Skocz do zawartości

Wątrobianka o grubej granulacji andrzejak


andrzej k

Rekomendowane odpowiedzi

Wątrobianki Andrzeja o grubej granulacji nie przypomina to zwierze, ale smarowna jest na pewno. :cool:

Zgadza się pisi'e bo farsz jest dwukrotnie mielony i chyba bardziej rzadszy ... taki mi wyszedł tym razem.

Mi to nawet odpowiada :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Napełniłem do osłoneki poliamidowej

Gdybyś chciał jelita proste wp do tej "Wątrobianki Pobiedziskiej" to polecam tego sprzedawcę http://swojskiwyrob.pl/jelita-naturalne-wieprzowe/29-jelita-wieprzowe-proste-ciekie-9-10metrow.html :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=71910#71910

 

Czym mogę zastąpić pachwinę, nie mogę nigdzie kupić? Czy lepsiejsze będzie podgardle czy tłusty boczek, czy też musi być koniecznie pachwina? :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy lepsiejsze będzie podgardle czy tłusty boczek, czy też musi być koniecznie pachwina? :D :D

Po rozbiorze półtuszy pachwina zawsze jest i dlatego daję . Ja dałbym podgardle , boczku szkoda do wątrobianki . Jednak jak mus to mus , daj boczku . :grin: :lol:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dałbym podgardle

Dam podgardle :D nieraz trafia się ładne chudziutkie :D

 

 

 

 

 

 

 

 

:devil: szkoda, że wcześniej o to nie zapytałem, już dawno bym wątrobiankę spożywał :thumbsup: ale nic to, z podrobowych w rezerwie mam "Kaszaneczkę Pobiedziską"- receptura zastępcza :thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

zrobiłem trochę pasztetowej według przepisu andrzeja k

Następną razą możesz ze dwie sztuki bez parzenia w piekarniku podpiec, tylko soli trzeba trochę mniej, polecam :thumbsup: :thumbsup: :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wątrobianka wyszła pyszna, uwierzcie mi

Wierzę,wygląda b,dobrze.Bardziej rozdrobniona niż Andrzeja,ale napewno :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wątrobiankę Andrzeja widziałem, wygląda inaczej, to nie ten przepis,

Owszem, może wygląda inaczej gdyż ja mielę produkty na najmniejszym sitku- raz.

Po wyjęciu wątrobianki z wędzarni, strzeliłam zaraz fotkę , więc wygląda inaczej ale zapewniam Cię że robiona jest w/g przepisu AndrzejaK :smile:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andrzej sam zresztą mówił że jeżeli komuś nie pasuje forma grubo mielonej to może zrobić smarowną kręcąc podwójnie. Wyrób Halusi jest więc jak najbardziej "koszerny" :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I na tym zakończyłam wyroby podrobowe .

Wątrobianka wyszła pyszna, uwierzcie mi :thumbsup:

Spróbowaliśmy,uwierzyliśmy :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

mam pytanie. Czy można dodać do tej wątrobianki odrobinę suszonych borowików ? Bywając niejednokrotnie na kanikule we Władysławowie z braku własnych wyrobów zaopatrywaliśmy się na stoisku wędliniarskim sieci trzy cztery i wpadła w oko wątrobianka z borowikami. Niestety firma zawiesiła czy produkcję tej że, czy w ogóle działalność i produkt nie do dostania. Nieważne. Smak pozostał, bo jak na kupną to całkiem całkiem.

W związku z tym, że uruchomiłem wędzenie na zimno, od wczoraj jest możliwa produkcja jakże wyczekiwana, wątrobianki pobiedziskiej Kolegi Andrzeja. Spróbuję dodać borowików,co?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W związku z tym, że uruchomiłem wędzenie na zimno, od wczoraj jest możliwa produkcja jakże wyczekiwana, wątrobianki pobiedziskiej Kolegi Andrzeja. Spróbuję dodać borowików,co?

Pewnie że można, po ówczesnym odgotowaniu grzybków... już czuję jej smak :thumbsup:

Ciekawe czy można tę wątrobiankę zamiast do osłonek zapakować do słoików i zagotować?

Zostało mi na słoiczek i tak zrobiłam, pasteryzowałam, ale już nie pamiętam czy 2 razy. :shock: bo miniony tydzień miałam napięty :smile:

Teraz stoi w lodówce, zobaczymy jak się przechowa.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to kamień z serca mnie spadł. Dzięki Halusia.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spróbuję dodać borowików,co?

Dyzio można ,namocz w wodzie,podgotuj a potem zmiel i dodaj z wodą do farszu.Można też zmielić susz i taki dodać.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju powiedz mi, co by się stało z tą wątrobianką jeśli dał bym peklowane mięso oraz wątrobę ??

Czy taka wątrobianka miałaby rację bytu a jej kolorek w środku byłby bardziej różowy?

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju powiedz mi, co by się stało z tą wątrobianką jeśli dał bym peklowane mięso oraz wątrobę ??

Misiek Jeżeli daje się peklowane mięso do białego salcesonu to zapewne i do wątrobianki można by dać . Nigdy nie dociekałem i nie dawałem peklowanego mięsa .Tylko tyle mogę odpowiedzieć .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy taka wątrobianka miałaby rację bytu a jej kolorek w środku byłby bardziej różowy?

A to nie widziałeś różowych wątrobianek? Ja widziałem, jest wtedy tak mało tradycyjna. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio robiłem wątrobiankę z peklowenej golonki , skórek wieprzowych i surowej wątroby . Przyprawy i bułka świeża ( do umycia maszynki) . Konsystencja twarda i można kroić na cienkie plasterki.

Jednak nie polecam , bo skórki zdominowały smak , a peklowanie golonki nie zaszkodziło jej w wyglądzie i smaku ( jedną małą zrobiłem z samej golonki i wątroby i była smaczniejsza).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.