EAnna Opublikowano 20 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Grudnia 2022 co się stanie z mięsem w które wstrzykniemy trochę więcej peklosolanki (nie piszę tu aby wlać litr na kg)? Jeżeli wstrzykiwanie zrobione będzie z wyczuciem, to znaczy, nie rozerwie wewnetrznej struktury mięsa - nic się nie stanie.Sama w ten sposób nastrzykuję. Nadmiar solanki wypłynie.W jednym z przepisów @szczepana podany jest taki sposób nastrzykiwania. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Grudnia 2022 (edytowane) Na podlasiu szaro zielony środek w szynce jest dopuszczalny. https://www.gov.pl/web/rolnictwo/wedzonka-wedzone Edytowane 21 Grudnia 2022 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Sama w ten sposób nastrzykuję. Nadmiar solanki wypłynie. Ja też robię nastrzyk na wyczucie. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Ja się staram trzymać dawek z tabeli Dziadka. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Jeżeli wstrzykiwanie zrobione będzie z wyczuciem, to znaczy, nie rozerwie wewnetrznej struktury mięsa - nic się nie stanie. Sama w ten sposób nastrzykuję. Nadmiar solanki wypłynie. W jednym z przepisów @szczepana podany jest taki sposób nastrzykiwania. Podpisuję się pod tym obiema rękami.Stosuję tabelę Szczepana i od lat nastrzykuję na wyczucie. Odkąd tak robię, wędzonki mam zawsze zapeklowane i nic nie jest przesolone.Używam większą ilość peklosolanki (niż tabela dziadka) i nie muszę kombinować np. zdodatkowymi butelkami itp. Przy peklowaniu (czy to na wędzonki czy na wędliny) nie kombinuję z mieszaniem pekli i soli, nie spieszę się i daję mięsu spokojnie się zapeklować. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Prawidłowe nastrzykiwanie polega na tym, że najpierw wbija się igłę w mięso, a nastrzyk wykonuje wycofując ją. Nie ma wtedy prawie wcale wycieków, a solanka równomierne rozprowadza się po mięsie. Poza tym, nie powstają dziurki ciśnieniowe w mięśniach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Grudnia 2022 (edytowane) Jeżeli wstrzykiwanie zrobione będzie z wyczuciem, to znaczy, nie rozerwie wewnetrznej struktury mięsaa konkretnie co to znaczy z wyczuciem? Bo jak się przyglądałem się jak pracownik zakładu mięsnego robił nastrzyk w warunkach przemysłowych, czyli podaje solankę mechaniczną nastrzykiwarką, z trzema igłami, pod ciśnieniem,, które powoduje z mięsa aż tryska.I co konkretnie oznacza rozerwanie wewnętrznej struktury mięsa i jakie są tego konsekwencje.Jako, że nigdy jeszcze nie robiłem nastrzykiwania mięsa, a zawsze peklowałem na mokro w garze kamiennym ok 10-14 dni, to robiąc nastrzyk o ile skraca się czas peklowania ? Edytowane 21 Grudnia 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 22 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Grudnia 2022 Jako, że nigdy jeszcze nie robiłem nastrzykiwania mięsa, a zawsze peklowałem na mokro w garze kamiennym ok 10-14 dni, to robiąc nastrzyk o ile skraca się czas peklowania ?Można max skrócić o 9-13 dni Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 22 Grudnia 2022 a konkretnie co to znaczy z wyczuciem? Konkretnie, to Ci Maxell napisał post wyżej. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 22 Grudnia 2022 Wszytkie nastrzykiwarki przemysłowe wieloigłowe, oraz mniejsze pracują właśnie na takiej zasadzie, że w mięso zostają wbite igły, a sam nastrzyk następuje w czasie ich wyjmowania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 22 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 22 Grudnia 2022 robiąc nastrzyk o ile skraca się czas peklowania ? Skraca się o 0 dni Nastrzykiwanie mięsa nie ma na celu przyspieszenia peklowania. Ma wprowadzić peklosól w głąb mięsa w celu przyspieszenia wniknięcia, lub nawet dotarcia peklosoli w głąb. Taki niedopeklowany kawałek, jeżeli byłby zarażony innymi bakteriami to mógłby się zepsuć zanim dotrze do niego peklosól. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Grudnia 2022 robiąc nastrzyk o ile skraca się czas peklowania ?Nastrzykiwanie mięsa nie ma na celu przyspieszenia peklowania. Ma wprowadzić peklosól w głąb mięsa w celu przyspieszenia wniknięcia, lub nawet dotarcia peklosoli w głąb. Taki niedopeklowany kawałek, jeżeli byłby zarażony innymi bakteriami to mógłby się zepsuć zanim dotrze do niego peklosól. Nastrzyk MA NA CELU przyspieszenie peklowania. Skraca czas nawet do jednego dnia. Jak nie nastrzykniesz to po jednym dniu nie będzie w całości zapeklowane! Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Nastrzykiwanie mięsa nie ma na celu przyspieszenia peklowania. Ma wprowadzić peklosól w głąb mięsa w celu przyspieszenia wniknięcia, lub nawet dotarcia peklosoli w głąb. Bez urazy ale to chyba najgłupsze zdanie jakie przeczytałem tu od dłuższego czasu. I co, jak już ta peklosól dotrze w głąb, to leżakuje sobie aż uaktywni się hmm... no właśnie nie wiem w 5,7,10 dniu Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Grudnia 2022 (edytowane) robiąc nastrzyk o ile skraca się czas peklowania ?Nastrzykiwanie mięsa nie ma na celu przyspieszenia peklowania. Ma wprowadzić peklosól w głąb mięsa w celu przyspieszenia wniknięcia, lub nawet dotarcia peklosoli w głąb. Taki niedopeklowany kawałek, jeżeli byłby zarażony innymi bakteriami to mógłby się zepsuć zanim dotrze do niego peklosól.Nastrzyk MA NA CELU przyspieszenie peklowania. Skraca czas nawet do jednego dnia. Jak nie nastrzykniesz to po jednym dniu nie będzie w całości zapeklowane!No a ja zawsze myślałem że Nastrzyk powoduje że procesy peklowania rozpoczyna się w całym przekroju jednocześnie W innym wypadku nim peklosól dotrze do środka -tam już mogą zajść niepożądane zmiany. No chyba że faktycznie teraz odkryto jednodniowe peklowanie. Ale to dla mnie coś nowego... Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edytowane 23 Grudnia 2022 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Grudnia 2022 (edytowane) Nastrzyk powoduje że procesy peklowania rozpoczyna się w całym przekroju jednocześnie Także Edytowane 23 Grudnia 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Stosuję peklowanie zrównoważone w woreczkach. 20 g/kg peklosoli. Przy większych wyrobach nastrzykuję. Czas minimum tydzień czasem mięso poleży i 3tygodnie. Jak nie mam czasu na wędzenie to komora zero. Do tej pory, odpukać nie mam problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 24 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 24 Grudnia 2022 No a ja zawsze myślałem że Nastrzyk powoduje że procesy peklowania rozpoczyna się w całym przekroju jednocześnie Ja też tak myślę!Ja pekluję 10 dni z nastrzykiem. Nastrzykuję nie żeby skrócić czas, ale żeby zabezpieczyć mięso od pierwszego dnia peklowania, również w środku.Według tabeli Dziadka nawet 2 tygodniowe peklowanie wymaga nastrzyku.Chyba też zapędziłem się z tym że nastrzyk nie przyspiesza peklowania. Piksiak i inni mają rację, nastrzyk przyspieszy peklowanie. Zwróćcie tylko uwagę ile nastrzyków jest sugerowane dla 1 dniowego peklowania wg tabeli Dziadka. 4 nastrzyki po 60ml każdy i dodatkowo masowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Chyba też zapędziłem się z tym że nastrzyk nie przyspiesza peklowania. Piksiak i inni mają rację, nastrzyk przyspieszy peklowanie. Zwróćcie tylko uwagę ile nastrzyków jest sugerowane dla 1 dniowego peklowaniaA ja uważam że nie ma czegoś takiego jak peklowanie jednodniowe. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-805329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Grudnia 2022 nie ma czegoś takiego jak peklowanie jednodniowe Wg Ciebie taki proces ma inną nazwę? A dwudniowe jest albo trzydniowe jest? No bo w sumie dużej różnicy czasowej nie ma. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-805342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Wg Ciebie taki proces ma inną nazwę? A dwudniowe jest albo trzydniowe jest? No bo w sumie dużej różnicy czasowej nie ma. To nie chodzi o nazwę.Ja pekluję średnio 7 dni na mokro.Narobiło się peklowań "szybkich", "przyspieszonych" czy "awaryjnych" a ja uważam że powinno się zaplanować stosownie wcześniej i dać temu mięsu spokojnie się zapeklować. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-805348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 27 Grudnia 2022 że powinno się zaplanować stosownie wcześniej Oj tak tak......Ale czasami życie płata figla lub niespodziankę .... i dobrze wówczas wiedzieć jak to koło ratunkowe się obsługuje Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-805388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Waldek masz racje.[Dodano: 27 gru 2022 - 18:51]Waldek - słuszna koncepcja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-805431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 27 Grudnia 2022 .Ale czasami życie płata figla lub niespodziankę .... i dobrze wówczas wiedzieć jak to koło ratunkowe się obsługuje Ma to sens, tylko pod warunkiem że traktuje się to jako koło ratunkowe a nie "normę". Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-805464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Grudnia 2022 .Ale czasami życie płata figla lub niespodziankę .... i dobrze wówczas wiedzieć jak to koło ratunkowe się obsługuje Ma to sens, tylko pod warunkiem że traktuje się to jako koło ratunkowe a nie "normę".Niestety wielu nowicjuszy czy tez zaraz przed swietami ludzie chca zrobic wszystko na juz , nie maja wiedzy zadnego doswiadczenia a tez chca zjesc cos swojego , dlatego prosby o przepis ad A do Z . Kupuja produkty i chca zrobic bo innym wychodzi tylko nie mysla ze to jest tak prosto jak ugotowanie wody na herbate, chociaz i herbate mozns zchrzanic :-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-805483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Niestety wielu nowicjuszy czy tez zaraz przed swietami ludzie chca zrobic wszystko na juz , nie maja wiedzy zadnego doswiadczenia a tez chca zjesc cos swojego , dlatego prosby o przepis ad A do Z . Kupuja produkty i chca zrobic bo innym wychodzi tylko nie mysla ze to jest tak prosto jak ugotowanie wody na herbate, chociaz i herbate mozns zchrzanic :-) I właśnie tego się obawiam ( tak samo jak peklowanie mięs na kiełbasę kilka godzin).Dlatego (dla mnie) to nie jest peklowanie i jakoś ciężko mi to nazwać peklowaniem. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-805536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.