mariuszRod Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) W przyszłą niedzielę że szwagrem wędzimy. Będą boczek, łopatka, szynka, serki i SŁONINA. Problemem jest to że nie wiemy za bardzo jak przygotować słoninę do wędzenia. W jaki sposób peklować? Czy w tydzień da się upeklowac słoninę ? Jesteśmy amatorami więc proszę was o cenne rady Edytowane 6 godzin temu przez mariuszRod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 32 minuty temu, mariuszRod napisał(a): W przyszłą niedzielę że szwagrem wędzimy. Będą boczek, łopatka, szynka, serki i SŁONINA. Jak będziesz wędził na gorąco boczek łopatkę szynkę w temp. 45-55 C to serki i słonina może popłynąć.Te dwie pozycje powinno się wędzić na zimno przez kilka dni ew. na ciepło do 30C.Poza tym słoninę w zależności od grubości powinno się solić ok.14 dni. Edytowane 5 godzin temu przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-1049481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 godziny temu 2 godziny temu, arkadiusz napisał(a): 45-55 C to serki i słonina może popłynąć. Nc nie popłynie. Serki Capri zawsze wędzę w podobnej temp. i nigdy nie było żadnych problemów. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-1049502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 godziny temu 3 godziny temu, arkadiusz napisał(a): 45-55 C to serki i słonina może popłynąć Ja w takiej temperaturze wędziłam słoninę. Mało tego ja po wędzeniu podniosłam temperaturę i słoninę podpiekałam do stanu szklistego. Była palce lizać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-1049508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszRod Opublikowano 2 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 godziny temu A ile czasu pani peklowala ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-1049511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 godzinę temu 48 minut temu, mamuśka napisał(a): Ja w takiej temperaturze wędziłam słoninę. Mało tego ja po wędzeniu podniosłam temperaturę i słoninę podpiekałam do stanu szklistego. Była palce lizać. Coś wiem na ten temat ponieważ robię tak od lat, słonina miękka do tego stopnia że można ją rozsmarowywać 👍👏 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-1049517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 21 minut temu Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 minut temu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-1049529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.