Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

 

Czy ktoś z szanownych Państwa zna jakiś sposób na wyciśnięcie z nadziewarki farszu do końca, aby nie trzeba było ręcznie paluchami wypychać tego, co zostanie w kolanku i lejku ?

Będę wdzięczny za poradę.

 

Pozdrawiam 

Robert

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/
Udostępnij na innych stronach

Możesz to zrobić łyżką a z lejka wydmuchać.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713049
Udostępnij na innych stronach

a z lejka wydmuchać.

  :facepalm: szczególnie kabanosowego, qrcze chyba kompresorem  :D

Pozostałość z nadziewarki - niestety wybieram ręcznie . W mesli jest bardzo niewiele , nie mniej wylot i lejek tak ot tak na kotleta ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713055
Udostępnij na innych stronach

Popycham to teraz taką pałką drewnianą, prawie dopasowaną do lejka, ale myślałem, że może np. zablokować odpowietrzenie (np. przez założenie folii od spodu tłoka) i sprężyć powietrze. Może da radę. Spróbuję dzisiaj. Dam znać jak poszło  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713058
Udostępnij na innych stronach

np. zablokować odpowietrzenie

 

Coś musi puścić najszybciej śruba tłoka się zegnie albo uchwyty od garnka, zaczep garnka lub coś innego :D:facepalm:

 

tak na kotleta

 

kotlecik ok i nie ma co kombinować :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713081
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Może z tym powietrzem rzeczywiście nie ma co eksperymentować, bo wprawdzie nie powinno nic pęknąć (ciśnienia nie będą większe niż przy normalnym wyciskaniu), ale powietrze łatwiej gdzieś wyjdzie bokiem. 

Pozdrawiam  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713092
Udostępnij na innych stronach

Do lejka robię kulkę z ręcznika papierowego i przepycham szpikulcem do szaszłyków. Pasuje do każdej średnicy lejka :).

Generalnie z nadziewarki hendowatej zostaje mi na 1 słoiczek mielonki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713100
Udostępnij na innych stronach

A jak nie lubisz kotletów/pulpetów to zaprzyjaźnij się z jakimś bezdomnym kotem. Na pewno pomoże Ci pozbyć się "pozostałości".

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713103
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze po nadziewaniu robię dwa konkretnej wielkości burgery. Wprawdzie nie wołowe, ale też smakują super  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713106
Udostępnij na innych stronach

A jak nie lubisz kotletów/pulpetów to zaprzyjaźnij się z jakimś bezdomnym kotem. Na pewno pomoże Ci pozbyć się "pozostałości".

Wydaje mi się, że nie jest to dobry pomysł. Mięso peklowane przecież jest a kotek mały.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713114
Udostępnij na innych stronach

No zwierzatek moze tym nie dokarmiac , bo to nic zdrowego .

Najlepiej zagospodarowac kuchennie , wsloik to za duzo roboty bo jeden sloik parzyc to przerost tresci nad forma :)

Wrzucic na patelnie dodac cebulki , podsmarzyc solidna paje chlebka na pajde do tego jakis sos i ogorek i mamy "NIezdrowa "

kolacje ...ale po ciezkiej pracy przeciez najbardziej zasluzona :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713131
Udostępnij na innych stronach

Mało Wam bałaganu w kuchni jaki jest przy robieniu kiełbasy i jeszcze jakieś patelnie, smażenie, słoiki itd ...... jeszcze "dmuchnąć sobie" w przerwie to rozumiem, ale nie koniecznie kompresorem  :)

Ja biorę pajdę chleba, na to farsz z lejka i kolanka + ewentualnie 2-3 krążki cebuli i 3 - 4 listki lubczyka, jak jest pod ręka i po wszystkim

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713137
Udostępnij na innych stronach

@TOSHIBA, taki wieprzowy? ja nigdy wieprzowiny na surowe nie jem.  :)

ja wykorzystuje w formie jako usmazone mieso do czegos :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713141
Udostępnij na innych stronach

 

 

biorę pajdę chleba, na to farsz z lejka i kolanka + ewentualnie 2-3 krążki cebuli i 3 - 4 listki lubczyka, jak jest pod ręka i po wszystkim

I to jest TO  :thumbsup:  :tongue:  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713143
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA, myślę że bardzo dużo ludzi tak robi tylko się do tego nie przyznaje he he

Ja też tak robię, czasami nawet jak zaczynam nadziewanie oczywiście jako podkład hehe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713144
Udostępnij na innych stronach

Ja jem, pierwszy raz jadłem ponad 30 lat temu, normalnie kanapka z bolki, mięso wieprzowe mielone, sol pieprz i trochę cebuli, Takie śniadanie/kanapka w piekarni kolo mnie była sprzedawana - na miejscu robiona.

Pierwszy raz z obawa, ale natychmiast mi zasmakowało, taki inny tatar który tez jest obecnie robiony inaczej, bo powinien być z koniny.

Tatarzy mieli kawałek mięsa przytroczony kolo siodła, koń się pocił i "solił" mięso przez to nie psuło się, taka ichniejsza suszarnia w tamtych czasach

Mięso było skrobane i spożywane 


[Dodano: 02 lip 2021 - 17:54]

 

 

myślę że bardzo dużo ludzi tak robi tylko się do tego nie przyznaje he he
 

A co? To coś wstydliwego, jeść mięso? 

To nie jest forum dla wegetarian  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713146
Udostępnij na innych stronach

Ja biorę pajdę chleba, na to farsz z lejka i kolanka + ewentualnie 2-3 krążki cebuli i 3 - 4 listki lubczyka, jak jest pod ręka i po wszystkim

Toż to dobrze przyprawiony wieprzowy tatar, jajeczka tylko brakuje :tongue: ale jem tak jak Ty, zimą jak nie mam lubczyka to daję magi i jest ok :clap: 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713147
Udostępnij na innych stronach

Nie jest to dla mnie jakie super wyzwanie.

Jaka jest niby różnica w "surowości" wieprzowego mięsa, pomiędzy farszem na kiełbasę, a np metką, salami itd?

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713149
Udostępnij na innych stronach

zimą jak nie mam lubczyka to daję magi

 

Tak jak pisałem jakieś 2 lata temu, mam przyprawy świeże przez cały rok z ogrodu lub  z mojej domowej uprawy hydroponicznej, którą na wiosnę dodatkowo wykorzystuje do kiełkowania tego co idzie na ogród

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713152
Udostępnij na innych stronach

 

A jak nie lubisz kotletów/pulpetów to zaprzyjaźnij się z jakimś bezdomnym kotem. Na pewno pomoże Ci pozbyć się "pozostałości".

Wydaje mi się, że nie jest to dobry pomysł. Mięso peklowane przecież jest a kotek mały.

 

Pal diabli kotka. Mięso peklowane smażone w temp. >130 st.C jest szkodliwe dla NAS !  :devil:

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713169
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pal diabli kotka. Mięso peklowane smażone w temp. >130 st.C jest szkodliwe dla NAS ! :devil:

Takie czasy że o zwierzęta dba się bardziej niż o ludzi :D

Mój owczarek od małego jadł wszystko co jedli domownicy, w tym roku trzasnęła mu 18-tka

A robiąc wędliny nigdy nie chodzę głodny. Ciągle coś próbuję, podjadam :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18411-jak-wycisn%C4%85%C4%87-do-ko%C5%84ca-farsz-z-nadziewarki/#findComment-713473
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.