełnie nie przezroczysta Edytowane 3 Listopada 2021 przez chudziak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 4 Listopada 2021 Barwa kwasu tak ciemna że zupełnie nie przezroczysta Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 4 Listopada 2021 Ja moj kwas tez mam bardzo intensywny , taki jak Sverige https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 4 Listopada 2021 Sok z buraków to niby nie to samo co kwas buraczany, ale generalnie burak to wspaniałe warzywo, a ja bym nawet powiedział bez kozery, trzymając się słów klasyków z Unii Europejskiej że to "owoc", no bo skoro według specjalistów z UE, marchew może być owocem , to przecież "Burak" też nie od macochy, a zalet ma na pewno zdecydowanie więcej niż marchewka . https://zywienie.abczdrowie.pl/sok-z-burakow-obniza-cisnienie-krwi-i-zapobiegania-demencji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 4 Listopada 2021 (edytowane) no bo skoro według specjalistów z UE, marchew może być owocemJeżeli marchewka może być owocem to ślimak jest rybą według tych samych specjalistów . Sok z buraków to niby nie to samo co kwas buraczany,Tak przy okazji kwasów to przymierzam się do zrobienia kwasu chlebowego. Ja moj kwas tez mam bardzo intensywny , taki jak Sverige Kolor uzależniony jest od gatunku buraka i zawartej w nim betaniny. Ponoć smakosze cenią sobie buraki o intensywnie barwie czerwonej z widocznymi "słojami". Ja lubię buraki w każdej postaci a szczególnie śledzie pod pierzynką w wykonaniu Agi szkoda, że rzadko je robi. Edytowane 4 Listopada 2021 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 4 Listopada 2021 Ja lubię buraki w każdej postaci a szczególnie śledzie No i proszę śledzie mniam mniam. Wracając do buraków - mój ulubiony opolski podłużny . Czy do kwasu obieracie buraki czy tylko myjecie ? Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 4 Listopada 2021 Osobiście obieram, tak też zaleca większość przepisów, ale można tylko obciąć końcówki i dokładnie buraki wyszorować, i też będzie dobrze, wybór należy do Ciebie . Próbowałem wiele różnych gatunków. Te podłużne są chyba trochę bardziej słodkie i soczyste, ale w gotowym produkcie nie zauważyłem praktycznie różnicy. Ważne jest jednak to co tak zdecydowanie wielokrotnie podkreślam. Jeżeli chcemy aby sok był maksymalnie esencjonalny, i posiadał odpowiednią konsystencję, to buraki muszą być pokrojone maksymalnie drobno, i żadne zaklinanie rzeczywistości sytuacji nie zmieni. każdy ma jednak prawo do własnej opinii. Ja robię ten "Kwas buraczany" od wielu lat. Wypracowałem sobie ową recepturę, i precyzyjnie ją opisałem. Każdy ma jednak prawo do swych własnych zmian,. Sytuacja wygląda podobnie jak z "Kiełbasą Szczepana" . Podał przepis podstawowy i skład wyrobu, i jadąc klasykiem "gitara" . Co kto z tym zrobi dalej, to jego sprawa, ma prawo. Grzegorz np. wprowadził zmiany i zrobił po swojemu, otrzymał piękny, o rubinowym kolorze "Kwas Grzegorza", zapewne też wspaniale smakujący . Dokonywanie własnych zmian i eksperymentów dopasowując wyroby do własnego smaku, to rzecz jak najbardziej wskazana . Tak więc trzeba wypróbować obierane, oraz ze skórką, i porównać, innej metody nie ma . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 4 Listopada 2021 Czy do kwasu obieracie buraki czy tylko myjecie ? Ponieważ robię z własnych buraków to tylko myję szczoteczką . "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 4 Listopada 2021 Te podłużne są chyba trochę bardziej słodkie i soczyste, ale w gotowym produkcie nie zauważyłem praktycznie różnicy. Teoretycznie kwas powinien być bardziej kwaśny i intensywny, ponieważ bakterie mają do dyspozycji więcej cukrów. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 5 Listopada 2021 Ja uzywam burakow bez nazwy bo nie ma napisane (nie latam po sklepie zeby znalesc tego co wie ,bo jak znam zycie to sprzedawcy w sklepie wiedza tyle co wyczytaja w necie)zazwyczaj sa mocno ciemne ,zawsze obieram na sok , do pieczenia na zrobienie zasmazanych w lupinach .Wedlog mnie kwas jest bardziej kwasny jak dluzej stoi najlepiej jednak lubie sok z buraka wycisniety ,sam z marchewka czy z jablkiem.... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 5 Listopada 2021 Czy do kwasu obieracie buraki czy tylko myjecie zawsze obieram na sok Dostaję buraki od dziadków z własnego warzywnika (nie znam gatunku) ale i tak obieram. Kiedyś jak miałem warzywnik to sadziłem różne gatunki, najlepiej mi smakowały ćwikłowe Czerwona Kula. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 5 Listopada 2021 Ja używam buraków bez nazwy bo nie ma napisane (nie latam po sklepie żeby znaleźć tego co wie ,bo jak znam życie to sprzedawcy w sklepie wiedza tyle co wyczytają w necie, zazwyczaj są mocno ciemne, zawsze obieram na sok , do pieczenia na zrobienie zasmażanych w łupinach .Według mnie kwas jest bardziej kwaśny jak dłużej stoi najlepiej jednak lubię sok z buraka wyciśnięty ,sam z marchewką czy z jabłkiem.... Zgadzam się z Electrą całkowicie, również i ja rozróżniam głównie podłużne i okrągłe buraczki, ich nazwami się zbytnio, a nawet wcale, nie interesuję. Używam jeden jak i drugi gatunek, większych różnic nie zauważyłem, o czym wcześniej pisałem. Też na sok, wyciskany na świeżo, czy na kwas, obieram, na tarte np. do ćwikły, czy na zasmażane gotuję lub piekę w łupinie. Kwas czym dłużej stoi w lodówce, staje się bardziej kwaśny, bo nadal fermentuje, o czym też wcześniej pisałem. Dla tego że osobiście preferuję słodko kwaśny, to staram się nastaw 2,5 - 3,0 litrowy wypijać max. w ciągu tygodnia. Można by go oczywiście pasteryzować, aby dalej nie fermentował, no ale wtedy straci wszystko to na czym nam najbardziej zależy . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 5 Listopada 2021 Dostaję buraki od dziadków z własnego warzywnika (nie znam gatunku) Myśmy w tym roku posadzili "Czerwoną Kulę". Pychota. W przyszłym roku powtórka. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 5 Listopada 2021 @arkadiusz, ..ahhh gdybym ja nie mieszkala w bloku i miala lepsze zdrowie to ogrodek bylby napewno , szczwgolnie ze i nas teraz jest moda na samowyzywiajace sie gospodarstwa w miescie / jedno jest np akurat tam gdzie moi rodzice mieszkaja ..,,,jeszcze dokladnie go nie zlokalizowalam ....ale wiem ze maja owieczki i jakas odmiane kur co prawie sa jak indyki tonda di Chioggia (polkabeta) taka odmiane buralow kupuje jak robie karpaccio https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 5 Listopada 2021 ja rozróżniam głównie podłużne i okrągłe buraczki, ich nazwami się zbytnio, a nawet wcale, nie interesuję Oj Jarku ,najwyższy czas byś sie zapoznał z nazwami i właściwościami ....tak jak z mięsem - pomiędzy golonką a polędwiczką duża różnica a przecież to i to mięso . Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 5 Listopada 2021 Nie te "oczy", nie ten "wzrok" Masku , ważne że "soczek" ma kolorek i smak, dziś też już grzmotnąłem "lufę" z samego rana, a co tam, kto bogatemu zabroni, nie ma co sobie żałować . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 5 Listopada 2021 (edytowane) "Czerwoną Kulę". Pychota zawsze siałem gęsto po to żeby po przerwaniu zrobić "botwinkę" lub chłodnik . jakas odmiane kur co prawie sa jak indyki Kurki jak kurki są nieco mniejsze, ale koguty to dopiero istne indyki ok 5 kg. Mięsa nie polecam, żadna rewelacja.[Dodano: 05 lis 2021 - 15:12] dziś też już grzmotnąłem "lufę"Dobrze się robi na żołądku przynajmniej na drugi dzień po.... lek ja ta lala. Edytowane 5 Listopada 2021 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 5 Listopada 2021 Czy do kwasu obieracie buraki czy tylko myjecie ? Ja nie obieram, myję dokładnie. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 6 Listopada 2021 Dziś od dziadków dostałem połowę dyni.Frytki dyniowe na obiad czuć słodycz.Aga wymyśliła ciasto z dyni. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 6 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 6 Listopada 2021 Dziś od dziadków dostałem połowę dyni. A ten pomiar to co? http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 6 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 6 Listopada 2021 A ten pomiar to co? Waga połówki 12,85kg . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 6 Listopada 2021 Aga wymyśliła ciasto z dyni. Bardzo lubie ciasta z warzywami. Aga, do tego zrob jeszcze krem na dynii przeloz to ciasto. Wtedy "niebo w gebie". Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 7 Listopada 2021 Sok z kiszonych buraków i 10%jablek Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/13/#findComment-730822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi