ZLeP Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 14 Września 2017 (edytowane) U nas w tym roku wysyp. To 2 dni temu. Wczoraj nazbierałem jeszcze więcej. Dzisiaj już "tylko" 2 wiaderka. Las zdeptany, trawa przeczesana kilka razy. Wiola też przywiozła, tyle to jeszcze nigdy nie nazbieraliśmy: Znalazłem też Baranią Głowę, od jakiegoś czasu już nie jest pod ochroną: Miło było popatrzeć: A takie coś dzisiaj pilnowało dzisiaj pięknego Borowika: Edytowane 14 Września 2017 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-566927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 14 Września 2017 Dzisiaj już "tylko" 2 wiaderka Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-566938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 14 Września 2017 Tych prawusow nie zazdroszcze ale szmaciaka Taaak na naszych"lowiskach" jeszcze sie nie pojawily ale moze jeszcze beda bo bardzo lubie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-566965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 15 Września 2017 Zastanawiam się nad wyborem kolejnej suszarki do grzybów ...lub takimi rusztami http://allegro.pl/siatka-do-suszenia-grzybow-kratka-suszarka-do-owoc-i5566674285.htmlNie wiem ,czy nie było by bardziej ekonomicznie kupić suszarkę ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 15 Września 2017 W lasach koło Twardogóry, grzybów jeszcze mało, na razie kanie i trochę rydzów. Na obiad dzisiaj były rydze z taliatele - pychotka. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 15 Września 2017 Rydze najlepsze na masełku -u nas tez się już pojawiają.Zaczynają się również opieńki .Takie małe [nie rozwinięte kapelusze] również smaczne duszone z cebulką na maśle.A wracając do grzybów ,to mam jeszcze pytanie -czy można przechowywać je w plastikowych pojemnikach? ,bo zajęłam już wszystkie szklane słoje... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) .ja chyba zostanę przy swoich proporcjach czyli 1:4Spory dodatek cukru kompensuje kwaśność zalewy. Dobrym przykładem jest Coca cola.Osobiście stosuję zalewę 4:0,5,(czyli 8:1 - szklanka octu 10% na dwa litry wody).Dodaje łyżkę soli na litr zalewy i 2 łyżeczki cukru.Zalewa jest wystarczająco kwaśna, ilość cukru minimalna, smak grzybów wyrazisty.Mocna zalewa powoduje jednolity, "marynowany" smak, niezależnie od wsadu. Grzyby smakują jak korniszony Z przypraw: liść, ziele, gorczyca, goździk (1szt/l), cebulki małe.Można dodać kawałki czerwonej papryki słodkiej i doostrzyć ostrą papryczką (ale z wyczuciem!!!) Edytowane 15 Września 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 15 Września 2017 Dzisiaj byłem w okolicznych lasach. Podgrzybki powoli ruszają (3 słoiczki wyszły), za to kanie można kosą ciąć . Ok. 40szt. Część smażona dziś. Reszta w lodówce. Zastanawiam się, czy Kanie można zamrozić? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 15 Września 2017 Można na pewno ususzyć. Ja jak znalazłam kiedyś większą ilość to ususzyłam i zmieliłam.Potem do słoika .[Dodano: 15 wrz 2017 - 21:30] .ja chyba zostanę przy swoich proporcjach czyli 1:4Spory dodatek cukru kompensuje kwaśność zalewy. Dobrym przykładem jest Coca cola.Osobiście stosuję zalewę 4:0,5,(czyli 8:1 - szklanka octu 10% na dwa litry wody).Dodaje łyżkę soli na litr zalewy i 2 łyżeczki cukru. Czyli proporcje jakie stosujecie sa od 1:2 do 1:8...Czy ta zalewa jeszcze konserwuje ,czy pasteryzujesz jeszcze dodatkowo?Ja daję więcej cukru-4-do 5 ŁyzekZ ciekawości wypróbuję twoje proporcje przy następnym grzybobraniu.,ale jakie by nie były te proporcje to grzybki sa i tak i tak pyszną przekąską Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 15 Września 2017 czy Kanie można zamrozić? Mroziłam uduszone na maśle "flaczki".Kanie przerób szybko, bo robaczywieją.Wytnij te twarde czuby a resztę na masło klarowane + sól + pieprz."flaczki" są niskokaloryczne, przepyszne i szybkie w robocie Po rozmrożeniu tak zrobionej porcji zaciągasz wszystko śmietaną 30% (creme fraiche), dodajesz natki i masz luksusowy sos.Młode, zwiniete kapelusze kanii są idealne w marynacie.Zobacz mój stary wpis:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page-94?do=findComment&comment=368292 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) EAnna -małych/ zamkniętych/ to kilkadziesiąt zostawiłem . A co do flaczków z kani - Tnę na paski , trochę solę , smażę bez żadnej panierki na klarowanym maśle i potem mrożę?- Później rozmrozić, przesmażyć i zaciągnąć śmietaną? - Dobrze zrozumiałem? - życie mi ratujesz tym sposobem - bo przejeść nie idzie - normalnie klęska urodzaju PS - część właśnie suszę - super do sosów mięsnych Edytowane 15 Września 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 15 Września 2017 Tnę na paski , trochę solę , smażę bez żadnej panierki na klarowanym maśle i potem mrożę?- Później rozmrozić, przesmażyć i zaciągnąć śmietaną? Dokładnie tak. Możesz dodać natki pietruszkowej i obowiazkowo świeżo zmielonego pieprzu.Możesz również na takich rozmrożonych zrobic jajecznicę lub omlet.Co do suszonych - kiedyś robiłam ale jakoś mnie nie zachwyciły. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) Dziękuję An, w takim razie jutro ruszam na "dożynki" (chociaż jutro sobota, to ludzi w lesie będzie więcej niż na dożynkach ) . Edytowane 15 Września 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 15 Września 2017 Małych kań się nie zbiera.To jak aborcja, zostawcie je dla innych..... lepiej Kanie suszone to najbardziej aromatyczne grzyby, takie moje spostrzeżenie super do sosów mięsnych Binio, 100% Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 15 Września 2017 No to mam dylemat moralny - ciąć , czy nie ciąć? oto jest pytanie. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 15 Września 2017 Nie ciąć, okazać humanitaryzm, grzyby to specyficzne i niekoniecznie głupsze od nas organizmy...Takie "Obcy" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 15 Września 2017 No to mam dylemat moralny To zależy od tego, ile ich jest.My zbieramy na łąkach i widzimy, że większość się marmuje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 16 Września 2017 Ja kanie mroziłem surowe w całości przekładając stretchem. Jeszcze zamrozone w jajko, bułkę i na patelnie. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 16 Września 2017 przekładając stretchem A co to jest? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 16 Września 2017 Folia. (strecz) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aguś96 Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 16 Września 2017 Grzybobranie Nie wszystkie grzyby ze zdjęć trafiły do koszyka. Oprócz grzybów nazbieraliśmy w lesie mnóstwo śmieci i wyrzuciliśmy do kontenera. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 16 Września 2017 Na sosik dla teściowej też coś było Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 16 Września 2017 Na sosik dla teściowej też coś było , Qba dobrze że nie jesteś moim zięciem . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 17 Września 2017 U mnie też sypnęło prawdziwkami. W sumie ok 50 szt, praktycznie same maluszki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 17 Września 2017 EAnno (bo zapomniałem) - Kani dozbierałem pokrajałem no i "flaczki" posmażyłem i zamroziłem. . Dzięki Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.