arkadiusz Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Lutego 2010 Jak masz tą kiełbasę mrozić to jej nie parz tylko zamroź surową.Potem sobie wyciągniesz i sparzysz tyle ile chcesz.Ja białej nie osadzałem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Lutego 2010 Mam 5 kg i rzeczywiście część będę mroził. Czy gdybym sparzył i zamroził to stracę na smaku ? No i ta temperatura... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Lutego 2010 Parz ją w temp. 72-75*C(25-30min) aż wewnątrz batonu osiagnie 68-70*C Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Lutego 2010 Po napełnieniu jelit wieszam na kiju na około 2 godz. Następnie wrzucam do wrzątku i parzę w temp. 75º -78ºC to jest około 20-25 minut. Po osiągnięciu wewnątrz kiełbasy 70 ºC wyjmuję z garnka wystawiam do chłodnego pomieszczenia. Gdy kiełbasa uzyska temp. otoczenia dzielę na porcje i wkładam do zamrażarki. Uważam, że zamrożona po sparzeniu jest smaczniejsza od mrożonej przed parzeniem. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Lutego 2010 Czy gdybym sparzył i zamroził to stracę na smaku ?. Właśnie o to chodzi ,że będziesz ją parzył dwa razy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Lutego 2010 Można też zjeść surowe mięso, wówczas nie trzeba w ogóle parzyć. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Lutego 2010 Można też zjeść surowe mięso, wówczas nie trzeba w ogóle parzyć A no można tylko Kolega pytał czy parzyć teraz czy później a nie czy jeść surowe czy sparzone. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Lutego 2010 Wsadziłem do wody 75 * . Mam zamiar parzyć do temp 70 * wewnątrz batonu. Po 25 min. sprawdzę :rolleyes: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Lutego 2010 Będzie dobra po 25min Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Lutego 2010 Będzie dobra po 25min I jest dobra :grin: . Bardzo dziękuję kolegom za wskazówki :grin: Pozdrawiam . Radek. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Lutego 2010 Uważam, że zamrożona po sparzeniu jest smaczniejsza od mrożonej przed parzeniem. A ja uważam inaczej i mrożę surową. Parzę tylko po wolnym rozmrożeniu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 24 Lutego 2010 Patrząc jak znika z pólmiska zdecydowałem nie mrozić . Sąsiadów poczęstowałem ostatnio szyneczką prasowaną i wędzoną , a jutro spróbują białej. Widzę , że każdy ma swój sposób nie tylko na kiełbasę białą , ale ogólnie na każdy inny wyrób. Ogólne zasady obowiązują , ale do co do szczegółów , to chyba jednak każdy musi wypracować swoją metodę :wink: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Lutego 2010 To jest moja pierwsza fotorelacja i pierwszy wyrób białej :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Lutego 2010 To jest moja pierwsza fotorelacja i pierwszy wyrób białej :grin: Jest boczuś, jest kiełbasa - zobaczyłem - uwierzyłem :shock: . Gratulacje. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 28 Lutego 2010 Co ma się tytuł tematu do składu tej kiełbasy. Raczej to jest kiełbasa boczkowa na biało.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 28 Lutego 2010 Jest boczuś, jest kiełbasa - zobaczyłem - uwierzyłem :shock: . Gratulacje. :grin: Pochwała od takiego fachowca zachęca do roboty . Co ma się tytuł tematu do składu tej kiełbasy. Raczej to jest kiełbasa boczkowa na biało. Pozdrawiam No ale to jest moja pierwsza...Niechcący podpiąłem się pod istniejący temat. Następnym razem założę własny. Przepraszam :blush: Pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 27 Marca 2012 Mięsko na białą zasoliłem, nie mam dziś na nią czasu, sport nade wszystko, zrobię jutro w razie czego zapasik na święta. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-209755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janexs Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 31 Marca 2012 Bardzo ciekawie i szeroko rozbudowane proporcje przypraw jak dlamnie receptura na 100 kg czy tez na 1 Tone sa zbyt za wysokie osobiscie zastosowałbym na 100 kg 1,9 kg soli,te proporcje stosuje do II wp 70/30 pozostałe przyprawy jw i biała jak ta lala. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-210615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 To i biała na ciepło w przekroju. Mięska miele na 8-ce, przyprawy: majeranek-1,5g, pieprz-2g,czosnek-2g. http://emotikona.pl/emotikony/pic/2dziura.gif Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-210918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 pis67, chowasz się teraz do dziupli, bo nie trzymałeś podanej na wstępie receptury. :grin: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-210927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 chowasz się teraz do dziupli, bo nie trzymałeś podanej na wstępie receptury. LP dała mi wyraźnie do zrozumienia że sitka 13 i 10 przy białej mam odłożyć do lamusa. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-211014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 To jest moja pierwsza fotorelacja i pierwszy wyrób białejFajna fotorelacja Radku :clap: :thumbsup: To i biała na ciepło w przekroju. Mięska miele na 8-cechudziutka jakaś... :wink: Raczej to jest kiełbasa boczkowa na biało. :mellow: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-211030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Radek. napisał/a: To jest moja pierwsza fotorelacja i pierwszy wyrób białej Fajna fotorelacja RadkuTak, zrobiona ponad dwa lata temu pokemonku :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-211036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Tak, zrobiona ponad dwa lata temu pokemonkuo kurcze... ale dałem czadu... :shock: Żeby było w temacie... jejku... to też taka białą kiełbasę wg Maxella , czy może z 16 zrobię na święta... :blush: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-211037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Radek. napisał/a: To jest moja pierwsza fotorelacja i pierwszy wyrób białej Fajna fotorelacja RadkuTak, zrobiona ponad dwa lata temu pokemonku :grin: Ale pamiętam jakby to wczoraj było :grin: :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-211051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.