MariuszB Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Jak bylem malym chłopakiem to placki,ciasta,pierniki zanosilo się do piekarza.Czy ktos to pamięta?Na blachach mama zrobila piekarz upiekl i się odbierało.I Pamiętam jak piekarze pikący chlaby smarowali je taką szczotką z wosą?chyba to byla woda.Czy ktos wie w jakim celu i czy to była woda?Ja myślę że żeby skórka się świeciła,ale nie wiem czy dobrze myślę.Ja pamiętam, jako gówniarz towarzyszyłem tacie i dziadkowi w dostarczaniu ciast i mięs do piekarni, przy odbiorze, jak wieźliśmy wszystko do domu to byłem co chwila upominany bo podskubywałem wszystkiego po trochu a soczek (galaretka) z upieczonych mięs i schabów mogłem pić szklankami Odnośnie smarowania to wiem że używali wody z cukrem i wody z białkiem, właśnie aby wszystko błyszczało, ale nie wiem co czym smarowali, za mały byłem Notabene ta piekarnia działa do dziś, piecze według starych przepisów, a chleby mają naklejone karteczki metki, dodam że byłem tam wczoraj o 8.45 i zastałem tylko zwykły chleb, o innych gatunkach chleba, bułkach, kajzerkach czy też rogalach pozostało tylko wspomnienie piekarnia otwiera swoje podwoje o 5 rano więc o 8.45 pozostały tylko zapachy Ceny są wysokie jak na tak małe miasteczko, ale jak widać nie odstraszają klientów, można?, można Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-808971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Pieczywo omiata się zwilżoną szczotką aby była chrupiąca złota skórka.Gdzieś/kiedyś widziałem też "spryskiwanie" mgiełką. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-808986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 16 Stycznia 2023 [Dodano: 16 sty 2023 - 04:52] Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Smakowicie wyglada, ja moje ostatnie chleby pieklam z orkiszowej maki . Chwilowo mam przerwe w jedzeniu chleba a Tz je kupne bagietki :-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Nooo, chlebuś bardzo Ok. ale jak Ci smakuje na żurku ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Jarku tak jak wczoraj pisałeś.Jest to najlepszy chleb jaki w życiu upiekłem Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Jarku tak jak wczoraj pisałeś.Jest to najlepszy chleb jaki w życiu upiekłem Cieszę się bardzo że smakuje . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Wyszedł Ci super. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Dziēkuje! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Ładny chlebek i co najważniejsze to że jest własnej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Prosto z piekarnika Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Stycznia 2023 (edytowane) Piękny chleb, skórka taka wypieczona i błyszcząca....mniam ....na tym ciemnym blacie - moje pierwsze skojarzenie - niczym Mars Edytowane 21 Stycznia 2023 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Dzięki Reniu Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Mnie się kojarzy raczej z taką piękną rumianą maślaną bułeczką . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Prosto z piekarnikaIMG_20230121_120154143_HDR.jpg No to tera Karl: pokaz kotku co masz w srodku Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Aniu pokazałem w swoim temacie.Proszę o opinie. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Pomada: Prostsza jest z mąki żytniej 720 - nie wymaga gotowania, tylko namoczenia ok. 1/2 h używali wody z cukrem i wody z białkiem Rozwiązanie raczej cukiernicze (do drożdżówek) niż piekarnicze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Może i cukiernicze, ale tak zapamiętałem..... a słyszałeś o smarowaniu chleba oliwą przed pieczeniem? ja jadłem takowy i widziałem jak go robią, miał nazwę chleb oliwkowy i był robiony na żytnim zakwasie. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Wszystko zalezy w jakim kraju sie piecze chleb , kazdy ma jakies metody, no i zlwzy jaki chleb to ma byc . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Wszystko zalezy w jakim kraju sie piecze chleb , kazdy ma jakies metody Z mojego doświadczenia - im biedniejszy region - tym tam jadłem najsmaczniejsze chleby / oczywiście tam gdzie są chleby tzw tradycyjne w rozumieniu europejczyka/ Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 23 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 23 Stycznia 2023 Mam takie pytanie odnośnie zwiększenia proporcji mąki zytniej do pszennej-Czy ilość wody czy żurku zostaje taka sama? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Ponieważ nie da się już edytować to rozumiem,że powinno się zwiększać ilość wody wraz ze zwiększaniem mąki żytniej w przepisie -tylko o ile? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Ja nie zwiēkszam ilości wody. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 9 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 9 Lutego 2023 Również odważyłem się i wykonałem Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-814089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 9 Lutego 2023 Bardzo ładny , tylko jakoś tak dziwnie popękał Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-814092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.