Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W naszych emotkach brakuje jednej - zaślinionej :D

:clap: :clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/5/#findComment-713860
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Dobrze poczekam :D,  spiesz się zobacz jakie już smakołyki Ciebie ominęły GOLONKO -pyszotto :tongue:

 

1. Golonka pieczona przez Rafała i Muskiego :tongue:

attachicon.gifrafal1.jpg

 

 

 

Golonki wyglądają super, Muski a jak robiliście golonki, są przypiekane czy w glazurze?

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/5/#findComment-713893
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem zwolennikiem tortów, ale nie powiem, wygląda zaj...e, ale mimo wszystko wybrałbym golonkę smażoną na cebuli.
I mało by mnie to interesowało, że była peklowana i pieczona, bo wygląd ma super, a oczyma tez człowiek je  :clap:  :thumbsup: 

 

post-40314-0-53817000-1625730325_thumb.jpg

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/5/#findComment-713895
Udostępnij na innych stronach

super golonki,

 

Twoje delegacyjne golonto też pyszności z barszczykiem mniam :thumbsup:

 

przypiekane czy w glazurze

:thumbsup:

 

 

 

była peklowana i pieczona,

Też wolę mięso od słodkości, była duszona i nie peklowana, mam na myśli golonko lekko poddymione przed duszeniem w siatce wędliniarskiej. Natomiast golonki Muskiego i Rafała były pieczone i też nie peklowane.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/5/#findComment-713897
Udostępnij na innych stronach

Muski a jak robiliście golonki, są przypiekane czy w glazurze?

 

golonki Muskiego i Rafała były pieczone i też nie peklowane

To troche skomplikowane  :facepalm:  Były ugotowane  w warzywach do stanu  ;) półmiekkiego (to była moja część), Następnie wpadły w ręce i fantazje Rafała - glazury podpiekanie ..... 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/5/#findComment-713900
Udostępnij na innych stronach

 

Muski a jak robiliście golonki, są przypiekane czy w glazurze?

 

golonki Muskiego i Rafała były pieczone i też nie peklowane

To troche skomplikowane  :facepalm:  Były ugotowane  w warzywach do stanu  ;) półmiekkiego (to była moja część), Następnie wpadły w ręce i fantazje Rafała - glazury podpiekanie ..... 

 

W każdym bądź razie wyglądaj apetycznie, trochę podobne jak tajskie też glazurowane :tongue: :tongue: :D 

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/5/#findComment-714030
Udostępnij na innych stronach

podobne jak tajskie

 

Krystek czy po tajsku to w głębokim oleju? Może robione podobnie jak boczek na który byliście i który tak zachwalaliście? Od czasu do czasu też coś ugotuję, zrobię jakieś danie z kuchni orientalnej. Powoli zgłębiam wiedzę w tym temacie (poznaję nowe pyszne smaki), zresztą przez Ciebie :thumbsup: i Muskiego. Moja młodzież bardzo lubi sushi o od czasu do czasu skręcę parę rolek :)

post-84535-0-64481300-1625778110_thumb.jpg

post-84535-0-72595500-1625778126_thumb.jpg

post-84535-0-85643400-1625778140_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/5/#findComment-714039
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu po tajsku zazwyczaj jest mięso wstępnie podgotowywane ze świeżymi warzywami typu kolendra czy trawa cytrynowa, imbir, czosnek, kora cynamonowa ale ta tajska czy choć by kardamon czarny lub anyż, a później albo ląduje na głęboki olej albo jest robiona glazura na ostro bądź słodko.. dodatkiem są odpowiednio wzbogacające smak dostawki w formie sosów do maczania.. :tongue: :tongue: twoje sushi wygląda super apetycznie :tongue: 

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/5/#findComment-714047
Udostępnij na innych stronach

 

 

(poznaję nowe pyszne smaki), zresztą przez Ciebie i Muskiego
Jeśli kogokolwiek na tym Forum zaszczepiłem  ;) nowymi innymi smakami czy przyprawami -to już mi się gęba śmieje   :D  :thumbsup: wszak o to chodzi by wymieniać się i poznawać inne doznania kulinarne  ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/5/#findComment-714056
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu po tajsku zazwyczaj jest

...... :thumbsup: teraz to ja już to wiem bo trochę ugotowałem różnych potraw ale golonki i boczku jeszcze nie robiłem po tajsku, poczekam może przy jakiejś okazji ugotujesz i wtedy posmakuję :)

 

 

nowymi innymi smakami czy przyprawami -to już mi się gęba śmieje

:thumbsup: to prawda, zwłaszcza przyprawy które u mnie zagościły na stałe w kuchni, często ich używam do naszych rodzimych potraw. 

 

Pamiętam wsze rozmowy nt. zupy Tom Yum, jak wymienialiście poglądy z Krystkiem :facepalm: Tak wtedy słuchałem i się zastanawiałem o czym wy mówicie do momentu kiedy miałem okazję degustować Krystka Tom Yum :tongue:. Od tej pory TY gości u mnie kilka razy w roku zwłaszcza ta z krewetkami mniam :tongue:

 

TY z krewetkami 

post-84535-0-86244500-1625824778_thumb.jpg

post-84535-0-12064500-1625824811_thumb.jpg

post-84535-0-86247200-1625824821_thumb.jpg  

 

TK z kurczakiem

post-84535-0-28019300-1625824861_thumb.jpg

post-84535-0-54080400-1625824868_thumb.jpg     

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/5/#findComment-714091
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od tej pory TY gości u mnie kilka razy w roku
To dwie różne zupy Tom kha i Tom yum  ;) . Kiedyś na małe spotkanie towarzyskie WB zamiast ustalonej zupy Pho - zaproponowałem właśnie Tom Kha i tak sie przyjęła  :D

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/5/#findComment-714099
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
A tak na poważnie to już nie ma w Polsce ASF?

Niestety jest :facepalm: zerknij na mapę.

https://bip.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/

https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/asf-w-polsce

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/5/#findComment-715254
Udostępnij na innych stronach

Po klasyfikacji uzyskaliśmy :

 

kl. I - 13,3 kg

kl. II - 5 kg

kl. III - 15 kg

mięso od kości 3 kg

łącznie 36,3 kg

wyszło ok 50% masy loszki.

 

Planujemy zrobić kabanosy, kiełbasę na wzór myśliwskiej oraz kiełbasę w osłonce białkowej Ø 80.

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/5/#findComment-715442
Udostępnij na innych stronach

Dziś z Waldkiem poczyniliśmy kilka smakołyków z dzika :) teraz tylko pozostało podsuszyć kiełbasy i gotowe.

post-84535-0-44896100-1627066402_thumb.jpg

post-84535-0-17503200-1627066420_thumb.jpg

post-84535-0-77951000-1627066443_thumb.jpg

post-84535-0-83400400-1627066458_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/5/#findComment-715696
Udostępnij na innych stronach

z Waldkiem poczyniliśmy kilka smakołyków z dzika

 

:clap:  :clap: Same pyszności u Was :thumbsup:

 

[Dodano: 23 lip 2021 - 21:13]

Z nowymi innymi smakami czy przyprawami ???

 

Kabanosów to chyba kilkadziesiąt  :D

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/5/#findComment-715697
Udostępnij na innych stronach

Kabanosów to chyba kilkadziesiąt :D

Trochę się uzbierało, żeby przyspieszyć pracę to na dwie lokomotywy dymiliśmy :), w takim towarzystwie to ja mogę codziennie dymić :)

 

 

nowymi innymi smakami czy przyprawami

Jak podsuszymy kiełbasy wtedy będę mógł coś więcej powiedzieć ponieważ smak się zmieni, na tą chwilę mogę powiedzieć, że kabanosy aromatyzowane są według Waldka przepisu na klasyczny smak oraz pikantne Kasine :devil: ( bardzo pyszne), natomiast kiełbasa wykonana na wzór myśliwskiej to w tej chwili wyczuwalny jest subtelny smak jałowca. Grubaska nie smakowałem.    

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/5/#findComment-715699
Udostępnij na innych stronach

 

 

kabanosy aromatyzowane są według Waldka przepisu na klasyczny smak oraz pikantne Kasine :devil: ( bardzo pyszne), natomiast kiełbasa wykonana na wzór myśliwskiej to w tej chwili wyczuwalny jest subtelny smak jałowca. Grubaska nie smakowałem.

 

Jednym słowem same pyszności :clap::D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/5/#findComment-715709
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.