Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

co się stanie z mięsem w które wstrzykniemy trochę więcej peklosolanki (nie piszę tu aby wlać litr na kg)?

Jeżeli wstrzykiwanie zrobione będzie z wyczuciem, to znaczy, nie rozerwie wewnetrznej struktury mięsa - nic się nie stanie.

Sama w ten sposób nastrzykuję. Nadmiar solanki wypłynie.

W jednym z przepisów @szczepana podany jest taki sposób nastrzykiwania. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804365
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli wstrzykiwanie zrobione będzie z wyczuciem, to znaczy, nie rozerwie wewnetrznej struktury mięsa - nic się nie stanie. Sama w ten sposób nastrzykuję. Nadmiar solanki wypłynie. W jednym z przepisów @szczepana podany jest taki sposób nastrzykiwania.

Podpisuję się pod tym obiema rękami.

Stosuję tabelę Szczepana i od lat nastrzykuję na wyczucie. Odkąd tak robię, wędzonki mam zawsze zapeklowane i nic nie jest przesolone.

Używam większą ilość peklosolanki (niż tabela dziadka) i nie muszę kombinować np. zdodatkowymi butelkami itp.

 

Przy peklowaniu (czy to na wędzonki czy na wędliny) nie kombinuję z mieszaniem pekli i soli,  nie spieszę się i daję mięsu spokojnie się zapeklować.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804440
Udostępnij na innych stronach

Prawidłowe nastrzykiwanie polega na tym, że najpierw wbija się igłę w mięso, a nastrzyk wykonuje wycofując ją. Nie ma wtedy prawie wcale wycieków, a solanka równomierne rozprowadza się po mięsie. Poza tym, nie powstają dziurki ciśnieniowe w mięśniach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804442
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli wstrzykiwanie zrobione będzie z wyczuciem, to znaczy, nie rozerwie wewnetrznej struktury mięsa

a konkretnie co to znaczy z wyczuciem? Bo jak się przyglądałem się jak pracownik zakładu mięsnego robił nastrzyk w warunkach przemysłowych, czyli podaje solankę mechaniczną nastrzykiwarką, z trzema igłami, pod  ciśnieniem,, które powoduje z mięsa aż tryska.

I co konkretnie oznacza rozerwanie wewnętrznej struktury mięsa i jakie są tego konsekwencje.

Jako, że nigdy jeszcze nie robiłem nastrzykiwania mięsa, a zawsze peklowałem na mokro w garze kamiennym ok 10-14 dni, to  robiąc nastrzyk o ile skraca się czas peklowania ?

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804445
Udostępnij na innych stronach

Jako, że nigdy jeszcze nie robiłem nastrzykiwania mięsa, a zawsze peklowałem na mokro w garze kamiennym ok 10-14 dni, to  robiąc nastrzyk o ile skraca się czas peklowania ?

Można max skrócić o 9-13 dni :D

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804562
Udostępnij na innych stronach

 

 

a konkretnie co to znaczy z wyczuciem?

Konkretnie, to Ci Maxell napisał post wyżej. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804574
Udostępnij na innych stronach

Wszytkie nastrzykiwarki przemysłowe wieloigłowe, oraz mniejsze pracują właśnie na takiej zasadzie, że w mięso zostają wbite igły, a sam nastrzyk następuje w czasie ich wyjmowania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804630
Udostępnij na innych stronach

 

 

robiąc nastrzyk o ile skraca się czas peklowania ?

Skraca się o 0 dni ;) Nastrzykiwanie mięsa nie ma na celu przyspieszenia peklowania. Ma wprowadzić peklosól w głąb mięsa w celu przyspieszenia wniknięcia, lub nawet dotarcia peklosoli w głąb. Taki niedopeklowany kawałek, jeżeli byłby zarażony innymi bakteriami to mógłby się zepsuć zanim dotrze do niego peklosól.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804669
Udostępnij na innych stronach

 

robiąc nastrzyk o ile skraca się czas peklowania ?

Nastrzykiwanie mięsa nie ma na celu przyspieszenia peklowania. Ma wprowadzić peklosól w głąb mięsa w celu przyspieszenia wniknięcia, lub nawet dotarcia peklosoli w głąb. Taki niedopeklowany kawałek, jeżeli byłby zarażony innymi bakteriami to mógłby się zepsuć zanim dotrze do niego peklosól.

 

Nastrzyk MA NA CELU przyspieszenie peklowania. Skraca czas nawet do jednego dnia. Jak nie nastrzykniesz to po jednym dniu nie będzie w całości zapeklowane!

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804759
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nastrzykiwanie mięsa nie ma na celu przyspieszenia peklowania. Ma wprowadzić peklosól w głąb mięsa w celu przyspieszenia wniknięcia, lub nawet dotarcia peklosoli w głąb.

Bez urazy ale to chyba najgłupsze zdanie jakie przeczytałem tu od dłuższego czasu. :facepalm:

I co, jak już ta peklosól dotrze w głąb, to leżakuje sobie aż uaktywni się hmm... no właśnie nie wiem w 5,7,10 dniu :rolleyes:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804772
Udostępnij na innych stronach

 

 

robiąc nastrzyk o ile skraca się czas peklowania ?

Nastrzykiwanie mięsa nie ma na celu przyspieszenia peklowania. Ma wprowadzić peklosól w głąb mięsa w celu przyspieszenia wniknięcia, lub nawet dotarcia peklosoli w głąb. Taki niedopeklowany kawałek, jeżeli byłby zarażony innymi bakteriami to mógłby się zepsuć zanim dotrze do niego peklosól.

Nastrzyk MA NA CELU przyspieszenie peklowania. Skraca czas nawet do jednego dnia. Jak nie nastrzykniesz to po jednym dniu nie będzie w całości zapeklowane!
No a ja zawsze myślałem że Nastrzyk powoduje że procesy peklowania rozpoczyna się w całym przekroju jednocześnie W innym wypadku nim peklosól dotrze do środka -tam już mogą zajść niepożądane zmiany. No chyba że faktycznie teraz odkryto jednodniowe peklowanie. Ale to dla mnie coś nowego...

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804815
Udostępnij na innych stronach

Nastrzyk powoduje że procesy peklowania rozpoczyna się w całym przekroju jednocześnie

:thumbsup: Także 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804837
Udostępnij na innych stronach

Stosuję peklowanie zrównoważone w woreczkach. 20 g/kg peklosoli. Przy większych wyrobach nastrzykuję. Czas minimum tydzień czasem mięso poleży i 3tygodnie. Jak nie mam czasu na wędzenie to komora zero. Do tej pory, odpukać nie mam problemu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804864
Udostępnij na innych stronach

 

 

No a ja zawsze myślałem że Nastrzyk powoduje że procesy peklowania rozpoczyna się w całym przekroju jednocześnie

Ja też tak myślę!

Ja pekluję 10 dni z nastrzykiem. Nastrzykuję nie żeby skrócić czas, ale żeby zabezpieczyć mięso od pierwszego dnia peklowania, również w środku.

Według tabeli Dziadka nawet 2 tygodniowe peklowanie wymaga nastrzyku.

Chyba też zapędziłem się z tym że nastrzyk nie przyspiesza peklowania. Piksiak i inni mają rację, nastrzyk przyspieszy peklowanie. 

Zwróćcie tylko uwagę ile nastrzyków jest sugerowane dla 1 dniowego peklowania wg tabeli Dziadka. 4 nastrzyki po 60ml każdy i dodatkowo masowanie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-804936
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba też zapędziłem się z tym że nastrzyk nie przyspiesza peklowania. Piksiak i inni mają rację, nastrzyk przyspieszy peklowanie.
:hug:

 

 

 

Zwróćcie tylko uwagę ile nastrzyków jest sugerowane dla 1 dniowego peklowania

A ja uważam że nie ma czegoś takiego jak peklowanie jednodniowe.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-805329
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie ma czegoś takiego jak peklowanie jednodniowe

Wg Ciebie taki proces ma inną nazwę?  :rolleyes:  A dwudniowe jest albo trzydniowe jest? No bo w sumie dużej różnicy czasowej nie ma. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-805342
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wg Ciebie taki proces ma inną nazwę? :rolleyes: A dwudniowe jest albo trzydniowe jest? No bo w sumie dużej różnicy czasowej nie ma.

To nie chodzi o nazwę.

Ja pekluję średnio 7 dni na mokro.

Narobiło się peklowań "szybkich", "przyspieszonych" czy "awaryjnych" a ja uważam że powinno się zaplanować stosownie wcześniej i dać temu mięsu spokojnie się zapeklować.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-805348
Udostępnij na innych stronach

 

 

że powinno się zaplanować stosownie wcześniej
Oj tak tak......Ale czasami życie płata figla lub niespodziankę .... i dobrze wówczas wiedzieć jak to koło ratunkowe :yes:  się obsługuje  ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-805388
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Ale czasami życie płata figla lub niespodziankę .... i dobrze wówczas wiedzieć jak to koło ratunkowe :yes: się obsługuje ;)

Ma to sens, tylko pod warunkiem że traktuje się to jako koło ratunkowe a nie "normę".

 

 

 


 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-805464
Udostępnij na innych stronach

 

.Ale czasami życie płata figla lub niespodziankę .... i dobrze wówczas wiedzieć jak to koło ratunkowe :yes: się obsługuje ;)

 

Ma to sens, tylko pod warunkiem że traktuje się to jako koło ratunkowe a nie "normę".

Niestety wielu nowicjuszy czy tez zaraz przed swietami ludzie chca zrobic wszystko na juz , nie maja wiedzy zadnego doswiadczenia a tez chca zjesc cos swojego , dlatego prosby o przepis ad A do Z . Kupuja produkty i chca zrobic bo innym wychodzi tylko nie mysla ze to jest tak prosto jak ugotowanie wody na herbate, chociaz i herbate mozns zchrzanic :-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-805483
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niestety wielu nowicjuszy czy tez zaraz przed swietami ludzie chca zrobic wszystko na juz , nie maja wiedzy zadnego doswiadczenia a tez chca zjesc cos swojego , dlatego prosby o przepis ad A do Z . Kupuja produkty i chca zrobic bo innym wychodzi tylko nie mysla ze to jest tak prosto jak ugotowanie wody na herbate, chociaz i herbate mozns zchrzanic :-)

I właśnie tego się obawiam ( tak samo jak peklowanie mięs na kiełbasę kilka godzin).

Dlatego (dla mnie) to nie jest peklowanie i jakoś ciężko mi to nazwać peklowaniem.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/page/2/#findComment-805536
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.