EAnna Opublikowano 5 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Czerwca 2023 Wiesiu - i nie wali Ci moczem ? Odpowiednio przygotowane nerki wp. nigdy nie "walą mocem" 1. strannie wyciąć miedniczki2. wymoczyć w wielokrotnie zmienianej wodzie z octem Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 5 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Czerwca 2023 Waldku, nigdy nie czuć brzydkiego zapachu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Czerwca 2023 Czym można zastąpić nerki w kaszance? 2. wymoczyć w wielokrotnie zmienianej wodzie z octem Możesz EAnna coś więcej na temat moczenia nerek.Ile nerek, na ile wody i ile octu (jakiego)?Po takim moczeniu jak sprawdzić czy już nie dają zapaszku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Czerwca 2023 Np. ja przekrawam je wzdłuż, czyszczę i moczę w wodzie z mlekiem, następnie płuczę, i już tylko w czystej wodzie krótko obgotowuję trzy razy, zlewając szumowiny i za każdym razem zmieniając wodę oczywiście. Uwielbiam nereczki, i nigdy nie zdarzył mi się aby po obróbce miały zapach moczu, zawsze smakują jednakowo wspaniale . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Czerwca 2023 przekrawam je wzdłuż, czyszczę Należy bardzo starannie wyciąć miedniczki. Ma pozostać tylko gruba, jednorodna, zewnętrzna tkanka. coś więcej na temat moczenia nerek. No cóż, nie ma reguły tylko dobra praktyka.Jest to w zasadzie wielokrotne płukanie w lekko zakwaszonej wodzie.Zależy, co chcesz z nimi potem zrobić. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 6 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Czerwca 2023 Dziękuję SiBy Jak któregoś dnia uda mi się kupić nerki to spróbuję się z nimi pobawić. Jak coś nie halo to pies będzie szczęśliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Czerwca 2023 Uwielbiam w sosie śmietanowym i z kaszą gryczaną lub ziemniakami, delicje po prostu . http://straga.pl/obiad/cynaderki-wieprzowe-sosie-smietanowym/# Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 7 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Czerwca 2023 To ja się piszę na te delicje. sverige2 dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 8 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Czerwca 2023 Cynaderki w sosie śmietanowym,ponad 30 lat wstecz bardzo popularne danie w barach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 9 Czerwca 2023 To mi się przypomniało, a dawno nie robiłam. Czarniny (czy czerniny) z szaruchami (kluskami z tartych ziemniaków).Moje dzieci jak były małe na tą zupę mówiły - brudna zupa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 9 Czerwca 2023 Czarnina lub Czernina,obie formy są poprawne . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-837990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 9 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 9 Czerwca 2023 Jakbym tak lubił czarninę jak jej nie lubię to byłoby super .... moje kubki smakowe jej nie tolerują jakby nie wiem jak była zrobiona ........ za to "czarny kawior" uwielbiam, a tu i tu jest przecież krew Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-838003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Czerwca 2023 ........ za to "czarny kawior" uwielbiam, a tu i tu jest przecież krew Mam podobnie jak Ty . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-838038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 10 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Czerwca 2023 Czarnina lub Czernina,obie formy są poprawne .no i cóż że ze Szwecji ...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-838061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Czerwca 2023 (edytowane) no i cóżJeszcze czorka i szarka , czernina , czarnina, szara zupa - takie przynajmniej nazwy znam tej samej potrawy i wszystkie te nazwy regionalnie są poprawne /oczywiście wszędzie przyprawiane trochę inaczej , ale to już indywidualne smaki gospodyń/ Edytowane 10 Czerwca 2023 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-838073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Czerwca 2023 https://www.ortograf.pl/watpliwosci-jezykowe/jak-piszemy-czarnina-czy-czernina Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-838075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 11 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Czerwca 2023 Niedziela, to niedziela. Sernik @halusia@ idzie do piekarnika. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-838173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 18 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 18 Czerwca 2023 No to wczorajsze wędzenie. W ręku wyjęta przed chwilą szynka z wędzenia. Tym razem wędziliśmy dłużej dla mocniejszego koloru. Na talerzu, przekroje wyrobów.- szyneczka z tłuszczykiem- szynka - polędwica- polędwica a'la łososiowa - karczek. Przed wędzeniem zważyłam wszystkie kawałki mięsa i wyszło 60,20 kg (a nie 50 kg).Po wystygnięciu i zakończeniu procesu produkcji waga łączna 47,44kg.Ubytek wagowy ~ 21%, ale smakowo poezja, Panie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-839424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Czerwca 2023 Poezja, fakt . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-839432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 14 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 14 Lipca 2023 Dzisiaj siedziałam i czyściłam owoce czarnej porzeczki, jak ten świstak co odwija z papierka. Normalnie ćwiczenie cierpliwości, a było tego 9 kg. Teraz porzeczki leżą zasypane cukrem do jutra. Tak z dwie szklanki owoców bez cukru poszły do ciasta marchewkowego. Wcześniej do marchewkowego z dodatkiem cynamonu, przyprawy do piernika dodawałam dżem porzeczkowy, własnej roboty. Dzisiaj zamiast dżemu dodałam surowe owoce i posiekane orzechy włoskie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-844764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 14 Lipca 2023 13 minut temu, mamuśka napisał(a): Normalnie ćwiczenie cierpliwości, a było tego 9 kg No tak - dokładnie jak u mnie - dżemorów wyszło 54 słoiczki a 200 ml 🤗 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-844771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 14 Lipca 2023 2 godziny temu, mamuśka napisał(a): Tak z dwie szklanki owoców bez cukru poszły do ciasta marchewkowego. A z jakiego przepisu robisz ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-844795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 15 Lipca 2023 Mamuśka szkoda że nie jestem Zbychem,on ma dobrze przy Tobie🤪🤪🤪 pozdrawiam słonecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-844934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 15 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 15 Lipca 2023 (edytowane) W dniu 14.07.2023 o 22:43, chudziak napisał(a): A z jakiego przepisu robisz ? Z takiego przepisu robię: https://poprostupycha.com.pl/przepis/ciasto-marchewkowe-przepis/ Tylko, jedno ale Ja ten przepis dostosowałam pod siebie. Wg. mnie oryginał jest za tłusty, jest w formie 24 cm x 24 cm. Moja dyżurna forma ma 24 cm x 37 cm. Zwiększam ilość składników o połowę, ale nie zwiększam ilości oleju. Marchewkę ścieram na większych oczkach, na małych oczkach mi nie pasuje. Tak w mojej wersji na formę 24 cm x 37 cm to wygląda: Ciasto marchewkowe Składniki w temperaturze pokojowej. Szklanka 250 ml. 600 g marchewki (waga po obraniu) 8 dużych jajek L 1,5 szklanki cukru 30 g cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego 0,75 szklanki oleju 1,5 łyżeczka przyprawy do piernika 2,6 szklanki mąki (mąka wsypana do szklanki, nie ubita) 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczka cynamonu 3 łyżki dżemu porzeczkowego (bo jest kwaskowy), u mnie własnej roboty Lukier: Ja lukru nie robię. niepełna szklanka cukru pudru kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny 50 g pistacji łuskanych lub orzechów włoskich, pekan itp. Wykonanie: Marchewki (ok. 600 g, waga po obraniu) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Ma powstać jasna, puszysta masa jajeczna. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy olej strumieniem. Miksujemy tylko przez kilka sekund. Do odmierzonej ilości mąki dokładam proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i przesiewam do osobnej miski. Tu już mamy koniec pracy miksera, teraz łopatka albo większa łyżka. Do masy jajecznej dodaję startą marchewkę mieszam delikatnie ( bo jajka są dobrze napowietrzone, tak jak to jest w biszkopcie). Potem w dwóch turach do masy dosypuję przesianą mąkę z dodatkami i znów delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do formy 24 cm x 37 cm, wyłożonej papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, bez termoobiegu, grzanie góra-dół, tak na 45- 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ps. Jak mamy startą marchewkę, przesianą mąkę z proszkiem, przyprawą do piernika, cynamonem przyszykowane resztę składników to możemy uszykować formę i włączyć piekarnik na grzanie. Samo zrobienie ciasta to już leci ciach ciach. Smacznego Edytowane 16 Lipca 2023 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-844942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 15 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 15 Lipca 2023 Godzinę temu, Marek z Bielska napisał(a): Mamuśka szkoda że nie jestem Zbychem,on ma dobrze przy Tobie🤪🤪🤪 pozdrawiam słonecznie Zbyszek może ma i dobrze, ale ja za niego dostaję ochrzan od jego kardiologa. Dwa tygodnie temu były dwie blachy ciasta drożdżowego, jeden z rodzynkami i kruszonką, drugi z rabarbarem i kruszonką. Tydzień temu takie paluchy z ciasta drożdżowego bez cukru, nadziewane przesmażonymi pieczarkami z cebulą (przepis z naszego forum). Dzisiaj rano skończyliśmy ciasto marchewkowe, a na jutro w planach focaccia z pomidorkami koktajlowymi, rozmarynem i oliwkami, zakładając że Ania oliwek już nie wyjadła ze spiżarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/2/#findComment-844944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.