Bossky Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Da się. Przy tych temperaturach (50-55°C) wyjdzie łososiowa.Ja właśnie tak próbowałem i mi ta ala łososiowa smakowała ale tu u mnie było marudzenie że mokre i ciągliwe to podniosłem do 60st Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Nie mylcie nomenklatury polędwiczki wieprzowej z w.w linku z polędwicą potocznie schab koledzy wyżej wskazali na różniceTeż rozróżniam, ale masz rację kolega @Azizi pisał że ma suchą otoczkę na polędwicy. Na polędwicy też nie mam:https://kucharzniewspolczesny.blogspot.com/2020/05/poledwica-wedzona.html?m=0#moreMyślę, że zamiast brnąć w niepotrzebną dyskusję i podważać niewypróbowane przez siebie metody wędzenia proponowane przez szkołę WB, zrób, spróbuj, zapakuj, i napisz w tym temacie za 3 miesiące, czy polędwica dotrwała i wtedy może będzie potrzebna dalsza dyskusja. Przy okazji dowiesz się czy z termometrem wszystko w porządku. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Grudnia 2021 (edytowane) Nie napisałem że mam, lecz że będzie miał. Nikt nie wędzi polędwicy łososiowej w takiej temperaturze.Ty piszesz o polędwicy ala łososiowej. 4 godziny w 60 stopniach to zdecydowanie za dużo dla polędwicy łososiowej,będziesz miał wysuszoną twardą otoczkę. Edytowane 9 Grudnia 2021 przez Azizi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Grudnia 2021 czyli taki schab jak jest w sklepach tj "polędwica sopocka" też się dymi ok. 4h w temp 55sr. jak polędwiczki wieprzowe? i będzie bez parzenia do spożycia taka "a'la" łososiowa? I czym w takim razie ta metoda, się różni w takim razie od wedzenia zimnego gdzie taki Schab wędzimy 2 razy po 12h w temp. 24-30st.Po mojemu mylisz kilka produktówUstalmy. Dla mnie co innego jest schab, polędwica Sopocka, polędwica łososiowa, polędwiczka wieprzowa.Polędwica Sopocka to schab wędzony i parzony do 60'CPolędwica łososiowa (bardziej a'la) to schab wędzony nie parzonyPolędwiczka wieprzowa to najdelikatniejszy mięsień zaraz przy schabieA schab to po prostu nazwa handlowaWędzimy zawsze do koloru nie na czas. Osobiście powyższe polędwice wędzę w temp. 55'C-65'C Polędwica łososiowa ma też zdjętą mizdrę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Polędwica łososiowa ma też zdjętą mizdrę. :clap: Dla mnie polędwica parzona/a'la łososiowa to potocznie "czysty schab". Bez mizdry, warkocza czy nawet końcówki karkówki.Reszta idzie jako dodatek do kiełbas/kaszanki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Polędwica łososiowa NIGDY nie jest parzona. Parzona jest polędwica sopocka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Polędwica sopocka jest pieczona..1986- przepisy -Pieczenie w temp 80-85 st c przez około 20min do temp. 60 st c wewnątrz batonu . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 10 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Grudnia 2021 (edytowane) Dzięki Dziadek a boczek piec czy parzyć do 70st w środku? Edytowane 10 Grudnia 2021 przez fantomek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Niedługo dojdziemy do tego, że jak polędwica nie będzie miała pętelki o długości 10-12 cm to nie będzie łososiowa :D Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Dzięki Dziadek a boczek piec czy parzyć do 70st w środku? 74-76'C Możesz parzyć lub piec. Przy czym każda wędzonka pieczona będzie ciut słońsza od parzonej (woda wyciąga trochę peklosoli) co należy uwzględnić przy peklowaniu lub odmoczeniu przed wędzeniem Niedługo dojdziemy do tego, że jak polędwica nie będzie miała pętelki o długości 10-12 cm to nie będzie łososiowa :D Nie przesadzaj 8,25cm w zupełności wystarczy Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Niedługo dojdziemy do tego, że jak polędwica nie będzie miała pętelki o długości 10-12 cm to nie będzie łososiowa Nie, chodzi o to że polędwica łososiowa, to polędwica wędzona jedynie zimnym dymem,czyli prosto mówiąc surowa. Z kolei sopocka poddawana jest obróbce termicznej w wyższych temperaturach (czy to pieczenie, czy też jak robi duża liczba osób - parzenie). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 10 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Wróbel75 dałem do boczku 39g/1kg/0.6l i spockiejA do łososiowej 55g peklowania przewiduję ok 12 dni. Zeby się nie bawić w parzenie chce pięc. Czy te proporje będą ok i nie będzie za słone? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Czy te proporje będą ok i nie będzie za słone? A skąd mi wiedzieć jaki masz próg słoności Ja pekluję trochę inaczej: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/I nie piekę boczków bo to trwa miliony lat Wolę parzyć. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Proponował bym piec w piekarniku. Na blachę pod ruszt wlać wodę. Będzie szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Wróbel75 dałem do boczku 39g/1kg/0.6l i spockiej... Czy te proporje będą ok i nie będzie za słone?Czyli zasolenie na poziomie 2.38% po wyrównaniu stężeń (12 dni powinno wystarczyć). Gdybym patrzył, to pewnie byłoby w sam raz lub trochę za mało słone. Gdybym piekł to pewnie byłoby lekko za słone, ale z chlebem i musztardę w sam raz.Ale ja z tych słonolubnych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 10 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Grudnia 2021 (edytowane) Ja też slonolubny ale rodzina już nie i muszę to wyważyc.A u Was już pekluje się na święta? Edytowane 10 Grudnia 2021 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Grudnia 2021 A u Was już pekluje się na święta? U mnie pierwsze się właśnie wędzi a drugie szykuję do peklowania. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Grudnia 2021 A u Was już pekluje się na święta? U mnie tylko ogonówka, reszta już uwędzona do domu, jutro uwędzę znajomym i raczej koniec w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18748-boczek-i-schab-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-736841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.