Twonk Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 (edytowane) To ja może spróbuję podać mój przepis na chleb z garnka. Taki na weekend. Zwykle w piątek zaczynam od przygotowania zaczynu. Bardzo szybko i prosto - 5 minut i po wszystkim. Biorę: 150 g mąki chlebowej 750150 g wody o temp. pokojowej (kiedyś dawałem przegotowana ostudzoną, teraz filtrowaną ale w sumie nie wiem czy to ma znaczenie).1 szczypta suchych drożdży (nie ważyłem ale chyba max 0,5g) Całość mieszam w litrowym słoiku, przykrywam folią i odstawiam do następnego dnia - na 12 do 20 godzin. W sobotę rano (dosyć wcześnie bo raczej jestem rannym ptaszkiem, chociaż moja LP czasami mówi, że rannym ale w głowę) przygotowuję ciasto do którego potrzebuję: 280g wody2g suchych drożdżyCały zaczyn z poprzedniego dnia350g mąki chlebowej50g mąki żytniej11g soliczasami dodaję garść kminku (nigdy nie ważyłem niestety) Do metalowej miski przekładam wszystkie składniki. Najpierw do zaczynu dolewam całą wodę potem wymieszane razem mąki i drożdże a na koniec sól. Mieszam, zagniatam, wyrabiam tak ze 3 minuty. Ciasto jest dosyć mokre na tym etapie. Jak kto ma to może użyć robota. Niby mam ale nie chce mi się go zwykle wyciągać i babrać dla jednego chlebka. Miskę przykrywam folią lub tak jak na fotce, czepkiem kąpielowym i odstawiam na 20 - 30 minut. Po tym czasie bardzo mokrą ręką ponownie zagniatam czy właściwie przekładam warstwami ciasto kilka razy (6-10) i ponownie odstawiam na 20 - 30 minut. Ciasto już nie jest takie lejące, zaczyna być bardziej zwarte. Powtarzam czynność i odstawiam na jeszcze godzinkę (można dłużej). Po ok. 45 minutach wstawiam garnek żaroodporny do piekarnika i ustawiam temperaturę na 250 st.C. Obsypuję ciasto mocno mąką i staram się uformować kulkę z ciasta (przekładam na zakładkę) którą wkładam do jakiegokolwiek garnka czy miski wyłożonej papierem do pieczenia na 20 minut (przykrywam czystą ściereczką) Wyciągam garnek z piekarnika, przekładam ciasto razem z papierem do garnka żaroodpornego, nacinam lekko ciasto od góry, przykrywam i jazda do piekarnika. Piekę ok 18 do 20 minut z przykrywką - tak wygląda po pierwszym etapie pieczenia. 25 minut bez przykrywki i jeszcze 5 minut bez garnka.Lubimy taki dosyć mocno wypieczony ale przez ostatnie minuty warto obserwować żeby się nie przypaliło. Koniec. Kroić, smarować, wcinać. Chleb wychodzi dosyć wilgotny i sprężysty, z chrupiącą skórką. Dodatek mąki żytniej sprawia że nie jest lekki i puchaty - to nie ten rodzaj pieczywa. Takie moje smaki dzieciństwa. Zachowuje świeżość dosyć długo. Wystarczy go trzymać pod suchą ściereczką - nie daj boże w worku foliowym. Smacznego Edytowane 23 Kwietnia 2022 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 sprężysty, z chrupiącą skórką Bardzo ładny chleb a i przepis jak dla mnie- prosty krok po kroku Dzięki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubabuba Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Twonku, bardzo apetyczny chlebek, robię na zakwasie ale szukam alternatywy na taki z drożdży , sprawdzony i mam pytanie bo nie zrozumiałe jest dla mnie Po ok. 45 minutach wstawiam garnek żaroodporny do piekarnika i ustawiam temperaturę na 250 st.C.i po tym piszesz Obsypuję ciasto mocno mąką i staram się uformować kulkę z ciasta (przekładam na zakładkę)którą wkładam do jakiegokolwiek garnka czy miski wyłożonej papierem do pieczenia na 20 minut (przykrywam czystą ściereczką)Wyciągam garnek z piekarnika, przekładam ciasto razem z papierem do garnka żaroodpornego, nacinam lekko ciasto od góry, przykrywam i jazda do piekarnika.Czy to błąd we wklejeniu relacji ? Czy to pierwsze zacytowane zdanie powinno być ostatnim ? chyba , że coś przeoczyłempozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 (edytowane) Trochę to zamieszane rzeczywiście. Odstawiam ciasto na godzinę w misce. Jak mija 45 minut (z tej godziny) to odpalam piekarnik i wstawiam do niego pusty garnek do wygrzania. Po następnych 15 minutach (garnek cały czas w piekarniku 250 st. C) wyciągam ciasto z miski i formuję kulę i wstawiam do innego naczynia wyłożonego papierem na 20 minut. Ten garnek tam siedzi w sumie 35 minut (15 +20 minut wyrastania ciasta po uformowaniu w innym naczyniu o kształcie przypominającym garnek w piekarniku). Po tych 20 minutach przekładam razem z papierem do garnka żeliwnego, który się nagrzewał w piekarniku. Edytowane 23 Kwietnia 2022 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubabuba Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Dziekuje za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Ależ proszę bardzo. Jeszcze jedno. Nie trzeba koniecznie używać papieru do pieczenia. Można ciasto włożyć do rozgrzanego garnka bez papieru. Ja tak robię dla wygody. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 (edytowane) chleb z garnka Twonk,pięknie wypieczony chlebek, a jak pachnie Też upiekę na papierze. Edytowane 24 Kwietnia 2022 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Na papierze jest wygodniej wlozyc bo jak garnek wyzszy to latwo sie oparzyc . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Ja wykładam na durszlak wyłożony lnianą ściereczką i obficie posypany mąką Wkładam chlebek do tego durszlaka odwrotnie [wierzchem w dół ,żeby potem przy wkładaniu do garnka wierz znalazł się na górze]Ja trochę zwiększam tez proporcje mąki żytniej ,ale to już kwestia smaku Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Ja wykładam na durszlak wyłożony lnianą ściereczką i obficie posypany mąką Wkładam chlebek do tego durszlaka odwrotnie [wierzchem w dół ,żeby potem przy wkładaniu do garnka wierz znalazł się na górze]Ja trochę zwiększam tez proporcje mąki żytniej ,ale to już kwestia smakuJa mam kosz do wyrastania i robie jak ty tulko najpierw na papier a z papierem do gara , bo juz kilka razy poparzylam lapska Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Również robię tak jak to robi Electra , bezpieczniej i wygodniej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Takie kosze do wyrastania mam akurat podłużne,a do garnka najlepiej mi się sprawdza durszlak Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Ja posiadam trzy różnej wielkości garnki żeliwne, i wszystkie są podłużne, więc znacznie lepiej do wyrastania sprawdza się kosz w moim przypadku, niestety . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Takie kosze do wyrastania mam akurat podłużne,a do garnka najlepiej mi się sprawdza durszlak Ja mam takie jak Sverige pokazal a i mam okragly tez kosze tez mam rozne oktagle i podlozne Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Ja piekę w podobnym do Sverige a wyrastam w starej emaliowanej gęsiarce. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Kwietnia 2022 najpierw na papier a z papierem do gara , bo juz kilka razy poparzylam lapska A ja mam brytfannę z płaską pokrywą, bez uchwytu na wierzchu.Więc by się nie poparzyć piekę "do góry nogami" na pokrywie przykrytej zasadniczą częścią Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alnus Opublikowano 17 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Maja 2022 Upiekłem pierwszy chleb w życiu, wg właśnie tego przepisu, bo wydawał mi się bardzo prosty i przedstawiony przez Twonka bardzo przejrzyście. Oto efekt : Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-768889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Maja 2022 Brawo !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-768891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Maja 2022 Upiekłem pierwszy chleb w życiu Jak na piewszy raz, to w miare ladnie. Masz tylko maly zakalec na dole przy skorce. Odrobina mniej wody u cioebie. Pamietaj ,ze kazda maka ma inna wilgotnosc i to wplywa na wilgotnoisc ciasta. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-768893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Maja 2022 :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-768897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 19 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Maja 2022 Całkiem fajnie wyszedł. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-769103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alnus Opublikowano 20 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Maja 2022 sverige2, ANNAM, wróbel75, Twonk - dziękuję za miłe słowa i uwagi.Jutro piekę następny. Twonk - w Twoim przepisie zrobiłem dwie zmiany: - dałem szczyptę, a następnie resztę z paczuszki drożdży, bo na opakowaniu wyczytałem, że jest na 500 g mąki- po pierwszym etapie pieczenia w temp. 250 °C, dalszy proces pieczenia przeprowadziłem w temp. 200 °C Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-769369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 21 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Maja 2022 Też upiekłem chleb Twonka.Tylko jak wspomniałem - do góry nogami. Nawet nie grzałem pokrywy, chleb od razu w niej wyrastał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-769544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Maja 2022 Też upiekłem chleb Twonka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-769549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 22 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Maja 2022 Śliczny Mikami. Po lewej widzę tez coś smakowitego. Co to? Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-769578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.