piksiak Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 24 Października 2013 Będę robił ricottę w sobotę to też zważę ile wychodzi. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-308572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 29 Października 2013 Wyszło mi 1,6 kg ricotty z 20 l mleka wytrącanej 10 g kwasku cytrynowego. Kwaskiem wytrącałem pierwszy raz - jak dla mnie smak lepszy niż przy occie. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-309497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 29 Października 2013 jak dla mnie smak lepszy niż przy occie. Dla mnie też , od octu odszedłem bardzo szybko . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-309507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 20 Września 2014 Witam.Odswieżajac temat zapytam, czy ktoś z Was dodawał do riccotty maślankę ?i jak wtedy by się miały proporcje soku,octu , czy kwasku?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-371915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 20 Września 2014 (edytowane) Ja nie próbowałem takiego zabiegu, ale możesz przetestować i opisać nam swoje wyniki. Edytowane 20 Września 2014 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-371938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 19 Listopada 2014 Witam I mi się udało wyprodukować serek a`la ricotta. Napiszę skrót: Serwatka pozostała po produkcji a`la korycińskiega ok 8 litrów (mleka było 10 l) zakwaszona kefirem. Serwatkę podgrzałem do 95 C dodałem ok. 4,5 g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 80 ml wody. Serek zaczął się wytrącać natychmiast widać było jak koaguluje i pojawia się spora ilość skrzepu. Odstawiłem to wszystko na balkon na noc, na ok. 12 godzin. Rano zebrałem serek do durszlaczka (chusty serowarskiej jeszcze nie mam) serek ładniutko został w durszlaczku. Po około 3 godzinach zważyłem serek - wyszło ok. 700 gram (serek nadal dość wilgotny) Po około kolejnych 4 godzinach konsumpcja i testy... o tym zaraz. Wrażenie i smak serka: (dodam że chyba wcześniej nigdy nie jadłem ricotty - nie gustuję raczej w tak delikatnych smakach) Wygląd:- puszysty- smarowny- raczej biały bez wrażenia koloru kremowego- raczej rozdzielający się (tak bardzo podobnie jak serek almekte) Zapach:- prawie bezwonny- delikatnie mleczny Smak:- pierwsze wrażenie bardzo puszysty- delikatny- lekko bezsmakowy- nie słony- nie czuć żadnego posmaku kwasowości- mleczny (żona powiedziała że "czuć krówką" To chyba tyle ;-) Ogóle wrażenia bardzo pozytywne, choć wg mojej skromnej osoby jest to serek "damski" i ew. "dziecięcy". Dla mnie ten smak jest zbyt subtelny. Mi smakował by z dużą ilością soli i pieprzu ew. ziół i czosnku.Dodam że po pierwszych kilku łyżeczkach miałem podobne wrażenie jakie miałem jedząc tatara z bardzo młodego cielaka jak i zarówno cielaka jelenia - bardzo subtelny mleczny smak. Taki myślę sobie nazwał bym to - "nabiałowy wyrób wykwintny na co dzień" A'la koryciński ma jeszcze 2 godzinki kąpieli i potem postaram się dodać jego foteczkę w odpowiednim miejscu. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-384308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 19 Listopada 2014 Przecież ten serek możesz sobie doprawić w/g twojego gustu czy upodobań smakowych ,dobre są również pierogi czy naleśniki z tym serem.Ja nawet ostatnio do ciasta nalesnikowego użyłam tej serwatki po serku i wyszły smaczne. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-384316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 19 Listopada 2014 choć wg mojej skromnej osoby jest to serek "damski" i ew. "dziecięcy". Witaj Każdą przyprawę możesz dołożyć do" gotowanej " serwatki i taki będziesz miał smak ricotty . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-384333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 19 Listopada 2014 Witaj Każdą przyprawę możesz dołożyć do" gotowanej " serwatki i taki będziesz miał smak ricotty . Pozdrawiam Witaj Wiem wiem o tym. Mi raczej chodziło o pozyskanie serka naturalnego i opisanie moich odczuć smakowych odnośnie serka. I uważam że lepszym rozwiązaniem jest dodanie przypraw lub dodatków do gotowej ricotty. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-384344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 10 Lutego 2016 Odświeżę trochę temat.Przewałkowałem całość, jednak trochę niewiedzy jest.Z biegiem czasu przepis EAnny został przez użytkowników forum zmodyfikowany. Zamiast octu winnego, większość z Was daje kwasek cytrynowy (nawet EAnna).Problem w tym, że jedni podają ilość kwasku na ilość serwatki, inni - ilość użytego kwasku na ilość użytego mleka do produkcji sera podpuszczkowego z którego jest serwatka.Mam zamiar zrobić ser a'la koryciński z 10 litrów mleka. Nie wiem ile serwatki z niego zostanie, bo jeszcze nigdy tego nie robiłem Proszę mnie uświadomić ile gram kwasku mam dodać i co mam liczyć czy mleko użyte do produkcji czy serwatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 10 Lutego 2016 Ja zawsze piszę : serwatka z pozostałości z 30 litrów mleka po wyrobie ala oscypków zakwaszona 12gramami kwasku cytrynowego . Kwasek cytrynowy rozpuszczony w 3/4 szklanki wody . Dlaczego ja kwaskiem cytrynowym zakwaszam : bo łatwiej , wygodniej i precyzyjniej . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 10 Lutego 2016 czyli u mnie będą 4g powiedzmy 1/2 szkl. wody (pozostałość z 10 litrów mleka) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 10 Lutego 2016 Tak by z tego wychodziło . Ja bym tak zrobił . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 10 Lutego 2016 Większego znaczenia nie ma czym zakwasimy, ja dodaję zwykły ocet i jest ok. Ser zawsze robię z 28l (taki mam gar) i dodaję do serwatki 3-4 łyżki octu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 10 Lutego 2016 A ja do serwatki otrzymanej z10 litrów mleka po produkcji łoscypków dodaję łyżeczkę kwasu L - askorbinowego (E 300) i wychodzi pyszna. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 10 Lutego 2016 Ja na 30 litrów serwatki daję szklankę octu 10% i też daje radę. Na 5 litrów będzie 40ml czyli kieliszek od wódki Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 10 Lutego 2016 No proszę, i już 4 sposoby, każdy inny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) No proszę, i już 4 sposoby, każdy inny Cztery sposoby sprawdzone , tak informują forumowicze . Wybieraj jeden dla Ciebie najlepszy i do dzieła . Nie ma złotych sposobów , ponoć jest tylko złoty pociąg :D Jeszcze może być piąty sposób . Serwatka po twarogu , będzie już ukwaszona , czasami nawet za bardzo Pozdrawiam Edytowane 10 Lutego 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 10 Lutego 2016 Ja daje 2g kwasku na 1l mleka ale moje mleko sklepowe ..wczesniej dawalam mniej ale gorszy skrzep byl ricotty Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 10 Lutego 2016 Nie ma złotych sposobów , ponoć jest tylko złoty pociąg I jest złoty środek dla serwatki; pH 6-6,5. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 10 Lutego 2016 na 30 litrów serwatki daję szklankę octu 10% i też daje radę. Robiłem z cytrynami, kwaskiem i octem, wersja i ilość jak napisał Kurp dla mnie optymalna, oczywiście zbieram po 5-ciu minutach od momentu zakwaszenia.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 10 Lutego 2016 oczywiście zbieram po 5-ciu minutach od momentu zakwaszenia.... Ja nie zbieram bo po co . Po 10 godzinach ricotta w postaci super skrzepu . Serwatkę spuszczam z gara wężykiem od spuszczania wina i skrzep jest na dnie gara . Wybieram garnkiem na chustę i do ocieknięcia . :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 10 Lutego 2016 Po 10 godzinach ricotta w postaci super skrzepu . Serwatkę spuszczam z gara wężykiem od spuszczania wina i skrzep jest na dnie gara . Wybieram garnkiem na chustę i do ocieknięcia . Po 10-ciu godzinach to już gotowa do spożycia, kiedyś tak robiłem - czekałem, lecz stwierdziłem, że zdecydowanie lepiej od razu, jest parę powodów... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 10 Lutego 2016 jest parę powodów... Jakich ??? . Te dziesięć godzin to są godziny nocne . Do jedzenia to mam zawsze na bieżąco . Ricottę zapakowaną próżniowo można przechować w lodówce do miesiąca . Po miesiącu jest bardzo lekko kwaskowa i jeszcze pyszna . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 10 Lutego 2016 Jakich ??? Gorąca zdecydowanie lepiej ocieka, garnek mam umyty "natentychmiast", rankiem mogę rozpocząć proces rozdawnictwa.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.