Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak masz tą kiełbasę mrozić to jej nie parz tylko zamroź surową.Potem sobie wyciągniesz i sparzysz tyle ile chcesz.Ja białej nie osadzałem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101497
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Mam 5 kg i rzeczywiście część będę mroził. Czy gdybym sparzył i zamroził to stracę na smaku ? No i ta temperatura...

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101498
Udostępnij na innych stronach

Po napełnieniu jelit wieszam na kiju na około 2 godz. Następnie wrzucam do wrzątku i parzę w temp. 75º -78ºC to jest około 20-25 minut.

Po osiągnięciu wewnątrz kiełbasy 70 ºC wyjmuję z garnka wystawiam do chłodnego pomieszczenia. Gdy kiełbasa uzyska temp. otoczenia dzielę na porcje i wkładam do zamrażarki.

Uważam, że zamrożona po sparzeniu jest smaczniejsza od mrożonej przed parzeniem.

z ukłonami

 

Jondek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101502
Udostępnij na innych stronach

Czy gdybym sparzył i zamroził to stracę na smaku ?

.

 

Właśnie o to chodzi ,że będziesz ją parzył dwa razy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101503
Udostępnij na innych stronach

Można też zjeść surowe mięso, wówczas nie trzeba w ogóle parzyć

A no można tylko Kolega pytał czy parzyć teraz czy później a nie czy jeść surowe czy sparzone.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101511
Udostępnij na innych stronach

Wsadziłem do wody 75 * . Mam zamiar parzyć do temp 70 * wewnątrz batonu. Po 25 min. sprawdzę :rolleyes:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101513
Udostępnij na innych stronach

Będzie dobra po 25min

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101515
Udostępnij na innych stronach

Będzie dobra po 25min

I jest dobra :grin: .

Bardzo dziękuję kolegom za wskazówki :grin:

 

Pozdrawiam . Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101526
Udostępnij na innych stronach

Uważam, że zamrożona po sparzeniu jest smaczniejsza od mrożonej przed parzeniem.

A ja uważam inaczej i mrożę surową. Parzę tylko po wolnym rozmrożeniu. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101547
Udostępnij na innych stronach

Patrząc jak znika z pólmiska zdecydowałem nie mrozić . Sąsiadów poczęstowałem ostatnio szyneczką prasowaną i wędzoną , a jutro spróbują białej.

Widzę , że każdy ma swój sposób nie tylko na kiełbasę białą , ale ogólnie na każdy inny wyrób. Ogólne zasady obowiązują , ale do co do szczegółów , to chyba jednak każdy musi wypracować swoją metodę :wink: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101565
Udostępnij na innych stronach

 

To jest moja pierwsza fotorelacja i pierwszy wyrób białej :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101962
Udostępnij na innych stronach

To jest moja pierwsza fotorelacja i pierwszy wyrób białej :grin:

Jest boczuś, jest kiełbasa - zobaczyłem - uwierzyłem :shock: . Gratulacje. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101964
Udostępnij na innych stronach

Co ma się tytuł tematu do składu tej kiełbasy. Raczej to jest kiełbasa boczkowa na biało.

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101970
Udostępnij na innych stronach

Jest boczuś, jest kiełbasa - zobaczyłem - uwierzyłem :shock: . Gratulacje. :grin:

Pochwała od takiego fachowca zachęca do roboty .

 

Co ma się tytuł tematu do składu tej kiełbasy. Raczej to jest kiełbasa boczkowa na biało.

Pozdrawiam

No ale to jest moja pierwsza...Niechcący podpiąłem się pod istniejący temat.

Następnym razem założę własny. Przepraszam :blush:

Pozdrawiam

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-101972
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
Mięsko na białą zasoliłem, nie mam dziś na nią czasu, sport nade wszystko, zrobię jutro w razie czego zapasik na święta. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-209755
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawie i szeroko rozbudowane proporcje przypraw jak dlamnie receptura na 100 kg czy tez na 1 Tone sa zbyt za wysokie osobiscie zastosowałbym na 100 kg 1,9 kg soli,te proporcje stosuje do II wp 70/30 pozostałe przyprawy jw i biała jak ta lala. :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-210615
Udostępnij na innych stronach

To i biała na ciepło w przekroju. Mięska miele na 8-ce, przyprawy: majeranek-1,5g, pieprz-2g,czosnek-2g. http://emotikona.pl/emotikony/pic/2dziura.gif

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-210918
Udostępnij na innych stronach

chowasz się teraz do dziupli, bo nie trzymałeś podanej na wstępie receptury.

LP dała mi wyraźnie do zrozumienia że sitka 13 i 10 przy białej mam odłożyć do lamusa. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-211014
Udostępnij na innych stronach

To jest moja pierwsza fotorelacja i pierwszy wyrób białej

Fajna fotorelacja Radku :clap: :thumbsup:

To i biała na ciepło w przekroju. Mięska miele na 8-ce

chudziutka jakaś... :wink:

Raczej to jest kiełbasa boczkowa na biało.

:mellow:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-211030
Udostępnij na innych stronach

Radek. napisał/a:

To jest moja pierwsza fotorelacja i pierwszy wyrób białej

 

 

Fajna fotorelacja Radku

Tak, zrobiona ponad dwa lata temu pokemonku :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-211036
Udostępnij na innych stronach

Tak, zrobiona ponad dwa lata temu pokemonku

o kurcze... ale dałem czadu... :shock:

Żeby było w temacie... jejku... to też taka białą kiełbasę wg Maxella , czy może z 16 zrobię na święta... :blush:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-211037
Udostępnij na innych stronach

Radek. napisał/a:

To jest moja pierwsza fotorelacja i pierwszy wyrób białej

 

 

Fajna fotorelacja Radku

Tak, zrobiona ponad dwa lata temu pokemonku :grin:

Ale pamiętam jakby to wczoraj było :grin: :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2367-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa-1959rok/page/2/#findComment-211051
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.