Robert N Opublikowano 1 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Lipca 2021 Dzień dobry, Czy ktoś z szanownych Państwa zna jakiś sposób na wyciśnięcie z nadziewarki farszu do końca, aby nie trzeba było ręcznie paluchami wypychać tego, co zostanie w kolanku i lejku ?Będę wdzięczny za poradę. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Lipca 2021 Możesz to zrobić łyżką a z lejka wydmuchać. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Lipca 2021 (edytowane) a z lejka wydmuchać. szczególnie kabanosowego, qrcze chyba kompresorem Pozostałość z nadziewarki - niestety wybieram ręcznie . W mesli jest bardzo niewiele , nie mniej wylot i lejek tak ot tak na kotleta Edytowane 2 Lipca 2021 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert N Opublikowano 2 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Lipca 2021 Popycham to teraz taką pałką drewnianą, prawie dopasowaną do lejka, ale myślałem, że może np. zablokować odpowietrzenie (np. przez założenie folii od spodu tłoka) i sprężyć powietrze. Może da radę. Spróbuję dzisiaj. Dam znać jak poszło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1kornik Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Lipca 2021 Przepchnąć innym produktem (ugotowaną kaszą, ryżem, namoczoną i odciśniętą bułką).Tak robię w maszynce do mielenia mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Lipca 2021 np. zablokować odpowietrzenie Coś musi puścić najszybciej śruba tłoka się zegnie albo uchwyty od garnka, zaczep garnka lub coś innego tak na kotleta kotlecik ok i nie ma co kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Lipca 2021 Już pisałem, że zawsze, ale to zawsze robię pulpeciki w sosie pomidorowym, chrzanowym lub koperkowym. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Lipca 2021 W mojej ocenie wypchnięcie farszu powietrzem doprowadzi do rozerwania jelita/osłonki. Również uważam, że kotlecik dobra rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Lipca 2021 Wkładam do woreczka foliowego 2 ściereczki kuchenne i kładę je na podgarnięta resztkę farszu i wyciskam tłokiem. Mało co zostaje. Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert N Opublikowano 2 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Lipca 2021 Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Może z tym powietrzem rzeczywiście nie ma co eksperymentować, bo wprawdzie nie powinno nic pęknąć (ciśnienia nie będą większe niż przy normalnym wyciskaniu), ale powietrze łatwiej gdzieś wyjdzie bokiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Lipca 2021 Do lejka robię kulkę z ręcznika papierowego i przepycham szpikulcem do szaszłyków. Pasuje do każdej średnicy lejka .Generalnie z nadziewarki hendowatej zostaje mi na 1 słoiczek mielonki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Lipca 2021 A jak nie lubisz kotletów/pulpetów to zaprzyjaźnij się z jakimś bezdomnym kotem. Na pewno pomoże Ci pozbyć się "pozostałości". Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Lipca 2021 Ja zawsze po nadziewaniu robię dwa konkretnej wielkości burgery. Wprawdzie nie wołowe, ale też smakują super Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Lipca 2021 A jak nie lubisz kotletów/pulpetów to zaprzyjaźnij się z jakimś bezdomnym kotem. Na pewno pomoże Ci pozbyć się "pozostałości".Wydaje mi się, że nie jest to dobry pomysł. Mięso peklowane przecież jest a kotek mały. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Lipca 2021 No zwierzatek moze tym nie dokarmiac , bo to nic zdrowego .Najlepiej zagospodarowac kuchennie , wsloik to za duzo roboty bo jeden sloik parzyc to przerost tresci nad forma Wrzucic na patelnie dodac cebulki , podsmarzyc solidna paje chlebka na pajde do tego jakis sos i ogorek i mamy "NIezdrowa "kolacje ...ale po ciezkiej pracy przeciez najbardziej zasluzona Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Lipca 2021 (edytowane) Mało Wam bałaganu w kuchni jaki jest przy robieniu kiełbasy i jeszcze jakieś patelnie, smażenie, słoiki itd ...... jeszcze "dmuchnąć sobie" w przerwie to rozumiem, ale nie koniecznie kompresorem Ja biorę pajdę chleba, na to farsz z lejka i kolanka + ewentualnie 2-3 krążki cebuli i 3 - 4 listki lubczyka, jak jest pod ręka i po wszystkim Edytowane 2 Lipca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Lipca 2021 @TOSHIBA, taki wieprzowy? ja nigdy wieprzowiny na surowe nie jem. ja wykorzystuje w formie jako usmazone mieso do czegos Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Lipca 2021 biorę pajdę chleba, na to farsz z lejka i kolanka + ewentualnie 2-3 krążki cebuli i 3 - 4 listki lubczyka, jak jest pod ręka i po wszystkim I to jest TO Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Lipca 2021 TOSHIBA, myślę że bardzo dużo ludzi tak robi tylko się do tego nie przyznaje he heJa też tak robię, czasami nawet jak zaczynam nadziewanie oczywiście jako podkład hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Lipca 2021 Ja jem, pierwszy raz jadłem ponad 30 lat temu, normalnie kanapka z bolki, mięso wieprzowe mielone, sol pieprz i trochę cebuli, Takie śniadanie/kanapka w piekarni kolo mnie była sprzedawana - na miejscu robiona.Pierwszy raz z obawa, ale natychmiast mi zasmakowało, taki inny tatar który tez jest obecnie robiony inaczej, bo powinien być z koniny.Tatarzy mieli kawałek mięsa przytroczony kolo siodła, koń się pocił i "solił" mięso przez to nie psuło się, taka ichniejsza suszarnia w tamtych czasachMięso było skrobane i spożywane [Dodano: 02 lip 2021 - 17:54] myślę że bardzo dużo ludzi tak robi tylko się do tego nie przyznaje he he A co? To coś wstydliwego, jeść mięso? To nie jest forum dla wegetarian Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Lipca 2021 Ja biorę pajdę chleba, na to farsz z lejka i kolanka + ewentualnie 2-3 krążki cebuli i 3 - 4 listki lubczyka, jak jest pod ręka i po wszystkimToż to dobrze przyprawiony wieprzowy tatar, jajeczka tylko brakuje ale jem tak jak Ty, zimą jak nie mam lubczyka to daję magi i jest ok Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Lipca 2021 (edytowane) Nie jest to dla mnie jakie super wyzwanie.Jaka jest niby różnica w "surowości" wieprzowego mięsa, pomiędzy farszem na kiełbasę, a np metką, salami itd? Edytowane 2 Lipca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Lipca 2021 (edytowane) zimą jak nie mam lubczyka to daję magi Tak jak pisałem jakieś 2 lata temu, mam przyprawy świeże przez cały rok z ogrodu lub z mojej domowej uprawy hydroponicznej, którą na wiosnę dodatkowo wykorzystuje do kiełkowania tego co idzie na ogród Edytowane 2 Lipca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Lipca 2021 A jak nie lubisz kotletów/pulpetów to zaprzyjaźnij się z jakimś bezdomnym kotem. Na pewno pomoże Ci pozbyć się "pozostałości".Wydaje mi się, że nie jest to dobry pomysł. Mięso peklowane przecież jest a kotek mały. Pal diabli kotka. Mięso peklowane smażone w temp. >130 st.C jest szkodliwe dla NAS ! Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Lipca 2021 Pal diabli kotka. Mięso peklowane smażone w temp. >130 st.C jest szkodliwe dla NAS ! Takie czasy że o zwierzęta dba się bardziej niż o ludzi Mój owczarek od małego jadł wszystko co jedli domownicy, w tym roku trzasnęła mu 18-tkaA robiąc wędliny nigdy nie chodzę głodny. Ciągle coś próbuję, podjadam Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.