MariuszB Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Według mnie podstawa to trzymać się reżimu technologicznego... bez tego ani rusz. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-805676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Według mnie podstawa to trzymać się reżimu technologicznego... bez tego ani rusz. nie sposób się z tym nie zgodzić. Czy dodaje ktoś z Was kwasu askorbinowego do mieszanki peklującej ? czy tylko peklosól i ewentualnie cukier ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-805688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Czy dodaje ktoś z Was kwasu askorbinowego do mieszanki peklującej ? Dodaję przy peklowaniu na sucho. Przede wszystkim do całomięśniowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-805690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez19 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Dzień Dobry wszystkim! Chciałem się podzielić obserwacją odnośnie szynek z siwym środkiem. W czasie ostatniego wędzenia znów się pokazał. Tym razem wędziłem wiecej towaru niż zwykle więc musialem podzielić wkład na dwie części do parzenia. Pierwsza część wędziłem krocej, tak ok 2 godzin, drugą troszke dłużej, tak ok 3 godzin. Zauważyłem że siwe oczka pojawily się w piereszej części szynek. Podsumowując, wydaje mi się że zbyt krótki czas wędzenie może także wpływać na pojawianie się siwego środka w szynce niezależnie od innych parametrów. Pozdrawiam wszystkich zadymiczy! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-974807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 10 Grudnia 2024 45 minut temu, Cez19 napisał(a): Pierwsza część wędziłem krocej, tak ok 2 godzin, drugą troszke dłużej, tak ok 3 godzin. Zauważyłem że siwe oczka pojawily się w piereszej części szynek. Podsumowując, wydaje mi się że zbyt krótki czas wędzenie może także wpływać na pojawianie się siwego środka w szynce niezależnie od innych parametrów. "Siwy środek" to nic innego, jak obszar niedopeklowany. Na początku peklowania powinno się zrobić staranny nastrzyk peklosolanki do środka geometrycznego mięśni tak, aby miała szansę wszędzie dotrzeć. Proces peklowania trwa nadal podczas ociekania, osuszania i wędzenia. Przyśpiesza wraz ze wzrostem temperatury i stąd efekt dopeklowania podczas dłuższego wędzenia. Nic nie piszesz o czasie i warunkach peklowania oraz temperaturach wędzenia. "Siwy środek" nie ma prawa wystąpić nawet w szynce zupełne niepoddanej procesowi wędzenia. Jest to bowiem wyłącznie efekt błędnego peklowania. 4 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-974818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Godzinę temu, Cez19 napisał(a): Podsumowując, wydaje mi się że zbyt krótki czas wędzenie może także wpływać na pojawianie się siwego środka w szynce niezależnie od innych parametrów. Nie. To efekt źle wykonanego nastrzyku.Po drugie nie wędzi się na czas tylko do koloru.Domowe wędzarnie to nie wędzarnie przemysłowe gdzie można za każdym razem niezależnie nawet od pogody utrzymać stały i powtarzalny proces. 3 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-974820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Nic dodać, nic ująć, wypowiedzi Ani oraz Arka w sedno problemu👍 Cez19, pierwsze koty za płoty, wyciągaj wnioski, stosuj się do podpowiedzi forumowiczów co "zęby zjedli" na tego typu problemach, a przy następnym wędzeniu będziesz Pan zadowolony 🙂 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-974832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry82 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 10 Grudnia 2024 W dniu 18.12.2022 o 23:49, Cez19 napisał(a): Na 6kg miesa uzylem 3 litry roztworu. Przy robieniu zastrzyków z roztworem peklosoli daje już tylko 0,4 L roztworu na 1 Kg mięsa bo według warsztatów wędliniarskich organizowanych przez łysego Adama (nie wiem czy mogę podawać więcej szczegółów bo to konkurencja dla szkoleń ogłaszanych na tym forum) to im mniej roztworu tym mocniejsze zasolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-974846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 10 Grudnia 2024 (edytowane) 33 minuty temu, Henry82 napisał(a): Przy robieniu zastrzyków z roztworem peklosoli daje już tylko 0,4 L roztworu na 1 Kg mięsa bo według warsztatów wędliniarskich organizowanych przez łysego Adama (nie wiem czy mogę podawać więcej szczegółów bo to konkurencja dla szkoleń ogłaszanych na tym forum) to im mniej roztworu tym mocniejsze zasolen Ależ podawaj i pamiętaj szkolenia ogłaszane na tym Forum były tak naprawdę non profit . Od 2 lat raczej nie ma. Tak że nie jest to konkurencja. W tym temacie może się wypowiedzieć tylko Maxell. Chętnie się dowiem na temat tego peklowania. Edytowane 10 Grudnia 2024 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-974855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry82 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Aha , jak można to OK. Ja uczyłem sie z kanału na Youtube prowadzonego przez Adama Pułkowskiego o nazwie FimpleTV i tam 4 lata temu tłumaczył w filmikach o zasadach peklowania i czy robić zastrzyki. Po studiowaniu jego treści ponad 3 lata temu zacząłem sam peklować i wędzić i owszem pierwsza szynka wyszła z oczkiem ale następne już nie . Ja nastrzyk robię wywarem z przypraw z peklosolą i dodaje ten wywar z przypraw jeszcze do roztworu peklosoli który u mnie jest 8% Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-974862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Godzinę temu, Henry82 napisał(a): robię wywarem z przypraw z peklosolą i dodaje ten wywar z przypraw jeszcze do roztworu peklosoli Pomiń proszę ten wywar z przypraw. Pomiń nastrzyk z przyprawami. 8% OK , i 0,4-0,5 l roztworu peklosoli na 1 kg mięsa . Nastrzyk TAK ale samym roztworem peklosoli . Zaryzykuj i zrób bez zielstwa. Kiedyś też robiłem podobnie jak Ty, ale drogie SIBY wytłumaczyli mi ,że peklowanie to nie marynowanie, i chwała im za to. 2 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-974880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Dalej króluje na YT zajzajer z zieleniny do nastrzykiwania? Kiedy ludzie przestaną wierzyć że nie wszystko co inni zachwalają i pokazują na YT jest dobre? czy przekona dopiero sraczka lub zatrucie pokarmowe? 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-974897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 10 Grudnia 2024 (edytowane) 4 godziny temu, Henry82 napisał(a): to im mniej roztworu tym mocniejsze zasolenie. No dobrze to może rozprawimy się z ta głupotą tego łysego raz na zawsze.Przyjmijmu dla łatwości obliczeń ok.10 % solankę. 1.Nastrzyk 0,4l/kg solanki 10 % to ok. 40 g soli w solance. 2.Nastrzyk 1 l/kg solanki 10 % to ok. 100 g soli w solance. Zgaduj zgadula gdzie jest więcej soli w solance.?🤣 Edytowane 10 Grudnia 2024 przez arkadiusz 2 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-974916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 10 Grudnia 2024 (edytowane) 4 godziny temu, Henry82 napisał(a): Aha , jak można to OK. Ja uczyłem sie z kanału na Youtube prowadzonego przez Adama Pułkowskiego o nazwie Henry nie pogniewaj się chyba już czas zmienić pseudo nauczyciela amatora na prawdziwiwych profesjonalistów Bagno i Dziadka. Jak już tak lubisz YT to wejdź na nasz kanał WB gdzie poznasz wszystkie tajniki związane z prawdziwym przetwórstwem mięsa zgodnym z technologią. Edytowane 10 Grudnia 2024 przez Grzewlod 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-974917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry82 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 10 Grudnia 2024 8 minut temu, Grzewlod napisał(a): Henry nie pogniewaj się chyba już czas zmienić pseudo nauczyciela amatora na prawdziwiwych profesjonalistów Bagno i Dziadka. Jak już tak lubisz YT to wejdź na nasz kanał WB gdzie poznasz wszystkie tajniki związane z prawdziwym przetwórstwem mięsa zgodnym z technologią. Ależ w życiu nie gniewam się, ja z jeszcze tej starej zasady że człek całe życie się uczy a i tak gupi umiera 😂 Z wielka chęcią na długie zimowe wieczory zapodam sobie felietony z kanału WB Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-974920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Godzinę temu, arkadiusz napisał(a): Zgaduj zgadula gdzie jest więcej soli w solance.?🤣 Kurde Arek za trudna matematyka 😂, poproszę nowy zestaw pytań🙉. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-974936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez19 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 15 Grudnia 2024 W dniu 10.12.2024 o 00:42, arkadiusz napisał(a): Nie. To efekt źle wykonanego nastrzyku.Po drugie nie wędzi się na czas tylko do koloru.Domowe wędzarnie to nie wędzarnie przemysłowe gdzie można za każdym razem niezależnie nawet od pogody utrzymać stały i powtarzalny proces. Dziękuję za komentarz Arkadiuszu! Zgadzam się że peklowanie jest bardzo ważne. Ale w moim przypadku tylko ta część szynek które się wędziły krócej mają siwy srodek, te co dłużej już nie. Wszystkie peklowały się tak samo w jednym pojemniku. Co ciekawe, właśnie pojawił się filmik na Youtube omawiajacy temat wędzenia i wpływu na kolor miesa, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-975952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 15 Grudnia 2024 (edytowane) .. Edytowane 15 Grudnia 2024 przez krzysio59 . Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-975954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 15 Grudnia 2024 6 godzin temu, Cez19 napisał(a): Co ciekawe, właśnie pojawił się filmik na Youtube omawiajacy temat wędzenia i wpływu na kolor miesa, polecam. Posłuchaj uważnie narratora. Dym musi przejść całą kiełbasę, która ma stosunkowo mały przekrój. Warunkiem jest "niezasklepienie" (ścięcie białek na powierzchni), czyli długie wędzenie w temperaturze poniżej koagulacji białek mięsnych, czyli poniżej 40 st.C. A co utrwala kolor (mioglobinę)? Tlenek węgla z dymu. Robiłam taką kiełbasę wiele lat temu, eksperymentalnie. TUTAJ Ten przykład z kiełbasą i rolą wedzenia nie ma zastosowania do szynek, bo mają zbyt duży przekrój i dym nie ma szans dojść do środka. Napisałam Ci, że proces peklowania trwa również w czasie ociekania, osuszania i wędzenia (do czasu koagulacji białek w czasie parzenia), czyli Twoje szyneczki dłużej wędzone dopeklowały się do środka. 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-976010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 15 Grudnia 2024 13 minut temu, EAnna napisał(a): A co utrwala kolor (mioglobinę)? Tlenek węgla z dymu. Robiłam taką kiełbasę wiele lat temu, eksperymentalnie. Tak informacyjnie to wprawne oko w Twojej kiełbasie dostrzega na przekroju małe szare oczka, widoczny jest proces utleniania, którego nie nie zobaczysz w kiełbasach w których zastosowano nitryt lub inne środki utrwalające kolor. Ponadto należ wspomnieć, że podczas długiego wędzenia pompujemy do produktu więcej WWA. 6 godzin temu, Cez19 napisał(a): Co ciekawe, właśnie pojawił się filmik na Youtube omawiajacy temat wędzenia i wpływu na kolor miesa, polecam. 21 minut temu, EAnna napisał(a): Ten przykład z kiełbasą i rolą wedzenia nie ma zastosowania do szynek, bo mają zbyt duży przekrój i dym nie ma szans dojść do środka. Problem szarych oczek w szynka został już dawno wyjaśniony, nie wiadomo czemu Cez19 próbuje przyrównać wędlinę rozdrobnioną do całomięśniowej. Skoro Cez19 nie przyjmuje argumentów pomimo, że efekt końcowy jest mi znany to chętnie zobaczę przekrój następnej szynki wykonanej przez Cez19 w "taki sposób" jak na filmiku YT. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-976021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 15 Grudnia 2024 3 minuty temu, Grzewlod napisał(a): wprawne oko w Twojej kiełbasie dostrzega na przekroju małe szare oczka, widoczny jest proces utleniania, którego nie nie zobaczysz w kiełbasach w których zastosowano nitryt lub inne środki utrwalające kolor. Zgadza się Ta kiełbasa miała być z założenia z szarym oczkiem i nie wyszło Dopiero Gł. Technolog, @Bagno wytłumaczył mi rolę długiego wędzenia i tlenku wegla w utrwalaniu mioglobiny. Dopiero kilka lat praktyki pozwoliły mi ogarnąć znaczenie i rolę poszczególnych parametrów technologicznych dla osiągniecia zaplanowanego efektu. Kiełbasy na soli są kanonem kiełbas wiejskich w Małopolsce. Jednak wszystkie są wędzone i pieczone od samego początku, co ścina powierzchnię, ogranicza wnikanie dymu i konserwuje szare oczko. 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-976030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 15 Grudnia 2024 (edytowane) 7 godzin temu, Cez19 napisał(a): Wszystkie peklowały się tak samo w jednym pojemniku. Nie porównuj kiełbasy rozdrobnionej do szynki całomięśniowej.Musisz koniecznie przeczytać ze zrozumieniem materiały o peklowaniu. Wybarwienie mięsa podczas peklowania to jeden z procesów ,które wtedy występują. Długotrwała penetracja dymem też wybarwi mięso , ale nie oznacza to ,że to mięso jest prawidłowo zapeklowane. Penetracja dymem to nie to to samo co proces peklowania.Poza tym zbyt długa penetracja dymem też nie jest wskazana , ale z innych powodów. Edytowane 15 Grudnia 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-976035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 15 Grudnia 2024 14 minut temu, EAnna napisał(a): Dopiero kilka lat praktyki pozwoliły mi ogarnąć znaczenie i rolę poszczególnych parametrów technologicznych dla osiągniecia zaplanowanego efektu. Też przerabiałem ten etap. 18 minut temu, EAnna napisał(a): Kiełbasy na soli są kanonem kiełbas wiejskich w Małopolsce. Często, gęsto z galaretką 😋. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/3/#findComment-976036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.