mariuszRod Opublikowano Sobota o 08:27 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano Sobota o 08:27 (edytowane) W przyszłą niedzielę że szwagrem wędzimy. Będą boczek, łopatka, szynka, serki i SŁONINA. Problemem jest to że nie wiemy za bardzo jak przygotować słoninę do wędzenia. W jaki sposób peklować? Czy w tydzień da się upeklowac słoninę ? Jesteśmy amatorami więc proszę was o cenne rady Edytowane Sobota o 08:29 przez mariuszRod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano Sobota o 08:57 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano Sobota o 08:57 (edytowane) 32 minuty temu, mariuszRod napisał(a): W przyszłą niedzielę że szwagrem wędzimy. Będą boczek, łopatka, szynka, serki i SŁONINA. Jak będziesz wędził na gorąco boczek łopatkę szynkę w temp. 45-55 C to serki i słonina może popłynąć.Te dwie pozycje powinno się wędzić na zimno przez kilka dni ew. na ciepło do 30C.Poza tym słoninę w zależności od grubości powinno się solić ok.14 dni. Edytowane Sobota o 09:00 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-1049481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano Sobota o 11:07 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano Sobota o 11:07 2 godziny temu, arkadiusz napisał(a): 45-55 C to serki i słonina może popłynąć. Nc nie popłynie. Serki Capri zawsze wędzę w podobnej temp. i nigdy nie było żadnych problemów. 1 Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-1049502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano Sobota o 12:06 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano Sobota o 12:06 3 godziny temu, arkadiusz napisał(a): 45-55 C to serki i słonina może popłynąć Ja w takiej temperaturze wędziłam słoninę. Mało tego ja po wędzeniu podniosłam temperaturę i słoninę podpiekałam do stanu szklistego. Była palce lizać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-1049508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszRod Opublikowano Sobota o 12:18 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano Sobota o 12:18 A ile czasu pani peklowala ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-1049511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano Sobota o 12:57 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano Sobota o 12:57 48 minut temu, mamuśka napisał(a): Ja w takiej temperaturze wędziłam słoninę. Mało tego ja po wędzeniu podniosłam temperaturę i słoninę podpiekałam do stanu szklistego. Była palce lizać. Coś wiem na ten temat ponieważ robię tak od lat, słonina miękka do tego stopnia że można ją rozsmarowywać 👍👏 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-1049517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano Sobota o 14:14 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano Sobota o 14:14 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-1049529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano Sobota o 18:53 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano Sobota o 18:53 Serki Capri wędzę z pozostałymi wędzonkami i jeszcze nigdy mi nie popłynęły. 2 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-1049575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 godzin temu W dniu 22.11.2025 o 13:18, mariuszRod napisał(a): A ile czasu pani peklowala ? Słoniny nie peklujemy. Słoninę solimy. 1 Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-1049770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 godzinę temu W dniu 22.11.2025 o 13:18, mariuszRod napisał(a): A ile czasu pani peklowala ? Nie "panujemy" sobie. 😚 Słoninę solimy solą bez jodu. U mnie to białe złoto, w soli siedzi tyle co reszta się pekluje. Standard u mnie 14 dni. Ps. Mam w lodówce zasoloną słoninę, zamkniętą już pół roku w worku próżniowym. Będzie mniam, mniam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/#findComment-1049913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.