Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak bylem malym chłopakiem to placki,ciasta,pierniki zanosilo się do piekarza.Czy ktos to pamięta?Na blachach mama zrobila piekarz upiekl i się odbierało.I Pamiętam jak piekarze pikący chlaby smarowali je taką szczotką z wosą?chyba to byla woda.Czy ktos wie w jakim celu i czy to była woda?Ja myślę że żeby skórka się świeciła,ale nie wiem czy dobrze myślę.

Ja pamiętam, jako gówniarz towarzyszyłem tacie i dziadkowi w dostarczaniu ciast i mięs do piekarni, przy odbiorze, jak wieźliśmy wszystko do domu to byłem co chwila upominany bo podskubywałem wszystkiego po trochu :tongue: a soczek (galaretka) z upieczonych mięs i schabów mogłem pić szklankami  :D 

Odnośnie smarowania to wiem że używali wody z cukrem i wody z białkiem, właśnie aby wszystko błyszczało, ale nie wiem co czym smarowali, za mały byłem :)

 

Notabene ta piekarnia działa do dziś, piecze według starych przepisów, a chleby mają naklejone karteczki metki, dodam że byłem tam wczoraj o 8.45 i zastałem tylko zwykły chleb, o innych gatunkach chleba, bułkach, kajzerkach czy też rogalach pozostało tylko wspomnienie :hmm: piekarnia otwiera swoje podwoje o 5 rano więc o 8.45 pozostały tylko zapachy  :D 

Ceny są wysokie jak na tak małe miasteczko, ale jak widać nie odstraszają klientów, można?, można :clap:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-808971
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pieczywo omiata się zwilżoną szczotką aby była chrupiąca złota skórka.

Gdzieś/kiedyś widziałem też "spryskiwanie" mgiełką.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-808986
Udostępnij na innych stronach

Smakowicie wyglada, ja moje ostatnie chleby pieklam z orkiszowej maki . Chwilowo mam przerwe w jedzeniu chleba a Tz je kupne bagietki :-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809043
Udostępnij na innych stronach

Jarku tak jak wczoraj pisałeś.Jest to najlepszy chleb jaki w życiu upiekłem
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809060
Udostępnij na innych stronach

Jarku tak jak wczoraj pisałeś.Jest to najlepszy chleb jaki w życiu upiekłem

 

Cieszę się bardzo że smakuje :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809066
Udostępnij na innych stronach

Wyszedł Ci super. :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809073
Udostępnij na innych stronach

  :thumbsup: Piękny chleb, skórka taka wypieczona i błyszcząca....mniam  :tongue:  :)

....na tym ciemnym blacie - moje pierwsze skojarzenie - niczym Mars  :facepalm:  :laugh:

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810083
Udostępnij na innych stronach

 No to tera Karl: pokaz kotku co masz w srodku ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810242
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pomada:

Prostsza jest z mąki żytniej 720 - nie wymaga gotowania, tylko namoczenia ok. 1/2 h

 

 

 

używali wody z cukrem i wody z białkiem

Rozwiązanie raczej cukiernicze (do drożdżówek) niż piekarnicze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810246
Udostępnij na innych stronach

Może i cukiernicze, ale tak zapamiętałem..... a słyszałeś o smarowaniu chleba oliwą przed pieczeniem? ja jadłem takowy i widziałem jak go robią, miał nazwę chleb oliwkowy i był robiony na żytnim zakwasie.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810308
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zalezy w jakim kraju sie piecze chleb , kazdy ma jakies metody, no i zlwzy jaki chleb to ma byc .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810341
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wszystko zalezy w jakim kraju sie piecze chleb , kazdy ma jakies metody
Z mojego doświadczenia - im biedniejszy region - tym tam jadłem najsmaczniejsze chleby / oczywiście tam gdzie są chleby tzw tradycyjne w rozumieniu europejczyka/ ;)  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810355
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ nie da się już edytować to rozumiem,że powinno się zwiększać ilość wody wraz ze zwiększaniem mąki żytniej w przepisie -tylko o ile?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810660
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.