Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Da się. Przy tych temperaturach (50-55°C) wyjdzie łososiowa.

Ja właśnie tak próbowałem i mi ta ala łososiowa smakowała ale tu u mnie było marudzenie że mokre i ciągliwe to podniosłem do 60st

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736518
Udostępnij na innych stronach

Nie mylcie nomenklatury polędwiczki wieprzowej z w.w linku z polędwicą potocznie schab koledzy wyżej wskazali na różnice

Też rozróżniam, ale masz rację kolega @Azizi pisał że ma suchą otoczkę na polędwicy. Na polędwicy też nie mam:

https://kucharzniewspolczesny.blogspot.com/2020/05/poledwica-wedzona.html?m=0#more

Myślę, że zamiast brnąć w niepotrzebną dyskusję i podważać niewypróbowane przez siebie metody wędzenia proponowane przez szkołę WB, zrób, spróbuj, zapakuj, i napisz w tym temacie za 3 miesiące, czy polędwica dotrwała i wtedy może będzie potrzebna dalsza dyskusja. Przy okazji dowiesz się czy z termometrem wszystko w porządku.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736534
Udostępnij na innych stronach

Nie napisałem że mam, lecz że będzie miał. Nikt nie wędzi polędwicy łososiowej w takiej temperaturze.

Ty piszesz o polędwicy ala łososiowej.

 

 

 

4 godziny w 60 stopniach to zdecydowanie za dużo dla polędwicy łososiowej,będziesz miał wysuszoną twardą otoczkę.
Edytowane przez Azizi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736549
Udostępnij na innych stronach

 

czyli taki schab jak jest w sklepach tj "polędwica sopocka" też się dymi ok. 4h w temp 55sr. jak polędwiczki wieprzowe? i będzie bez parzenia do spożycia taka "a'la" łososiowa? I czym w takim razie ta metoda, się różni w takim razie od wedzenia zimnego gdzie taki Schab wędzimy 2 razy po 12h w temp. 24-30st.

Po mojemu mylisz kilka produktów

Ustalmy. Dla mnie co innego jest schab, polędwica Sopocka, polędwica łososiowa, polędwiczka wieprzowa.

Polędwica Sopocka to schab wędzony i parzony do 60'C

Polędwica łososiowa (bardziej a'la) to schab wędzony nie parzony

Polędwiczka wieprzowa to najdelikatniejszy mięsień zaraz przy schabie

A schab to po prostu nazwa handlowa

Wędzimy zawsze do koloru nie na czas. Osobiście powyższe polędwice wędzę w temp. 55'C-65'C

 

Polędwica łososiowa ma też zdjętą mizdrę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736550
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polędwica łososiowa ma też zdjętą mizdrę.

:clap: :clap: :clap::thumbsup:

Dla mnie polędwica parzona/a'la łososiowa to potocznie "czysty schab". Bez mizdry, warkocza czy nawet końcówki karkówki.

Reszta idzie jako dodatek do kiełbas/kaszanki

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736614
Udostępnij na innych stronach

Polędwica łososiowa NIGDY nie jest parzona. Parzona jest polędwica sopocka.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736619
Udostępnij na innych stronach

Polędwica sopocka jest pieczona..1986- przepisy -Pieczenie  w temp 80-85 st c przez około 20min do temp. 60 st c wewnątrz batonu .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736684
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzięki Dziadek a boczek piec czy parzyć do 70st w środku?

74-76'C Możesz parzyć lub piec. Przy czym każda wędzonka pieczona będzie ciut słońsza od parzonej (woda wyciąga trochę peklosoli) co należy uwzględnić przy peklowaniu lub odmoczeniu przed wędzeniem  ;) 

 

 

 

Niedługo dojdziemy do tego, że jak polędwica nie będzie miała pętelki o długości 10-12 cm to nie będzie łososiowa :D :D

Nie przesadzaj 8,25cm w zupełności wystarczy :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736695
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niedługo dojdziemy do tego, że jak polędwica nie będzie miała pętelki o długości 10-12 cm to nie będzie łososiowa

Nie, chodzi o to że polędwica łososiowa, to polędwica wędzona jedynie zimnym dymem,czyli prosto mówiąc surowa. Z kolei sopocka poddawana jest obróbce termicznej w wyższych temperaturach (czy to pieczenie, czy też jak robi duża liczba osób - parzenie).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736696
Udostępnij na innych stronach

Wróbel75 dałem do boczku 39g/1kg/0.6l i spockiej

A do łososiowej 55g peklowania przewiduję ok 12 dni. Zeby się nie bawić w parzenie chce pięc. Czy te proporje będą ok i nie będzie za słone?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736737
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy te proporje będą ok i nie będzie za słone?

A skąd mi wiedzieć jaki masz próg słoności :facepalm:

Ja pekluję trochę inaczej: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/

I nie piekę boczków bo to trwa miliony lat :D Wolę parzyć.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736740
Udostępnij na innych stronach

Wróbel75 dałem do boczku 39g/1kg/0.6l i spockiej

... 

Czy te proporje będą ok i nie będzie za słone?

Czyli zasolenie na poziomie 2.38% po wyrównaniu stężeń (12 dni powinno wystarczyć).

 

Gdybym patrzył, to pewnie byłoby w sam raz lub trochę za mało słone. 

Gdybym piekł to pewnie byłoby lekko za słone, ale z chlebem i musztardę w sam raz.

Ale ja z tych słonolubnych  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736785
Udostępnij na innych stronach

 

 

A u Was już pekluje się na święta?

U mnie pierwsze się właśnie wędzi a drugie szykuję do peklowania. :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736791
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.