@halusia@ Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 31 Marca 2012 Wątrobianki Andrzeja o grubej granulacji nie przypomina to zwierze, ale smarowna jest na pewno. Zgadza się pisi'e bo farsz jest dwukrotnie mielony i chyba bardziej rzadszy ... taki mi wyszedł tym razem. Mi to nawet odpowiada :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregruda Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 25 Października 2012 Wczoraj zrobiłem według przepisu,jedynie po zmieleniu w maszynce dla rodzinki trochę za gruba.Więc wyrobiona w malakszerze.Napełniłem do osłoneki poliamidowej.W smaku wyśmienita.Wielkie dzięki za super przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 26 Października 2012 Napełniłem do osłoneki poliamidowejGdybyś chciał jelita proste wp do tej "Wątrobianki Pobiedziskiej" to polecam tego sprzedawcę http://swojskiwyrob.pl/jelita-naturalne-wieprzowe/29-jelita-wieprzowe-proste-ciekie-9-10metrow.html :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 3 Listopada 2012 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=71910#71910 Czym mogę zastąpić pachwinę, nie mogę nigdzie kupić? Czy lepsiejsze będzie podgardle czy tłusty boczek, czy też musi być koniecznie pachwina? :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 3 Listopada 2012 Czy lepsiejsze będzie podgardle czy tłusty boczek, czy też musi być koniecznie pachwina? :D Po rozbiorze półtuszy pachwina zawsze jest i dlatego daję . Ja dałbym podgardle , boczku szkoda do wątrobianki . Jednak jak mus to mus , daj boczku . :grin: :lol: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 3 Listopada 2012 Ja dałbym podgardleDam podgardle nieraz trafia się ładne chudziutkie :devil: szkoda, że wcześniej o to nie zapytałem, już dawno bym wątrobiankę spożywał :thumbsup: ale nic to, z podrobowych w rezerwie mam "Kaszaneczkę Pobiedziską"- receptura zastępcza :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati31 Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 21 Listopada 2012 Też zrobiłem trochę pasztetowej według przepisu andrzeja k po prostu :thumbsup: :pycha: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 21 Listopada 2012 zrobiłem trochę pasztetowej według przepisu andrzeja kNastępną razą możesz ze dwie sztuki bez parzenia w piekarniku podpiec, tylko soli trzeba trochę mniej, polecam :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati31 Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 21 Listopada 2012 Zbój Madej, Dziękuje na-pewno spróbuje te akurat podwodziem wczoraj na zimno. I tez są pyszne :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 31 Stycznia 2013 I jeszcze troszkę wątrobianki w/g tego przepisu. I na tym zakończyłam wyroby podrobowe . Wątrobianka wyszła pyszna, uwierzcie mi :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Wątrobianka wyszła pyszna, uwierzcie miWierzę,wygląda b,dobrze.Bardziej rozdrobniona niż Andrzeja,ale napewno :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Wątrobiankę Andrzeja widziałem, wygląda inaczej, to nie ten przepis,Owszem, może wygląda inaczej gdyż ja mielę produkty na najmniejszym sitku- raz. Po wyjęciu wątrobianki z wędzarni, strzeliłam zaraz fotkę , więc wygląda inaczej ale zapewniam Cię że robiona jest w/g przepisu AndrzejaK :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 1 Lutego 2013 Andrzej sam zresztą mówił że jeżeli komuś nie pasuje forma grubo mielonej to może zrobić smarowną kręcąc podwójnie. Wyrób Halusi jest więc jak najbardziej "koszerny" :grin: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 4 Lutego 2013 I na tym zakończyłam wyroby podrobowe . Wątrobianka wyszła pyszna, uwierzcie mi :thumbsup:Spróbowaliśmy,uwierzyliśmy :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 4 Lutego 2013 I ja potwierdzam smak tej wątrobianki :thumbsup: a też ją robiłem nie jednokrotnie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 4 Lutego 2013 Witam,mam pytanie. Czy można dodać do tej wątrobianki odrobinę suszonych borowików ? Bywając niejednokrotnie na kanikule we Władysławowie z braku własnych wyrobów zaopatrywaliśmy się na stoisku wędliniarskim sieci trzy cztery i wpadła w oko wątrobianka z borowikami. Niestety firma zawiesiła czy produkcję tej że, czy w ogóle działalność i produkt nie do dostania. Nieważne. Smak pozostał, bo jak na kupną to całkiem całkiem. W związku z tym, że uruchomiłem wędzenie na zimno, od wczoraj jest możliwa produkcja jakże wyczekiwana, wątrobianki pobiedziskiej Kolegi Andrzeja. Spróbuję dodać borowików,co? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 4 Lutego 2013 Ciekawe czy można tę wątrobiankę zamiast do osłonek zapakować do słoików i zagotować? Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 4 Lutego 2013 W związku z tym, że uruchomiłem wędzenie na zimno, od wczoraj jest możliwa produkcja jakże wyczekiwana, wątrobianki pobiedziskiej Kolegi Andrzeja. Spróbuję dodać borowików,co?Pewnie że można, po ówczesnym odgotowaniu grzybków... już czuję jej smak :thumbsup: Ciekawe czy można tę wątrobiankę zamiast do osłonek zapakować do słoików i zagotować?Zostało mi na słoiczek i tak zrobiłam, pasteryzowałam, ale już nie pamiętam czy 2 razy. :shock: bo miniony tydzień miałam napięty :smile: Teraz stoi w lodówce, zobaczymy jak się przechowa.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 4 Lutego 2013 No to kamień z serca mnie spadł. Dzięki Halusia. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 4 Lutego 2013 Spróbuję dodać borowików,co?Dyzio można ,namocz w wodzie,podgotuj a potem zmiel i dodaj z wodą do farszu.Można też zmielić susz i taki dodać. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 4 Lutego 2013 No to trzeba będzie zaszaleć z tym smarowidłem......dzięki @halusia@ Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 5 Lutego 2013 Andrzeju powiedz mi, co by się stało z tą wątrobianką jeśli dał bym peklowane mięso oraz wątrobę ??Czy taka wątrobianka miałaby rację bytu a jej kolorek w środku byłby bardziej różowy? Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 5 Lutego 2013 Andrzeju powiedz mi, co by się stało z tą wątrobianką jeśli dał bym peklowane mięso oraz wątrobę ?? Misiek Jeżeli daje się peklowane mięso do białego salcesonu to zapewne i do wątrobianki można by dać . Nigdy nie dociekałem i nie dawałem peklowanego mięsa .Tylko tyle mogę odpowiedzieć . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 5 Lutego 2013 Czy taka wątrobianka miałaby rację bytu a jej kolorek w środku byłby bardziej różowy? A to nie widziałeś różowych wątrobianek? Ja widziałem, jest wtedy tak mało tradycyjna. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 6 Lutego 2013 Ja ostatnio robiłem wątrobiankę z peklowenej golonki , skórek wieprzowych i surowej wątroby . Przyprawy i bułka świeża ( do umycia maszynki) . Konsystencja twarda i można kroić na cienkie plasterki.Jednak nie polecam , bo skórki zdominowały smak , a peklowanie golonki nie zaszkodziło jej w wyglądzie i smaku ( jedną małą zrobiłem z samej golonki i wątroby i była smaczniejsza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.