Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 369
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wyszło mi 1,6 kg ricotty z 20 l mleka wytrącanej 10 g kwasku cytrynowego. Kwaskiem wytrącałem pierwszy raz - jak dla mnie smak lepszy niż przy occie.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-309497
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak dla mnie smak lepszy niż przy occie.

 

 

 Dla mnie też , od octu odszedłem  bardzo szybko . :D

 

 

  Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-309507
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Witam

 

I mi się udało wyprodukować serek a`la ricotta.

 

Napiszę skrót:

 

Serwatka pozostała po produkcji a`la korycińskiega ok 8 litrów (mleka było 10 l) zakwaszona kefirem.

 

Serwatkę podgrzałem do 95 C dodałem ok. 4,5 g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 80 ml wody.

 

Serek zaczął się wytrącać natychmiast widać było jak koaguluje i pojawia się spora ilość skrzepu.

 

Odstawiłem to wszystko na balkon na noc, na ok. 12 godzin.

 

Rano zebrałem serek do durszlaczka (chusty serowarskiej jeszcze nie mam) serek ładniutko został w durszlaczku.

 

Po około 3 godzinach zważyłem serek - wyszło ok. 700 gram (serek nadal dość wilgotny)

 

Po około kolejnych 4 godzinach konsumpcja i testy... o tym zaraz.

 

Wrażenie i smak serka: (dodam że chyba wcześniej nigdy nie jadłem ricotty - nie gustuję raczej w tak delikatnych smakach)

 

Wygląd:

- puszysty

- smarowny

- raczej biały bez wrażenia koloru kremowego

- raczej rozdzielający się (tak bardzo podobnie jak serek almekte)

 

Zapach:

- prawie bezwonny

- delikatnie mleczny

 

Smak:

- pierwsze wrażenie bardzo puszysty

- delikatny

- lekko bezsmakowy

- nie słony

- nie czuć żadnego posmaku kwasowości

- mleczny (żona powiedziała że "czuć krówką"

 

To chyba tyle ;-) Ogóle wrażenia bardzo pozytywne, choć wg mojej skromnej osoby jest to serek "damski" i ew. "dziecięcy". Dla mnie ten smak jest zbyt subtelny. Mi smakował by z dużą ilością soli i pieprzu ew. ziół i czosnku.

Dodam że po pierwszych kilku łyżeczkach miałem podobne wrażenie jakie miałem jedząc tatara z bardzo młodego cielaka jak i zarówno cielaka jelenia - bardzo subtelny mleczny smak. Taki myślę sobie nazwał bym to - "nabiałowy wyrób wykwintny na co dzień"

 

A'la koryciński ma jeszcze 2 godzinki kąpieli i potem postaram się dodać jego foteczkę w odpowiednim miejscu.

 

pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-384308
Udostępnij na innych stronach

Przecież ten serek możesz sobie doprawić w/g twojego gustu czy  upodobań smakowych ,dobre są również  pierogi czy naleśniki  z tym serem.Ja nawet ostatnio do ciasta nalesnikowego użyłam tej serwatki po serku i wyszły smaczne.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-384316
Udostępnij na innych stronach

 

 

choć wg mojej skromnej osoby jest to serek "damski" i ew. "dziecięcy".

 

 Witaj

 

 Każdą przyprawę możesz dołożyć do" gotowanej " serwatki i taki będziesz miał smak ricotty .

 

 

 Pozdrawiam 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-384333
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witaj    Każdą przyprawę możesz dołożyć do" gotowanej " serwatki i taki będziesz miał smak ricotty .      Pozdrawiam 

 

Witaj

 

Wiem wiem o tym. Mi raczej chodziło o pozyskanie serka naturalnego i opisanie moich odczuć smakowych odnośnie serka. I uważam że lepszym rozwiązaniem jest dodanie przypraw lub dodatków do gotowej ricotty.

 

pozdrawiam. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-384344
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Odświeżę trochę temat.

Przewałkowałem całość, jednak trochę niewiedzy jest.

Z biegiem czasu przepis EAnny został przez użytkowników forum zmodyfikowany. Zamiast octu winnego, większość z Was daje kwasek cytrynowy (nawet EAnna).

Problem w tym, że jedni podają ilość kwasku na ilość serwatki, inni - ilość użytego kwasku na ilość użytego mleka do produkcji sera podpuszczkowego z którego jest serwatka.

Mam zamiar zrobić ser a'la koryciński z 10 litrów mleka. Nie wiem ile serwatki z niego zostanie, bo jeszcze nigdy tego nie robiłem :)

Proszę mnie uświadomić ile gram kwasku mam dodać i co mam liczyć czy mleko użyte do produkcji czy serwatkę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474642
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze piszę :  serwatka z pozostałości z 30 litrów mleka po wyrobie ala oscypków  zakwaszona 12gramami kwasku cytrynowego . Kwasek cytrynowy rozpuszczony w 3/4 szklanki wody . 

 

 Dlaczego ja kwaskiem cytrynowym  zakwaszam : bo łatwiej , wygodniej i precyzyjniej . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474654
Udostępnij na innych stronach

Większego znaczenia nie ma czym zakwasimy, ja dodaję zwykły ocet i jest ok. Ser zawsze robię z 28l (taki mam gar) i dodaję do serwatki 3-4 łyżki octu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474670
Udostępnij na innych stronach

A ja do serwatki otrzymanej z10 litrów mleka po produkcji łoscypków dodaję łyżeczkę kwasu L - askorbinowego (E 300) i wychodzi pyszna.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474675
Udostępnij na innych stronach

Ja na 30 litrów serwatki daję szklankę octu 10% i też daje radę. Na 5 litrów będzie 40ml czyli kieliszek od wódki :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474714
Udostępnij na innych stronach

No proszę, i już 4 sposoby, każdy inny :)

 

Cztery sposoby sprawdzone , tak informują forumowicze . Wybieraj jeden dla Ciebie najlepszy i do dzieła .  Nie ma złotych sposobów , ponoć jest tylko złoty pociąg :D :D  

 

 Jeszcze może być piąty sposób . Serwatka po twarogu , będzie już ukwaszona , czasami nawet za bardzo :D 

 

 Pozdrawiam :D

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474729
Udostępnij na innych stronach

Ja daje 2g kwasku na 1l mleka  ale moje mleko sklepowe ..wczesniej dawalam mniej ale gorszy skrzep byl ricotty

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474732
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie ma złotych sposobów , ponoć jest tylko złoty pociąg

I jest złoty środek dla serwatki; pH 6-6,5. :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474752
Udostępnij na innych stronach

na 30 litrów serwatki daję szklankę octu 10% i też daje radę.

Robiłem z cytrynami, kwaskiem i octem, wersja i ilość jak napisał Kurp dla mnie optymalna, oczywiście zbieram po 5-ciu minutach od momentu zakwaszenia.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474798
Udostępnij na innych stronach

 

 

oczywiście zbieram po 5-ciu minutach od momentu zakwaszenia.... :cool:

 

Ja nie zbieram bo po co . Po 10 godzinach ricotta w postaci super skrzepu . Serwatkę spuszczam z gara wężykiem od spuszczania wina i skrzep jest na dnie gara . Wybieram garnkiem na chustę i do ocieknięcia . :D :D 

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474809
Udostępnij na innych stronach

Po 10 godzinach ricotta w postaci super skrzepu . Serwatkę spuszczam z gara wężykiem od spuszczania wina i skrzep jest na dnie gara . Wybieram garnkiem na chustę i do ocieknięcia .

Po 10-ciu godzinach to już gotowa do spożycia, kiedyś tak robiłem - czekałem, lecz stwierdziłem, że zdecydowanie lepiej od razu, jest parę powodów... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474811
Udostępnij na innych stronach

 

 

jest parę powodów...

 

Jakich ???    . Te dziesięć godzin to są godziny nocne .  Do jedzenia to mam zawsze na bieżąco . Ricottę zapakowaną próżniowo można przechować w lodówce do miesiąca . Po miesiącu jest bardzo  lekko kwaskowa i jeszcze pyszna .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474812
Udostępnij na innych stronach

Jakich ???

Gorąca zdecydowanie lepiej ocieka, garnek mam umyty "natentychmiast", rankiem mogę rozpocząć proces rozdawnictwa.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/12/#findComment-474813
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.