salvado Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 30 Marca 2009 Solanka w podanych powyżej proporcjach ma stężenie 7,69%.no to musimy mieć inne kalkulatory, bo u mnie i na "liczydełku", i w Excelu wychodzi 8,33%. Przy takim stężeniu niezbędnym jest utrzymanie solanki z mięsem w niskiej temperaturze.OK. Do tego już dojrzałem i przyznałem się do błędu. Maksymalnie miałem 9*C i skoro jest to za dużo, to ja to rozumiem i przyjmuję. domyślam się, że chodzi o tę szynkętak, chodzi właśnie o tę szyneczkę. powinien być zrobiony nastrzyk w ilości 7% w stosunku do ciężaru mięsaI takoż zrobiłem. Czas peklowania 10-14 dniJa trzymałem 12 dni, z tym że w piątym dniu podmieniałem zalewę. Do dzisiaj nie wiem, czy słusznie, bo nie znam zapachu prawidłowej, ale ponieważ zacząłem mieć wątpliwości, to zrobiłem jak zrobiłem. Jeżeli chodzi o moczenie, wybór zależy od subiektywnego odczucia słoności.Ze zrozumieniem tego też nie mam problemu :-) Zacząłem mieć tylko wątpliwość wtedy, gdy Maxell w jednym z postów tego wątku napisał, że nie powinno się moczyć mięska przy tak niskim zasoleniu, podczas gdy w recepcie stoi, żeby moczyć. Ale rozumiem, że zrzucamy to na karb gustów. Ja zazwyczaj moczę wędzonki po peklowaniu, ponieważ dla mnie są zawsze za słoneJa z żoną mamy podobne gusta i też staramy się ograniczać do minimum sól w jedzonku. Zdrówko ważniejsze niż smaki ;-) No i dzięki za odzew :grin: Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-63524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 30 Marca 2009 no to musimy mieć inne kalkulatory, bo u mnie i na "liczydełku", i w Excelu wychodzi 8,33%Według mnie racje ma EAnna bo licząc stężenie procentowej bierzesz masę rozpuszczalnika i substancji rozpuszczanej a ten jest sumą wody i soli czyli 600 g wody plus 50 g soli =650 g.Dalej to proporcja 100% - 650 g X % - 50g z tego wynika ,że X =7,69 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-63529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 30 Marca 2009 Według mnie racje ma EAnnapalę się ze wstydu :blush: :blush: :blush: Czas wrócić do szkoły, i wcale nie chodzi w tym przypadku o SDM ... Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-63531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur50 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zawsze musimy pamiętać że jeśli ktoś zwraca się do nas z prośbą o poradę to musimy jej udzielić tak aby zapewnione było jego bezpieczeństwo - ja udzieliłem jej zgodnie ze swoim sumieniem... ja też staram sie trzymać dwutygodniowego czasu z dawką 0,9kg/10l ale trzymam też temp. ok6° Jak było cieplej to posiłkowałem się butelkami z zamrożoną wodąi to też jest dobry sposób tabe la DZIADKA http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=7876#7876Czytajac podpowiedzi,to raczej wiekszosc pekluje na mokro.Ja natomiast,natarlem mieso peklosola dobrze wcierajac i nie zalowalem soli,po dwuch dniach obciazylem mieso i juz przez 5 dni mocze we wlasnej wodzie,codziennie przewracajac,ale boje sie wysokiej temperatury,bo robi sie coraz cieplej a ja mam miske na balkonie.Po nocnych przymrozkach,chce sprobowac z zamrozona woda w butelkach.Do dzisiaj jest ok,ale to jeszcze 5 dni.Wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-63689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 ale to jeszcze 5 dni. Jeśli temperatura zalewy nie będzie wyższa od 6stopni będzie wszystko ok. Czy balkon masz od południa - chroń przed słońcem, mocno nagrzewa i butelki nie pomogą. Może lodówka albo piwnica? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-63690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur50 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Balkon mam sloneczny,ktos mi poradzil,zeby w dzien,przykrywac kocem,bo ponoc dziala,jak izolator i nie przepuszcza cieplego powietrza,ale czy to sie sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-63696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heiterfuchs Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Dzisiaj w Dortmundzie bylo ok 20*C wiec chyba bedzie lepiej w lodowce :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-63697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 artur50, skoro nie masz miejsca w lodówce to podskocz gdzieś do marketu budowlanego zakup tam płyty ze styropianu, sklej za pomocą taśmy klejącej w skrzynkę i umieć tam pojemniki z mięchem oraz zamrożone butle z wodą - będzie to całkiem lodówkakoc niby też trochę pomoże ale to nie to - w ciepłe dni to tak.. można go moczyć wodą, wtedy woda odparowując obniża temperaturę wewnątrz pojemnika Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-63699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Czytajac podpowiedzi,to raczej wiekszosc pekluje na mokro Stylem Dziadka zadaje pytanie: To nie jest przypadek że mięsa na wędzonki pekluje się na mokro tak więc po co skoro można by zastosować jeden sposób ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-63700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Znajomy zwrócił się do mnie o pomoc - peklował wędliny (karkówkę, polędwicę i szynki) 7 dniowe - zgodnie z tabelą Dziadka. Czwartego dnia zalewa trochę zmętniała, ma "ładny" mlecznoróżowy kolorek i zapaszek...... :shock: świeżych jajek gotowanych na twardo (nie smród - tylko zapach).Zalewa była robiona z dodatkiem przypraw : pieprz , ziele, liście, proszek gałki.Przechowywane w lodówce. Poradziłem mu wypłukać wędlinki pod bieżącą wodą , umyć pojemnik, zrobić nawą zalewę (ale już tylko z peklosolą) i zalać wszystko od nowa.Myślę, że miałem rację? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-64250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Jasne że masz racje, dobra robota z płukaniem wszystko będzie dobre. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-64258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zastanawia mnie ten "jajeczny zapaszek" - czy ktoś miał już taki przypadek ???Dodam tylko, że mięso nie było "oślizłe" , a zalewa miała kolor "mlecznoróżowy" :shock: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-64259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Gałka może dawać podobny zapach. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-64260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Gałka może dawać podobny zapach.Miałem takie same przypuszczenia, ale w związku z również dziwnym kolorem poradziłem - mam nadzieję, że dobrze - wymianę zalewy. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-64274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 poradziłem - mam nadzieję, że dobrzeDobrze poradziłeś. Nawet jak się ma najmniejsze wątpliwości, to trzeba reagować - takie dmuchanie na zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-64304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 W tym linku jest opisany sposób jak postępować w razie podejrzanej solanki . Pozdrawiamgodz.6.00 pm.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015&postdays=0&postorder=asc&start=30 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-64333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Tak jak obiecałem, relacja z mojego peklowania w podwyższonej temperaturze. Dzięki cennym poradom kolegów wszystko przebiegło w najlepszym porządku. Mięso zapeklowało się bez problemów, nawet nie zmieniałem solanki. Przypominam 7 dni w temperaturze 12 st. Tak wyglądały wędzonki przygotowane do wędzenia: a tak po: trochę za bardzo podpiekły mi się mini szyneczki do święconki i wyszły trochę słone, reszta smak bardzo dobry. Tak wyglądają w przekroju: polędwica w pieprzu wędzona-surowa, mini szynka wędzona-pieczona, jałowcowa wędzona-pieczona i krakowska wędzona-pieczona (trochę marnie nabity baton ale nie mam czym). I na zakończenie mała przygoda. Przygotowałem mięso na wędzonki polędwice osobno i szynki i boczek osobno, zalałem wodą z peklosolą i przygotowałem wywary ziołowe osobny dla szynek i osobny do polędwic. Ponieważ wywary były jeszcze gorące a ja poczułem się zmęczony, dla odprężenia postanowiłem trochę poczytać. Po powrocie do domu stwierdziłem, że wywary są zimne i można je wlać do mięsa. Będąc pod dużym wrażeniem przeczytanej literatury wywar przygotowany do szynek wlałem do polędwic i odwrotnie. Wczoraj odbyła się degustacja i wszystkim domownikom bardzo smakowało ja oczywiście nie przyznałem się do pomyłki. Wniosek: literatura piękna wydatnie inspiruje do tworzenia nowych smaków kulinarnych. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-64646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 14 Maja 2009 Mój dzisiejszy zakup - 16,50 za worek. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-68308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 15 Maja 2009 pis67 gdzie ją kupowałeś Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-68323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 19 Maja 2009 No dobrze koledzy proszę mnie oświecić dlaczego należy w trakcie peklowania przekładać mięso ? euro2008 mam pytanko - czy w nocy przekręcasz się z boku na bok, jeśli tak, to masz odpowiedź dlaczego trzeba przekładać w czasie peklowania "mokrego" mięsko :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-68708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 19 Maja 2009 No dobrze koledzy proszę mnie oświecić dlaczego należy w trakcie peklowania przekładać mięso ?W czasie długiego peklowania(np. tydzień lub dłużej) następuje rozwarstwienie składników solanki. Sól jest w dolnej warstwie a azotany i azotyny w górnej warstwie roztworu. euro2008, gdybyś nie mieszał zawartości naczynia, w którym peklujesz mięso, to sam rozumiesz jakie wyroby byś otrzymał. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-68727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 19 Maja 2009 Nie podważając wypowiedzi naszego mistrza nad mistrzami kol BAGNO jak wytłumaczyć peklowanie w latach 60-tych w Zakładach Mięsnych, gdy w olbrzymi basen wchodziło ponad 10 ton np. boczku były ułożone na wierzch deski na nich belki wszystko to podklinowane przyciśniete by boczek był cały zanurzony tak samo inne asortymenty w basenagh ok 1-2 tony . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-68741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 19 Maja 2009 pis67 gdzie ją kupowałeś Koledzy przywieźli z masarni, do której wożą półtusze :grin: + 20 osłonek do salami za 10zł. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-68747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Witam Mam takie malutkie pytanie: jak dlugo mozna peklowac mieso na kielbase? przy 5-6 dniach chyba nic sie nie stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-70559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Ja w lodówce trzymałem taki okres i nic się nie stało.A ze 20-25 lat temu zapeklowałem mięso, wyniosłem na strych i zapomniałem. :blush: (było to zimą). Gdzieś po 2 tygodniach mięsko zostało odkryte, o dziwo nic się nie stało, a to z tej chyba przyczyny, że mięso zapeklowałem dając dużo więcej soli - było słone jak ch....a. Dokupiłem mięsa i po dodaniu wyszła dobra kiełbasa.Nie polecam powielać tego sposobu, chciałem tylko pokazać, że różne rzeczy mogą się zdarzyć Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/5/#findComment-70561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.