electra Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 27 Października 2023 Godzinę temu, EAnna napisał(a): W zasadzie nerek nie duszę, co stoi w sprzeczności z wieloma popularnymi przepisami. Robię wg receptury podanej lata temu przez Makłowicza. Uważem, że jest to najlepszy przepis na nereczki w świecie Na forum jest od 2009 roku: CYNADERKI To tak samo jak z sercami drobiowymi czy jagniecimi ,podsmazam i nie dusze bo pozniej twarde i tzeba dlugo dusic zeby byly zjadliwe. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-872742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 29 Października 2023 (edytowane) W dniu 23.10.2023 o 23:00, EAnna napisał(a): Zajęłam się w pierwszej kolejności narogami, w których - po raz pierwszy - był również żołądek. Został starannie oczyszczony i przeznaczony na flaczki: Był z nich obiad a reszta poszła do słoików. Polecam !!! Nie miałem nigdy okazji spróbować flaczków z żołądka jelenia, ale podobno są extra, prima sort. Edytowane 29 Października 2023 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 29 Października 2023 C.d. przerobu pażdziernikowej łanii. Konserwy: Zostało zrobione 35 konserw - tyle sie mieści sterylizatorze - w pięciu odcieniach smakowych. Konserwy typu tuszonka, ze skruszałego mięsa. Kiełbasy Zapeklowane mięsa na kiełbasy zostały przerobione na dwa ich rodzaje, po ok. 10kg każdej: kabanosy i a'la żywiecka. Kabanosy: Kiełbasa po pierwszym wędzenieu i parzeniu: Wszystko obsycha: Obsuszone kabanosy przed pakowaniem: 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 29 Października 2023 Kark Jelenia Jest to moje drugie podejście do tego kulinarnego wyrobu. Kark w dwóch kawałkach 2,2 i 1,6 kg. W zaprawie jarzynowej: Opieczony w 220 st.C.na termoobiegu: Zapakowany próżniowo (ponownie z marynatą), w kąpieli wodnej 83 st.C. spędził 16h. Mięso musi odchodzić od kości. . Po odczyszczeniu z jarzyn i marynaty kawałki zostały odkostnione. Poporcjowana, mniejsza część: Serwowane z sosem na bazie żurawiny błotnej i demi glas. 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 29 Października 2023 5 minut temu, EAnna napisał(a): Wszystko obsycha: O ja pierdziu . Aniu jestem pełen podziwu . Mnie czeka cielaczek ok.100kg . Będzie trochę rzemiechy , bo muszę go przywieźć z Podlasia , więc musi dojechać w stanie nienagannym 😀 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 29 Października 2023 15 minut temu, Yerba napisał(a): Mnie czeka cielaczek ok.100kg Ale to nie jest jeleni cielak - chyba ,że mutant . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 29 Października 2023 23 minuty temu, chudziak napisał(a): Ale to nie jest jeleni cielak - chyba ,że mutant . sorki nie dopowiedziałem , że to cielak od mamy krówki 😀 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 31 Października 2023 Super fotorelacja i piękne wyroby .Gratuluję.👍 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 31 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 31 Października 2023 No no no rodeo piękne było,a może jeszcze będzie.....einfach toll 👏 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 1 Listopada 2023 Świetna relacja. Czy żywiecka była parzona w workach? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 1 Listopada 2023 5 minut temu, fikaz napisał(a): Czy żywiecka była parzona w workach? Tak. Z użyciem cyrkulatora. Kiełbasy ze zwierzyny mają tendencję do podcieków ze wzgledu na spory skurcz tkanki kolgenowej w wyniku działania temperatury. Taki sposób parzenia pozwala na skuteczną kontrolę procesu obróbki termicznej. A skoro sprzęt jest ....:D Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 1 Listopada 2023 (edytowane) 2 godziny temu, EAnna napisał(a): Kiełbasy ze zwierzyny mają tendencję do podcieków ze wzgledu na spory skurcz tkanki kolgenowej w wyniku działania temperatury. Moim zdaniem to czy zaliczymy podciek czy nie w tego rodzaju wyrobów z dziczyzny zależy od rodzaju użytego tłuszczu i temperatury parzenia a nie od jego sposobu. Nigdy nie parzyłem w ten sposób jak wyżej i podcieków nie zanotowałem wykonując nawet tak trudną kiełbasę jak bielska z dzika gdzie tłuszcz jest mocno rozdrobniony. Natomiast jak w pierwszej zrobionej sztanglówce z dzika użyłem tłuszczu z dzika to zaliczyłem taką porażkę ,że szkoda gadać. Tłuszcz już wytapiał się w czasie wędzenia (55C) Edytowane 1 Listopada 2023 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 1 Listopada 2023 Witaj Arkadiuszu, cieszy mnie, że po dłuższej przerwie ponownie włączyłeś się do dyskusji 😀 3 godziny temu, arkadiusz napisał(a): Moim zdaniem to czy zaliczymy podciek czy nie w tego rodzaju wyrobów z dziczyzny zależy od rodzaju użytego tłuszczu i temperatury parzenia a nie od jego sposobu. Oczywiście, masz rację i potwierdziłeś to, co wyżej napisałam. Są dwa rodzaje podcieków: tłuszczowe i wody. Wpradzie odniosłam się wyłącznie do podcieków płynów (bo odpowiedni tłuszcz jest oczywistością ) ale głównym punktem nacisku była kontrola temperatury. Ponieważ nie jestem tak biegła jak Ty w panowaniu nad parametrami obróbki i zbyt leniwa, aby mieszać wodę i przekładać batony w czasie parzenia - używam cyrkulatora, bo go mam. 😁 Nikomu nie sugeruję sposobu parzenia bo każdy dysponuje nieco innym sprzętem i zapewne ma wypróbowane sposoby. Jednak zwracam uwagę, że mięso ze zwierzyny łatwo wchłania wodę w czasie wyrabiania farszu ale bardzo łatwo ją oddaje przy przekroczeniu pewnego progu temperaturowego. Dlatego parzenie takich wyrobów wymaga szczególnie troskliwej kontroli temperatury. Nie mierzę nigdy temperatury wewnątrz batonu tylko uparzenie oceniam na dotyk Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 1 Listopada 2023 C.D. obróbki mięsa łani: Zimne wędzenie polędwic i kiełbasy kanapkowej. Zapeklowane polędwice zostały otulone folią kolagenową i wędzone zimnym dymem 10 godzin Po uwędzenieu: Kiełbasy a'la żywiecka po powtórnym, zimnym wedzeniu: Przed pakowaniem: 2 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 1 Listopada 2023 Aniu, stanęłaś na wysokości zadania jak zawsze zresztą. Pracy kosztowało sporo ale Twoje wyroby są cudnej urody.😋👏 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 1 Listopada 2023 Te wędliny wyglądają bardzo apetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 1 Listopada 2023 Jaki smaczny widok 👏 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 1 Listopada 2023 6 godzin temu, EAnna napisał(a): Są dwa rodzaje podcieków: tłuszczowe i wody. Ponieważ do dziczyzny z zasady nie dodajemy wody ( ja tak robię) lub bardzo małą ilość ze względu że to mięso fajnie chłonie wodę , ale jej przy obróbce termicznej nie utrzymuje to wzmiankę o podciekach zrozumiałem jako podciek tłuszczu. 6 godzin temu, EAnna napisał(a): Ponieważ nie jestem tak biegła jak Ty w panowaniu nad parametrami obróbki i zbyt leniwa, aby mieszać wodę i przekładać batony w czasie parzenia - używam cyrkulatora, bo go mam Aniu daj spokój bo wpadnę w samozachwyt 😊. Jesteś lepsza ode mnie w tym co robisz ,ale powiem ,że nigdy nie przekładałem batonów ani nie mieszałem wody w czasie parzenia. 6 godzin temu, EAnna napisał(a): Nie mierzę nigdy temperatury wewnątrz batonu tylko uparzenie oceniam na dotyk A ja zawsze sprawdzam termometrem tak jak solankę robioną na wagę sprawdzam solomierzem 🙂 W całej tej pięknej fotorelacji brakuje mi jednak jednego. Wielka szkoda ,że mając tyle jedynki nie pokusiłaś się o zrobienie Bielskiej. Pewnie była by wyśmienita. 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 1 Listopada 2023 6 godzin temu, EAnna napisał(a): Jednak zwracam uwagę, że mięso ze zwierzyny łatwo wchłania wodę w czasie wyrabiania farszu Wodochłonność jest uzależniona od bardzo ważnego parametru jaki jest pH surowca. 6 godzin temu, EAnna napisał(a): Dlatego parzenie takich wyrobów wymaga szczególnie troskliwej kontroli temperatury. Nie mierzę nigdy temperatury wewnątrz batonu tylko uparzenie oceniam na dotyk Parzenie metodą SV jest bardzo wygodne, (90% moich wyrobów jest tak parzona). Metoda ta pozwalna na precyzyjną kontrolę temperatury a wyrób zachowuje odpowiednią soczystostość i smak. 11 minut temu, arkadiusz napisał(a): A ja zawsze sprawdzam termometrem Podczas parzenia SV nie ma takiej potrzeby. 3 godziny temu, @halusia@ napisał(a): Twoje wyroby są cudnej urody.😋👏 To prawda perfekcyjne w każdym calu👏. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 1 Listopada 2023 14 minut temu, Grzewlod napisał(a): Wodochłonność jest uzależniona od bardzo ważnego parametru jaki jest pH surowca. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-873902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 4 Listopada 2023 W dniu 29.10.2023 o 21:34, EAnna napisał(a): W zaprawie jarzynowej: Okładanie mięsa jarzynami wymieszanymi z olejem (nie wiem czy użyłaś)zwiększa przyspieszenie dojrzewania. Zabieg ten poprawia kruchość i smak, należy zastosować rozdrobnione warzywa takie jak,marchew, pietruszkę, seler, por, cebula i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie). Dodatek oleju stanowi barierę dla drobnoustrojów i tlenu z powietrza. 👌 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-874775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 4 Listopada 2023 6 minut temu, bilu72 napisał(a): nie wiem czy użyłaś Nie rozpisywałam się w detalach ale mogę opisać, jak bedzie zainteresowanie. 7 minut temu, bilu72 napisał(a): Zabieg ten poprawia kruchość i smak, Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-874782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 5 Listopada 2023 W celach testowych (i obiadowych) otworzyłam dzisiaj konserwę opisaną jako "jeleń z przyprawą sweet&smoky " Widoczny na zdjęciu tłuszcz jest tłuszczem kaczym. W czasie marynowania wstepnego kawałki mięsa były też potraktowane oliwą. Wg mnie przyprawa jest słabo zaznaczona i raczej ginie w przyprawach tła (których może jest zbyt dużo). Mięso jest bardzo kruche i w przyszłości spróbuję zredukować nieco czas sterylizacji (było 120 min w 121st.C) Całość bardzo smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło. 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-875056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krk Opublikowano 6 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 6 Listopada 2023 Szanowna Pani EAnno, Uprzejmie proszę o podanie kolejnych etapów czyszczenia żołądka jelenia i przygotowania potrawy - flaków z jelenia. Jak to Pani robi ? Pani praca z tuszą łani jest niezwykle pedantyczna. Jest doskonałym przykładem prawidłowego postępowania z "darem lasu" . Nic z tuszy nie powinno się zmarnować. Czy można zapytać : jak długo dojrzewała tusza i w jakiej temperaturze była przetrzymywana ? Z wyrazami szacunku - krk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-875434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 7 Listopada 2023 16 godzin temu, krk napisał(a): proszę o podanie kolejnych etapów czyszczenia żołądka jelenia i przygotowania potrawy - flaków z jelenia. Robiłam to pierwszy raz w życiu mając produkt z całą zawartością w siatce Ze wzgledu na tę zawartość trzeba było zająć się nim bezzwłocznie. staranne usunięcie zielonej zawartości wielokrotne płukanie i moczenie w zimnej wodzie. (ze względu na trudności z usunięciem zawartości spomiędzy fałd ksiąg wycięłam je i wyrzuciłam. Praktycznie na flaczki przeznaczyłam tylko grube ścianki przedżołądka z głębokimi kosmkami.) Uzupełnienie: błonę z drugiej strony żołądka udało się usunąć dość łatwo posiłkując się nożem i skubiąc przez lateksową rękawicę (zwieksza tarcie i ułatwia uchwycenie śliskiej wyściółki Wymiana wody robiona była w każdej wolnej chwili aż do dnia następnego. w ostatnim etapie szorowanie elementów żoładka solą i wypłukanie. zalanie zimną wodą, zagotowanie i odlanie - robione dwukrotnie zalanie ponownie świeżą wodą i gotowanie z dodatkiem cebuli do miękkości - ok. 4h. Odcedzone, pokrojone w paseczki flaki sa bazą do potrawy. Są koloru kremowego. Potrawa przygotowana była wg schematu flaków po warszawsku, czyli z jarzynami. Pokrojoną w słomke włoszczyznę podsmażyłam na maśle klarowanym (masło jest optymalnym tłuszczem do mięsa przeżuwaczy) i dusiłam w wywarze z kości jelenich (zapas ze słoika z poprzedniej łanii). Przyprawy (sól, pieprz, gałka, jałowiec) + lekka zasmażka - całość powinna uzyskać konsystencję gęstej zupy. Potrawa wyszła IMO znakomita; nawet A., który ma długie zęby na podroby się zajadał. 16 godzin temu, krk napisał(a): jak długo dojrzewała tusza i w jakiej temperaturze była przetrzymywana ? Niestety, nie mam warunków do prawidłowego dojrzewania zwierzyny w skórze. Stosuje jednak dojrzewanie zastępcze dużych elementów zapakowanych próżniowo w warunkach lodówkowych. Wszystko i na każdym etapie musi być starannie opisywane i ewidencjonowane, żeby sie w tym nie pogubić. Zatem bielenie robie niezwłocznie - dzień po odstrzale. Kolejno podział na elementy zasadnicze i odkostnianie. Kości idą do gotowania praktycznie świeże, jedynie po ich lekkim opieczeniu. Reszta obrabiana jest sukcesywnie, po ustąpieniu stężenia pośmiertnego i obnizeniu pH. Część mięs jest marynowana w jarzynach, część w marynacie ziołowej i winie, niektóre peklowane na mokro, inne na sucho. Całość zamyka się w ok. 3 tygodniach. Niezależnie od etapu i sposobu traktowania mięsa niezwłocznie pakuję je próżniowo co wybitnie przedłuża jego trwałość zapobiegając utlenianiu, jełczeniu i rozwojowi bakterii tlenowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/page/3/#findComment-875499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.