Skocz do zawartości

Na grzyby


Rekomendowane odpowiedzi

U nas w tym roku wysyp.

post-41749-0-43023100-1505385864_thumb.jpg

 

To 2 dni temu. Wczoraj nazbierałem jeszcze więcej. Dzisiaj już "tylko" 2 wiaderka. Las zdeptany, trawa przeczesana kilka razy.

 

Wiola też przywiozła, tyle to jeszcze nigdy nie nazbieraliśmy:

post-41749-0-02380700-1505386556_thumb.jpg

 

Znalazłem też Baranią Głowę, od jakiegoś czasu już nie jest pod ochroną:

post-41749-0-05233200-1505386650_thumb.jpg

 

Miło było popatrzeć:

post-41749-0-95327100-1505386693_thumb.jpg

post-41749-0-58731800-1505386751_thumb.jpg

post-41749-0-57257300-1505386952_thumb.jpg

 

A takie coś dzisiaj pilnowało dzisiaj pięknego Borowika:

post-41749-0-95844500-1505386919_thumb.jpg

 

 

 

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-566927
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 533
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tych prawusow nie zazdroszcze ale szmaciaka Taaak :)  na naszych"lowiskach" jeszcze sie nie pojawily ale moze jeszcze beda bo bardzo lubie  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-566965
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się nad wyborem kolejnej suszarki do grzybów ...lub takimi rusztami http://allegro.pl/siatka-do-suszenia-grzybow-kratka-suszarka-do-owoc-i5566674285.html

Nie wiem ,czy nie było by bardziej ekonomicznie kupić suszarkę ?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567045
Udostępnij na innych stronach

W lasach koło Twardogóry, grzybów jeszcze mało, na razie kanie i trochę rydzów. Na obiad dzisiaj były rydze z taliatele - pychotka.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567093
Udostępnij na innych stronach

Rydze najlepsze na masełku -u nas tez się już pojawiają.Zaczynają się również opieńki .Takie małe [nie rozwinięte kapelusze] również smaczne duszone z cebulką na maśle.

A wracając do grzybów ,to mam jeszcze pytanie -czy można przechowywać je w plastikowych pojemnikach? ,bo zajęłam już wszystkie szklane słoje...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567103
Udostępnij na innych stronach

.ja chyba zostanę przy swoich proporcjach czyli 1:4

Spory dodatek cukru kompensuje kwaśność zalewy. Dobrym przykładem jest Coca cola.

Osobiście stosuję zalewę 4:0,5,(czyli 8:1 - szklanka octu 10% na dwa litry wody).

Dodaje łyżkę soli na litr zalewy i 2 łyżeczki cukru.

Zalewa jest wystarczająco kwaśna, ilość cukru minimalna, smak grzybów wyrazisty.

Mocna zalewa powoduje jednolity, "marynowany" smak, niezależnie od wsadu. Grzyby smakują jak korniszony  :(

Z przypraw: liść, ziele, gorczyca, goździk (1szt/l), cebulki małe.

Można dodać kawałki czerwonej papryki słodkiej i doostrzyć ostrą papryczką (ale z wyczuciem!!!)

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567107
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj byłem w okolicznych lasach. Podgrzybki powoli ruszają (3 słoiczki wyszły), za to kanie można kosą ciąć :) . Ok. 40szt. Część smażona dziś. Reszta w lodówce. Zastanawiam się, czy Kanie można zamrozić?

 

post-66794-0-94063400-1505503141_thumb.jpg

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567108
Udostępnij na innych stronach

Można na pewno ususzyć. Ja jak znalazłam kiedyś większą ilość to ususzyłam i zmieliłam.Potem do słoika .


[Dodano: 15 wrz 2017 - 21:30]

 

.ja chyba zostanę przy swoich proporcjach czyli 1:4

Spory dodatek cukru kompensuje kwaśność zalewy. Dobrym przykładem jest Coca cola.

Osobiście stosuję zalewę 4:0,5,(czyli 8:1 - szklanka octu 10% na dwa litry wody).

Dodaje łyżkę soli na litr zalewy i 2 łyżeczki cukru.


 

Czyli proporcje jakie stosujecie sa od 1:2 do 1:8...

Czy ta zalewa jeszcze konserwuje ,czy pasteryzujesz jeszcze dodatkowo?

Ja daję więcej cukru-4-do 5 Łyzek

Z ciekawości wypróbuję twoje proporcje przy następnym grzybobraniu.,ale jakie by nie były te proporcje to grzybki sa i tak i tak pyszną przekąską :)

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567109
Udostępnij na innych stronach

czy Kanie można zamrozić?

 

Mroziłam uduszone na maśle "flaczki".

Kanie przerób szybko, bo robaczywieją.

Wytnij te twarde czuby a resztę na masło klarowane + sól + pieprz.

"flaczki" są niskokaloryczne, przepyszne i szybkie w robocie  :D

Po rozmrożeniu tak zrobionej porcji zaciągasz wszystko śmietaną  30% (creme fraiche), dodajesz natki i masz luksusowy sos.

Młode, zwiniete kapelusze kanii są idealne w marynacie.

Zobacz mój stary wpis:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page-94?do=findComment&comment=368292

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567111
Udostępnij na innych stronach

EAnna -małych/ zamkniętych/ to kilkadziesiąt zostawiłem :facepalm: . A co do flaczków z kani - Tnę na paski , trochę solę , smażę bez żadnej panierki na klarowanym maśle i potem mrożę?- Później rozmrozić, przesmażyć i zaciągnąć śmietaną? - Dobrze zrozumiałem? - życie mi ratujesz tym sposobem - bo przejeść nie idzie - normalnie klęska urodzaju ;):)

PS - część właśnie suszę - super do sosów mięsnych

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567112
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tnę na paski , trochę solę , smażę bez żadnej panierki na klarowanym maśle i potem mrożę?- Później rozmrozić, przesmażyć i zaciągnąć śmietaną?

Dokładnie tak. Możesz dodać natki pietruszkowej i obowiazkowo świeżo zmielonego pieprzu.

Możesz również na takich rozmrożonych zrobic jajecznicę lub omlet.

Co do suszonych - kiedyś robiłam ale jakoś mnie nie zachwyciły.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567125
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję An, w takim razie jutro ruszam na "dożynki" :) (chociaż jutro sobota, to ludzi w lesie będzie więcej niż na dożynkach :facepalm::cry: ) :) .

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567128
Udostępnij na innych stronach

:) Małych kań się nie zbiera.

To jak aborcja, zostawcie je dla innych..... lepiej :)

Kanie suszone to najbardziej aromatyczne grzyby, takie moje spostrzeżenie :thumbsup:

 

 

super do sosów mięsnych

:) Binio, 100% :D:thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567130
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to mam dylemat moralny

To zależy od tego, ile ich jest.

My zbieramy na łąkach i widzimy, że większość się marmuje.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567133
Udostępnij na innych stronach

Ja kanie mroziłem surowe w całości przekładając stretchem. Jeszcze zamrozone w jajko, bułkę i na patelnie.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567148
Udostępnij na innych stronach

 

 

przekładając stretchem

A co to jest? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567247
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na sosik dla teściowej też coś było

 

:D  :D  :D  :facepalm: ​,  Qba dobrze że nie jesteś moim zięciem .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/15/#findComment-567280
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.